Jarosław Napisano 28 Kwietnia 2008 Napisano 28 Kwietnia 2008 KONOPIE Konopie są bardzo dobrą zanętą i sprzyjają trawieniu są lekkostrawne . Przygotowanie konopi jest stosunkowo łatwe ,moczymy od12-24godz. a następnie zmieniamy wodę i gotujemy na małym ogniu aż w większości ziaren pojawi się biały kiełek następnie zalewamy zimną wodą na kilka minut i odcedzamy i odsączamy. Konopi w zasadzie się nie barwi i nie aromatyzuje. Ryby poławiane to przede wszystkim płoć ,ale karpiarze je dodają od dawna w zanętach partykularnych czyli w mieszankach ziaren. Konopie są dodatkiem całorocznym bardzo sycącym, dlatego latem w zanętach nie powinno ich być więcej niż 10 - 20 % całości. Zimą, gdy ryby poszukują pokarmu wysokokalorycznego, może to już być nawet 50 % zanęty. Przedstawię w tym tekście kilka sposobów na przyrządzanie konopi domowymi sposobami jako dodatków do zanęt, jak i również do przynęt lub ciast. Przyrządzanie konopi w warunkach domowych może być dość uciążliwe dla pozostałych domowników, więc przygotujcie się na to. Zalecam przygotowanie sobie specjalnych naczyń do tego poświęconych (garnki, termosy), a kto chce uniknąć kłopotów, niech idzie do sklepu po gotowe mieszanki. Ostrzegam jednak, że produkt nie jest trwały i nigdy nie ma się pewności czy kupi się świeże konopie. Konopie można gotować, zaparzać lub prażyć i tu podaję kilka sposobów. I sposób Do gotowania segregujemy nasiona o podobnej wielkości (przesiać klika razy przez drobne sito i dobrze je wypłukać), aby ugotowały się w tym samym czasie. Zalewamy konopie zimną wodą i moczymy przez cała dobę, po czym gotujemy na małym ogniu aż ziarna zaczną pękać i pokażą się białe kiełki. Pozostałą po gotowaniu wodę można użyć do rozrabiania zanęty. Ugotowane nasiona zalewamy zimną wodą, po czym odcedzamy (nie do końca by ziarna nie wyschły) i przekładamy do innego pojemnika. Takimi nasionami można nęcić na kilka sposobów: samymi ziarnami, zmieszać je z zanętą albo przed dodaniem do zanęty zmielić je, wtedy będą wabić bardziej efektywnie. II sposób Tak samo oczyszczonymi i posegregowanymi nasionami napełniamy do połowy słoik, zalewamy prawie do pełna zimną wodą i na koniec dodajemy łyżeczkę sody jako środka spulchniającego. Całość odstawiamy na 12 - 15 godzin. Następnie wstawiamy słoik do garnka z wodą i pasteryzujemy jak weki gotując na wolnym ogniu, aż ziarna będą pękać. Trwa to około godziny. Przed gotowaniem należy upewnić się czy konopi w słoiku nie jest zbyt dużo, w przeciwnym wypadku napęczniałe ziarna go rozsadzą. Po ugotowaniu ziarna można zmielić lub użyć w całości. III sposób Suche ziarna mielimy kilkakrotnie w młynku do kawy i przesiewamy przez gęste sitko aby usunąć pozostałości osłonek. W ten sposób otrzymaną mączkę zaparzamy w termosie (szczelnym) wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin. Uzyskaną w ten sposób papkę konopną mieszamy pół na pół z tartą bułką i szczyptą coco belge oraz z dodatkiem wanilii i biszkoptu. Z zaparzonej mączki można również uzyskać ciasto wyrabiając z mączką kukurydzianą i zapachem np. z nostrzykiem, wanilią. Na koniec dodajemy ciut oleju jadalnego (ciasto można zabarwiać). IV sposób Prażone konopie można przygotować samemu w piekarniku lub na patelni. (Uwaga! Koniecznie róbcie to w dobrze wentylowanym pomieszczeniu, gdyż podczas prażenia wydziela się nieprzyjemny, ostry, szczypiący w oczy zapach.) Oczyszczone konopie rozkładamy cienką warstwą i prażymy w temperaturze 150 - 200 stopni C, aż przybiorą złotawo-brązowy kolor i zaczną pękać (będą słyszalne ciche trzaski). Trzeba uważać aby się nie spaliły. Uprażone ziarna mielimy, najlepiej z bułką. Zaznaczam że artykuł przekopiowałem z neta Stosowanie w mieszankach 10-20%
Jarosław Napisano 28 Kwietnia 2008 Autor Napisano 28 Kwietnia 2008 Nie jest tak źle. Ja najczęściej stosuję drugi sposób, ponieważ jest najpraktyczniejszy.
Jarosław Napisano 28 Kwietnia 2008 Autor Napisano 28 Kwietnia 2008 I co teraz będziemy łowić, Sumiki A najpraktyczniejszy sposób dlatego , że nigdy się nie przypalą w słoiku z wodą (chciałem dodać ale limit czasu ) No kochani pytajcie bo Vermout rozwiązuje język, jutro będzie z późno
trini Napisano 28 Kwietnia 2008 Napisano 28 Kwietnia 2008 Dzięki wielkie To pozakładaj jeszcze kilka tematów z tajemnicami Np. tajne dodatki do zanęt, byłoby bardzo ciekawie
Jarosław Napisano 28 Kwietnia 2008 Autor Napisano 28 Kwietnia 2008 To pozakładaj jeszcze kilka tematów z tajemnicami Np. tajne dodatki do zanęt, byłoby bardzo ciekawie Kochana nasza perełko (nie jedyna ) ładny masz tatuaż, szkoda że w tym miejscu Dzisiaj się mogę odkryć, pytaj mam jednak szlaban, jest nim Maniek, on walczy o dominację z innym WIELKIM Rozstrzygnięcie po nowym roku. A kibicuję za nim
samael Napisano 28 Kwietnia 2008 Napisano 28 Kwietnia 2008 jarek widze ze wiesz co jest grane fajnie że ty cho mnie poparłes ja stosuje ten dodatek i jest ok..pozdrawiam
Jarosław Napisano 28 Kwietnia 2008 Autor Napisano 28 Kwietnia 2008 jarek widze ze wiesz co jest grane Ty mi lepiej pilnuj działki w Mrzeżynie
trini Napisano 29 Kwietnia 2008 Napisano 29 Kwietnia 2008 Kochana nasza perełko (nie jedyna ) ładny masz tatuaż, szkoda że w tym miejscu a w jakim miałby być? Jarku, powiedz mi, czy ugotowane konopie mogę zamrozić razem z pozostałym płynem? Bo na słoiki miejsca już nie mam...
Jarosław Napisano 30 Kwietnia 2008 Autor Napisano 30 Kwietnia 2008 Nie próbowałem mrożonych, obawiam się o ich trwałość i jakość. Wszystkie mrożone zanęty i komponenty na pewno tracą klej. Ja gotuję w słoiku jednorazowo na natychmiastowe zużycie i nawet tego nie wekuję ale jest wygodnie tak gotować, bo nigdy się nie przypali. Przetrzymanie w słoiku hermetycznie jest długotrwałe na pewno a zamrożone nie wiem
trini Napisano 30 Kwietnia 2008 Napisano 30 Kwietnia 2008 No może spróbuję z tym słoikiem. W końcu 2 sztuki nie zajma mi jakoś duuużo miejsca, a może faktycznie jest to najwygodniejsze.
MatikB87 Napisano 11 Lutego 2009 Napisano 11 Lutego 2009 zalezy co i kiedy sie łowi.. podstawowa kwestie konopie prazone sprzedawane w paczkach po kilku dniach sie starzeją... najlepsza opcja to prazenie konopii, mielenie i dodanie ich do zanety... mozna rowniez zrobic mleczko konopne ktore tez jest skuteczne...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.