Skocz do zawartości
tokarex pontony

Lekki spinning - wklejanka czy kij o jednolitej budowie

Flexx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.

Na tym forum jestem nowy. Mam wątpliwość jak w temacie. Podaję warunki łowiska, gatunki, na jakie się nastawiam i stosowane przynęty. Najczęściej łowię w okolicach Świnoujścia i Wolina, w rozlewiskach Świny i na Dziwnie, z brzegu. Czasami będę łowić w okolicznych jeziorach i rzekach. Woda stojąca lub o wolnym uciągu, zależnie od warunków. Łowiska te wymuszają raczej dalekie rzuty. Najczęściej łowioną rybą będzie okoń, możliwy jest „przyłów” w postaci szczupaka lub sandacza, powiedzmy do 3 kg, rzadziej inne gatunki. Będę stosować przede wszystkim obrotówki o rozmiarach od 0 do 2 lub 3 typu Long oraz miękkie przynęty na główkach do 10 g. Planuję kupno wędki długości 2,7 lub 3 m, c.w. do 15 g i mam w związku z tym kilka pytań.

1) Czy wklejanka o c.w. do 15 g sprawdza się w łowieniu obrotówkami o rozmiarze 2 lub 3 Long, czy też takie przynęty będą powodować zbyt mocne ugięcie szczytówki i lepszy byłby lekki kij o jednolitej budowie?

2) Czy przy opisanych warunkach i przynętach warto kupić wędkę długości 3 m, czy też pozostać przy długości 2,7 m (chodzi o dalekie rzuty, ale czy zbyt długi kij nie spowoduje, że praca przynęty będzie trudno wyczuwalna)?

3) Czy warto rozejrzeć się za lżejszą wędką o c.w. do 10 lub 12 g, czy też kupić kij o c.w. do 15 g (wędka musi „poradzić sobie” ze szczupakiem do 3 kg)?

4) Co z akcją wędki – najlepsza będzie szczytowa, czy też progresywna lub paraboliczna (przynęty to obrotówki i gumy)?

5) Czy warto brać pod uwagę najtańsze wędki w cenie do stu kilkudziesięciu zł, np. Shimano Catana BX 3-15 g, Dragon Mystery Ultra Lite 2-15 g, czy też rozejrzeć się za droższymi? Czy nad wodą w czasie łowienia różnica między wędkami droższymi i tańszymi jest naprawdę odczuwalna?

Trochę się rozpisałem, ale chciałem możliwie precyzyjnie opisać warunki, z jakimi spotkam się na łowisku, swoje wątpliwości i oczekiwania. Liczę przede wszystkim na odpowiedzi od osób, które mają doświadczenie w łowieniu lekkim spinningiem.

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Gość wobler129
Napisano
1) Czy wklejanka o c.w. do 15 g sprawdza się w łowieniu obrotówkami o rozmiarze 2 lub 3 Long, czy też takie przynęty będą powodować zbyt mocne ugięcie szczytówki i lepszy byłby lekki kij o jednolitej budowie?

Szczytówka za mocno będzie się wyginała przy błystkach nr. 2 i 3 :roll:

2) Czy przy opisanych warunkach i przynętach warto kupić wędkę długości 3 m, czy też pozostać przy długości 2,7 m (chodzi o dalekie rzuty, ale czy zbyt długi kij nie spowoduje, że praca przynęty będzie trudno wyczuwalna)?

Jeśli nie ma żadnych krzaków, gałęzi itd, to nie martw się i weź 3m.

3) Czy warto rozejrzeć się za lżejszą wędką o c.w. do 10 lub 12 g, czy też kupić kij o c.w. do 15 g (wędka musi „poradzić sobie” ze szczupakiem do 3 kg)?

Kijem 220cm z c.w. 1-7g wyciągnąłem jeszcze większego :mrgreen: Lecz teraz nie wziął bym drugi raz tak lekkiego kija - właśnie wybrałbym coś do 15-17g :wink:

4) Co z akcją wędki – najlepsza będzie szczytowa, czy też progresywna lub paraboliczna (przynęty to obrotówki i gumy)?

Szczytowa chyba będzie odpowiednia - chociaż dużo także zależy od samego wędkarza.

5) Czy warto brać pod uwagę najtańsze wędki w cenie do stu kilkudziesięciu zł, np. Shimano Catana BX 3-15 g, Dragon Mystery Ultra Lite 2-15 g, czy też rozejrzeć się za droższymi? Czy nad wodą w czasie łowienia różnica między wędkami droższymi i tańszymi jest naprawdę odczuwalna?

Tak różnicę tą na pewno odczujesz - wytrzymałość i komfort przy droższych kijach powinien być lepszy.

Napisano

Zależy jaką akcję będzie ta wklejka miała. Jeżeli szczytową to pociągnie takie przynęty bez problemu.

Długość kija nie ma prawie nic do rzeczy tzn przy tych długościach nie będzie odczuwalnej różnicy. A co długości kija sam musisz zadecydować.

Czy warto rozejrzeć się za lżejszą wędką o c.w. do 10 lub 12 g, czy też kupić kij o c.w. do 15 g (wędka musi „poradzić sobie” ze szczupakiem do 3 kg)?

jak kol. wobler129, wędka do 15 gram poradzi sobie ze szczupakiem nawet większym niż 3 kg.

Co z akcją wędki – najlepsza będzie szczytowa, czy też progresywna lub paraboliczna (przynęty to obrotówki i gumy)?

Ja wybrałbym szczytową - szybką. Taką wędką precyzyjniej poprowadzisz gumisie i nie będzie leciała na twarz jak będziesz łowił obrotówkami.

jak. kol. wobler129,

Gość wobler129
Napisano
Zależy jaką akcję będzie ta wklejka miała. Jeżeli szczytową to pociągnie takie przynęty bez problemu.

Poradzi sobie, ale będzie się za mocno wyginała szczytówka wędziska. I nie będzie się łowiło zbyt komfortowo - wklejanki mają to do siebie, że szczytówki są miękkie, a sam blank ma spory zapas mocy.

Napisano
Poradzi sobie, ale będzie się za mocno wyginała szczytówka wędziska. I nie będzie się łowiło zbyt komfortowo - wklejanki mają to do siebie, że szczytówki są miękkie, a sam blank ma spory zapas mocy.

Ale wklejanka nie oznacza, że wędka będzie "kluska". Są wklejanki do 15 które mają akcję wybitnie szczytową a ta wklejona szczytówka o którą się rozchodzi jest wykonana z włókna węglowego a nie ze szkła i jest piekielnie sztywna. Zobacz np. Mikado Ultraviolet - to jest wklejka ale ma akcje prawie xfast.

jak większość słyszy nazwę wklejanka to od razu przed oczami ma tą "lejącą" się szczytówkę a nie wszystkie wędki z wklejoną szczytówką mają ten element "miękki".

Gość wobler129
Napisano

Fakt nie widziałem wklejki, która byłaby prawie tak sztywna jak sama górna część blanku.

Ale po co robi się wklejanki? :wink::wink::wink:

Więc duża większość to wklejanki z miększymi szczytówkami

Napisano

ja juz jakiś czas łowie na wędki z "jednolitej" rury i nie mam problemu z zacineniem czy wyczuciem brań sandaczy,szczupaków,kleni czy okoni jedno jest pewne nie poluje na mikroskopijne okonki z 2-3 cm twisterkami , najlżejszy kijek ma maxymalny cw 20 gram i łowie nim na wobki od 3 cm do 9 oraz na gumy z głowkami od 4-5 gram do 12 obrotówki max 3 long

Napisano
Ale po co robi się wklejanki?

Podejrzewam, że chodzi ci o to, że taka szczytówka jest bardzo czuła, ale i miękka. Wtedy wklejka ma sens. Jeszcze nie tak dawno te wędki były bardzo popularne. Ale skąd się spinningi z wklejaną szczytówką wzięły? Tego nie wiem. Może to wynik tego że parenaście lat temu stosowano do lekkiego spinningu winklepicery? Z tego co słyszałem wklejanki były reakcją na modę łowienia na picery. Ile jest w tym prawdy tego nie wiem. Zresztą masz trochę racji, że stosowanie sztywnej wklejanej szczytówki przeczy idei wklejanki ale jeżeli chodzi o Mikado Ultraviolet to wydaje mi się, że producentowi byłoby bardzo trudno uzyskać wędke o akcji xfast z "jednego kawałka blanku" ponieważ byłoby to możliwe tylko przy blankach wytworzonych z wysokomodułowego węgla. Mikado takie nie jest - blank jest węglowy ale nie oszukujmy się - jakościowo nie najlepszy i przy 3 metrach chyba trudno byłoby uzyskać taką akcje. Być może stąd pomysł na dorobienie samej szczytówki z pełnego węgla i jej wklejenie??? Ale to tylko moje gdybanie.

Napisano

Podłączę się pod temat, też szukam okoniowej wklejki, do małych jigów, paprochów, lekkiego troka a przede wszystkim do meppsów 00, 0, 1 i ostatecznie rozmiar 2.

Widziałem takiego Team Dragona w FM 2.7m 1-7g.

Ktoś z kolegów ma może taki kijek?

Napisano

Panowie, dzięki za wszystkie odpowiedzi. :cool: Z Waszych opinii wynika, że mogę zdecydować się na kij długości 3 m, o szczytowej akcji, raczej o jednolitej budowie i droższy niż sto kilkadziesiąt złotych. Na "moich" łowiskach nie ma gałęzi, najczęściej są to otwarte lub porośnięte trzciną brzegi kanałów i przyujściowych cieśnin delty Odry. Myślę, że długą 3 metrową wędką łatwiej będzie daleko zarzucić przynętę i poprowadzić ją wzdłuż pasa trzcin.

Jeśli chodzi o spinningi z wklejoną szczytówką to mam prawdopodobnie jeden z pierwszych takich kijów na rynku, Cormoran Black Star Jigrute 2,7 m, c.w. 10-25 g (w rzeczywistości 10-20g), kupiony w 1996 r. Nie czuję na nim pracy małych gum i obrotówek o rozmiarze 0, dlatego szukam czegoś delikatniejszego.

Spodziewam się, że gdy zrezygnuję z wklejanki na rzecz lekkiego kija o jednolitej budowie, to w czasie łowienia gumami delikatne brania (o ile nie będą widoczne jako ugięcie szczytówki) wyczuję jako puknięcie. Poza tym nie mam zamiaru łowić na minipaprochy na główkach 2 g.

Pozdrawiam

Napisano

marewel, a jak zachowuje się ten 3-12g przy rzutach małymi obrotówkami, 00, 0 i 1?

Szczytowa akcja?

Można śmignąć parę metrów lekkim paprochem?

Napisano

marewel, trzymałem dziś w ręku wklejnkę 2.4m 3-12g, nie było niestety 2.7m.

Muszę powiedzieć, że bardzo pozytywne wrażenie na sucho.

Napisano

Ja kupiłem nie dawno Mikado Lexus Sapphire cw do 13g i chociaż byłem z tym kijkiem tylko kilka razy nad woda to musze przyznac że sprawuje się super i mam nadzieję ze nadal tak będzie :wink:

Napisano

Tomek1988, i tu też porażka, nie ma w Trójmieście takiego kija na półkach. Nie sopoób porównać.

Jak tak dalej pójdzie, to zrobię sklep, nazwę go The best off haczyk.pl i umieszczę w nim towary rekomendowane przez forumowiczów w trzech grupach cenowych.

Na dobry początek, trochę już łowimy i dla tych, którzy sami dokładnie wiedzą czego chcą.

Napisano

Dziś po południu (a raczej wczoraj, bo piszę to już po północy), w wolnej chwili zajrzałem do jednego sklepu wędkarskiego. Oglądałem spinningi, jakie akurat mieli. W sklepie był sprzedawca oraz dwóch zaprzyjaźnionych klientów. Powiedzieli kilka ciekawych rzeczy na temat lekkich spinningów, choć zastanawiam się, na ile kierować się ich opinią. Otóż zdaniem moich rozmówców nie ma wędki o ciężarze wyrzutu do 15 g, która nadawałaby się do łowienia obrotówkami o rozmiarze 2 oraz gumami na główkach do 10 g. Stwierdzili również, że ciężary wyrzutu wędek produkowanych w Europie są zawyżone o ok. 5g, tzn. dla kija o c.w. do 15 g jest to ciężar maksymalny, nieprzekraczalny, natomiast optymalna waga przynęty to ok. 10 g. Innymi słowy europejska wędka o c.w. do 15 g nie nadaje się do łowienia przynętami cięższymi niż 10 g. Inaczej jest w przypadku wędek amerykańskich, na których producenci podają optymalne ciężary przynęt, co oznacza, że łowiąc nimi można stosować przynęty o takiej wadze, jaka podana jest na blanku. Szkoda że nie przyszło mi do głowy zapytać, jak ich zdaniem jest z kijami japońskimi. :roll: Jak już wspomniałem, powiedzieli, że nie znajdę kija nadającego się do łowienia gumami do 10 g oraz obrotwkami rozmiaru 2. Według nich każdy kij o c.w. do 15 g będzie zbyt mocno uginał się w wyniku pracy takiej błystki, zwłaszcza w wodzie płynącej. Stwierdzili, że powinienem mieć jeden kij do łowienia gumami, c.w. do 10-15 g oraz drugi kij do błystek, o c.w. do 25, a nawet 30 g.

W związku z powyższym mam pytanie. Czy również Waszym zdaniem każdy kij o c.w. do 15 g, nawet wykonany z jednolitego blanku, będzie uginał się pod ciężarem pracującej w wodzie obrotówki 2 tak mocno, że łowienie takim zestawem będzie niemożliwe?

Napisano

dla wędki o cw 5-15 optymalnym ciężarem wyrzutu będzie około 10 gram (5+15 podzielić przez dwa wychodzi 10) łowiąc na główke jigową 10 gramową trzeba dodać wage gumy czyli koło 4-5 gram , przynęty które stawiają w wodzie duży opór tak jak obrotówki czy mocno pracujące woblery podczas łowienia będą mocno wyginały szczytówke spadnie komfort łowienia oraz przy wolniejszych kijach zabraknie mocy do skutecznego zacięcia,podsumowując nawet wędką o cw 15-40 da sie łowić na 5 gramowego dżiga tylko że ogległość rzutów "czucie" przynęty i idealne jej poprowadzenie nie będzie tak poprawne jak przy wędzisku "przystosowanym" do takiej przynęty....

Napisano

Flexx, jak będziesz miał okazję w jakimś sklepie, to weź sobie do ręki Team Dragona 1-7g, 2-10g lub 3-12g, przykręć do tego jakiś kręciołek wielkości 1000 lub 2000 i zobacz jak leży w ręku, pomachaj trochę.

Jak do tej pory nie te kije zrobiły na mnie najlepsze wrażenie.

Pewnie i lekko trzymają się w nadgarstku, nie lecą do przodu, można je wyważać podkładkami na końcu dolnika. Myślę, że przy oddawaniu dużej liczby rzutów czymś, co waży dwa, góra cztery gramy, takie rzeczy mają znaczenie. Ręka się nie męczy.

Gdyby cena zamiast ponad 300PLN była o stówkę niższa, to pewnie już miałbym taki kijek na okonie.

Napisano
zy również Waszym zdaniem każdy kij o c.w. do 15 g, nawet wykonany z jednolitego blanku, będzie uginał się pod ciężarem pracującej w wodzie obrotówki 2 tak mocno, że łowienie takim zestawem będzie niemożliwe?
Tak, też tak uważam, do łowienia gumami z główkami 10 g i obrotowkami nr 2 potrzebujesz kija przynajmniej do 20 g.
Napisano
Tomek1988 napisał/a:

zy również Waszym zdaniem każdy kij o c.w. do 15 g, nawet wykonany z jednolitego blanku, będzie uginał się pod ciężarem pracującej w wodzie obrotówki 2 tak mocno, że łowienie takim zestawem będzie niemożliwe?

artech, ja tego nie napisałem tylkoFlexx, :mrgreen::lol:

Napisano

ja mam inne zdanie mam catane do 15 gram i jest dość sztywna i obrotówki 2 dają rade nawet 3 chociaż ta w głownym np. wislanym nurcie juz stawia duzy opór tej wędeczce...........

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.