andi64 Napisano 19 Czerwca 2006 Share Napisano 19 Czerwca 2006 poczujesz to w paci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek89 Napisano 12 Sierpnia 2006 Share Napisano 12 Sierpnia 2006 Witam ! Chciałbym się dowiedzieć jakiego węzła użyć do umocowania bocznego troka , tak aby boczny trok nie ześlizgiwał się z żyłki głównej .. Bez pomocy krętlika. Próbowałem kilku węzłów , ale za każdym razem żyłka się ześlizguje . Co poradzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczor Napisano 13 Sierpnia 2006 Share Napisano 13 Sierpnia 2006 Witaj Najzwyklejszą pętelkę , przewlekasz trzy razy. pozdr.Edek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miron Napisano 14 Sierpnia 2006 Share Napisano 14 Sierpnia 2006 albo podwójną ósemkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek89 Napisano 14 Sierpnia 2006 Share Napisano 14 Sierpnia 2006 dzięki Panowie już sie nie ześlizguje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darko Napisano 26 Sierpnia 2006 Share Napisano 26 Sierpnia 2006 Przeglądam to forum i postaram się podzielić swoimi spostrzeżeniami na temat bocznego troka łowię tak już od 3 lat , efekt zawsze murowany , najpierw odniosę się do postu jednego z kolegów który pisze o uśmiercaniu za względu na głębokie połknięcie przynęty przez okonia , otóż jest na to metoda , a jest nią wędka ... powinna mieć ciężar wyżutu od 1 do 10 gram i na pewno nie więcej ta gramatura pozwala na właściwe wyczucie brania (przetestowałem z wędką do 15 gram i do 20 gram) gwarantuję że każdy wędkarz po kilku rzutach będzie wiedział kiedy trzeba ciąć żeby ryba nie połknęła głęboko przynęty u mnie 90% ryb jest zapiętych jak należy , kolejna żecz jeśli idzie o techniki łowienia to ja stosuję bardzo prosty zestaw do plecionki mam przywiązany krętlik z agrafką zwykłą do tego przypinam ołów o gramaturze 6 g na żyłce o długości 20 cm , i na tą samą agrafkę zakłądem przypon z chakiem nr 4 , 6 lub 8 długość żyłki w zależności od zbiornika na którym łowię i od pory roku, od 120cm do 190 cm , jednak najlepiej sprawdzają się te długie. prowadzenie przynęty w zależności od potrzeb czasem kładę na dnie i czekam na jakieś ruchy ryb czasem krótkim lub długimi skokami przemieszczam przynętę niewiele nad dnem, a czasem zwijam bardzo szybko. wyniki są rewelacyjne nie zdarzyło mi się wrócić bez okonia a wędkuję na różnych zbiornikach a zawsze największym wyzwaniem jest łowienie okoni wtedy kiedy miejscowi mówią że nie bierze. Sposoby które opisuję są sprawdzone i potwierdzone w wielu zawodach spiningowych nie tylko przeze mnie ale też przez kolegów., w razie szczegółowych pytań chętnie pomogę .POzdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun_zag Napisano 27 Sierpnia 2006 Share Napisano 27 Sierpnia 2006 Pieknie Darko, nic ujac, nic dodać. Całkowicie sie z Toba zgadzam i mam podobne doswiadcenia. NIe jestem w tej dziedzinie ekspertem, ale kiedyś, jak sandałki miały mnie gdzieś, łapałem za wklejanke i przynajmniej sie pobawiłem w ciuciu babkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darko Napisano 28 Sierpnia 2006 Share Napisano 28 Sierpnia 2006 Byłem wczoraj t.j w niedzielę pięknie brały . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-Adam- Napisano 28 Sierpnia 2006 Share Napisano 28 Sierpnia 2006 Ja po przeczytaniu tego tematu obiecuję, że zmontuję na następny wypad zestaw do łowienia na boczny trok.. Nie wiem dlaczego, ale jeszcze nigdy tego nie próbowałem.. Pewnie z braku czasu.. Zawsze tylko sandacze i sandacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun_zag Napisano 28 Sierpnia 2006 Share Napisano 28 Sierpnia 2006 Wszystkiego trzeba w zyciu spróbować. Ja juz mam to za soba i pozostaje jednak przy sandaczach Owszem, eksperymentowałem tez z bocznym i woblerkami pływajacymi. Też działało Metoda ta pozwala dotrzeć lekkimi, wręcz filigranowymi przynetami w partiw wody, gdzie przy tradycyjnych metodach staje się to kosmosem. Trok boczny, to nie tylko paprochy, lecz wszystkie przynety spiningowe w miniaturowych rozmiarach, dzięki którym mozna z powodzeniem łowić wyrośnięte leszczyska. Często stosowałem wieszak ze struny gitarowej, który pozwalał na zachowanie stałego dystansu pomiedzy przynetą a ciężarkiem. Te ostatnie stosowałem w końcowej fazie swojego trokowania wyłącznie w kształcie ołówka. Połączone na stałe ze struną, napotykajac podwodna przeszkodę, nie klinowały sie w niej i dodatkowo jak przeciwwaga podbijały ramie struny z przynetą do góry ... nad przeszkodę Tyle z mojej strony, bo co tu duzo pisac ... metoda skuteczna praktycznie na kazda rybę a w rękach wyspecjalizowanego łowcy ... szkoda gadać, szkoda ryb Metoda ta nie ogranicza się jedynie do żyłki 0,12 i kijka o c.w. 1-10 g. Wszystko zalezy od tego, ile gram zawiasimy na obciazeniu. Bywało, ze to wszystko dyndało na kijku dł. 3 m na łodzi o c.w. 10-40g na żyłce 0,28 mm, ołówkiem 25 gram, a na końcu, na 50-cio centymetrowym przyponie stalowym wisiał woblerek pływajacy dł. 5 cm, którego zadaniem było penetrowanie podwodbych górek posadowionych na głebokosci 6-8 m To była jazda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akino Napisano 1 Października 2006 Share Napisano 1 Października 2006 Czy są jakieś zasady ustalania ciężaru ciężarka? Czy tak jak przy główkach w twisterkach zależy to od głębokości łowiska? Czy lepszy będzie ciężarek w kształcie łezki czy walca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryba25 Napisano 11 Października 2006 Share Napisano 11 Października 2006 witaj kolego:) zaczne od pierwszego pytania...jest to oczywiste sa zasady ustalania gramatury ciezarka,to ty decydujesz jaki chcesz załozyc ciezarek,ja stosuje od 1 grama do 20gr,trok to ma do siebie ze ty tez decydujesz o tym jaki długi on ma być i własnie do tego stosuje sie rozna gramature,moge ci dac przykład na wodzie do 3m mozesz stosowac ciezarek nawet do 6gram i wiecej,tutaj masz odpowiedz na drugie pytanie,napewno kąbinujesz z głowkami tak wiec przy troku tez mozesz pokąbinowac,stosując dłuszy trok a krutszą boczna czesc lub na odrut,np 50 60 cm troka a 20cm ciezarka,lub 40 cm troka a 15 cm ciezarka.Co do ciezarka to najpopularniejszy jest ciezarek Łezka,ale stosuje sie tez ciezarki taki długie i cienkie one są typowe na toroka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 4 Listopada 2006 Share Napisano 4 Listopada 2006 Naczytałem się Waszych pochlebnych opinii o bocznym troku i sam postanowiłem spróbować. Sprzęt co prawda nie fachowy i za ciężkie ciężarki, ale jednego szczupaczka pięćdziesiątkę zaliczyłem (na 7cm twistera denaturatowego) I jedna ryba mi zeszła po 3 sekundach (niedocięty sandacz???). Także pierwsze koty za płoty Wieczorem dogrywka, ale na żywca. Znajomy wygolił wczoraj sandacza 90 cm Największy o jakim słyszałem na naszym łowisku. Pogoda jest super na sandacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
david2 Napisano 5 Listopada 2006 Share Napisano 5 Listopada 2006 Mógłby ktos napisac jak zrobic taki zestaw z bocznym trokiem bo zamiezam sprubowac na taki zestaw .Jak macie jakies foto to bede wdzieczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomik Napisano 5 Listopada 2006 Share Napisano 5 Listopada 2006 Mógłby ktos napisac jak zrobic taki zestaw z bocznym trokiem bo zamiezam sprubowac na taki zestaw .Jak macie jakies foto to bede wdzieczny Przejrzyj ten temat od początku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
david2 Napisano 5 Listopada 2006 Share Napisano 5 Listopada 2006 Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltar70 Napisano 14 Grudnia 2006 Share Napisano 14 Grudnia 2006 Artech, czy ten zestaw się nie plącze? Ja stosuję plecionkę jako "główną" i przypon z żyłki ok 0,16 - 0,18 mm i po około 20 rzutach trzeba przewiązać przypon bo się skręca, pracuję teraz nad tym aby wyeliminować ten problem, nie wiem jaka jest relacja żyłka-żyłka Jeśli skreca sie żyłka, to znaczy ,że gumka jest niesymetrycznie nawleczona. Symetrycznie nawleczona nie kręci żyłki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun_zag Napisano 14 Grudnia 2006 Share Napisano 14 Grudnia 2006 Albo ogonek świsterka jest za twardy i działa w wodzie jak smigło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Papinos Napisano 17 Grudnia 2006 Share Napisano 17 Grudnia 2006 Albo ogonek świsterka jest za twardy i działa w wodzie jak smigło a to występuje kiedy guma jest sparciała ,albo była żle przechowywana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi64 Napisano 17 Grudnia 2006 Share Napisano 17 Grudnia 2006 wow według mnie to szczegóły.,] ponieważ ma na to wpływ kilka czynników. czyli temperatura wody, otoczenia, materiału, wieku, no i onanizowanie gumki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anonymous Napisano 17 Grudnia 2006 Share Napisano 17 Grudnia 2006 Chłopak młody jeszcze to powinien wiedzieć że gumki są jednorazowego użytku to wtedy nie parcieją. John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 17 Grudnia 2006 Share Napisano 17 Grudnia 2006 No chłopaki - widzę że jedziecie na ręcznym. Ale na boczny trok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Papinos Napisano 18 Grudnia 2006 Share Napisano 18 Grudnia 2006 Chłopak młody jeszcze to powinien wiedzieć że gumki są jednorazowego użytku to wtedy nie parcieją. forum wędkarskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 18 Grudnia 2006 Share Napisano 18 Grudnia 2006 :mrgreen: A wracając do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Papinos Napisano 18 Grudnia 2006 Share Napisano 18 Grudnia 2006 ogonek świsterka jest za twardy i działa w wodzie jak smigło można temu zapobiec mocząc gumke przed łowieniem we wrzątku ,niestety trzeba tak potem robić co kilka żutów bo twister jak wpadnie do wody która ma 1 stopień to po 1 minucie znowu bedzie sztywny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi