Skocz do zawartości
tokarex pontony

Boczny trok

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...
przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 351
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano

Witam !

Chciałbym się dowiedzieć jakiego węzła użyć do umocowania bocznego troka , tak aby boczny trok nie ześlizgiwał się z żyłki głównej .. Bez pomocy krętlika. Próbowałem kilku węzłów , ale za każdym razem żyłka się ześlizguje . Co poradzicie ?

• 2 weeks later...
Napisano

Przeglądam to forum i postaram się podzielić swoimi spostrzeżeniami na temat bocznego troka łowię tak już od 3 lat , efekt zawsze murowany , najpierw odniosę się do postu jednego z kolegów który pisze o uśmiercaniu za względu na głębokie połknięcie przynęty przez okonia , otóż jest na to metoda , a jest nią wędka ... powinna mieć ciężar wyżutu od 1 do 10 gram i na pewno nie więcej ta gramatura pozwala na właściwe wyczucie brania (przetestowałem z wędką do 15 gram i do 20 gram) gwarantuję że każdy wędkarz po kilku rzutach będzie wiedział kiedy trzeba ciąć żeby ryba nie połknęła głęboko przynęty u mnie 90% ryb jest zapiętych jak należy , kolejna żecz jeśli idzie o techniki łowienia to ja stosuję bardzo prosty zestaw do plecionki mam przywiązany krętlik z agrafką zwykłą do tego przypinam ołów o gramaturze 6 g na żyłce o długości 20 cm , i na tą samą agrafkę zakłądem przypon z chakiem nr 4 , 6 lub 8 długość żyłki w zależności od zbiornika na którym łowię i od pory roku, od 120cm do 190 cm , jednak najlepiej sprawdzają się te długie. prowadzenie przynęty w zależności od potrzeb czasem kładę na dnie i czekam na jakieś ruchy ryb czasem krótkim lub długimi skokami przemieszczam przynętę niewiele nad dnem, a czasem zwijam bardzo szybko. wyniki są rewelacyjne nie zdarzyło mi się wrócić bez okonia a wędkuję na różnych zbiornikach a zawsze największym wyzwaniem jest łowienie okoni wtedy kiedy miejscowi mówią że nie bierze. Sposoby które opisuję są sprawdzone i potwierdzone w wielu zawodach spiningowych nie tylko przeze mnie ale też przez kolegów., w razie szczegółowych pytań chętnie pomogę .POzdrawiam,

Napisano

Pieknie Darko, nic ujac, nic dodać. Całkowicie sie z Toba zgadzam i mam podobne doswiadcenia. NIe jestem w tej dziedzinie ekspertem, ale kiedyś, jak sandałki miały mnie gdzieś, łapałem za wklejanke i przynajmniej sie pobawiłem w ciuciu babkę :lol:

Napisano

Ja po przeczytaniu tego tematu obiecuję, że zmontuję na następny wypad zestaw do łowienia na boczny trok.. Nie wiem dlaczego, ale jeszcze nigdy tego nie próbowałem.. Pewnie z braku czasu.. Zawsze tylko sandacze i sandacze :neutral:

Napisano

Wszystkiego trzeba w zyciu spróbować. Ja juz mam to za soba i pozostaje jednak przy sandaczach :cool:

Owszem, eksperymentowałem tez z bocznym i woblerkami pływajacymi. Też działało ;) Metoda ta pozwala dotrzeć lekkimi, wręcz filigranowymi przynetami w partiw wody, gdzie przy tradycyjnych metodach staje się to kosmosem.

Trok boczny, to nie tylko paprochy, lecz wszystkie przynety spiningowe w miniaturowych rozmiarach, dzięki którym mozna z powodzeniem łowić wyrośnięte leszczyska.

Często stosowałem wieszak ze struny gitarowej, który pozwalał na zachowanie stałego dystansu pomiedzy przynetą a ciężarkiem. Te ostatnie stosowałem w końcowej fazie swojego trokowania wyłącznie w kształcie ołówka. Połączone na stałe ze struną, napotykajac podwodna przeszkodę, nie klinowały sie w niej i dodatkowo jak przeciwwaga podbijały ramie struny z przynetą do góry ... nad przeszkodę :cool:

Tyle z mojej strony, bo co tu duzo pisac ... metoda skuteczna praktycznie na kazda rybę a w rękach wyspecjalizowanego łowcy ... szkoda gadać, szkoda ryb :grin:

