tomek20stencel5 Napisano 16 Czerwca 2010 Napisano 16 Czerwca 2010 Cześć. 27 czerwca mam zawody spławikowe na jeziorze (w miejscu łowienia ok 2-3m. głębokości) o dość ciemnej wodzie i dnie, średnio twardym. W jeziorze jest bardzo dużo płotki i trochę grubego leszcza. Planuję przygotować taką zanętę (zawody mają dwie tury po 3 godziny): Pierwsze wiadro: 2kg MVDE Black Roach 2kg MVDE Damp Leam 0.5kg MVDE Grilled Hemp 0.2kg MVDE Additive Roach Classic 0.1kg pinki 0.05kg ciętego gnojaka Drugie wiadro: 0.5kg jokersa 4kg ziemi bełchatowskiej Na przynętę: pinka, biały robak, ochotka, gnojak, ew. kukurydza. Dodam, że łowię batem 9m. Będzie dobra taka zanęta, czy coś zmienić, poprawić itd. (dodam, że używa się u mnie właśnie MVDE na zawodach z dobrym skutkiem)? Pozdrawiam
fryda69 Napisano 16 Czerwca 2010 Napisano 16 Czerwca 2010 kolego, jeśli dobrze liczę, wychodzi Ci 4,7 kg spożywki bez robaka na 6 h łowienia. Nie gniewaj się, ale to chyba przesada.. w ogóle to co chcesz łowic? tzn jakie ryby??? płoć, czy leszcz? ja myślę, ze 3 kg spożywki to będzie max i to z zapasem... Na MVde rzadko łowię, proponuję tak: kg Gros Gardons kg Gardons 200g epiciene 100 g fluo kolorowe zapach np wanilia mvde, lub wanilia + carmel Do tego oczywiście ziemia, np argile + rozpraszająca Jok w argille + troszke rozpraszającej, część doklejona.. gnojak tylko, jeśli pojawią się leszcze, nie wcześniej, i nie mieszaj go tylko z jokersem!!! I naprawdę przesadzasz z ilością..ja też kiedyś miałem takie wyobrażenie, na szczęście wybito mi je z głowy, m.i.n. na tym forum...
tomek20stencel5 Napisano 16 Czerwca 2010 Napisano 16 Czerwca 2010 Ej kolego, przecież tam jest 2,7kg spożywki. Damp Leam to glina rozpraszająca. Wiem że 5kg to za dużo. U mnie sensasa nie ma, a marcel też jest świetny. Dzięki za podpowiedź co do gnojaka. To, że nie mieszać gnojaka z jokiem to wiem, ale pewnie dodałbym go od razu na początku. To jak, pasi jak będzie te 2,7kg spożywki i 2kg gliny?? Czy może gliny 4kg (moim zdaniem trochę za dużo). Pozdrawiam. // Łowić będę głównie płotki (w jeziorze jest jej sporo i wyniki 5000 na 3h są możliwe), ale jest też trochę grubego leszcza i to dla niego właśnie gnojaka chciałem dać.
Lord Konrad I Napisano 16 Czerwca 2010 Napisano 16 Czerwca 2010 Co do gnojaka są różne możliwości, można dać na początku albo nie, ważne żeby gdy wejdą duże ryby nim donęcać
Tedi Napisano 24 Stycznia 2011 Napisano 24 Stycznia 2011 Proszę o pomoc w doborze jak najlepszej zanęty na moje łowisko i pod występujące ryby. Zanęte będę chciał używac głównie na zawodach jak i do łowienia rekreacyjnego. Jeśli możecie skomponujcie mi zanęte na małe rybki i duże to bym sobie wtedy zanęcił w dwóch miejscach . Podspodem potrzebne informacje dod dobrania zanęty jeśli o czymś zapomniałem chętnie dopowiem. Głębokośc: są dwie częście łowiska jedna płytka od 1,5-2m i głęboka około 4m lub więcej. Czystośc wody: woda jest bardzo zanieczyszczona czarna widocznośc jakieś 15cm Kolor dna: zarośnięte wodorostami pewnie ciemna zieleń Rodzaj dna: porośnięte wodorostami, w tym miejscu gdzie jest łowisko było wysypisko więc dno może byc zaśmiecone. Ryby w łowisku: karaś, płoc, karp, zdaża się żadko lin, amur, jaź, wzdręga, kleń + drapieżniki: okoń, szczupak, pstrąg, sandacz(mało), jesiotr. Ogólna waga łowionych ryb to około 5kg i to jest głównie drobnica ale zdażają się większe. Co łowi się na zawodach: najczęściej łowiona jest malutka płoc; potem małe i średnie karasie; również małe wzdręgi, klenie i jazie; karp też się zdaża (tapie po 1,20kg). Firmy zanęt dostępne w sklepie: głównie Traper, może będzie Sensas i Lorpio. Cena ile moge dac: tyle ile będzie trzeba możliwie jak najmniej. WSZYSTKIE ŁOWIONE RYBY NIE PRZEKRACZAJĄ 1,5 KG/SZT (1,5KG TO U MNIE NAPRAWDE WIELKA RYBA)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.