Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 89
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nigdy nie miałem cormorana, jakos nie jestem przekonany do tej firmy, na twoim miejscu poszedłbym do sklepu wędkarskiego i zapytałbym sprzedawce co poleca, jesli wybrałby Ci wg niego odpowiedni zapamiętalbym model. Wtedy już pozostaje Ci tylko decyzja czy kupijesz w necie czy u lokalnego sprzedawcy. Fachowa opinia zawsze się przyda.

Napisano

Mucha mucha.....

A można zwykły snining ze zwykłym kręciołkiem cienka żyłeczka na końcu muszka i puszczamy z prądem??? :?:

Może to głupie pytanie... ale kto pyta nie błądzi.

Napisano

Niestety, jak łowisz na muchę to musisz mieć kołowrotek o szpuli zamknietej, sznur (żyłka tylko o długości wędziska x2) i żadnych dodatkowych elementów i obciążeń: kula wodna, spławik, ciężąrek, krętlik itp.

Napisano
Mucha mucha.....

A można zwykły snining ze zwykłym kręciołkiem cienka żyłeczka na końcu muszka i puszczamy z prądem??? :?:

Może to głupie pytanie... ale kto pyta nie błądzi.

Nawet jeżeli było by to możliwe w świetle prawa ( a nie jest) To musiałbyś miec duuuużo szczęścia aby cokolwiek złowić ;)

• 3 weeks later...
Napisano

Czyli jaki będzie najlepszy na początek na pstrągi? Dopiera raczkuje w sposobie na muche. A jakiej firmy byłby najlepszy? Czy ilość na szpulce jest jednakowa czy różna? :oops:

Napisano

Na pstągi 5/6

Są różne, najwięcej jest Cormoranów, pojawiają się też Jaxony ale z nimi nigdy niewiadomo, ja prponuję Cormoran.

A to niewiem, ale logicznie rzecz biorąc tak.

Napisano

Hmm jesli sie bierzesz na powaznie z muchą, musisz dobrać kija do sznura ;) najbardziej uniwersalnym jest 5/6. Najlepszy cormoran to fakt, nie polecam jaxon kiepska jakość...

Napisano

To wiadomo, pamiętaj też o odpwiednim kołowrotku np. jak wspomniał Tondromi ja wcześniej w klasie 5/6.

Masz duży wybór: Jaxon, Cormoran, Robinson.

Praktycznie wszystkie są dobre, nawet niektórzy polecają Jaxona (Vera Fly chyba) ja akurat proponuję ten, ktory się najbardziej podoba.

Aha, wspomnę jeszcze o przyponie. Zamaist kupować kilka opakowań przypon Cormorana za 10zł i 20 cm uważam, że lepiej kupić szpulkę Dragon Milenium Pstrąg 0,18/ 150M na pstrągi będzie dobra, kosztuje +- 30zł, oszczędność duża.

Napisano

Zależy na co tak naprawdę masz zamiar łowić, jeśli na muche suchą, mokrą czy nimfę, to wystarczy Ci sznur pływający 5/6, jeżeli masz zamiar uczyc sie wędkowac na strimmer ( bardzo skuteczna metoda na pstrąga i nie tylko) jeżeli rzeka jest płytka z dziurkami to wystarczy Ci pływający sznur, jeśli głeboka rzeka to musisz kupic sobie sznur tonący. Tak jak kolega warszawa napisał nie polecam na poczatek pakować kasy w przypony koniczne ( przypon stopniowo zwężany, mozna łatwo go "zepsuć") zastosuj zwykła żyłkę 16-18 na przypon ;) Na takim sznurku 5/6 wytachałem 95 cm głowacicę na strima ;]

• 8 months later...
Napisano

... kilka słów ode mnie. Po dwóch sezona z mucówką w ręku muszę stwierdzić, że:

- budżetowy kij muchowy długości 2.7m w klasie 5-6 plus sznur pływający w jasnym kolorze w zupełności wystarczy. Po sezonie lub dwóch, jak nabieżemy trochę praktyki będzie można rozejżeć się za sprzętem dostosowanym do potrzeb i możliwości. A jak łowienie tą metodą nas nie wciągnie będziemy mogli go bez żalu odstawić w kąt;

- kołowrotek ma być I TYLE, służy wyłącznie jako magazyn żyłki i moim zdaniem nie ważne jak wygląda, a co za tym idzie nie ma sensu wydawać na niego większych pieniędzy;

- nie stosuję wcale podkładu pod sznur, bo łowię na małych i średnich rzekach i nie zdarzyło mi się żebym potrzebował go więcej. Na pewno zrewidował bym swój pogląd łowiąc trocie lub szczupaki, ale póki co ...;

- przypon koniczny można z powodzeniem zastąpić przyponem związanym z dwóch lub trzech odcinków różnej grubości żyłki, związanych węzłem zderzakowym. Rozwiązanie to jest dużo tańsze zwłaszcza jak łowimy w zakrzaczonych miejscach. Ja obecnie łowiąc na suchą muchę używam przyponu zrobionego z dwóch żyłek o średnicy 0.25 i 0.12 lub 0.14. Co prawda przypon wykonany z trzech części trochę lepiej się układa na wodzie, ale przy sporej ilości zaczepów jego wiązanie niepotrzebnie komplikuje nam życie - a różnicy w ilości brań moim zdaniem nie ma;

- muchy w większości robię sam. Jest z tym trochę zabawy, ale jaka frajda. Jeszcze większe zadowolenie jak coś na taką muchę złowię. Przy kręceniu much należy zaopatrzyć się w kilka podstawowych narzędzi - tych prostych i zarazem tanich. Co do materiałów muchowych, to nie zalecam eksperymentowania z ich wyborem, a kupno tych sprawdzonych. Wtedy muchy jak mają pływać - pływają i jako tako wyglądają;

- warto zabrać się na ryby z osobą która już ma jako takie pojęcie o łowieniu na muchę, bo to upraszcza naukę i motywuje. Ja próbowałem uczyć się sam i po kilku wyjazdach rzuciłem muchówkę w kąt, do momentu, gdy nad wodą spotkałem starszego pana. Łowił lipienie. On muchówką wyciągał rybę za rybą a ja ze spiningiem nic. Po dłuższej rozmowie i obserwacji owego pana w następny weekend i ja ruszyłem na łowy. Bogatszy o kilka prostych w zasadzie uwag zacząłem dość regularnie łapać lipienie. I od tego momentu zmieniłem podejście do tej metody.

Dopiero się uczę, ale te kilka słów powinno pomóc w pierwszych krokach z muchówką.

pozdrawiam

Napisano

I gra gitara...

Ale przypon 0,14 zamienilbym na może nawet 0,18, wymiarowy pstrag i wyżej na takim cienkim przyponie moze narozrabiac w wartkim pradzie no i jeszcze jak nie masz podbieraka a troche wyzszy brzeg to może byc cienko przy wyciaganiu...

Chyba ze sie myle, ale moje doswiadczenie mowi ze raczej nie.

Generalnie post bardzo fajny i duzo w nim prawdy, poza tym fajnie napisane

Pozdrawiam :cool:

Napisano

Prawda jest taka że jeśli jestes dobry w holowaniu ryby, a nie jest to bez znaczenia w wędkarstwie muchowym, to praktycznie każdą rybę jestes w stanie wyciągnać nawet na 0.14 mm przyponie, no chyba że przytniesz głowatke.

SUCHA MUCHA:

Jeżeli opanowałeś już metodę rzutu i nie strzelasz z bata, mozesz stosować żyłkę 0.14 mm ułatwia ona podanie przynęty w miejsce które Ci odpowiada, ale też łatwiej się pląta. Oczywiscie jeżeli łowisz na suchą i w miejscu gdzie wędkujesz jest np dużo klenia proponowałbym przypon minimum 0.16 mm. Na suchą muchę złowiłem takie gatunki ryb: Pstrągi, klenie, jaźie, głowacica, lipienie.

MOKRA MUCHA:

Do mokrej muchy zazwyczaj stosuję przypon 0.18 mm albo 0.20mm z tego powodu że jestem w tej metodzie bardziej wyspecjalizowany (albo mam szczeście) i najwieksze ryby tą metodą łowiłem. Na mokrą muchę łowiłem :Grube Pstrągi, klenie, jazie, rzadko lipien, okonie

NIMFA:

Przypon który stosuję na nimfę jest minimum 0,18 mm. Kiedy w mojej rzece woda przybiera i płynie "kakao", stosuje przypon 0,25 mm i idę wędkować na imitację czerwonego robaka, nierzadko trafiały mi się grube brzany (50 cm< ) guby pstrąg, raz miałem chyba glowacice, klenie.

We wrześniu doskonale biorą lipienie na nimfę (imitacja zielonego robaczka ze złotą główką) wtedy przypon 0,18 mm czasami 0,20 mm.

Streemer:

Tą metodę poznaję, ale nastawiłem sie raczej na głowacicę, wtedy stosuję cienką plecionkę 0,17 mm. Znam kilku mistrzów streemera którzy w sezonie potrafią złowić od kilku do kilkunastu głowacic.

Należy pamiętać zeby dobrze dobrac grubość żyłki do wagi i wielkości przynęty oraz specyfikację rzeki, gatunki ryb w niej pływające.

