Skocz do zawartości
Dragon

Płatki owsiane

Robertoo

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Całe do zanęt leszczowych i karpiowych,natomiast mielone do zanęt drobnoziarnistych z tym że z mielonymi nie wolno przesadzić bo mocno kleją zanętę.

Napisano

Robertoo, płatki różnie się przygotowuje zależnie od rodzaju zanęty i roli jaką w niej mają pełnić. sprecyzuj pytanie to możesz uzyskać odpowiedź - bo przy takim poziomie ogólności ciężko cokolwiek konkretnie napisać

Napisano

Zanęta jest na karpia, leszcza, mam do tego atraktor zapachowy truskawkowy, kukurydze i chce dołożyć trochę płatków.

Napisano
Czy płatki owsiane dodać do zanęty całe, tzn. prosto z paczki czy przemielić je na drobniejsze???

Ja stosuje płatki jęczmienne, uważam że lepiej się sprawdzają.

Dodaję je prosto z paczki (nie miele ich) :wink: praktycznie do każdej zanęty na białą rybę :wink:

Napisano
uważam że lepiej się sprawdzają.

czy będzie to niedystkretne pytanie, jeżeli zapytam po czym wnosisz że są lepsze - po efektach :?: po pracy zanęty :?: pytam z dwóch powodów, po pierwsze jestem zainteresowany jak sprawdzają się te płatki, po drugie chodzi o zwrócenie uwagi, że argumentacja na zasadzie "są lepsze no bo tak" - nie wnosi wiele do dyskusji...

Napisano

Z doświadczenia wiem, że płatki jęczmienne po prostu lepiej znoszą działanie wody i tak szybko się "nie rozwalają". Swojego czasu tylko na płatki jęczmienne (na haku) łowiłem liny w oczkach. A co do płatków owsianych - jest to stały składnik większości moich zanęt. Na lina, leszcza itp. stosuję całe płatki. Jak w sklepie nie ma całych to biorę ekspresowe, te z kolei nadają się jako dodatek do zanęt na małą rybkę. Często dodaję je do zanęty jak chcę łowić żywczyki. Zanęty z płatkami owsianymi ekspresowymi nie namaczam tak obficie jak z całymi. Zazwyczaj ma ona luźną konsystencję i po wrzuceniu do wody skutecznie wabi drobnicę :)

Napisano
po czym wnosisz że są lepsze - po efektach :?: po pracy zanęty :?:

Uważam że są lepsze ponieważ gdy je dodawałem do zanęty miałem po prostu lepsze wyniki, niż z zastosowaniem płatków owsianych :wink:

• 2 weeks later...
Napisano

Jeśli łowię na stawie hodowlanym karpie i stosuję zanętę gotową (wanilia)... czy można dodać do niej płatków owsianych? Czy to nie pogorszy mojej sytuacji? :smile: Widziałem płatki u innych rybaków, wiec musi przynosić to jakieś efekty. Dodam tylko, że jestem początkującym wędkarzem.

Napisano
Widziałem płatki u innych rybaków, wiec musi przynosić to jakieś efekty. Dodam tylko, że jestem początkującym wędkarzem.
W końcu się zdecyduj ,chcesz być wędkarzem czy rybakiem :mrgreen: .

Co do pytania ,to oczywiście możesz dodać płatków ale ostrożnie z ilością.

• 1 year later...
Napisano

jestem poczatkujacy prosze o wyrozumialosc czy ma sens przygotowanie zanenty bułka tarta, płatki owsiane, troche kukurydzy, i aromat waniliowy ?? jesli nie prosilbym o rade zamierzam wybrac sie w sobote na ryby nie mam mozliwosci kupic zanety gotowej, dodoam jeszcze ze nie zalezy mi na konkretnych gatunkach ryb ( jeziorko, spławik)

Napisano

om3n, trochę zimno jak na zabawę ze słabą zanętę - ale sbróbować zawsze można - na wyspach ogólnie jest cieplutko w porównaniu do tego co mamy teraz w polsce :smile: .

• 5 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.