warszawa_24 Napisano 12 Stycznia 2009 Share Napisano 12 Stycznia 2009 Agrafka dociążą zestaw? Jeśli nawet to nie musiałeś dwa razy pisać. Byłem przekonany, że chodzi o dociążenia jako jakiś ciężarek. Podkreślam, że napisałem wyżej, że jeszcze nigdy nie łowiłem na muche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 12 Stycznia 2009 Share Napisano 12 Stycznia 2009 Jeszcze jedno. Czy sznur się wymiena co sezon, czy dlużej służy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czoczo Napisano 12 Stycznia 2009 Share Napisano 12 Stycznia 2009 Sznur wymienia się kiedy jest zużyty , nie koniecznie co sezon. Sznury potrafią służyć nawet kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joker_k Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 warszawa_24 Jak pisze mój poprzednik linki nie trzeba wymieniać co roku, a można nawet przedłuzyć jej żywotność dwukrotnie odwracając jej końca np. przy użyciu linki L lub DT. Przeczytaj jeszcze raz dział książki A. Sikory pt. LINKA MUCHOWA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nhandu Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 I mnie trafiło... To znaczy trafi jak sprzęt dojdzie. Mam pytanie (pewnie będzie ich więcej) odnośnie podkładu. Mówi się że w tej metodzie wszystko musi być MUCHOWE więc i podkład, dlaczego jest on ważny( jeśli jest), czy jest jakaś zasadnicza różnica między zwykłym podkładem ze starej żyłki do spina a podkładem muchowym do muchy??? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czoczo Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 7. ŁOWIENIE RYB ŁOSOSIOWATYCH§ 6 3. Przy łowieniu metoda muchową obowiązkiem wędkarza jest przestrzeganie następujących zasad: wędka stosowana w metodzie muchowej musi być wyposażona w sznur muchowy i kołowrotek o szpuli ruchomej. Żyłkę wolno stosować wyłącznie do wiązania przyponów, których długość nie może przekroczyć dwukrotnej długości używanego wędziska Jak przeczytałeś to nie można zastosować podkładu z żyłki. Podkład muchowy ma takie samą zasadę jak i w innych metodach połowu. Znam ludzi którzy nie korzystają z podkładu i jeszcze ani razu nie narzekali na brak jego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ds-fan Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 Niewiem po co ci podkład w kołowrotku muchowym ,przecież muchą (a raczej sznurem)nie rzucasz z kołowrotka tylko odwijasz linkę ręką,nie wiem ale wydaje mi się że nawijamy podkład tylko po to aby łatwiej żyłka schodziła ze szpuli podczas rzutu ,więc w metodzie muchowej nie ma sensu dawać podkład bo i po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolat66 Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 Podklad sie daje po to ze sznur nie wypelni calej szpuli kolowrotka ,i czasami sznur jest za krutki (jesli trafisz na 50 cm pstraga) Podkalad pod sznur przypomina cienki sznurek lub szpagat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ds-fan Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 OOO dzięki kolat66 tego nie wiedziałem . nhandu kup sobie podkład dakronowy http://www.hurch.pl/index.php?s=pokaz&menu=78&do=unset Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nhandu Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 Jak przeczytałeś to nie można zastosować podkładu z żyłki. Tak regulamin znam i nie mam zamiaru dawać żyłki na podkład- chodziło mi tylko o różnice. To że odwija się ręką sznur też wiem chodziło mi raczej o to czy podkład chroni sznur np. przed ewentualnymi uszkodzeniami itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stu6-60 Napisano 1 Lutego 2009 Autor Share Napisano 1 Lutego 2009 Myślalem ,ze zestaw 'podklad-sznur-przypon koniczny-mucha" zamyka sprawe a tymczasem stosuje kupny przypon koniczny z reguły długości 6 stóp, do którego dowiązuje jeszcze ok. 60-70 cm żyłki ( 0,18, 0,16 ). wiec znow powstaje pytanko : jak laczyc przypon koniczny z 'kawalkiwm zylki' !??? Standardowy wezel zderzakowy czy inny typowo "muszkarski" !??? Troszke to wszystko zagmatwane,ilosc linek wezlow Pozdro-Radek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nhandu Napisano 1 Lutego 2009 Share Napisano 1 Lutego 2009 są do tego specjalne kółka łącznikowe, tylko te kółka są metalowe, więc dodatkowe obciążenie i nie wiem czy nie będzie to złamanie regulaminu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czoczo Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 'podklad-sznur-przypon koniczny-mucha" no ja na tym zamykam żadnej żyłki nie dowiązuje do przyponu konicznego bo po co ten przypon koniczny wtedy, chyba że już tak skrócisz przypon koniczny że pasuje dowiązać cieńszą żyłkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolat66 Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 stu tu masz rysunek pogladowy.zylke dowiazuje sie na koncu przypony konicznego w celu jego ,,oszczedzania,, Muchy sie urywaja i przypon sie skraca. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/794675dbcdf24ba4http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/794675dbcdf24ba4.html.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stu6-60 Napisano 3 Lutego 2009 Autor Share Napisano 3 Lutego 2009 No to obraz zaczyna byc co raz pelniejszy Kolega kolat66, poruszyl na swoim rysunku temat "skoczka". No to teraz pare pytanek o niego( skoczka): Czy jest sens stosowania skoczka na wodach stojacych ??? Czy gatunkowo(rozmiar,kolor itp)powinien byc rózny czy podobny do muchy prowadzacej ??? Czy jego rozmieszczenie warunkuje rodzaj muchy, czy tez specyfika lowiska(glebokosc, sila nurtu itp) ??? Czy przypon skoczka powinien byc rozny od przyponu muchy prowadzacej czy identyczny ??? To chwilowo wszystkie pytanka ale jestem pewien ,że bedzie wiecej Pozdro-Radek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolat66 Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 Skoczka przynajmniej ja stosuje przy lowieniu na nimfy.Przy suchej lubi sie zaplatac.Mucha prowadzaca zawsze jest wieksza od skoczka.Na wodach stojacych nie lowilem.Stosujac dwie muchy zawsze wiaze inne pod wzgledem wielkosci i koloru.zulka zastosowana do wiazania skoczka i prowadzacej jest taka sama stosuje w zalerznosci od lowiska i rzerowania ryby zylki w przedziale od 0,08 do 0,14. Kto pyta nie bladzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Mam pytanie, co oznacza takie oznaczenie na przyponie konicznym 0,22/2x? Np. tu jest taki http://www.allegro.pl/item566990919_przypon_koniczny_muchowy_cormoran_flycor_0_22.html 0,22 przechodzące w 0,11 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greenlife Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 To jest oznaczenie srednic 1x ~0,28mm 2x ~0,22mm 3x ~0,20mm 4x ~0,17mm 5x ~0,15mm U każdego producenta lekko się róznią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Ok, to w takim razie to jest zwykła żyłka, a przypon koniczny powinien wyglądać np. tak 0,20-0,15-0,12 i ma to wpływ na rzut. To to co podałem to nie to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greenlife Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 To co jest w linku to jest przypon koniczny tyle że podali tylko srednicę odcinka końcowego. Ja już jakiś czas temu przestałem używać przyponów konicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Dzięki, ja jednak się zdecydowałem na Dragon Millenium Pstrąg 0,20, wg. mnie będzie dobra. Mam jeszcze pytanko, który kołowrotek radzicie wziąść? (Linki w nazwie) Sznur #6. Jaxon Beta Fly Jaxon Vera Fly Robinson WA Cormoran Flycor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tondrom Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 To jest przypon koniczny nawet na zdjeciu można zauważyć że w niektorych miejscach jest zwężony, Fakt faktem nie mam pojecia co znaczy to x2 etc niemniej jednak jest to przypon koniczny. Na zdjeciu widać wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greenlife Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Ja bym brał robinsona, w niektórych jaxonach jak całe się zamoczyło hamulec cieżko zaczynał chodzić że nie szło linki wyciagać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tondrom Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Ja mam Jaxsona beta fly i jestem bardzo z niego zadowolony, jak narazie niezawodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi