dawca Napisano 15 Września 2010 Napisano 15 Września 2010 Witam, chciałbym spróbować lekkiego spinningu i zacząć łowić klenie, jazie na małe woblerki, gumki, obrotówki. Moim łowiskiem będzie w głównej mierze Wisła od Oświęcimia do ujścia Skawy, a w przyszłym sezonie dojdę do Krakowa Mam ochotę na wędkę Dragona z serii HM 80 ( pomijamy rozważania czy warto kupować seryjny kij w tej cenie, nie o tym mowa )tylko zastanawiam się który model będzie bardziej odpowiedni na tę wodę i do tych przynęt,a mianowicie: - Silver Demon, 275 cm, cw. 2-14 g, akcja med - fast ( czy przy prowadzeniu przynęty pod prąd nie będzie się zbyt wyginać?) - Golden River, 275 cm, cw. 2 - 14 g, akcja x-fast ( czy szybszy, a przez to sztywniejszy x-fast nie będzie utrudniał wyrzutu malutkiej przynęty?) - Electra Dream, 290 cm, cw. 3,5 - 18 g, akcja fast ( czy nie za duży ciężar wyrzutu do woblerków 2 - 4 cm?) Może ktoś poleca kij innej firmy, raczej wolałbym z górnej półki. Dziękuję za każdą trafną sugestię i wskazówkę
seb603 Napisano 15 Września 2010 Napisano 15 Września 2010 Golden River, 275 cm, cw. 2 - 14 g, akcja x-fast byłbym za tą - myślę że problemów z wyrzutem nie powinno byś skoro jest od 2 do 14g a sama nazwa golden river wskazuje na to, że jest to kijek na rzekę. Myślę, że odpowiednio cienka plecionka lub żyłka i nie powinno być problemów z małymi przynętami.
Gość knyklu Napisano 15 Września 2010 Napisano 15 Września 2010 Zmarnujesz tylko kasę. Zamów coś u polskich rzemieślników za te pieniądze.
dawca Napisano 17 Września 2010 Napisano 17 Września 2010 Z jednej strony chciałbym zrobić wędkę pod siebie, a z drugiej myślę, że to jeszcze za wcześnie. Nie ma sprecyzowanych wymagań co do kijka na rzekę popartych własnymi spostrzeżeniami gdyż do tej pory, łowiłem głównie na wodach stojących. Ww. wędki miałem w ręku i uważam, że widać i czuć różnicę choćby w stosunku do Team Dragona. Wiadomo - cena jest duża ale myślę, że jakoś bym ją przełknął. Jeszcze parę dni na zastanowienie i będzie trzeba podjąć decyzję.
Summer Napisano 2 Października 2010 Napisano 2 Października 2010 Ma ktoś może jakieś doświadczenia z temacie wklejanek Dragona ?? Chodzi mi dokładnie o tę/tą ... Wklejanka Team Dragon 2,6m 7-28g http://allegro.pl/wklejanka-team-dragon-2-6m-7-28g-28-33-260-b-i1241171505.html Ryby jakie mam zamiar sprzętem tym poławiać to głównie sandacze na zaporówce ... główki od 10 do 25 g. ... Głębokość do ok. 13 m. Oglądając kijek ten na sucho miałem całkiem pozytywne wrażenie ale może wypowie się ktoś bardziej doświadczony ode mnie ??
dawca Napisano 2 Października 2010 Napisano 2 Października 2010 Ja właśnie na niego czekam. Również oglądałem go na żywo, "leży" mi w dłoni i zdecydowałem się go kupić. Mam zamiar jeszcze w tym sezonie go wypróbować podobnie jak Ty na zaporówce, z prawie identycznym zakresem gramatury główek. Jak już będę miał jakieś spostrzeżenia po jego przetestowaniu nad wodą to się nimi na pewno podzielę. Znajomi go chwalą, akurat w moim przypadku nie ma potrzeby stosowania główek cięższych niż 20 gr baa nawet na jednym z łowisk, stosunkowo płytkim odpowiednie główki mają po 7gr więc teoretycznie idealnie wpisują się w parametry kija... Ale tak jak mówię, póki co to wszystko teoria utworzona w mojej głowie, rzeczywistość ją zweryfikuje Summer jeśli wypróbujesz go wcześniej niż ja to czekam na ocenę Pozdrawiam.
