Gość Anonymous Napisano 1 Sierpnia 2005 Share Napisano 1 Sierpnia 2005 jaki zywiec jest najlepszy na szczupaka za kilka dni wyjezdzam i chcialbym zlowic swoja pierwsza sztuke:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 1 Sierpnia 2005 Share Napisano 1 Sierpnia 2005 płotka, okoń, krąp, ukleja - w tej kolejności na moich łowiskach ale na innych może być inaczej np. karaś czy kiełb może być lepszy od płotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrklim Napisano 1 Sierpnia 2005 Share Napisano 1 Sierpnia 2005 Z żywca zrezygnowałem już ładnych parę lat temu. Ale wydaje mi się że najlepiej jest na miejscu złowić sobie żywczyka - drapieżnik przyzwyczajony jest do menu które mu pływa dookoła. Lata temu największego szczupłego złowiłem na okonia (na jeziorze gdzie łowiłem było zatrzęsienie 15-20 cm pasiaków),a zestaw był tak "wysublimowany" że do teraz się czerwienię . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anonymous Napisano 2 Sierpnia 2005 Share Napisano 2 Sierpnia 2005 krasnopiurka tez chyba moze byc nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anonymous Napisano 2 Sierpnia 2005 Share Napisano 2 Sierpnia 2005 co wogole szczupaczek najbardziej lubi woda jest dosc ciemna tam gdzie jade i czysta swiadczy o tym wysteopowanie raków w zeszłym roku miałem na wędce takiego potwora ze złamal mi wedke.. i chce sie teraz na nim zemscic heheh oczywiscie zartuje ale fajnie bylo by go wyciagnac jestem torche bardziiej przygotowany kupilem wedzisko za 350 zl i mam nadzieje ze nie walnie jak tamtio tak wiec czekam na rady co na żyłke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 2 Sierpnia 2005 Share Napisano 2 Sierpnia 2005 Oskar nie mjałeś na myśli raka że ci złamał wędke,? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 2 Sierpnia 2005 Share Napisano 2 Sierpnia 2005 apropo krasnopiórek to na żywca nie są najlepsze, bardziejszy będzie okoń A ten rak to wielki musiał być albo wędka słaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anonymous Napisano 2 Sierpnia 2005 Share Napisano 2 Sierpnia 2005 nie to pewnie jakis maniek tam plywa i straszy wedke nicie nie zmusza do wierzenia mi ale tak bylo i malo mnie interesuje co o tym myslisz i w dodatku nabijasz se chyba posty nie rozumiem po co go wogole pisales masz cos do powiedzenia to piszesz nie to nie a najwidoczniej ty nie masz nic ciekawego do powiedzenia wiec omijaj ten temat i tyle. odbiegajac od tematu to bylo wiec mowisz ze najlepszy okonek hmm... a uklejka lub cos takiego.. ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 2 Sierpnia 2005 Share Napisano 2 Sierpnia 2005 Kolego nie gorączkuj się tak nikt cię nie chce obrażać, z humorem trzeba... czy ukleja?..... przeczytaj mój pierwszy post w tym temacie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 3 Sierpnia 2005 Share Napisano 3 Sierpnia 2005 Jk to mowia na bezrybiu i rak ryba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 3 Sierpnia 2005 Share Napisano 3 Sierpnia 2005 Oskar a co ty taki smutas jesteś , troche żartów nie zaszkodzi a zresztą tak napisałeś że ja zrozumiałem że to rak ci złamał wędke, a co się tyczy żywca to jest jedna stara zasada , to co aktualnie jest w danej wodzie w przewadze [drobna rybka ,ale masowo ] to tak samo na haczyk jako przynęta bo tym najczęściej się odrzywia drapieżnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anonymous Napisano 2 Października 2005 Share Napisano 2 Października 2005 cześć słyszałem że szczupaki czują krew i może by tak takiego żywca naciąć nożem lekko żeby krwawił może wtedy szczupaki go wyczują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nyna Napisano 2 Października 2005 Share Napisano 2 Października 2005 cześć hej : ) słyszałem że szczupaki czują krew hm... pierwsze słyszę.. ale kto wie.. może by tak takiego żywca a wiesz, że nie wolno na żywca