Robertoo Napisano 4 Czerwca 2008 Napisano 4 Czerwca 2008 Czy płatki owsiane dodać do zanęty całe, tzn. prosto z paczki czy przemielić je na drobniejsze???
ds-fan Napisano 4 Czerwca 2008 Napisano 4 Czerwca 2008 Całe do zanęt leszczowych i karpiowych,natomiast mielone do zanęt drobnoziarnistych z tym że z mielonymi nie wolno przesadzić bo mocno kleją zanętę.
Robertoo Napisano 4 Czerwca 2008 Autor Napisano 4 Czerwca 2008 Sparzać je wcześniej gorącą wodą czy nie ???
sinus Napisano 4 Czerwca 2008 Napisano 4 Czerwca 2008 Robertoo, płatki różnie się przygotowuje zależnie od rodzaju zanęty i roli jaką w niej mają pełnić. sprecyzuj pytanie to możesz uzyskać odpowiedź - bo przy takim poziomie ogólności ciężko cokolwiek konkretnie napisać
Robertoo Napisano 4 Czerwca 2008 Autor Napisano 4 Czerwca 2008 Zanęta jest na karpia, leszcza, mam do tego atraktor zapachowy truskawkowy, kukurydze i chce dołożyć trochę płatków.
_barti_ Napisano 4 Czerwca 2008 Napisano 4 Czerwca 2008 Ja nie miele, jak na leszcza, nie gotuje. Prosto z paczki do zanęty i efekty jakieś są
maju Napisano 5 Czerwca 2008 Napisano 5 Czerwca 2008 Czy płatki owsiane dodać do zanęty całe, tzn. prosto z paczki czy przemielić je na drobniejsze??? Ja stosuje płatki jęczmienne, uważam że lepiej się sprawdzają. Dodaję je prosto z paczki (nie miele ich) praktycznie do każdej zanęty na białą rybę
sinus Napisano 6 Czerwca 2008 Napisano 6 Czerwca 2008 uważam że lepiej się sprawdzają. czy będzie to niedystkretne pytanie, jeżeli zapytam po czym wnosisz że są lepsze - po efektach po pracy zanęty pytam z dwóch powodów, po pierwsze jestem zainteresowany jak sprawdzają się te płatki, po drugie chodzi o zwrócenie uwagi, że argumentacja na zasadzie "są lepsze no bo tak" - nie wnosi wiele do dyskusji...
GrzegorzM Napisano 6 Czerwca 2008 Napisano 6 Czerwca 2008 Z doświadczenia wiem, że płatki jęczmienne po prostu lepiej znoszą działanie wody i tak szybko się "nie rozwalają". Swojego czasu tylko na płatki jęczmienne (na haku) łowiłem liny w oczkach. A co do płatków owsianych - jest to stały składnik większości moich zanęt. Na lina, leszcza itp. stosuję całe płatki. Jak w sklepie nie ma całych to biorę ekspresowe, te z kolei nadają się jako dodatek do zanęt na małą rybkę. Często dodaję je do zanęty jak chcę łowić żywczyki. Zanęty z płatkami owsianymi ekspresowymi nie namaczam tak obficie jak z całymi. Zazwyczaj ma ona luźną konsystencję i po wrzuceniu do wody skutecznie wabi drobnicę
maju Napisano 7 Czerwca 2008 Napisano 7 Czerwca 2008 po czym wnosisz że są lepsze - po efektach po pracy zanęty Uważam że są lepsze ponieważ gdy je dodawałem do zanęty miałem po prostu lepsze wyniki, niż z zastosowaniem płatków owsianych
wwieczor Napisano 15 Czerwca 2008 Napisano 15 Czerwca 2008 Jeśli łowię na stawie hodowlanym karpie i stosuję zanętę gotową (wanilia)... czy można dodać do niej płatków owsianych? Czy to nie pogorszy mojej sytuacji? Widziałem płatki u innych rybaków, wiec musi przynosić to jakieś efekty. Dodam tylko, że jestem początkującym wędkarzem.
maniek Napisano 16 Czerwca 2008 Napisano 16 Czerwca 2008 Widziałem płatki u innych rybaków, wiec musi przynosić to jakieś efekty. Dodam tylko, że jestem początkującym wędkarzem.W końcu się zdecyduj ,chcesz być wędkarzem czy rybakiem .Co do pytania ,to oczywiście możesz dodać płatków ale ostrożnie z ilością.
_barti_ Napisano 16 Czerwca 2008 Napisano 16 Czerwca 2008 Heh rybaków No racja o niektórych tak można powiedzieć, pełne siaty płotek 4 cm..
om3n Napisano 10 Grudnia 2009 Napisano 10 Grudnia 2009 jestem poczatkujacy prosze o wyrozumialosc czy ma sens przygotowanie zanenty bułka tarta, płatki owsiane, troche kukurydzy, i aromat waniliowy ?? jesli nie prosilbym o rade zamierzam wybrac sie w sobote na ryby nie mam mozliwosci kupic zanety gotowej, dodoam jeszcze ze nie zalezy mi na konkretnych gatunkach ryb ( jeziorko, spławik)
Damian21 Napisano 11 Grudnia 2009 Napisano 11 Grudnia 2009 om3n, trochę zimno jak na zabawę ze słabą zanętę - ale sbróbować zawsze można - na wyspach ogólnie jest cieplutko w porównaniu do tego co mamy teraz w polsce .
virus Napisano 6 Czerwca 2010 Napisano 6 Czerwca 2010 om3n ta zanęta się bardzo dobrze sprawdza przy połowie na grunt ale w cieplejszym okresie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.