Skocz do zawartości
tokarex pontony

Zanęta na zawody spławikowe

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. 27 czerwca mam zawody spławikowe na jeziorze (w miejscu łowienia ok 2-3m. głębokości) o dość ciemnej wodzie i dnie, średnio twardym. W jeziorze jest bardzo dużo płotki i trochę grubego leszcza. Planuję przygotować taką zanętę (zawody mają dwie tury po 3 godziny):

Pierwsze wiadro:

2kg MVDE Black Roach

2kg MVDE Damp Leam

0.5kg MVDE Grilled Hemp

0.2kg MVDE Additive Roach Classic

0.1kg pinki

0.05kg ciętego gnojaka

Drugie wiadro:

0.5kg jokersa

4kg ziemi bełchatowskiej

Na przynętę: pinka, biały robak, ochotka, gnojak, ew. kukurydza.

Dodam, że łowię batem 9m.

Będzie dobra taka zanęta, czy coś zmienić, poprawić itd. (dodam, że używa się u mnie właśnie MVDE na zawodach z dobrym skutkiem)? Pozdrawiam

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

kolego, jeśli dobrze liczę, wychodzi Ci 4,7 kg spożywki bez robaka na 6 h łowienia. Nie gniewaj się, ale to chyba przesada..

w ogóle to co chcesz łowic? tzn jakie ryby???

płoć, czy leszcz?

ja myślę, ze 3 kg spożywki to będzie max i to z zapasem... Na MVde rzadko łowię, proponuję tak:

kg Gros Gardons

kg Gardons

200g epiciene

100 g fluo kolorowe

zapach np wanilia mvde, lub wanilia + carmel

Do tego oczywiście ziemia, np argile + rozpraszająca

Jok w argille + troszke rozpraszającej, część doklejona..

gnojak tylko, jeśli pojawią się leszcze, nie wcześniej, i nie mieszaj go tylko z jokersem!!!

I naprawdę przesadzasz z ilością..ja też kiedyś miałem takie wyobrażenie, na szczęście wybito mi je z głowy, m.i.n. na tym forum...

Napisano

Ej kolego, przecież tam jest 2,7kg spożywki. Damp Leam to glina rozpraszająca. Wiem że 5kg to za dużo. U mnie sensasa nie ma, a marcel też jest świetny. Dzięki za podpowiedź co do gnojaka. To, że nie mieszać gnojaka z jokiem to wiem, ale pewnie dodałbym go od razu na początku. To jak, pasi jak będzie te 2,7kg spożywki i 2kg gliny?? Czy może gliny 4kg (moim zdaniem trochę za dużo). Pozdrawiam.

// Łowić będę głównie płotki (w jeziorze jest jej sporo i wyniki 5000 na 3h są możliwe), ale jest też trochę grubego leszcza i to dla niego właśnie gnojaka chciałem dać.

• 7 months later...
Napisano

Proszę o pomoc w doborze jak najlepszej zanęty na moje łowisko i pod występujące ryby. Zanęte będę chciał używac głównie na zawodach jak i do łowienia rekreacyjnego. Jeśli możecie skomponujcie mi zanęte na małe rybki i duże to bym sobie wtedy zanęcił w dwóch miejscach . Podspodem potrzebne informacje dod dobrania zanęty jeśli o czymś zapomniałem chętnie dopowiem.

Głębokośc: są dwie częście łowiska jedna płytka od 1,5-2m i głęboka około 4m lub więcej.

Czystośc wody: woda jest bardzo zanieczyszczona czarna widocznośc jakieś 15cm

Kolor dna: zarośnięte wodorostami pewnie ciemna zieleń

Rodzaj dna: porośnięte wodorostami, w tym miejscu gdzie jest łowisko było wysypisko więc dno może byc zaśmiecone.

Ryby w łowisku: karaś, płoc, karp, zdaża się żadko lin, amur, jaź, wzdręga, kleń + drapieżniki: okoń, szczupak, pstrąg, sandacz(mało), jesiotr. Ogólna waga łowionych ryb to około 5kg i to jest głównie drobnica ale zdażają się większe.

Co łowi się na zawodach: najczęściej łowiona jest malutka płoc; potem małe i średnie karasie; również małe wzdręgi, klenie i jazie; karp też się zdaża (tapie po 1,20kg).

Firmy zanęt dostępne w sklepie: głównie Traper, może będzie Sensas i Lorpio.

Cena ile moge dac: tyle ile będzie trzeba możliwie jak najmniej.

WSZYSTKIE ŁOWIONE RYBY NIE PRZEKRACZAJĄ 1,5 KG/SZT (1,5KG TO U MNIE NAPRAWDE WIELKA RYBA)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.