Skocz do zawartości
tokarex pontony

Bieżąca dyskusja o zgłaszanych rekordowych rybach haczyk.pl

tomik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
zrób tak:
Eeee, hehehe, no to nowość na haczyku. Pamiętacie moje posty o dobermanach? :lol:

Ale do rzeczy, chciałem zauważyć że propozycje wymiarów są dość nierównomierne. np. konger 130 cm to bułka z masłem. Bass 70cm to trudna sprawa. Raje (ogólnie) - gładka też? :lol: wiemy że nie.... :cool::mrgreen: poza tym thornback 70cm to chyba mniejszej nie złowiłem (może masz na myśli bez ogona) ale wtedy do którego miejsca mierzyć - płetwy czy skrzydła? Nie wiem... No i po co dodawać "zagranica"? Czy żarłacza błękitnego (polska nazwa) można złowić w PL - ocieplenie klimatu itp - może będzie kiedyś można. Tytuł działu będzie nieadekwatny. Poza tym ta zagranica to znacznie większy dział będzie niż PL, a tu już tylko krok to tego żeby był osobny rekord np na szczupaka "zagranica" i osobny PL. To już by chamstwo było... :) Żadnego podziału na zagranicę i przedgranicę!!! Poza tym nie słyszałem nigdy żeby ktoś mówił o tope shark czy spurdog shark, zwykle jest to poprostu tope lub spurdog - no ale ja jestem z Kerry - to wiecie - trochę inaczej jest.... cuś jak ze ślunska. Oczywiście, tak się zastanawiam tylko, nie chcę utrudniać pięknej zabawy. Lesio tak trzymaj - niech moc będzie z Tobą.

Ale jak najbardziej - może być - dla mnie git.

Buduj sinus, buduj....

...jak to mówią - "rzeźb synu, rzeźb, ojciec przyjdzie siekierą poprawi" :mrgreen:

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 380
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
chciałem zauważyć że propozycje wymiarów są dość nierównomierne

A pewnie że nierównomierne. Powiem nawet że całkiem niewymierne, ale...

1. wcześniej nie miałeś do nich zastrzeżeń (po korekcie wymiarów rekinów :wink: )

http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=5538&postdays=0&postorder=asc&start=255

2.

konger 130 cm to bułka z masłem. Bass 70cm to trudna sprawa
Co do kongera to bułka z masłem, jeśli chodzi o łowienie z łódki- ale złowiłeś takiego z brzegu? A bassa jednak tak :mrgreen: Dlatego te 130cm, bo tak jak Ty nie chcesz dzielić
na zagranicę i przedgranicę
ja nie chciałem tworzyć dwóch osobnych rubryk na ryby boat i shore... Te 130 cm to tylko dolny próg zgłoszenia. Ja np. nie zgłoszę (jeżeli w ogóle zgłoszę cokolwiek...), ryby z łodzi o długości 130cm- bo żaden to rekord, ale z brzegu to inna sprawa. Każdy ma wybór; uważa że rekord- zgłasza.

3.

Raje...
Tu faktycznie można podnieść, jak mierzymy długość do np. 80cm (do ogona), albo zostawić i mierzyć od końcówek skrzydeł- szerokość.

4.

tu już tylko krok to tego żeby był osobny rekord np na szczupaka "zagranica" i osobny PL. To już by chamstwo było...
Ten punkt całkowicie popieram. Wszak tutaj metrówek też nie łowi się codziennie.

5.

Poza tym nie słyszałem nigdy żeby ktoś mówił o tope shark czy spurdog shark, zwykle jest to poprostu tope lub spurdog
Jasne, w rozmowach używa się tope i spurdog - i tak każdy wie o co chodzi, ale w opracowaniach występują pod pełnymi nazwami, np. w Britannice.
Napisano
wcześniej nie miałeś do nich zastrzeżeń
Ale jak najbardziej - może być - dla mnie git.

Nadal nie mam ;)

nie chciałem tworzyć dwóch osobnych rubryk na ryby boat i shore
Szczerze mówiąc jeśli chodzi o rekordowe ryby do zrobienie podziału na łódź i brzeg ma głęboki sens. Jeśli go nie zrobimy (co też popieram) trzeba mieć świadomość że rekordy tam zamieszczone będą bezmała wyłącznie pochodziły z łódek. No może za wyjątkiem bassa :) Oczywiście chodzi mi o top 3 a nie o ten galerio-śmietnik nazwany gdzieś dumnie bazą danych.
Jasne, w rozmowach używa się tope i spurdog - i tak każdy wie o co chodzi, ale w opracowaniach występują pod pełnymi nazwami, np. w Britannice.
No mówiłem że ja ze wsi jestem :lol: Proponował bym jednak używać polskich nazw wszystkich gatunków ryb. (rekin szary, koleń pospolity, rdzwiec, labraks itp itd)
Napisano
Szczupak Mateusza, choć fajny- nie ma 80 cm... :neutral:

tomek104 to wedlug Ciebie ile ma moj szczupak?

Moze pokaze jeszcze inne zdjecia:

Brat z moim szczupakiem

aeb4dd9e00b03468m.jpg

i jeszcze jedno z wedka

1165ec07c8ea9272m.jpg

a jak to jeszcze za malo to moge wstawic zdjecie wedki z miara i bedzie mozna zobaczyc dokad siegala i porownac

Napisano

bez "zagranica" w tytule - przekonywujące argumenty.

użycie polskich nazw - dobry pomysł.

dogadajcie wymiary

Napisano
Jeśli go nie zrobimy (co też popieram) trzeba mieć świadomość że rekordy tam zamieszczone będą bezmała wyłącznie pochodziły z łódek.

Bez podziału nie da się tego uniknąć...

No może za wyjątkiem bassa :)

Myślę, że wargacze zwłaszcza kniazik też mogą być z brzegu...

Proponował bym jednak używać polskich nazw wszystkich gatunków ryb. (rekin szary, koleń pospolity, rdzwiec, labraks itp itd)

Oczywiście, że tak- ja użyłem angielskich, bo niektórych polskich po prostu nie byłem pewien :oops: , jak możesz to uzupełnij i będzie komplet :wink:

tomek104 to wedlug Ciebie ile ma moj szczupak?

Skoro zostałem "wywołany do tablicy" oświadczam, co następuje :wink:

Według mnie max. 75cm, jeśli nie 73...

Dobrze to widać na zdjęciu z wędką, (którego przecież wcześniej nie widziałem, a rybę oceniłem jako mniejszą na podstawie zdjęcia które umieściłeś w zgłoszeniu), otóż przyjąłem, że twój kolowrotek ma długość 14 cm (a zapewne ciut mniej) od pokrętła hamulca przedniego do końca obudowy (szpula jest mniej więcej w połowie ruchu góra-dół), długość Twojej ryby to 5.29 długości kołowrotka. Tak więc ryba ma ok. 74cm. Na oryginalnej wielkości zdjęciu kołowrotek to 7cm, a ryba 37cm ("wyprostowałem" jaj ogon i zaokrągliłem do góry). Łatwo policzyć...

Dodam, że wszystkie wymiary zaokrąglałem na Twoją korzyść...

Napisano

zawsze takie analizy będą? gratuję wyczynu ale śmiech mnie ogarnia, że do takiego czegoś musi dochodzić... kolejny regulamin gdzie będzie bicie piany... ojojoj a można było od razu "zdjęcie z miarką", ale skoro niektórzy lubią takie akcje i emocje to mają czym się "żywić" ... :roll:

Napisano
zawsze takie analizy będą?

Zawsze, jeśli będzie to potrzebne :mad:

Przypominam Ci, że to ja zostałem "wezwany" do uzasadnienia mojej jakże subiektywnej oceny wielkości ryby. Bo cóż miałem powiedzieć- "ten szczupak nie ma 80 cm, bo tak myślę i już... :???: " albo może "trochę 80-tek, już złowiłem i ten jest mniejszy :roll: ". Ktoś wtedy powie- "chłopie, co się czepiasz On ma 90"...

A tak- "dzięki" zdjęciu z kołowrotkiem, sytuacje mamy jasną :idea:

śmiech mnie ogarnia, że do takiego czegoś musi dochodzić...

Ja zaraz zgłoszę kilowego karpia i napiszę, że ma 123cm. Wtedy dopiero będzie wesoło... :mrgreen:

A tak serio, to nie myślisz, że nie o to tutaj chodzi...miała być uczciwość, zaufanie... a tymczasem sam widzisz...

skoro niektórzy lubią takie akcje i emocje to mają czym się "żywić" ...

Mniam, mniam... i "z głodu" nie umrą, dopóki takie sytuacje będą się powtarzać :!:

Napisano

Póki co, nie ma wymogu zdjęć z miarką, więc ktoś musi czuwać.

Wszystko ładnie wyliczone, podane na talerzu, nie powiem, smakowity kąsek, ale nawet nie chcę myśleć, co będzie w przypadku, jeżeli długość tej okumy z nieco podniesioną szpulą wynosi 15cm...

Napisano
Ja zaraz zgłoszę kilowego karpia i napiszę, że ma 123cm. Wtedy dopiero będzie wesoło... :mrgreen:

A tak serio, to nie myślisz, że nie o to tutaj chodzi...miała być uczciwość, zaufanie... a tymczasem sam widzisz...

Ja wszystko rozumiem ale zastanawia mnie jedno, po co prowokować takie hucpy dziurami regulaminowymi :?:

Piszesz o zaufaniu... taa... idealiści. :lol:

Mniam, mniam... i "z głodu" nie umrą, dopóki takie sytuacje będą się powtarzać

Akurat nie o Ciebie mi tutaj chodzi :roll: Ale dlaczego jest możliwe powtarzanie takich sytuacji :?::!::idea:

Napisano
jeżeli długość tej okumy z nieco podniesioną szpulą wynosi 15cm...

Jeżeli to nie 500, lub 600 to nie ma nawet 14cm...

Ale dlaczego jest możliwe powtarzanie takich sytuacji

No właśnie, dlaczego :!::?:

Napisano

Tomek 104 .......................czy mógłbyś powtórzyć swoją symulację wyliczenia długości ryby . Na podstawie tego zdjęcia .Tak z czystej ciekawości pytam .

e6ebadeedf5ae1c8m.jpg

Napisano
Tomek 104 .......................czy mógłbyś powtórzyć swoją symulację wyliczenia długości ryby . Na podstawie tego zdjęcia .Tak z czystej ciekawości pytam .

Hmmm, mógłbym, chociaż nie wiem do czego miałoby to prowadzić. Co do tego natomiast, że z "czystej ciekawości pytasz", mam pewne wątpliwości- ale proszę bardzo.

Nie wykonam jednak dokładnych wyliczeń, bo nawet przy maksymalnym powiększeniu fotki nie jestem w stanie rozpoznać kołowrotka, a co za tym idzie poznać jego realną długość. Sam możesz dokończyć "obliczenia"...

ryba 12,3 / 3(długość kołowrotka)= 4,1

Tak więc długość ryby to długość kołowrotka pomnożona przez 4,1...

Teraz tylko ustaw szpulę kołowrotka na poz. ze zdjęcia, zmierz jego długość i pomnóż przez 4,1 :idea:

Gość wobler129
Napisano

1. To teraz oceńcie długość ryby z fotki ESSOXA.

2. Potem ESSOX poda "długość kołowrotka", pomnożymy i wyjdzie wynik.

3. A potem Esox powie ile cm. miał szczupak :lol::mrgreen:

Napisano

panowie :!: zaczyna się teraz bicie piany :evil:

tomek104, nie zgadzał się z wymiarem szczupak i o uzasadnił, a teraz zaczyna się "skoro taki jesteś mądry..." tylko po co :?: i czemu to służy :?:

mógłbyś ESSOX, zdradzić po ki kij to zdjęcie :?:

Napisano
mógłbyś ESSOX, zdradzić po ki kij to zdjęcie :?:

Mój błąd ,że zamieściłem tu a nie w PW do Tomka.

Sinus nie nadymaj się bo jak masz słabe żyły to może być niedobrze :mrgreen:

Nie jest to żadne bicie piany . Jak napisałem MOJA CZYSTA CIEKAWOŚĆ.

Szczupak jest mój , kołowrotek też. Gdzieś tam na forum powinno być ile miał szczupak ( nie pamiętam dokładnie ) kołowrotek mam w aucie więc teraz wymiaru nie podam . Chodziło mi tylko o to na ile wiarygodne może być takie porównanie długości kołowrotka do długości ryby.

Napisano
Sinus nie nadymaj się bo jak masz słabe żyły to może być niedobrze :mrgreen:

nie nadymam się bynajmniej, tylko dyskusja miast być o bieżących zgłoszeniach zmierza do tego, że ktoś będzie tłumaczył że nie jest wielbłądem... a nie o to szło w tym "konkursie"

masz prawo weryfikować metody weryfikowania :mrgreen:

Napisano

Czy w "największych rybach", tam gdzie mają być tylko trzy największe okazy z danego gatunku, na pierwszym miejscu nie powinna znajdować się największa ryba ??? A nie tak jak teraz ma to miejsce przy szczupaku gdzie większy szczupak jest jakby na drugim miejscu :???:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.