Gość lin Napisano 5 Sierpnia 2008 Napisano 5 Sierpnia 2008 Nie wiedziałem do jakiego pod forum wrzucić mój temat. Chciałem się was spytać jak lepiej wg. was łączyć żyłkę główną z przyponem? Krętlik czy węzeł pętelkowy?? Chodzi o wygodę oraz jakość mocowania [ Komentarz dodany przez: sinus: 05-08-08, 20:29 ] pozwoliłem sobie sprecyzować nazwę tematu. ciebie prosiłbym o to samo zakładając nowy temat zatutyłuj go tak, żeby każdy wiedział co masz na myśli...
Jarosław Napisano 5 Sierpnia 2008 Napisano 5 Sierpnia 2008 Chciałem się was spytać jak lepiej wg. was łączyć żyłkę główną z przyponem? Krętlik czy węzeł pętelkowy?? Tu nie ma lepiej czy gorzej. I tak i tak się stosuje, tylko zależy jaka metoda, jaka grubość żyłki i na jaką rybę. Ważne też jest jaka przynęta, bo jeśli dwa białe to obowiązkowo krętlik, bo robi się śmigło podczas ściągania. Krętlik w metodzie skróconego zestawu zastępuje w zestawie śrucinę sygnalizacyjną.
Gość lin Napisano 5 Sierpnia 2008 Napisano 5 Sierpnia 2008 no dobra, metoda - DS (grubość żyłki 0,2 główna i 0,18 przypon) i bat (grubość żyłki 0,14 główna i 0,10 przypon), poławiane ryby - płoć,leszcz,krąp oraz nieszczęsny lin, przynęty to różnie, kukurydza,mady,pinka,ryż preparowany, "kangus" z tesco (kukurydza w miodzie, płatki śniadaniowe)
Robal Napisano 5 Sierpnia 2008 Napisano 5 Sierpnia 2008 na DS ja daje wyłącznie krętlik z agrafką przynajmnie mogę w każdej chwili wymienić przypon jak mi nie pasuje np długość
rav91 Napisano 5 Sierpnia 2008 Napisano 5 Sierpnia 2008 A ja zawsze łącze zestawy pętla w pętle i nie mam problemów. A co do zmiany przyponu to juz idzie mi to łatwo a jak są jakies problemy to przecinam pętelke przyponu i przekładam nowy
Gość Napisano 5 Sierpnia 2008 Napisano 5 Sierpnia 2008 robię tak samo jak rav91, pętla w pętlę, przypon wbrew pozorom bardzo łatwo można wymienić, a poza tym przy częstych wymianach przyponu szybko można sobie wygimnastykować palce podczas wiązania pętelek jedynie na szczupakówce stosuję krętlik bo tutaj mam gotowe stalowe zestawy końcowe, które regularnie zmieniam w zależności od tego na jakiej wielkości żywca rzucam
Krah Napisano 16 Sierpnia 2008 Napisano 16 Sierpnia 2008 Lepiej krętlik z jednego tylko powodu o czym się przekonałem. Przy większej rybie z zestaw jak mówisz dosyć cieńkie żyłeczki jest szansa wymęczenia tej ryby. Bez krętlika na 90 % pójdzie na wiazaniu przyponu (czytaj. Pętelka w pętelke) Krętlik troszke "zamortyzuje" chodzenie ryby na prawo i lewo i jest jakistam cien większy wyciagnięcia naprawde łądnej rybki. Pozatym jest jakos tak bardziej komfortowo
maniek Napisano 16 Sierpnia 2008 Napisano 16 Sierpnia 2008 Krętlik troszke "zamortyzuje" chodzenie ryby na prawo i lewoA co są już krętliki z gumy
Krah Napisano 16 Sierpnia 2008 Napisano 16 Sierpnia 2008 Maniek nie tak źle sięwyraziłem chodizło mi o to, ze ja kryba chodzi na prawo i lewo ;p to krętlik się kręci a nie żyłka przez co miejsza szansa, że żyłka strzeli....
MagnuM Napisano 17 Sierpnia 2008 Napisano 17 Sierpnia 2008 Moim zdaniem krętlik - szybciej zawiążesz, szybciej rozwiążesz - większa wygoda
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.