Skocz do zawartości
Dragon

Jak wyeliminować małego krąpia i łapać coś konkretniejszego?

b0bek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od jakiegoś czasu łowię na zbiorniku Szałe. Szałe jest dość dużym zalewem, szerokim od 500 do 50 metrów i długim na około 4-5 kilometrów. Brzeg jest płaski, brak jakichkolwiek skał czy wystających drzew, dno muliste, piaszczyste. Tafla zalewu jest przy wietrznej pogodzie lekko pofalowana, nie ma raczej szans na "lustrzaną" taflę z wielkim wiatrem jednego dnia. Szałe jest dość głębokie. Jest tam też koryto rzeki, głębokie na ok 6m ale raczej jest trudno dostępne dla wędkarzy(chyba, że masz łodkę). Łowię zazwyczaj na białego lub pinkę i zawsze jest to mały krąp do 20cm. Jedynie wczoraj udało mi się złowić większego, 34cm. Zanęta to jezioro StarFisha(tutaj dobrze się one sprawdzają) + bułka tarta, mielona kukurydza, otręby, płatki owsiane i mąka kukurydziana. W zbiorniku jest leszcz, lin, karp, amur, krąp, karaś, płoć i różne drapieżniki. Dostępne przynęty to kukurydza, groch, pęczak, czerwony, biały, pinka, chleb.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
Dostępne przynęty to kukurydza, groch, pęczak, czerwony, biały, pinka, chle
Na pewno Tomek ma racje ,choć ostatnio łowiąc w nocy brania zaczynały się od23-2 w nocy brały wyłącznie krąpie ale jakie niektóre dochodziły do 1,5kg ,te większe gustowały w całych ziemniaczkach :wink::razz: ,a kukurydza nie leżała zbyt długo ,co jeszcze bardziej dziwacznego ,pojedyncze ziarnka na haczyku nie miały zbytniego powodzenia ,prym w braniach zaczynał się dopiero po nanizaniu 4-5 ziaren na włos.Jest to oczywiście nie normalne zjawisko ,że krąp jest dopuszczony przez leszcze do korytka ,ale dobrze że to zjawisko nie trwa długo .
Napisano

Przepraszam, że nie na temat...ale mam prośbę. Maniek mógłbyś wrzucić choć jedno zdjęcie takiego krąpia? To są rodzynki...a i na pewno walczą na wędce jak sporo większe leszcze.

A do kolegi...noc albo - co na tym forum wałkowane jest na okrągło - selektywna zanęta i przynęta, choć jak pokazuje przykład powyższy anomalie się zdarzają.

Napisano
Maniek mógłbyś wrzucić choć jedno zdjęcie takiego krąpia?
w zasadzie krąpiom nie robię fotek :wink:,ale tu faktycznie ominę tą zasadę ,przy najbliższej okazji.
Napisano

W nocy próbowałem z dwoma braćmi i też ciągle drobnica brała, jeden większy karaś i bratu podczas jednego brania tak wędke zgięło...na około 90 stopni. Go wtedy tam nie było to zacinam i taki opór poczułem jak nie wiem co. Myślę sobie co to może być :shock: Przybiegł brat wziął wędke i ciągnie, ale nie dał mu się wyszaleć i nie była ta ryba zmęczona, a że dno to była taka jakby plaża lekko spadzista ze 2m od brzegu ujżeliśmy jego wielki grzbiet, zestaw odstrzelił i ryba zniknęła w otchłani... Miała spokojnie z 6kg, ale cóż, nie udało się :cry:

Aha i zapomniałem dopisać, że jutro ok.4 (rano) tam na rybki jadę. :P

Napisano
Zabrać tatę i spróbować łowić w nocy
prym w braniach zaczynał się dopiero po nanizaniu 4-5 ziaren na włos

Otóż to, nocne połowy, ja tam zdecydowanie spróbowałbym na dwa zestawy, jeden z koszyczkiem zanętowym, drugi oczywiście trupek, bo skoro zaporówka, to drapieżniczek napewno niemały jest..

Co do przynęt, powineneś spróbować solidniejszych zestawów z hakami 4,2,1 a co na hak, kartofelek, duże ziarna kukurydzy, soja, groch, łubin.. Co do zanęt, o tym dużo znajdziesz w dziale "Zanęty".. Ogólnie powinna być gruba i minimalnie smużąca, bo jak wejdzie w zanęte krąp tak po wszystkiemu, chociaż dziwi mnie właśnie że krąp dominuje w "garkuchni" tzn. że jest dopuszczany przez leszcza do nęconego miejsca. Cóż kombinacja, kombinacja i jeszcze raz próby. Warto spróbować z zestawem włosowym bo soja, groch, mielonka, karma dla psa, czy długo rozposzczalny pellet, mogą otworzyć wiele wód..

Napisano

Ale ja moge tylko na 1 wędke :mrgreen: chyba, że by sie brata namówiło i zabrało :P , albo dwóch :smile: to bybyło już 5 wędek. Jeden juz na drapieżnika próbował, na kawałki tych małych krąpi :mrgreen: brania były ale jak zacinał to zaraz drapieżnika razem z kawalkiem ryby tez nie bylo. :sad: Mike_mil mi mówił że ładne rybki na kukurydzę biorą, więc spróbuję

Napisano

wez duzy haczyk i dwie dendrobeny 4 i nie wierze ze maluch sie na to połakomi! albo chocby średnią albo nawet dużą kulke proteinową! :razz:

Napisano

Krąp jest jak odkurzacz :mrgreen: też spotkałem się z tym że brały na rosówkę na dużym haku :mad: Ale taka natura tej ryby, pływa razem z leszczami więc wyżera im wszystko.

Ale generalnie to duży hak i duża przynęta na nim. Może poskubią ale już nie będzie nagminnych brań ;)

Napisano

DAWID mądrze rzecze.. Najlepiej proteinkę łaśnie 20mm i będzie spokój.. Chociaż zdarzały mi się zupełnie przypadkowo krąpie na tutti-frutti 16mm.. Albo hak 1 porządna rosówka na hak i jazda.. Chyba że spodziewasz się naprawdę dużej ryby to hak 1, lub nawet 1/0 wątróbka drobiowa i do wody, wtedy już tylko pozostaje cierpliwość..

Napisano

No tak cierpliwośc jest najważniejsza PODOBNO bo jak mi coś nie idzie na rybach to dostaje białej gorączki nie chodzi mi tu o to czy ryby biorą czy nie mągą brac i nawet te krąpie bo wtedy jest ciekawie bo coś sie dzieje :roll:

Gość wobler129
Napisano
Ja wyznaje zasadę im większa przynęta tym większa ryba!

To się wogóle nie sprawdza :wink: Chociaż nieraz...

A jak wytłumaczyć to, że szczupak 1,05m przy holu został zaatakowany przez jeszcze większego osobnika? :shock:

Napisano

No z tymi kulkami to nie wiem ponieważ już nie raz tak miałem że jak wyciągnołem zestaw to na haku wisiał krąp lub karaś ale kulka nadal była a sygnalizator nawet nie piknie albo zakładam rosówkę i ciągle atakują ją czasami nawet spławik atakują one chyba są wszystkożerne :wink:

A jak będzie chciał się uwiesić to się uwiesi nawet za niewiadomo jakie częsci ciała ryby :roll:

Napisano

A jak wytłumaczyć to, że szczupak 1,05m przy holu został zaatakowany przez jeszcze większego osobnika? :shock:

Im większa przynęta, tym większa ryba :lol:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.