Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To może i dobrze ,że się w niedziele nie wybrałem jak tam taki deptak był. W sobotę późnym popołudniem był tam mój kolega przejazdem łowił około 1.5-2h. Efekt to 2 płocie ,1 ukleja, 1 leszcz i ładna świnka 42cm , rybki oczywiście wróciły do wody(świnka na foto). Ap-ropo granicy wody górskiej to jest ona do garbatego mostu. Poniżej to oficjalnie już Zbiornik Topola (jego cofka) te info udzielił mi strażnik który mnie tam kontrolował w ubiegłym roku.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Kol. suhhar przy drewnianym moście nie byłem, ale lodu raczej nie ma. Tak sądzę bo byłem na Pilcach, a tam prawie śladu po lodzie. A Topola to wiekszy akwen i to bezposrednio z dopływem nysy. Sama Nysa nie była zbyt podniesiona (tak jak przy pierwszych ociepleniach pod koniec lutego), ale woda mętna.

A jaką rybkę zamierzasz poławiać tam przy drewnianym moście?

Napisano

głównie płocie i leszcze ale jeszcze nie wiem czy cos tam gryzie ;) lubie tam lowic bo cisza i spokoj nie tak jak przy garbatym moscie.

Napisano

Dzisiaj byłem na Topoli przy drewnianym moście. Od godz. 14 do 16.00 zupełnie nic. Dalej siedział miejscowy, z którym zamieniłem kilka słowek i zajrzałem w jego siatke, a tam karpik 38cm, leszcz 40cm i płoteczka. Mówił ze na rybkach był od 10.00 a brania były mizerne.... ale były. Co godzinkę cos uderzyło, ale og godziny 14.00 przestało (fajnie to usłyszeć - wiadomo przyjechałem na rybki i od razu nędza.) A tak na serio to około 14.00 zmienił sie kierunek wiatru i wiało w stronę brzegu gdzie siedzieliśmy. Brania kompletnie ustały. Opowiadał, że był też wczoraj w tym samym miejscu i połów był znacznie lepszy. 2 karpie i 2 duże leszcze i kilka płotek. Trzeciego karpia zerwał.

Acha facet łowił na pinke i białego, z gruntu. A siedział bliżej zatoki od strony zapory, czyli jakieś 150 może 200 metrów od drewnianego mostu.

Napisano

Czesc ja wlasnie wrocilem z Topoli i dzisiaj siedzial ten sam dziadek i cos tam zlowil ale nie wiem co ja niestety od 8 do 13 bez brania. Wiatr wschodni i kicha. On tam ma dobre miejsce bo tam plyciej jest i ryba tam podchodzi.

Napisano

Ale sobie pogadaliśmy chociaż:) A u dziadka bylem zobaczyć i jednak to nie karp a leszcz taki z 40cm. Wracając podjechałem jeszcze zobaczyć kolo garbatego mostu i tam tez bryndza.

Pozdrawiam

Napisano

nalewator, no to widocznie trafilismy na taki dzień ;) co zrobić, moze nastepnym razem cos nam bedzie gryzło ;) Pozdro i do zobaczenia nad wodą !

Napisano

Szkoda ze sie nie dogadalismy, ja też miałem dzisiaj urlop i byłem na rybach. Ale ja wybrałem pilce bo rano o 8.00 w Lądku strasznie wiao więc sobie Topole odpuściłem. Na Pilcach tez nieźle wiało więc pojechałem w głąb "buszu" he, he chyba staw nr 10. Wypad byłby udany gdyby niei zyłki które zakupiłem w tym roku, niestety straciłem chyba ze 2 koszyczki i 2 sprężyny z dociązeniem. A o dalszych rzutach mogłem pomarzyc. Wielka szmira, przy rzucie pękały jak by były to nici.

Brania były tak delikatne że na pickierka szczytóweczka zawodziła. Wyciągnąłem kilka małych płoteczek i okonka i ten ogromny przyłów uwolniłem he, he.

Napisano

dzien dobry szanowni koledzy po kiju und Madi :) czy ktoś jutro wybiera sie na Topole i zechciałby zając miejsce dla strudzonego wędrowca z Rybnika??? pojawie sie nad woda dopiero o 12 :( z gory dziekuje za wszelki propozycje ( oczywiscie dotyczace wędkowania) pozdrawiam i połamania kija

Napisano

Zwracam się do prośbą. Mianowicie planujemy wraz z mężem oraz dwójką znajomych wypad na 5 dni (weekend majowy) pod namiot. Naszym celem jest właśnie Topola. Czy jest to zbiornik należący do okręgu wałbrzyskiego czy to już opolski? Czy są tam miejca gdzie można się rozbić z biwakiem i gdzie zostawić samochód aby nie ucierpiał? Kolejne moje pytanie dotyczy ryb. Czy są na zbiorniku jakieś obostrzenia dotyczące szczupaka, czy okres ochronny kończy się z końcem kwietnia i wkońcu co proponujecie na co się nastawić aby oprócz odpoczynku coś sobie połowić. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Napisano

aniaa55 zb. Topola należy do Okręgu wałbrzyskiego.

Co do samych obostrzeń to na bieżąco należy śledzić, na dzień dzisiejszy wygląda to tak:

Zbiorniki zaporowe Kozielno i Topola:

Zgodnie z Uchwałą 8/2006 Zarządu Okręgu PZW w Wałbrzychu na posiedzeniu w dniu 18.11.2006 r. postanowiono:

- Wprowadzić na zbiornikach wodnych Kozielno i Topola wymiary ochronne na następujące gatunki ryb:

leszcz 10 szt. na dobę (zniesione patrz. zapis **)

płoć 15 cm

okoń 18 cm

sandacz 50 cm

szczupak 50 cm

- Wprowadza się zakaz połowu sandacza i szczupaka na zb. Kozielno i Topola od dnia

1 stycznia do 31 maja każdego roku.

- Wprowadzić na zbiornikach Kozielno i Topola limit 5 kg ryb, nielimitowanych

w szt. w dziennych połowach.

Zarząd Okręgu PZW w Wałbrzychu na posiedzeniu w dniu 07 października 2008 roku podjął Uchwałę 14/2008 i tym samym postanowił:

§ 1

Znieść limit leszcza (zapis **) na zbiornikach Kozielno i Topola oraz wprowadzić zakaz wędkowania z wyspy na zbiorniku Kozielno.

§ 2

Karp o długości równej i powyżej 65 cm złowiony na zbiornikach Kozielno i Topola zostaje z powrotem wpuszczony do wody.

§ 3

Uchwała obowiązuje z dniem 1 stycznia 2009 r.

Prosimy pamiętać, że pozostałe zapisy z Uchwały 8/2006 dalej obowiązują m.in. ten o nakazie limitowania ryb nie objętych limitem w RAPR (karaś srebrzysty i krąp)!!!

Na posiedzeniu Zarządu Okręgu PZW w Wałbrzychu w dniu 11.02.2010 roku podjęto Uchwałę 8/2010, w której wprowadzono zakaz spinningowania 100 m w górę rzeki Nysy Kłodzkiej od tzw. ''Mostu Garbatego'' (strefa przyujściowa do zbiornika zaporowego Topola k/ Kamieńca Ząbkowickiego).

info pochodzi z Zasad wędkowania w Okręgu PZW Wałbrzych

Napisano

Witam ! panie i panowie jak sytuacja na Topoli ? ruszylo sie cos moze ? nie zdziwie sie jak napiszecie ze nie bo zimno sie strasznie zrobiło.

Napisano

czesc Suhhar i reszta :lol: pewnie Cię zaskocze, ale ruszyło....12 leszczy 30-37cm plus kilka spiętych z powodu "wadliwego haczyka" jak na koniec marca i pogodę jaką widać za oknem chyba całkiem nieźle :grin: ....miejsce połowu garbaty most...rynna 3 m....przynęta biały robak czasami czerowny( też brało) ...brania bardzo delikatne, wiec wędka cały czas w ręku (żyłka głowna 0,14mm przypon 0,10mm haczyk nr 16 spławik 4g zestaw przegruntowany) póki co nie nastawiam sie na płoć bo nikt jej jeszcze nie łapie...jedynie ukleja na przepływanke z rzadka świnka....bede łowił do soboty..postaram sie dziennie coś naskrobać...polamania :o:cool:

Napisano

Daj znać jak stan wody?? Łowiłeś zaraz za mostem czy raczej już na wpływie do zbiornika??

Jak pogoda będzie w miarę to może zawitam w piątek nad wodę. Pozdrawiam

Napisano

witam :smile: dziś bez rewelacji :cry: jeden leszcz 32 cm plus jazgarz ....stan wody wysoki po wczorajszych opadach, ale opada więc jutro powinno byc lepiej :wink: temp o 6 rano 2 stopnie więc nawet antyperspirantu nie musiałem używac :razz:......nalewator łowie zaraz za mostem na kamieniach więc jak bedziesz wpadnij popaplać...pozdrawiam

Napisano

Hey Lukas niestety nie udało mi sie złowić żadnego leszczyka po Tobie,musiałeś wszystkie wyłapać :)) ,ale siedziałem tylko 20 minut(rozpadało się dosyć a i sprzętowo nie byłem przygotowany na to miejsce:) :roll: ) , wybieram się jutro rano a może nawet dzisiaj bo widzę rozpogodzenia , tak że mam nadzieję że jeszcze uda się powędkować razem pozdrawiam :cool:

Napisano

Nigdy nie łowiłem na Topoli, ale w tym roku chciałbym spróbować. Lubię łowić z gruntu na koszyczek, interesują mnie leszcze, czy mógłby ktoś z kolegów wędkarzy udzielić kilku rad, gdzie i na co łowić? Kiedyś przjeżdżałem i widziałem, że wzdłuż taśmociągu siedzą wędkarze. Pozdrawiam

Napisano

Biorą leszczyki na Topoli i to całkiem nieźle. 8 kwietnia wyjąłem z kolegą 8 sztuk w przedziale 35-40cm.A byliśmy jakieś 5 godzinek niecałe. Łowiłem na DS, zanęta i pinka. NA kuku nie były chętne. Pod koniec łowienia musiałem zaciąć dużego karpia albo co bo po krótkim odjeździe przymurował do dna i za cholerę nie dał się ruszyć. Po próbie oderwania go jakoś od dna strzelił przypon i tyle.

Napisano

Jak Ci to mogę powiedzieć. W stronę paczkowa pierwszy zjazd. Taki półwysep można nazwać. Siedząc w stronę wody widzę most na Nysie. Za plecami są taśmociągi.

Napisano

Jedyne co zauwazyłem to fala pół metrowe :wink:

A tak na serio, zgrupowanie ludzi przy garbatym moście i wzdłuz taśmociągów. Po drugiej stronie pustki. Wiatr a raczej wichura wiała od strony taśmociągów w stronę gór. Co do efektów połowów, nie bardzo wiem choć patrząc po siatkach to były w wodzie więc.... może coś tam mieli. :razz: Ja jutro będę walczył na Pilcach. Acha, nysa mocno podniesiona.