Skocz do zawartości
Dragon

Jak łowić batem

keri

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niezamortyzowało by, raczej niema szans, ale z gumą, zakładając, że jest to mocny bat, to czemu nie, ale ja np. uważam, że guma jest o tyle pomocna, że jest mniejsze prawdopodobieństwo, że ryba zejdzie, i dlatego chociażby warto ją zamontować

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Amortyzator gumowy ma tylko jeden mankament, a mianowicie, że jak jest zaczep to ciężko urwać, trzeba wchodzić do wody :/ ale tak pozatym to to jest podstawa, moim zdaniem, bata... :smile:

Napisano

No tu się niezgodze, niesądze, że to jest podstawa, bo batem i tak łatwo t5rzymać rybe na napiętej żyłce, co innego z tyczką, tutaj guma jest obowiązkowa, bo trzeba celować w rolke, ściągnąć, i rozczepić, i przez ten czas ryba może się spiąć, i po rybie, ale przy bacie, guma jest tylko przydatnym dodatkiem, a co do zaczepów, to wcale nietrzeba wchodzić do wody, poprostu trzeba ściągnąć wędke, aż się złapie za gume, i ciągnąc za gume, 100%, że zerwie się delikatna żyłka, a guma wytrzyma

Napisano

Kalgon ja wiem, że ty sie nigdy ze mną nie zgadzasz i lubisz sie ze mną kłucić, ale to jest moje zdanie. :smile:

Acha i ja używam delikatnych zestawów ;]

• 1 year later...
Napisano

Witam serdcznie wszystkich wędkarzy. Zakupiłem bat o długości 5 m. Gdy łowiłem w pobliskim stawie karasie średnich rozmiarów oraz spore liny, kilka razy zaciąłem karpia ale niestety za każdym razem po pierwszym zrywie ryby zrywały zestaw. Ponieważ w tym stawie biorą karasie takie po ok. 0,5 kg i liny do 1 kg oraz częstą zdobyczą są karpie do 2 kg - używam nie co grubszej żyłki (0,16) a na przypon (ok 20 cm) żyłkę 0,12. Staw jest płytki ( do 1,8 m ) i zarośnięty ( liczne czciny i lilie wodne ). Haczyki twiążę przeważnie bezzadziorowe nr 14, spławiki zakładam do 1,2 grama. Poradźcie mi proszę, co mam zrobić, dodać lub ująć w moim zestawie. Może najlepszym rozwiązaniem będzie dodanie amortyzatora gumowego? Jeśli tak, to jakie są najlepsze, jakiej grubości byłyby odpowiednie do walki ze średnimi karpiami. Szkoda mi ryb które pływają z hakami wbitymi w pyskach. Pragnę poprawić swoje wędkarskie sukcesy ale również dbam o ryby które łowię, ponieważ po walce zwracam im wolność. Wiem, że najlepiej byłoby gdybym zamienił bata na odległościówkę z grubszą żyłką, ale czyż łowienie na "bacika" nie ma swojego uroku?

Pozdrawiam i życzę taaaakich ryb.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.