Nie zapominajcie o bezpieczeństwie z racji że w wędkarstwie muchowym mamy bezpośredni kontakt z wodą. Najbezpieczeniej zaopatrzyć się w kijek i przed każdym krokiem badać dno , wodery z podeszwą antypoślizgową również są niezastąpione.

Napisano
Dopiero się uczę, ale te kilka słów powinno pomóc w pierwszych krokach z muchówką.

Wiesz Tondrom, może rzeczywiście Jesteś bardzo dobrym wędkarzem i sobie poradzisz na każdym przyponie, ale nie staraj sie imponowac koledze na siłe, ponieważ może się dla niego okazac to kiedyś grozne w skutkach... Ma jeszcze czas na to żeby się obyc z wędką, a niech wylezie na jakiś wyższy brzeg pod którym jest głebiej(nie zejdzie po rybe) i nie wyciągnie zdobyczy. W końcu nie zawsze sie brodzi po pas w wodzie i każdej zdobyczy nie podciąga się pod rękę, albo w podbierak.

Pzdr wszyskich

Napisano

Wiesz Tondrom, może rzeczywiście Jesteś bardzo dobrym wędkarzem i sobie poradzisz na każdym przyponie, ale nie staraj sie imponowac koledze na siłe, ponieważ może się dla niego okazac to kiedyś grozne w skutkach... Ma jeszcze czas na to żeby się obyc z wędką, a niech wylezie na jakiś wyższy brzeg pod którym jest głebiej(nie zejdzie po rybe) i nie wyciągnie zdobyczy. W końcu nie zawsze sie brodzi po pas w wodzie i każdej zdobyczy nie podciąga się pod rękę, albo w podbierak.

Pzdr wszyskich

Mój post nie miał na celu imponowanie komukolwiek, i wcale nie uważam się za mistrza w wędkarstwie muchowym. Pisałem to aby pomóc tym którzy wchodzą w tajniki wędkarstwa muchowego. Dla Ciebie Buszeszank czytanie ze zrozumieniem to chyba obcy temat . Jak masz pisać bzdury to sobie daruj.

Napisano

Jak zawsze u nas w Polsce-wszyscy najmądrzejsi!!!!

Daj chłopakowi trochę zapasu i nie czepiaj się jak ktoś napisze coś innego niż Ty. Nie naśmiewam się że jesteś mistrzem, ale pisałem że może naprawde jesteś dobry w wędkowaniu. A Ty się spinasz!! Wyluzuj on może ma muchówkę pierwszy sezon w ręku a Ty atakujesz moje posty... Mam prośbe-albo nie postuj, albo dawaj rady takie żeby chłopaka nic potem nie zaskoczyło

aha, i przeczytaj to ze zrozumieniem :lol:

Napisano
Prawda jest taka że jeśli jestes dobry w holowaniu ryby, a nie jest to bez znaczenia w wędkarstwie muchowym, to praktycznie każdą rybę jestes w stanie wyciągnać nawet na 0.14 mm przyponie, no chyba że przytniesz głowatke.

Tęczak 55-60 cm zapięty w "basenie" (czyt. regulowany fragment rzeki za progiem wodnym) jeśli tylko zechce pójść w dół (a zawsze chce) w bardzo szybką wodę poniżej basenu to na 0,14mm możesz mu z uśmiechem życzyć pomyślnych prądów.

• 2 weeks later...
Napisano

Tęczak 55-60 cm zapięty w "basenie" (czyt. regulowany fragment rzeki za progiem wodnym) jeśli tylko zechce pójść w dół (a zawsze chce) w bardzo szybką wodę poniżej basenu to na 0,14mm możesz mu z uśmiechem życzyć pomyślnych prądów.

Muszkarzem nie jestem ale duży pstrągal w rzece daje nieżle popalić , łapałem pięćdziesiątki na łowisku komercyjnym(woda stojąca) metodą spinningową i nieraz 0,18 urywał , zrobi świece w górę, potem poprawka gdy sie tego niespodziewasz i pyk . Według mnie 0,14 to średnica dobra na okonie.

Napisano

Panowie muchowka jest miekka jak kupa za przeproszeniem zeby wyciagnac pstraga nawed na 0.10 co mi sie zdarzalo.W lato nawed z 0,12 z nimfom nie masz co sie pokazywac nad woda.Panie kolego Tondrom nie wiem gdzie lowisz,ale zycze piedziesiatakow.Powodzenia

Napisano

0,14 mm i cieńsze przypony to faktycznie przesada, ale tylko w wypadku połowu pstrąga. Lipienie natomiast bardzo trudno łowić przyponami grubszymi od 0,12 - 0,14 mm. Grubość przyponu ma tu często fundamentalne znaczenie, a i nie jest bez znaczenia w wypadku pstrągów. Bo jak wytłumaczyć, że największe pstrągi zapinałem przeważnie przy połowie lipieni ?