Unises Napisano 8 Stycznia 2011 Share Napisano 8 Stycznia 2011 Daiwa infi duo carp, niby nowość na 2011, więc musi być świeża : Jak znam życie to ta sama żyłka a "nowość" wynika ze zmiany loga firmy stąd też etykietka inna .....i za to mam zapłacić paręnaście złotych extra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubal Napisano 8 Stycznia 2011 Share Napisano 8 Stycznia 2011 Unises, biznes jest biznes Niby kolor inny, albo ja już całkowicie slepy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 8 Stycznia 2011 Share Napisano 8 Stycznia 2011 Ja mogę polecić żyłkę Anacondy,miałem ją dwa sezony i naprawdę jest godna polecenia,zwłaszcza do łowienia na dalekich dystansach[ma małą rozciągliwość] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubal Napisano 8 Stycznia 2011 Share Napisano 8 Stycznia 2011 Peacmaker ? Jeśli tak, to powiedz jak jak to tonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 8 Stycznia 2011 Share Napisano 8 Stycznia 2011 , to powiedz jak jak to tonie. Tonie szybko A tak na marginesie,podczas nawijania żyłki na drugi kołowrotek na dystansie ok 200m napotykam na supeł nie do rozplątania Odwożę żyłkę do sklepu i od ręki dostałem nową szpulę Spotkał się już ktoś z taką sytuacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1956 Napisano 8 Stycznia 2011 Share Napisano 8 Stycznia 2011 Jak widac po postach nie ma (zlotej) zylki,i wiekszosc ma odmienne zdanie. Ja swego czasu przez ladnych pare lat uzywalem Snecka i przyznam ze nie przypominam sobie zebym mial z nia problemy. Nie zdarzylo sie zeby ryba mi ja zerwala.A nie raz 10-13 kg wyciagla 0 27. Czasami tez przy prostym kiju jak ryba wlazla w zielsko,i dawala rade. Sam nie wiem dlaczego odszedlem od niej Podaje link do tej zylki. http://www.szczupak.pl/index.php?site=shop∂=info&id=248 I czystym sumieniem pisze ze wytrzymalosc tych zylek nie jest wcale przesadzona.w porownaniu do np.Awa Shina. Nie polecam Strofta, matowieje i ma tendencje do skrecania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 9 Stycznia 2011 Share Napisano 9 Stycznia 2011 Ale ja właśnie tak nawijam tę żyłkę (ultimate sense) sposób zaproponowany przez właściciela sklepu w którym ją kupiłem i świetnego karpiarza , gość sam stosuje tą żyłkę i tak właśnie ją nawija.Ślepy pęd ku modzie ,nie zawsze idzie z logiką działania ,a wśród karpiarzy jest to szczególne.Nikogo nie mam zamiaru przekonywać Daiwa infi duo carp, niby nowość na 2011, więc musi być świeża .Ostatnio przeglądałem na necie żyłki do metody gruntowej ,zastanawia mnie fakt czy nastała moda na zyłki Duo ,czy raczej to strona praktyczna przeważa w prawie wszystkich znaczących firmach jest ten sam lub podobny produkt.Ale znamienne jest jedno ,czym gorsza firma tym lepsze parametry na nalepkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czerwony Diabeł Napisano 19 Lutego 2011 Share Napisano 19 Lutego 2011 Tyle tu pozytywnych komentarzy o daiwie infinity duo, że aż się boję odezwać. No cóż, po prawie sezonie jej używania, z całą odpowiedzialnością powiem, że to żadna rewelacja. Średnica 0.36, a w rzeczywistości coś zdecydowanie bliżej 0.40. Początkowo zaskoczyła mnie wytrzymałością. Po dwóch miesiącach "osłabła" o co najmniej jedną trzecią... Lubię miękkie żyłki, a ta taka jest. Niestety szybko się skręca (przy wywózce, przy rzutach znacznie mniej). Kiedy jest już mocno skręcona, jej wytrzymałość jest żałosna. Na szczęście tonie, ale niezbyt szybko (mogło by być lepiej). Krótko mówiąc, to żyłka całkiem przyzwoita, ale są lepsze. Używałem wielu żyłek i polecam coś "innego": Cormoran Profiline uwaga, uwaga... Szczupak Tylko nieco twardsza, nie przegrubiona, śmieszna cena, równie wytrzymała, znacznie szybciej tonie, no i dłużej zachowuje swoje właściwości. A że nie jest "karpiowa"? Mnie to nie przeszkadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neon Napisano 20 Lutego 2011 Share Napisano 20 Lutego 2011 Po dwóch miesiącach "osłabła" o co najmniej jedną trzecią... To samo mógłbym napisać o Quantum Quattron PT Salsa 0,35 po podobnym czasie jej wytrzymałość znacząco spadła właśnie na oko co najmniej 20-30% co szczerze mówiąc mnie zawiodło... Może była zleżała - nie wiem, ale z drugą żyłką Quantuma stało mi się podobnie więc teraz wybiorę inną firmę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubal Napisano 20 Lutego 2011 Share Napisano 20 Lutego 2011 Troche przewietrzyłem wędkarska część mojego kącika i o dziwo mam 75 pustych szpulek po żyłkach Wczoraj miała być peacmaker anacondy, ale po wyjściu z wędkarskiego stałem sie szczęśliwym posiadaczem 2 szpulek g-line element gamakatsu (24 do federków i 33 na karpióweczki ). Kupiłem dlatego, że była "jeszcze ciepła" i to informacje od znajomego przedstawiciela tej firemki. Też przsez sezon łowiłem na infinity. Na pierwszy rzut oka g-line jest tak z 2 klasy wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateo16 Napisano 20 Lutego 2011 Share Napisano 20 Lutego 2011 Witam, mam zamiar kupic żyłke Tandem Baits Power Mono 0.35 9,4 kg. Co koledzy sądzicie o tej żyłce? bedzie ona dobra do dalekich rzutów? Mam zamiar intensywnie łowić karpie takie do 10kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1234567 Napisano 14 Marca 2011 Share Napisano 14 Marca 2011 Mam kołowrotek super long cast i chcę kupić żyłkę.Będę najczęściej rzucał ale również wywoził.Na niego wejdzie 300 metrów żyłki 30 lub 230 metrów żyłki 35.Będę łowił najczęściej na dnie bez zaczepowym ale czasem pojadę na korzenie. W tym kołowrotku niema zapasowej szpuli.Jaką średnicę żyłki polecacie? PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDZ!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1234567 Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 A która jest lepsza Guide Select Camo Green 0.32mm lub Dragon MEGA BAITS Carp Mono 0.32mm? Czy ta żyłka 0.32 wytrzyma bo będę łowił z brzegu na metodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubiak Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 Ja mam Mega baitsa, tylko że 0.28mm. Po jednym sezonie nadal w dobrym stanie (nie skręca się). No i jest dosyć wytrzymała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1234567 Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 A jak tam na węzłach? I którą średnicę wybrać(dwa posty wyżej opisane co i jak) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 Panowie ( i Panie) czy żyłka 0,30 lub 0,40 nie będize za gruba na karpia . Już mówię na jakiego takiego 2,5-3,5 kg od przypadku trafi się większy. Zielska na łowisko niewiele zaczepów tez nie dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubiak Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 Łukasz789, jak dla mnie na karpia 3,5kg to 0,25mm to już jest maksimum. A przy większym, jeśli tylko umiejętnie będziesz holował to też napewno da radę. A jak tam na węzłach? U mnie problemów z wytrzymałością na węzłach nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1234567 Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 A jaką średnicę wybrać? Będę łowił karpie na kulki. PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDZ!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDZ!! Ja najczęściej stosuję od 0.32mm do 0.35mm ale każdy żyłkę dobiera typowo do łowiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1234567 Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 Aha. A tak uniwersalnie jaką byś polecił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 Marcin1234567, 0.35 max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1234567 Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 Na mój kołowrotek wejdzie 0.35 230 metrów żyłki.Trochę mało jak do wywózki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubiak Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 Na mój kołowrotek wejdzie 0.35 230 metrów żyłki.Trochę mało jak do wywózki? No jak zapniesz na 150 metrach ładnego miśka to zapas żyłki nie będzie zbyt duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1234567 Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 0.32 wejdzie 260m a 0.30-300metrów. To którą wybrać??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 Marcin1234567, jeśli masz zamiar wywozić to im grubsza tym lepsza[mniejsza rozciągliwość] natomiast do rzutów im cieńsza tym lepsza[mniejsze opory podczas rzutu]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi