Hols75 Napisano 6 Czerwca 2008 Napisano 6 Czerwca 2008 Jezioro Lutomskie i jezioro Jaroszewskie w Sierakowie do kogo należą, gdzie można wykupić pozwolenia na łowienie, i które z tych jezior jest warte uwagi?
njber Napisano 9 Czerwca 2008 Napisano 9 Czerwca 2008 Chyba spółka rybacka Sieraków - składki PZW Poznań wystarczą (porozumienie): http://pzw.poznan.pl/wykazwod_uwagi.html#Porozumienia
Hols75 Napisano 21 Czerwca 2008 Autor Napisano 21 Czerwca 2008 Dla zainteresowanych: Oba jeziora należą do Zespołu Szkół w Sierakowie zezwolenie można wykupić w sklepie wędkarskim na ul. Chrobrego, w szkole lub w Domu Kultury. Po tygodniowym pobycie nad jeziorem Lutomskim muszę powiedzieć ze obfituje w tzw. rybi chwast, krąpie można tam łowić setkami , trafiło mi sie kilka ładnych leszczy ale przez tydzień łowienia to nie wiele
hubi Napisano 13 Lipca 2009 Napisano 13 Lipca 2009 Na Lutomskim nie wędkowałem, ale rozmawiałem ze znajomym, miejscowym wędkarzem i nie polecał - bardzo dużo drobnicy. Na Jaroszewskim wędkowałem 4 lata z rzędu - ostatni raz w 2008 roku. Zbiornik dość ciekawy i jednocześnie bardzo trudny. Woda dość głęboka (max. 18 m) z małą ilością miejsc do wędkowania, prawie niezbędna jest łódka. Wstępują tam prawie wszystkie, jeżeli nie wszystkie gatunki ryb słodkowodnych: - ładne płocie - tylko na kukurydze - piękne duże leszcze - też tylko na kukurydze (sam miałem dwa medalowe w zeszłym roku) - dużo okoni - i 40-50 cm szczupaków większe jesienią - trochę nie dużego węgorza - na filet z sielawy - bardzo kapryśny lin, dużo w medalowych rozmiarach - żeby połowić te rybki trzeba się nastawić tylko na ten gatunek, przynęta zależny od dnia czasami kaka, czerwony, biały - dlatego napisałem kapryśny Więcej o rybach nic nie mogę napisać, bo innych nie łowiłem, albo nie sprawdziłem informacji od miejscowych.
Hols75 Napisano 14 Lipca 2009 Autor Napisano 14 Lipca 2009 Dla zainteresowanych: Od 16 czerwca 2009roku jeziora Lutomskie i Jaroszewskie zmieniły właściciela. Nowym właścicielem Jeziora Jaroszewskiego jest Jeziorowo - Stawowe Gospodarstwo Rybackie Sp. z oo w Lutomiu Pozwolenia i więcej informacji można uzyskać w Sklepie wędkarskim w Sierakowie przy ul. Chrobrego
hubi Napisano 15 Lipca 2009 Napisano 15 Lipca 2009 byłem we wtorek 14 lipca w Sierakowie i podaję to co zapamiętałem z cennika opłat za łowienie 1 dzień - 10 zł 3 dni - 25 zł 1 tydzień - 55 zł wędkowanie w nocy, z łodzi i na spina oplata razy dwa
hubi Napisano 18 Lipca 2009 Napisano 18 Lipca 2009 Z informacji zasięgniętych od miejscowych właścicielem łowiska jest ten sam facet co np. jeziora BYTYŃ. Oznacza to, że łowisko jest pro-wędkarskie i raczej tak jest. Odbyłem w tym tygodniu (16-18 lipiec), krótki, trzydniowy rekonesans nad jeziorem, nie maiłem oszałamiających wyników, bo byłem na kilkudniowym wypoczynku z rodziną, ale takich płoci nie łowiłem nawet w Warcie (kilka ponad półkilowych, więcej trochę mniejszych - około 300g). Sąsiad z domku obok miał co najmniej jednego esoxa w dziennie (od 3-7kg). Także łowisko zdecydowanie polecam, warte tych opłat.
Hols75 Napisano 18 Lipca 2009 Autor Napisano 18 Lipca 2009 Z informacji zasięgniętych od miejscowych właścicielem łowiska jest ten sam facet co np. jeziora BYTYŃ.Oznacza to, że łowisko jest pro-wędkarskie i raczej tak jest. Odbyłem w tym tygodniu (16-18 lipiec), krótki, trzydniowy rekonesans nad jeziorem, nie maiłem oszałamiających wyników, bo byłem na kilkudniowym wypoczynku z rodziną, ale takich płoci nie łowiłem nawet w Warcie (kilka ponad półkilowych, więcej trochę mniejszych - około 300g). Sąsiad z domku obok miał co najmniej jednego esoxa w dziennie (od 3-7kg). Także łowisko zdecydowanie polecam, warte tych opłat. Łowiłeś z brzegu czy z łódki ? Jeśli z brzegu to gdzie bo miejscówek tam mało.
mic-ek Napisano 6 Sierpnia 2009 Napisano 6 Sierpnia 2009 No właśnie, napiszcie czy nadal w Sierakowie preferowana tylko łódź czy jak pojadę w ciemno to znajdę gdzieś miejsce?
wasiel Napisano 9 Sierpnia 2010 Napisano 9 Sierpnia 2010 To może i ja coś dopowiem, do Sierakowa nad jez. Jaroszewskie jeżdżę od dobrych 15 lat na wakacje i na weekendy. Kiedyś wystarczyło posiedzieć na pomoście przy wyp. sprzętu wodnego u Piotra czy teraz Macieja, i nałapać siatkę okoni czy płoci a nawet leszczyk się trafił, dla tych co oczekują więcej łódka i okolice wysepki to można było złowić ładnego garbuska na blaszkę, nie wspomnę o zagłebieniu jeziorka na przeciwko plaży TKKF gdzie na żywca szło kilkadzesiąt okoni. Pomost po lewej zbudowany przez prywatna osobę za ośrodkiem ENEi fajne miejsce w spokoju można posiedzieć i powędkować. Zatoka po lewej w srtonę Kwilcza rewelacyjne miejsce na coś większego ale z białorybu. Obecnie jeziorko przeszło wielu właścicieli i każdy kolejny nic lepszy od poprzedniego. Technikum rybackie było chyba najbardziej zaangażowane w opiekę nad tą wodą, a teraz to jeziorko rozwija się tylko pod kontem turystycznej riwiery Spędziełm tam prawie całe dzieciństwo, i do tego zbiornika podchodzę w sposób sentymentalny, biorę sprzęt i wędkuję nawet mimo niepowodzeń i pustej siatki ...przy okazji http://www.lutom.com.pl/jeziora.html
wasiel Napisano 9 Sierpnia 2010 Napisano 9 Sierpnia 2010 A to kilka fotek z jez. Jaroszewskiego i takie rybki np. z pomostu ... nie mam poęcia dlaczego jedno po dodaniu jest ok a drugie zbombane :/
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.