Metoda ta nie ogranicza się jedynie do żyłki 0,12 i kijka o c.w. 1-10 g. Wszystko zalezy od tego, ile gram zawiasimy na obciazeniu. Bywało, ze to wszystko dyndało na kijku dł. 3 m na łodzi :shock: o c.w. 10-40g na żyłce 0,28 mm, ołówkiem 25 gram, a na końcu, na 50-cio centymetrowym przyponie stalowym wisiał woblerek pływajacy dł. 5 cm, którego zadaniem było penetrowanie podwodbych górek posadowionych na głebokosci 6-8 m :cool: To była jazda :lol:

• 1 month later...
Napisano

Czy są jakieś zasady ustalania ciężaru ciężarka?

Czy tak jak przy główkach w twisterkach zależy to od głębokości łowiska?

Czy lepszy będzie ciężarek w kształcie łezki czy walca?

• 2 weeks later...
Napisano

witaj kolego:) zaczne od pierwszego pytania...jest to oczywiste sa zasady ustalania gramatury ciezarka,to ty decydujesz jaki chcesz załozyc ciezarek,ja stosuje od 1 grama do 20gr,trok to ma do siebie ze ty tez decydujesz o tym jaki długi on ma być i własnie do tego stosuje sie rozna gramature,moge ci dac przykład na wodzie do 3m mozesz stosowac ciezarek nawet do 6gram i wiecej,tutaj masz odpowiedz na drugie pytanie,napewno kąbinujesz z głowkami tak wiec przy troku tez mozesz pokąbinowac,stosując dłuszy trok a krutszą boczna czesc lub na odrut,np 50 60 cm troka a 20cm ciezarka,lub 40 cm troka a 15 cm ciezarka.Co do ciezarka to najpopularniejszy jest ciezarek Łezka,ale stosuje sie tez ciezarki taki długie i cienkie one są typowe na toroka.

• 4 weeks later...
Napisano

Naczytałem się Waszych pochlebnych opinii o bocznym troku i sam postanowiłem spróbować. Sprzęt co prawda nie fachowy i za ciężkie ciężarki, ale jednego szczupaczka pięćdziesiątkę zaliczyłem (na 7cm twistera denaturatowego) :mrgreen: I jedna ryba mi zeszła po 3 sekundach (niedocięty sandacz???). Także pierwsze koty za płoty :wink:

Wieczorem dogrywka, ale na żywca. Znajomy wygolił wczoraj sandacza 90 cm :shock: Największy o jakim słyszałem na naszym łowisku. Pogoda jest super na sandacza :cool:

Napisano

Mógłby ktos napisac jak zrobic taki zestaw z bocznym trokiem bo zamiezam sprubowac na taki zestaw .Jak macie jakies foto to bede wdzieczny :razz:

Napisano
Mógłby ktos napisac jak zrobic taki zestaw z bocznym trokiem bo zamiezam sprubowac na taki zestaw .Jak macie jakies foto to bede wdzieczny :razz:

Przejrzyj ten temat od początku

• 1 month later...
Napisano
Artech, czy ten zestaw się nie plącze?

Ja stosuję plecionkę jako "główną" i przypon z żyłki ok 0,16 - 0,18 mm i po około 20 rzutach trzeba przewiązać przypon bo się skręca, pracuję teraz nad tym aby wyeliminować ten problem, nie wiem jaka jest relacja żyłka-żyłka :wink:

Jeśli skreca sie żyłka, to znaczy ,że gumka jest niesymetrycznie nawleczona. Symetrycznie nawleczona nie kręci żyłki.

Napisano
Albo ogonek świsterka jest za twardy i działa w wodzie jak smigło

a to występuje kiedy guma jest sparciała ,albo była żle przechowywana

Napisano

wow :shock: według mnie to szczegóły.,]

ponieważ ma na to wpływ kilka czynników.

czyli temperatura wody, otoczenia, materiału, wieku, no i onanizowanie gumki :grin:

Gość Anonymous
Napisano

Chłopak młody jeszcze to powinien wiedzieć że gumki są jednorazowego użytku to wtedy nie parcieją. :grin:

John

Napisano
ogonek świsterka jest za twardy i działa w wodzie jak smigło

można temu zapobiec mocząc gumke przed łowieniem we wrzątku ,niestety trzeba tak potem robić co kilka żutów bo twister jak wpadnie do wody która ma 1 stopień to po 1 minucie znowu bedzie sztywny :neutral: