Skocz do zawartości
tokarex pontony

spinning, trolling martwą rybką

spin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy załozenie na jiga np.kawałka rybiego ogonka jest zgodne z przepisami, czy też zabronione :łowie np na ripperek a na końcóweczkę haka zzakładam kawałek ogonka, lub inną cześć rybki

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Witam

Po pierwsze ... uważam, że to nie etyczne a po drugie i najważniejsze ... zatykając cokolwiek na haku zmieniasz punkt ciężkości przynęty, pewnie też i na "podwodną areodynamikę" (ale nazwe wymyśliłem :mrgreen:8) ... powinno być chyba hydro :lol: ) bedzi to miało wpływ. Jednym słowem zniszczysz pracę przynety. Chyba dobrze wiesz, co sie z nią dzieje, jak np złapiesz na hak kawałek trawki 8)

Napisano

Jesienią widziałem cos takiego, gość zakładał na hak główki rozmrożony bardzo niewielki kawałek ogonka.Po rozmrożeniu mięso prawie się rozchodzi toteż umocowane było właściwie za płetwe.Przy 15 gramowej główce miało to niwielki wpływ na pracę przynety.Dodam jeszcze że miało to miejsce na odcinku wisły który znam jak własną kieszeń i efekty dawało znakomite, sandacz za sandaczem(50-80 cm). Ta sama przyneta bez ogonka prowadzona w ten sam sposób dawala o wiele słabsze efekty.

Może to i nieetyczne facio i tak wszystkie rybki wypuścił, jednak Ja zastanawiam się bardziej akademicko jak ten patent zakwalifikować :

- czy jest to spining na martwą rybkę

- czy jest to spining na przynęte gumową

Grzebie w przepisach, te jednak jakby nie przewidzialy takiego przypadku(może coś mi umkneło)

Gdyby ktoś się orientował, to będe wdzięczny za rozwiązanie nurtującego mnie problemu.Pozdrawiam.

Napisano

Witam. Dopiero co dołączyłem do forum i chętnie odpowiem na Twoje pytanie. Oto wyciąg Regulaminu Amatorskiego Połowu Ryb:

...

4. ZASADY WĘDKOWANIA

§ 3

...

2. Przynęty

...

c/ Przynęty naturalne zwierzęce to organizmy żywe lub martwe, a także ich części. W przypadku stosowania jako przynęt martwych ryb, mogą być użyte tylko ryby wymiarowe lub nie objęte wymiarem ochronnym oraz nie znajdujące się w okresie ochronnym.

e/ Przynęty sztuczne to grupa przynęt wykonanych z różnych materiałów naturalnych lub sztucznych. Przynęty te mogą być uzbrojone najwyżej w trzy haczyki o rozstawie ostrzy nie większym niż szerokość przynęty sztucznej / z tolerancją do 2 mm /.

Z powyższego przepisu wynika iż możliwe jest łowienie w sposób, który opisałeś. Nie wynika to wprost z tych przepisów ale logicznie rozumując, jeżeli jest dopuszczone łowienie na części martwej ryby oraz łowienie na przynęty sztuczne, nie ma powodów dla których łowienie na przynęte sztuczną z kawałkiem martwej ryby miałoby być zabronione, bowiem żaden przepis wyraźnie tego nie zabrania. Należy jedynie przestrzegać ograniczeń wynikających z tych przepisów, tzn co do wymiaru i okresu ochronnego ryby-przynęty. Pozostaje problem ilości haków, które możemy użyć. Klasyczna sztuczna przynęta może mieć ich 3. Przynęta naturalna, a taką jest kawałek ryby - tylko 1. Trudno ten problem rozwikłąć, bowiem nie wiadomo jak potraktować taki tandem. Wydaje mi się że najbezpiecznie będzie łowić na 1 hak. W takim przypadku bowiem żaden strażnik nie będzie mógł się do tego przyczepić.

A tak na marginesie to jestem studentem prawa i jeśli ktoś z Was ma pytania związane z przepisami dotyczącymi wędkowania, chętnie na nie odpowiem o ile tylko będe w stanie:)

pozdro

Napisano

w sowojej praktyce spotkalem sie z wedkarzem ktory lapal sandacze na jeziorze podobna metoda, z ta roznica ze na haczyk zakladal mala rybke, stynke albo narybek innej ryby, albo filet z ryby. montowal zestaw tak banalnie prosty, a zarazem tak skuteczny. zwykla oliwka montowana przelotowo, przypon okolo 1 metra i martwa rybka. i tym wlasnie zestawem opukiwal dno prowokujac sandacze. wyniki mial rewelacyjne. ja osobiscie nigdy tego sposobu nie wyprobowalem, bo uwazalem ( i uwazam, choc sam juz nie wiem) za niedozwolony.

Napisano

Witam przyszłego prawnika "PEWNIAK" i życzę miłego pisania.

I odrazu pytanko które mnie nurtuje od jakiegoś czasu.

Zakładam jako żywca niewymiarowego np. linka ale posiadam rachunek na zakup w hodowli jako materiał zarybieniowy.Wolno czy nie ?

Pozdrawiam Janusz

Napisano

Już odpowiadam. Pytanie rzeczywiście ciekawe. Rzecz ma się tak:

Oto wyciąg z Regulaminu Amatorskiego Połowu Ryb

4. ZASADY WĘDKOWANIA

§ 3

2. Przynęty

c/ Przynęty naturalne zwierzęce to organizmy żywe lub martwe, a także ich części. W przypadku stosowania jako przynęt martwych ryb, mogą być użyte tylko ryby wymiarowe lub nie objęte wymiarem ochronnym oraz nie znajdujące się w okresie ochronnym.

W przepisie wyraźnie jest napisane że ryba jako przynęta MUSI BYĆ WYMIAROWA. Nie jest nic wspomniane że musi to być ryba złowiona przez wędkarza w tym lub innym łowisku. Nie ma też mowy o rybach pochodzących z innych "źródeł". Takie odczytanie przepisu nazywa się w prawie WYKŁADNIĄ LITERALNĄ. Niewątpliwie twórcą regulaminu chodziło o to żeby nie używać jako przynęty niewymiarowych ryb złowionych na publicznym łowisku przez wędkarza. W tym ujęciu można by dopuścić używanie jako przynęty niewymiarowej ryby zakupionej w hodowli, bowiem np. jeśli kupimy w hodowli niewymiarowego lina na kolację to jest to w pełni dopuszczalne. To drugie podejście nazywa się WYKŁADNIĄ CELOWOŚCIOWĄ. Reguły nauki prawa mówią, iż pierwszeństwo ma wykładnia literalna, i dopiero jeśli nie przynosi ona zadowalających rezultatów, można zastosować wykładnię celowościową. W naszym przypadku przepis jest jasny: stosowanie ryby niewymiarowej jako przynęty jest NIEDOZWOLONE!!! i fakt że została ona kupiona w hodowli i jest na to dokument nie ma tu żadnego znaczenia. Zresztą trudno byłoby to udokumentowć, bowiem rybki raczej nie są znaczone i taka faktura mogłaby się odnosić do każdej innej ryby.

Tak na marginesie: cytowany przepis mówi jedynie że tylko w przypadku stosowania jako przynęt martwych ryb, mogą być użyte tylko ryby wymiarowe. Nie ma tu mowy w ogóle o rybach żywych!!!!! Panowie z ZG PZW poprawiając regulamin po uchyleniu zakazu łowienia na żywca przeoczyli ten paragraf:)) Jest to jednak raczej niedopatrzenie i trudno oczekiwać że sąd uwzględni ją na korzyśc wędkarza a tym bardziej strażnik.

Reasumując, moim zdaniem NIE MOŻNA UŻYWAĆ JAKO PRZYNĘTY RYB NIEWYMIAROWYCH ZAKUPIONYCH W HODOWLI.

Napisano

Witam . Dziękuję ślicznie za wyczerpującą odpowiedz.Następne pytania jeśli takie się pojawią umieszczę w "Ogólnych".Myślę że te pytania i odpowiedzi można tam przenieść po jakimś wspólnym tematem.Ale to zadanie dla Tomika.

Pozdrawiam Janusz

Gość Dwie_sety
Napisano

Witam prawie prawnika.

Wędkarstwo niesie ze soba wiele nie wyjaśnionych kwestii prawnych i czasem przydaje sie ich interpretacja przez fachowca.

Wracając do dyskusji o części ryby założonej na przynętę spiningową prosiłbym o komentaż poniższego fragmentu regulaminu

3.8. W czasie połowu ryb na przynęty naturalne zabrania się równoczesnego łowienia metodami spinningową lub muchową.

Rozumiem to ako zakaz łowienia na jedną wędkę na robaka i jednocześnie na drugą na spining ale właśnie co będzie jak założę kawałek rybki albo robaka na spining?

Do rozpatrzenia jest jeszcze następujący punkt regulaminu

6. ŁOWIENIE RYB DRAPIEŻNYCH

§ 5

2. Łowiąc ryby metodą spinningową lub trollingową wolno używać jednej wędki, uzbrojonej w jedną przynętę sztuczną.

w połączeniu z następującym punktem

4. ZASADY WĘDKOWANIA

§ 3

e/ Przynęty sztuczne to grupa przynęt wykonanych z różnych materiałów naturalnych lub sztucznych. Przynęty te mogą być uzbrojone najwyżej w trzy haczyki o rozstawie ostrzy nie większym niż szerokość przynęty sztucznej / z tolerancją do 2 mm /.

Nie jestem prawnikiem i uważam, że RAPAR jest w wielu miejscach bez sensu ale dla mnie interpretacja tych przepisów jest taka.

Że nie wolno przynęt sztucznych łączyć z przynętami naturalnymi, czyli nie można na przynętę spiningową założyć kawałka rybki.

Z ciekawością przeczytam twój komentarz.

Napisano

Ciekawe jest to że w wielu publikacjach pojawia się sposób "prowadzenia" i "uzbrojenia" martwej rybki, dla mnie jest to ewidentne spinningowanie martwą rybką.

Gość Dwie_sety
Napisano

Mamy coraz więcej wód nie należących do PZW gdzie RAPAR nie obowiązuje i o tym też trzeba pamiętać.

Napisano

Witam

Co do wypowiedzi Shoguna to jednak w regulaminie jest napisane ze przynenta sztuczna moze byc wykonana z materialow naturalnych badz sztucznych a kawalek rybki jest materialem naturalnym

Badz co badz sa woblery obciagniete skora ryb i nikt sie ich nie czepia

To tylko moja mala uwaga do wywodow prawniczych ktore milo sie czyta

Pozdrawiam

Napisano

witam, niestety jestem ostatnio bardzo zaganiany i nie mam czasu odpisywac na bieżąco. Omawiany problem spiningowania martwą rybą bądź jej częścią jest dość złożony, głównie ze względu na brak spójności w RAPR. Wydaje mi się że zagadnienie to można ująć na 2 sposoby:

pierwszy:

Zakładając że w sformułowaniu: "Przynęty sztuczne to grupa przynęt wykonanych z różnych materiałów naturalnych lub sztucznych", materiały naturalne mogą oznaczać martwą rybę, mielibyśmy do czynienia z sytuacją, gdzie ustawodawca przewidział wprost możliwość spiningowania martwą rybą. Chodzi tu poprostu o to,że przynęta sztuczna, tak do końca nie jest sztuczna bo może nią być także martwa ryba, jej część, bądź inny organizm, np. pijawka, a nawet żywa ryba. Wadą tego ujęcia, jest fakt, iż zmusza ono do wyodrębnienia różnych metod połowy przy użyciu tej samej przynęty. W zasadzie w tym ujęciu martwą rybę można zakwalifikować zarówno jako sztuczną przynęte, jak i jako przynętę naturalną. Rodzi to określone konsekwencje w związku z innymi przepisami RAPR, np. dotyczącymi odległości między wędkarzami. Jednakże, odróżnienie łowienia na spining od łowienia np. na grunt, teoretycznie nie powinno sprawiać problemu, toteż taka konstrukcja jest możliwa.

Odpowiadając na pytania dwóch set: Pytanie pierwsze: zgodnie z odpowiedzią własną. spining ma polegać na operowaniu jedną wędką i żadna inna nie może być w tym czasie zarzucona. Pytanie drugie: w tym ujęciu dozwolone jest łączenie wszelkich naturalnych przynęt ze sztucznymi, bo sztuczna przynęta może być złożona z naturalnych materiałów.

drugi:

przynęta sztuczna to tylko sztuczny materiał, zaś materiały naturalne o których mowa w przepisie to np. skóra ryby, łuski, słonina, skóra świńska, włosie. W tym ujęciu ustawodawca nie przewidział wprost możliwości spiningowania przynętami sztucznymi z elementami naturalnych, ale tak jak pisałem we wcześniejszych postach, nie jest ono zakazane. Jest to sytuacja luki w prawie. Po prostu ustawodawca tworząc regulamin zapomniał o takiej możliwości wędkowania, bądź, biorąc pod uwagę że występuje ona marginalnie, pominął ją.

Pierwsze pytanie- zgodnie z odpowiedzią własną. Drugie: uważam że w tymprzepisie nacisk położony na łowienie jedną przynętą, a nie tylko przynętą sztuczną. Twórcą regulaminu chodziło zapewne o to by nie były stosowane tzw choinki, jak np. zestawy śledziowe.

Osobiście skłaniam się do poglądu drugiego. Uważam że ustawodawca, a raczej twórcy RAPR zapomnieli uregulować kwestie spiningowania martwą rybką (w ogóle przynętami naturalnymi, bądź w połączeniu ze sztucznymi). Może o tym świadczyc wiele innych braków i niespójności w RAPR. Tak jak wyżej pisałem nie oznacza to że taie łowienie jest zabronione.

Sory że napisałem troche chaotycznie, ale nie mam w ogóle czasu i muszę się streszczać. pozdro dla wszystkich

Gość Anonymous
Napisano

no już normalnie nie moge na innym forum było to samo !!!!! powtórze łowienie martwą rybką jest jak najbardziej legalne i nie z powodu jakiś luk prawnych jest to przynęta NATURALNA czyli taka która występuje w przyrodzie w takim stanie jaką nakładamy na chaczyk a nie jak np. drewno z którego zrobiono wobler lub guma na twistery która się zalicza do przynęt sztucznych

Napisano

Lowić na martwą rybkę można, oczywiście, ale czy wolno taką przynętą spinningować? - i oto nam tu chodzi.

Napisano

Panowie a moze by tak napisac maila do ZG PZW :?:

Jesli Pewniak by sie zgodzil to mozna by bylo zamiescic tam jego wypowiedz i pokazac im ze regulamin posiada wiele luk

Wiem ze pewnie niewiele to zmieni ale dopoki nic sie nie robi to nawet nie istnieje szansa :wink:

Pozdrawiam

Gość Anonymous
Napisano

jakich luk

mówie przeciesz że można spinningować martwą rybką!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

wyczytałem o tej metodzie w kilku gazetach i książkach n innym forum też mi nikt nie wierzył ale jak się spytali w swoim kole to uwierzyli to tak samo jak można spiningować rosówką

Napisano

OOOOOOOOO rosówką spiningować to napewno nie wolno, ponieważ spiningowanie żywą przynętą jest napewno zabronione :!:

Napisano

Adams to że czytałeś w gazetach i w książkach o spiningowaniu martwą rybą wcale nie oznacza że jest ono na pewno dozwolone, bo książki i gazety nie są w Rzeczypospolitej Polskiej źródłami prawa. Jeżeli złapie Cie strażnik, a Ty nie przyjmiesz mandatu i sprawa skończy się w sądzie, to co tam przedstawisz na swoją obronę, artykuł z gazety wędkarskiej o systemiku do zbrojenia martwej ryby na spining??? Tak jak pisałem jest to skomplikowany problem a ja wcale nie twierdze że mam tu rację. Po prostu wyrażam swój pogląd z punktu widzenia przepisów.

Jeżeli ktoś ma ochotę napisać maila do ZG to nie ma sprawy, ja zezwalam na zacytowanie mojej wypowiedzi, jednak nie sądzę zebyśmy się doczekali jakiejkolwiek odpowiedzi.

a tak na marginesie to jutro wreszcie jadę nad rzekę, na pstrągi!!! pozdro

Gość Anonymous
Napisano

OOOOOOOOOO rosówką można spinningować na 1000000% nauczył mnie tego prezes mojego koła

Gość Bartosz
Napisano

Adams, to, że Twój prezes Cie tego nauczył to nie znaczy wcale, że jest to zgodne z przepisami! W regulaminie jest jasno napisane, że NIE MOŻNA SPINNINGOWAĆ ŻYWĄ PRZYNĘTĄ!!! Tak więc rosówką nie można spinningować! Jak już Pewniak zauważył, posilanie się w sądzie dowodami, które nie są źródłem prawa nic Ci nie pomoże!

Gość Anonymous
Napisano

ty a czy ja mówie że rosówka ma być żywa ??

nie zrozumieliście mnie żywa rosówka się nie nadaje bo się rusza we wszystkie kierónki i często spada z haczyka a mi chodziło o rosówkę taką już swlaczłą co się nie rusza

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.