arek_glogow Napisano 19 Kwietnia 2008 Napisano 19 Kwietnia 2008 Na przełomie lipca i sierpnia tego roku jadę do Mrzeżyna i teraz pytania dotyczące Regi: -Gdzie wykupić licencje? -Ustawić się na okonie czy na łososie i trocie? -Czy jest jakaś dodatkowa opłata za łapanie na główkach portowych? -Przynęty na konkretne ryby? -Czy z plaży jest sens łowienia? Z góry dziękuje za pomoc!!!
arek_glogow Napisano 19 Kwietnia 2008 Autor Napisano 19 Kwietnia 2008 Aha będę łowił góra 2 km od ujścia
robcio Napisano 20 Kwietnia 2008 Napisano 20 Kwietnia 2008 Byłem w Mrzeżynie trzy lata temu. Licencję na wędkowanie można wykupić w tamtejszym sklepie wędkarskim. Uprawnia ona także do wędkowania w porcie. Generalnie ani w porcie ani w Redze nie miałem oszałamiających rezultatów. Wędkować z plaży nie próbowałem. Na pewno warto połowić w starorzeczach Regi. Rozciągają się one przed wjazdem do Mrzeżyna od strony Trzebiatowa. Nigdzie indziej nie łowiłem tak dużych karasi i linów jak właśnie w tych starorzeczach...
artech Napisano 20 Kwietnia 2008 Napisano 20 Kwietnia 2008 Rega od ujścia do pierwszego mostu na rzece (patrząc od morza) należy do wód morskich i tak jak pisał robcio, licencję kupisz w wędkarskim. Dalej należy do PZW Szczecin, sądzę że starorzecza również należą do PZW. Sprawdź czy Twój okręg ma podpisane porozumienie ze Szczecinem.
kisux Napisano 21 Kwietnia 2008 Napisano 21 Kwietnia 2008 Byłem w Mrzeżynie już 2 razy na urlopie (w tym roku też będe tam od 18 do 30 czerwca) - jeśli chodzi o zezwolenie na wody morskie (łowienie w porcie z falochronów) to sklep - zapytasz każdy z mieszkańców powie ci gdzie (zresztą to mała miejscowość) i nawet samemu nie problem znaleźć taki spacer wyjdzie pozatym no problem można wykupić też w Kołobrzegu (to jakieś 12-15 km od Mrzeżyna). W porcie i z falochronów to fląderka, płoć ładna, okoń i leszczyk, a i od strony morza na lewym (jak patrzysz z mostu) belony łowili takie po 35-40 cm o Redze napisze później bo musze już spadać z neta
arek_glogow Napisano 21 Kwietnia 2008 Autor Napisano 21 Kwietnia 2008 A mam takie pytanie czy jest tam jakiś kuter który wypływa na dorsze i jak jest czy można sie na nim zaopatrzyć w wędki??
kisux Napisano 21 Kwietnia 2008 Napisano 21 Kwietnia 2008 kuter czasem wypływa - wynajmujemy kwatery u gościa który remontuje kutry - i mówił że jak chcem to może mi rejs na dorsza z Mrzeżyna załatwić (oczywiście odpłatnie) - na bank zezwolenia na kutrze sprzedają (tzn. w ramach opłaty za rejs jest to wliczone) - 125 zł kosztowało rejs + zezwolenie - czy sprzęt wypożyczają tego nie wiem - bo akurat nie byłem zaiteresowany wypłynięciem i nie pytałem (w czerwcu bede - to wypytam co i jak i z kim gadać jakiś namiar wezme - wiec na początku lipca dam znać - a namiary prześlę na priva
tomek1 Napisano 21 Kwietnia 2008 Napisano 21 Kwietnia 2008 belony łowili takie po 35-40 cm To raczej tubisy były
kisux Napisano 21 Kwietnia 2008 Napisano 21 Kwietnia 2008 To raczej tubisy były Tomek możliwe - mówili, że belony - a ja tam nie odróżniam tych gatunków
tomek1 Napisano 21 Kwietnia 2008 Napisano 21 Kwietnia 2008 Tomek możliwe - mówili, że belony - a ja tam nie odróżniam tych gatunków A łowili na zestawy śledziowe? Jeżeli tak, to tubis jest częstym przyłowem (bywa że podczepionym). Podłużne ciało, ale ma tylko krótki pyszczek a nie dziób jak belona. Najczęściej właśnie między 20 a 40 cm. Bardzo dobry jako przynęta, ale równie smaczny na patelni (wziąłem kiedyś kilka największych za namową miejscowych)
kisux Napisano 21 Kwietnia 2008 Napisano 21 Kwietnia 2008 A łowili na zestawy śledziowe? z tego co widziełem to zakładali małe żywce lub filety z jakiś ryb i na spławik kilka większych takich po 45-50 też wyjeli
tomek1 Napisano 21 Kwietnia 2008 Napisano 21 Kwietnia 2008 z tego co widziełem to zakładali małe żywce lub filety z jakiś ryb i na spławikkilka większych takich po 45-50 też wyjeli To faktycznie mogły być belony
arek_glogow Napisano 22 Kwietnia 2008 Autor Napisano 22 Kwietnia 2008 Aha trochę pomogliście dziękuje a czy tam na drawskim jest jakiś konkretny drapieżnik?
arek_glogow Napisano 26 Czerwca 2008 Autor Napisano 26 Czerwca 2008 nikt nie wie naprawdę nic o Drawskim??
maniek Napisano 26 Czerwca 2008 Napisano 26 Czerwca 2008 nikt nie wie naprawdę nic o Drawskim??Troszkę wiem ale nie w tym temacie pytaj.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.