spiningista Napisano 9 Maja 2007 Napisano 9 Maja 2007 Witam, założyłem ten temat bo jestem ciekaw jak prowadzicie przynęte gumową i w którym momencie najczęściej macie branie. Jestem bardzo ciekaw. pzdr.
Tomaszek Napisano 9 Maja 2007 Napisano 9 Maja 2007 Wiesz pytanie tyleż dobre co mocno nieprecyzyjne. Zależy od akwenu i ryby na którą się nastawiam. Ale jako że gumy są najczęściej na główce jigowej a więc są rodzajem jigów - tak więc zazwyczaj nimi... jiguję
spiningista Napisano 9 Maja 2007 Autor Napisano 9 Maja 2007 Ech chyba coś lipnie się czyta te moje posty, z czasem się poprawie Rybka (oczywiście) szczupak, akwen jezioro, przynęta kopyto 7cm. na główce 6g. I jakie są to skoki?? Długie, krótkie, ostre, delikatne,a może ciągłe monotoone kręcenie. I kiedy branie najczęściej, opad, podrywanie?? pzdr.
spiningista Napisano 9 Maja 2007 Autor Napisano 9 Maja 2007 Ja wiem jak się jiguje tylko jestem ciekaw jak wy to robicie i najważniejsze kiedy branie jest. pzdr.
harrold Napisano 10 Maja 2007 Napisano 10 Maja 2007 roznie to bywa. moja ulubiona technika to podryw-> wolne prowadzenie-> podwojny podryw-> wolne prowadzenie i tak w kolko. tak to mniej wiecej wyglada a brania sa najczesciej podczas wolnego prowadzenia ale zdaza sie tak ze jak sie zarzuci przynete to zaraz jak opada na dno nastepuje branie i sa to najczesciej srednie sztuki...
spiningista Napisano 10 Maja 2007 Autor Napisano 10 Maja 2007 jak sie zarzuci przynete to zaraz jak opada na dno nastepuje branie i sa to najczesciej srednie sztuki... Też tak pare razy miałem, ale to zjawisko należy raczej do rzadkich. Dlatego właśnie zaraz po wyrzucie zamykam kabłąk i napinam żyłke, żeby nie przegapić brania. pzdr.
harrold Napisano 10 Maja 2007 Napisano 10 Maja 2007 ja w pierwszysch rzutach sprawdzam jaka jest glebokosc lowiska tzn. licze sekundy az do opadniecia. Jezeli przynecie zajmuje to okolo 10 sek. to zamykam kablak po 5 sek aby rzut nie byl za krotki...
czoczo Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 Witam wszystkich. Jestem początkującym wędkarzem i chciałbym się coś od was dowiedzieć o prowadzeniu wszelakich gum w spinningu. Dotychczas udało mi się złowić pstrąga(47cm) na małą gumową żabkę. Próbuje rzucać i prowadzić twistery i kopytka ale bez jakikolwiek efektów. Jeszcze chciałbym się dowiedzieć od was czy "lepsze" są kopytka czy twistery czy jakieś inne odmiany gum.
gojk Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 wędke należy trzymac nisko nad wodą i przynete prowadzić wolno bo praktycznie wiekszosć drapieżnikow lubi wolno prowadzone przynety a niepowodzeniami nie martw sie za bardzo przy taim bezrybiu jakim sa wody pzw trudno złapac chocby wymiarowego szczupaczka ja osobisćie preferuje 7 cm kopyta białe z czarnym grzbietem przypominajace ukleie
patbaj Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 gume prowadzisz pod rybę- jeśli łowisz bolenie żerujące przy powierzchni to twisterska prowadzisz płytko, jęli polujesz na sandacza to opad jak najbardziej wskazany, poszukaj po innych tematach, łowienia na przynęty - pod konkretną rybę, a nie rodzaj (gumki blachy itp), bo nie ma sensu dobór prowadzenia przynęt do ich rodzaju - dobiera się tylko do ryby i tak tu masz o opadzie a tu o sumie a tu o okoniu, sumie, węgorzu i sandaczu dlaej wskazówkio boleniu okoniu i na koniec pstrąg poszukaj na pewno coś w tych działach jest!!!
dawm84 Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 czoczo, http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=4065&highlight=prowadzenie - tu masz Autorze trochę o szybkości prowadzenia przynęty http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=3154&highlight=prowadzenie - a tu masz ogólnie o prawadzeniu przynęt gumowych A tak poza tym to mogłeś Autorze skorzystać z wyszukiwarki... Pozdrawiam
czoczo Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 Dzięki za odpowiedzi, spróbuje coś po eksperymentować nad wodą, a jeszcze przychodzi mi jedno pytanie do głowy czy lepiej jest łowić na gumy z prądem czy pod prąd bądz z przeciwnego brzegu.??
Kotwica Napisano 11 Maja 2008 Napisano 11 Maja 2008 Witam !! mam pytania do was drodzy forumowicze , szczególnie do ekspertów od okoni i szczupaków :) a mianowicie jak prowadzić paprochy na okonia w rzekach i w jakich miejscach najlepiej obławiać chodzi mi tutaj o Warte ! ? prowadzę tylko iwyłącznie tak w opadzie , że krece 3 ruchy korbka i opad i jak opadnie przyneta to znowu,jakimi jeszcze sprawdzonymi sposobami należy prowadzic przynety na okonia i szcupaka, bede bardzo wdzieczny pozdrawiam serdecznie
pagori Napisano 12 Maja 2008 Napisano 12 Maja 2008 Co do okoni to staraj sie szukać ich w spokojnej wodzie- bliżej brzegu , prowadz przynęte powoli , wędzisko trzymaj raczej do góry tak na 45 stopni Taką metode stosuje przy wędkowaniu na twisterki
Kotwica Napisano 12 Maja 2008 Napisano 12 Maja 2008 a jakies jeszcze inne metody prowadzenia jak ta zawiedzie ??
dawm84 Napisano 12 Maja 2008 Napisano 12 Maja 2008 Łowiąc okonie na gumki możesz np. spróbować szurać przynetą po dnie np. jakiś metr, potem poderwanie i metr prowadzenia w toni po czym opad na do i znów ok metra albo dwóch szurasz... możesz tez prowadzić prznęte jednostajnie przy dnie - u mnie właśnie to sie najlepiej sprawdza, albo tez prowadzisz przynęte w toni ale przy dnie i co jakiś czas lekko przyspieszasz. Ogólnie możesz pokombinować jeżeli chodzi o okonie...Na szczupaka polecam prowadzenie przynęty w toni lub blisko dna...często robie tak ze zarzucam przynęte i pozwalam jej opaść na dno a potem podrywam i prowadzę jednostajnie. Jeżeli łowisko jest płytkie i zamulone to po zarzuceniu przynęty od razu zaczynam zwijać żyłkę i przynęte prowadzę przy samej powierzchni.
pagori Napisano 13 Maja 2008 Napisano 13 Maja 2008 a jakies jeszcze inne metody prowadzenia jak ta zawiedzie ?? Jak ta metoda zawiedzie to trzeba daleko rzucać , na głęboką wodę i czekać aż dojedzie do dna i trzy ruchy korbą i stop ..............i w koło macieju - tylko wtedy możesz liczyć na dużego okonia i nie tylko Co do szczupaka to tylko przy powierzchni , jego oczy są tak osadzone by właśnie ku górze patrzył , zresztą paszcza też
jeux Napisano 13 Maja 2008 Napisano 13 Maja 2008 na dużego okonia to nie tylko taki sposób , nieraz trzeba porostu wlec po dnie gumkę bez żadnych skoków , nieraz po poprowadzeniu metra trzeba pozostawić gumke na dobrą chwile w bezruchu . Okoń naprawde jest wybredny i nie obliczalny niema reguły na jego branie
Kotwica Napisano 13 Maja 2008 Napisano 13 Maja 2008 No to sprubuję zastosować takie techniki prowadzenie jakie proponujecie i zobaczymy która z nich okaże się najlepsza.Mam nadzieję,że teraz 24-25 maja na mistrzostwach okręgu poznańskiego indywidualnych na warcie uda się połapać sporo okoni bo przecież warta słynie z tej ryby
lutek Napisano 14 Maja 2008 Napisano 14 Maja 2008 a jakies jeszcze inne metody prowadzenia jak ta zawiedzie ?? witam moim sposobem prowadzenia gumowych przynęt jest : prowadzenie zbliżone do łowienia sandaczy z opadu czyli pojedyńcze lub podwójne podbijanie przynęty najlepiej na przemian tyle tylko że guma jest jak wiadomo na takiej wodzie na lekkiej główce żeby nie orała dna tylko od powiedzmy połowy wody leciutko podskakiwała i po opadnięciu musi po prostu powrócić spowrotem wróciła w pół wodyoczywiście na płytkiej wodzie szczytówka kija musi być pod kątem skierowana ku górze tak by przynęta nie miała styczności z dnem a szła w miarę w lini prostej w połowie wody na wodach głębszych szczytówka kija jak się domyślacie nisko przy wodzie a jak zaczepia o przydenną rośliność czy zaczyna orac dno unoszę parę centymetrów wyżej jak przestaje mieć styczność z dnem i roślinami czy też innymi atrakcjami czekającymi na dnie jak : kołki,powalone drzewa czy gałęzie pozostawiam szczytówkę w kija w tej właśnie pozycji. Trzeba po prostu wyczuć cieżar główki japrzy takim łowieni przewarznie mam gumy na główkach od 6gr. do 8 gr.
Sobtainer Napisano 18 Maja 2008 Napisano 18 Maja 2008 Podczepie się. Jak uniknąć tego, aby ogonek od kopytka nie wchodził na jiga? czy źle dobrałem główki jigowe do kopytka? s idealnie uzbrojone, nic nie jest krzywo i sięgają pod sam początek ogonka, to po prostu nie fart?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.