łapac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michcio Napisano 2 Października 2005 Share Napisano 2 Października 2005 może by tak takiego żywca a wiesz, że nie wolno na żywca łapac? juz chyba wolno łowic, jednakze Żywca to ja wole wypic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 2 Października 2005 Share Napisano 2 Października 2005 Na żywca łowić wolno, ale znęcać się nad rybkami to już nie jak myślisz jak długo pożyje taki ponacinany żywiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nyna Napisano 2 Października 2005 Share Napisano 2 Października 2005 Na żywca łowić wolno ee to ja jestem jakaś zacofana chyba.. ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 2 Października 2005 Share Napisano 2 Października 2005 nie taka znowu zacofana, zakaz znieśli stosunkowo niedawno, a co ciekawe używanie podrywki do pozyskiwania żywca nie jest dozwolone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bogdan39 Napisano 7 Lutego 2006 Share Napisano 7 Lutego 2006 Mała reanimacja dla tego tematu . czy słyszeliscie o wbijaniu wykałaczek w korek i nato chleb ktury wabi drobnice i wkońcu wabi drapieżnika. Albo o koszyczku z białymi podwieszonym przy spławiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anonymous Napisano 28 Lipca 2006 Share Napisano 28 Lipca 2006 Witam Mma pytanie. Bede łowił na zywca, w zasadzie to już łowiłem lae bazarowym sprzętem. Postanowiłem zakupic cos lepszego i mam na oku kołowrotek JAXON VOTUS FRM Łowił będe teleskopem 3.6 do 80 wyrzutu. Tylko mój mały dylemat, jaką wielkość kołowrotka mam wybrac ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ogro Napisano 29 Lipca 2006 Share Napisano 29 Lipca 2006 Od razu odradzam Jaxona. Przynurzysz go lekko w wodzie to już sie bedzie zapominał.ja do żywca stosuje karpiowy, z wolnym biegiem i jest git. A kij wystarczy zdecydowanie. Chyba ze masz możliwośc zapięcia 10 kg szczupa, albo suma to wtedy zastosuj karpiówke z krzywą ugięcia np. 3 lbs. żyłka przynajmniej 0,28mm(chyba że sumy to 0,35mm) i możesz śmiało na ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anonymous Napisano 29 Lipca 2006 Share Napisano 29 Lipca 2006 To jaki kołowrotek możesz polecic do żywca z wolnym biegiem ?? Przecież ten Jaxon to karpiówka i tez ma wolny bieg, więc nie rozumiem twojej odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi64 Napisano 29 Lipca 2006 Share Napisano 29 Lipca 2006 poszukaj coś z okumy lub z kongera , ceny są porównywalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ogro Napisano 31 Lipca 2006 Share Napisano 31 Lipca 2006 Poprosty kołowrotki z logo Jaxon to lipa. Ja kupiłem karpiowy Colmic Jenso 50 za 140 zeta i śmiga we wszystkich warunkach. a po kilku już przetestowanych Jaxonach poprostu odradzam ( albo hamulec sie zacina, albo sprężyna od kabłonka pęka, albo blokada ruchów wstecznych siada itd, itp.....) nawet jak własnie kupowałem ten kołowrotek za 140 to sprzedawca juz na początku odradził mi jaxona. To ze Votus jest z wolnym biegiem to wiem, ale odradzam. Kup se właśnie jak napisał andi64 Okume i ma śmigac ( a przedewszystkim 5 lat gwarancji !!!). PoZdRaWiAm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Papinos Napisano 28 Sierpnia 2006 Share Napisano 28 Sierpnia 2006 przepraszam czy ktos wie jak zapobiec ściągania przez prąd wodny bojki żywcowej .Łapie nad odrą w zakolach między główkami gdzie prąd wydaje sie być najmniejszy a jednak znosi spławik w 3 minuty ,to nie rybka na haczyku to prąd .czy ktos wie jak temu zapobiec ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi64 Napisano 29 Sierpnia 2006 Share Napisano 29 Sierpnia 2006 przed stoperkiem załóż ciężarek z krętlikiem, ciężar musisz dobrać sobie do uciągu wody, ja stosuję 6-10 gram, ale na wodach stojących wtedy gdy wieje, nie trzeba przezucać zestawu, myślę że na rzekach też powinno się to sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi