Skocz do zawartości
Dragon

Wedziska Dragon

maciekxxl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Shimano-nexave.....270.......czy jest warta uwagi......porównują ją do Dragona milenium.270.....że niby to samo.......a tańsza....Sam nie mialem okazji.....Będę wdzięczny za opinie.......pozdroffki po kiju ! :)

• 2 months later...
przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 247
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Gość Anonymous
Napisano

shimano porównywać do dragona to przesada ktury to sklep u laików się nie kupuje shimano jest tylko trochę gorsze od daiwy to owiele wysza pułka jednak shimano nie robi za dobrych kijów z tanich kup cormorana z dobrych daiwe

Napisano

Maciku wczoraj ogłądalem Shimano-Nexave 270 cw 10-30 wydaje mi się

troche za twardy jak na taki kijek, ale nie bede ci nic sugerował bo nawet nie wiem na co miał by być.

Napisano
shimano porównywać do dragona to przesada ktury to sklep u laików się nie kupuje shimano jest tylko trochę gorsze od daiwy to owiele wysza pułka jednak shimano nie robi za dobrych kijów z tanich kup cormorana z dobrych daiwe
hmmm ciekawe że shimano nie robi dobrych kijów.. wiadmomo ze nie każduy modekl każdemu pasuje,ale shimano wypierać cormoranem? hahah cormoran to dla badziewiarzy jest sprzęt,ale palnąłeś głupote
  • 10 months later...
Napisano

Mam do was takie pytanie, chciałbym kupić sobie wędeczke na klenie i jazie, ale nie chce wydać na to zbyt dużo pieniędzy. Znalazłem w sieci taką wędeczke Shimano Alivio, jest tania ok70 zł, do tego kołowrotek też Alivio 2500 i też za ok 70 zł, ale jak narazie słyszałęm o serii Alivio dwie skrajne opinie, pierwsza: kompletne dno, nie warto sobie głowy zawracać i druga: że to całkiem dobry sprzęt. Zetknął się ktoś z tą serią Shimano??

Napisano

Jak narazie to słyszałem tylko tę pierwszą opinię :wink: a tak serio to powiedz jeżeli w markowych wędkach (Shimano) płacisz połowę za napis "Shimano" to ile naprawdę warta jest wędka i jaka może być jakość za taką cenę :?:

Napisano
kompletne dno

To może nie :lol:

ale :!:

nie warto sobie głowy zawracać

I tu się zgodzę. Kupiłem sobie Alivio kołowrotek do paproszka i nie polecę go nikomu :lol:

Napisano

Sprzet Shimano z nizszej polki jest rewelacyjny, ale pod jednym warunkiem:

zaraz po zakupie schowasz do szafy i nie bedziesz uzywal :|

Jesli chcesz lowic, to poszukaj czegos innego.

Pzdr

Gość Bartosz
Napisano

Przyłączam się do opinii kolegów. Mój kołowrotek Alivio 2500 posłużył mi co prawda nie najgorzej ale inna zupełnie sprawa, że był to model z jednej z pierwszych produkcji. Obecne kręciołki to strefa przydenna! Co do wędki to odradzam! Nie ma się co sugerować, że to Shimano... Jakość już nie ta co kiedyś... Niestety...

• 4 weeks later...
Napisano

Witam

Mam ciezki orzech do zgryzienia i prosze o rade....Od jakiegos czasu nosze sie z zamiarem zakupu wedki spinningowej i kolowrotka. Sadny dzien nastapi za 2 tygodnie kiedy to pojade po sprzet.

Na zakup mam 1000zl. Zapewne zapytacie gdzie ten "orzech". Ano chodzi o to ze planowalem na wedke wydac ok 500 i tyle samo na kolowrotek. Ale to wszystko nie jest takie proste poniewaz im dluzej wybieralem wedke, tym bardziej dochodzilem do przekonania, ze za te pieniadze nie kupie tego co chce....Po prostu w tym przedziale cenowym niczego fajowego nie znalazlem....Moze inaczej znalazlem jedna perelke - Dragon Team Dragon 2,7 cw. 5-18 - ale nie odpowaida mi jej dlugosc, poniewaz szukam czegos od 2,9 do 3,0. Moje "wymagania" w 100% spelnilaby za to HM 80 Electra Dream (tez Dragona), ale to wydatek rzedu 1000zl.

Moje pytanie brzmi: czy pakowac sie w tego team dragona do ktorego nie jestem w 100% przekonany i rownoczesie dokonac zakupu kolowrotka (w gre wchodzi tylko Stradic), czy moze lepiej bedzie kupic Electre a z zakupem kolowrotka poczekac jakis czas???

Byc moze wiekszosci wyda sie to smieszne ale ja naprawde nie wiem co zrobic:(

Pozdrawiam

Napisano

Z jednej strony zazdroszczę takiego dylematu a z drugiej..... :roll: Może zamiast kupować sprzęt Dragona lepiej kupić dobry blank zza oceanu i dać do zrobienia komuś, ewentualnie poszukać czegoś np. u pana Kawalca lub u innego producenta.

http://www.wedki.pl

Lamiglas oferuje blanki 320cm i cw. 7-21g

http://wedki.pl/content.php?cat_id=17&show_deep=66&doc_id=180

Jest wiele wędek lepszych i tańszych od Dragona oferujących np 50 lat gwarancji na wszelkie uszkodzenia

Napisano

Czyli jestes za opcja dobry kijek a kreciol potem tak???

No to:

1. Wedka od p. Kawalca odpada - nie bede sie tlukl kilkaset kilometrow zeby wedke zamowic - jestem pogiety ale nie az tak:)

2. Dales mi do myslenia Artech jezeli chodzi o amerykance - prawde mowiac nie bralem ich pod uwage ale w krotkim czasie wygrzebalem dwa calkiem calkiem:

- Lamiglas Certified Pro Salmon & Steelhead - 3m, cw. 7-18 cena - ok 900zl

- St. Croix Avid Salmon & Steelhead - 2,9 m cw. 3,5-17,7 i cena ok 820zl

Apropo moze ktos o tych wedkach cos wiecej napisac?????????????????????????????

Jezeli zas chodzi o Electre to slyszalem o niej same superlatywy (nie przesadzam!!!).

Ludzie którzy sie o niej wypowiadali twierdzili ze ta wedka spokojnie moze konkurowac z amerykancami zarowno pod wzgledem wykonania, zbrojenia jak i uzytecznosci - dlatego, sugerujac sie tymi opiniami, lekko mowiac, nagrzalem sie na tego kija.

Pozdro

Napisano

Moja rada jest prosta wędke kup taką która będzie ci pasowała i nie będziesz miał do niej żadnych wątpliwości, bo jak kupisz aby kupić to napewno długo na nią nie połowisz bo zawsze będzie coś w niej nie tak,jednak wybór należy do ciebie :)

Napisano
1. Wedka od p. Kawalca odpada - nie bede sie tlukl kilkaset kilometrow zeby wedke zamowic - jestem pogiety ale nie az tak:)

A kto Ci się każe tłuc kilkaset kilometrów, teraz wszystko załatwisz przez telefon albo za pomocą internetu a gości którzy zbroją blanki jest sporo w twojej okolicy też napewno się jakiś znajdzie wystarczy popytać :wink:

Napisano

Hej.

Juz popytalem i w sobote jade do Poznania do pana Tomasza Mańczaka zamowic wedke!!!!

Moj kijek bedzie na blanku Talona - na razie tyle konkretow. A co do ceny to wyjdzie w granicach HM 80!!!!

Ale sie podjaralem:)

Napisano

Myślę że Talon będzie zdecydowanie lepszym wyborem niż Dragon, poza tym uzbrojony będzie indywidualnie pod Ciebie :wink:

• 3 weeks later...
Napisano

Jestem zwolennikiem Shimano i mam trochę sprzętu tej firmy, jednak są to produkty sprzed dobrych paru lat. Dzisiejsze wyroby sygnowane tą marką to jakaś wielka pomyłka. Zastanawiam się dlaczego tak niegdyś markowa firma, "sprzedała" swoją nazwę dla produktów typu Alivio. Czyżby doszli do wniosku, że produkcja tanich kiczowatych kołowrotków i podobnych wędeczek przyniesie im większe dochody. Obawiam się, że to nie przejdzie.

Dlatego odradzam ten model.

Z drugiej jednak strony Shimano nie zapomniało o latach świetności i ma w swojej kolekcji porządne kołowrotki jak np. Baitrunner, Stradic, Twin Power czy Super GT. Jednak ich cena jest pięciokrotnie wyższa niż wspomnianego wcześniej Alivio. Ale cóż - jakość kosztuje.

• 8 months later...
Napisano

co sadzicie o wędce DRAGON Millenium Heavy Duty Pike?

długość 2.70m

c.w. 10-35

waga216

[

jestem początkującym spinningistą i chciałbym skompletować sobie jakiś w miarę dobry zestaw [taki który by sie nei rozleciał po kilku tygodniach :mrgreen: ]

czy ktoś ma lub używałtej wędki?

będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje :roll:

Gość wobler129
Napisano

Nawet zaawansowani chcieli by mieć taką wędkę :shock: Na forum parę osób ją ma i chwali i napewno coś napiszą. Jak na początek to baaardzo dobry sprzęt. Nie wiem czy nie za dobry bo z początku łatwo połamać lub uszkodzić wędkę a 200zł. to nie jest już mało :smile:

Ten kijek ma np. Adamo i bardzo go chwali

Napisano
... z początku łatwo połamać lub uszkodzić wędkę a 200zł. to nie jest już mało i

dlatego też chciałbym "zainwestować" w ten właśnie kijek bo podobno jest on bardzo wyrzymały :roll:

Napisano

Ten kijek ma np. Adamo i bardzo go chwali

Oj chwale chwale piękna rzecz.

Jak za tą kase to naprawde swietny kijek.

Moim zdaniem w tym przedziale cenowym to majstersztyk. Ale oczywiscie radze abys poszedł do sklepu i wział kijek do ręki. Nie każdemu musi leżeć tak jak mi :))

Pozdrawiam

Napisano
Oj chwale chwale piękna rzecz.

Jak za tą kase to naprawde swietny kijek.

Moim zdaniem w tym przedziale cenowym to majstersztyk. Ale oczywiscie radze abys poszedł do sklepu i wział kijek do ręki. Nie każdemu musi leżeć tak jak mi :) )

czy mógłbyś mi napisac coś więcej na temat tego kijka? czy fajnie sie na niego łowi, czy Cie nie zawiódł, i czy jeśli miałbyś kupować 2 raz to też byś taki kupił? :wink:

bo na 99% go biore :cool:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.