wcizmowski Napisano 2 Października 2010 Napisano 2 Października 2010 Witam, ... - Silver Demon, 275 cm, cw. 2-14 g, akcja med - fast ( czy przy prowadzeniu przynęty pod prąd nie będzie się zbyt wyginać?) - Golden River, 275 cm, cw. 2 - 14 g, akcja x-fast ( czy szybszy, a przez to sztywniejszy x-fast nie będzie utrudniał wyrzutu malutkiej przynęty?) - Electra Dream, 290 cm, cw. 3,5 - 18 g, akcja fast ( czy nie za duży ciężar wyrzutu do woblerków 2 - 4 cm?) ...: zobacz sobie : DRAGON WĘDKA MYSTERY CAMOU SALMON SPINN 40-80 GRAM DŁUGOŚĆ: 300 CM ma bardzo dobre opinie, przystępną cenę a i sam Dragona chce na przyszły sezon zakupić. pozdrawiam serdecznie
dawca Napisano 2 Października 2010 Napisano 2 Października 2010 wcizmowski dzięki za linka ale w tym temacie pytałem o delikatny spinning a ten z Twojego linka ma 40 - 80 cw tak mocnego kija póki co nie potrzebuję, po prostu nie miałbym go gdzie użyć. A tak na marginesie: przemyślałem sprawę i chyba faktycznie nie ma sensu pakować tak grubej kasy w wędziska HM80... znalazłem coś innego i zaraz zadam pytanie w odpowiednim temacie
martines Napisano 26 Października 2010 Napisano 26 Października 2010 Summer, dawca, i jak wrażenia z użytkowania tego kija Ostatnio zakupiłem ten model tylko w wersji 2.40 m i lekko jestem rozczarowany Kijek jest wzorowo wykonany, osprzęt bardzo dobrej jakości, bardzo szybki blank i może troszkę za sztywny ale to jeszcze ujdzie. Najgorsze dla mnie w tej wędce to wklejanka Nie wiem jak wasze odczucia ale jak dla mnie to jest za miękka w stosunku do blanku. Dodatkowo wędka ta podobno ma rezonans w rękojeści ( tak opisuje ją Dragon ), póki co nie stwierdziłem tego i mogę powiedzieć, że ten opis można wsadzić między bajki. Co prawda wędkę używałem dopiero dwa razy ale jakoś ten kij mi nie leży na rybach byłem już więcej niż te dwa razy ale po sprawdzeniu sprzętu odłożyłem go i przeszedłem na inną wędkę ( sprawdzoną i leżącą mi w ręku ). Nie wiem czy to kwestia przyzwyczajenia czy może faktycznie ten model Dragona jest do du....y. Proszę opiszcie swoje refleksje i odczucia na temat tego wędziska
Summer Napisano 26 Października 2010 Napisano 26 Października 2010 martines, ja niestety w związku z chwilowym brakiem gotówki jeszcze nie zakupiłem tego kijka !!!
Neyson Napisano 26 Października 2010 Napisano 26 Października 2010 Siemka chłopaki Zastanawiam się nad zakupem spiningu Dokładnie to zastanawiam się nad tymi dwoma: Dragon Team Spin 2,70m, cw: 10-25g Dragon Team Spin 2,75m, cw: 14-35g Wcześniej szukałem tylko tego 2,75 ale zacząłem się zastanawiać nad tym że praktycznie tylko kilka sztuk blach z mojego arsenału dobija do 30g natomiast większość jest od 7 do 24g. Zamierzam łowić głównie szczupaczki na jeziorach i rzece Bug. Którą byście wybrali ? Teraz skłaniam się ku tej 2,70m ponieważ lepiej będzie mi machać tymi lżejszymi przynętami.. ale przy Aldze 3 pewnie będzie ledwo żyła Jak myślicie ? którą byście wybrali ?? Dziękuję z góry za konstruktywne wypowiedzi Post w temacie drugim proszę o usunięcie gdyż chyba tutaj powinien się znajdować.. a może i niee..
martines Napisano 26 Października 2010 Napisano 26 Października 2010 martines, ja niestety w związku z chwilowym brakiem gotówki jeszcze nie zakupiłem tego kijka !!! To jak masz jeszcze możliwość pomacania tej wędki przed zakupem czego ja nie miałem to zrób to i zastanów sie dobrze czy to jest to. Najważniejsze abyś nie był rozczarowany tak jak ja w tej chwili. Może ktoś ma ten kijek i podzieli sie spostrzeżeniami z jego użytkowania
Elton Napisano 26 Października 2010 Napisano 26 Października 2010 martines dwóch kolegów ma te wklejki (2,4 i 2,6m). Faktycznie wklejka bardzo czuła, miękka. dobrze się łowi mniejszymi gramaturami, natomiast przy większych odczuwa się tą miękkość zbyt mocno. Dlatego jeden łowiąc sporymi główkami (2,4m) skrócił o dwa segmenty, a drugi (2,6m) o jeden i oboje teraz są zadowoleni
wcizmowski Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 wcizmowski dzięki za linka ale w tym temacie pytałem o delikatny spinning a ten z Twojego linka ma 40 - 80 cw tak mocnego kija póki co nie potrzebuję, po prostu nie miałbym go gdzie użyć.A tak na marginesie: przemyślałem sprawę i chyba faktycznie nie ma sensu pakować tak grubej kasy w wędziska HM80... znalazłem coś innego i zaraz zadam pytanie w odpowiednim temacie a ten? : Dragon Millenium HD
Gość grzechuce Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 wcizmowski, dosc sztywny, szybki i delikatny, lekki poreczny dobrze wykonczony. taka lepsza okoniowka na gumy i male obrotowki
dawca Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 Martines, ja kijek kupiłem. Zgadzam się co do wykonania, kijaszek bardzo zgrabny i wizualnie ładny. Nigdy wcześniej nie używałem wklejanek i ciężko mi go porównać do innych ale łowi mi się nim bardzo dobrze. Szczytówka czuła, sztywny dolnik. Zaznaczam jednak, że narazie testowałem go na stosunkowo lekkich przynętach (10-12 gr plus guma). Jak będzie zachowywał się przy cięższym arsenale i podczas holu to się dopiero okaże. Ogólnie wrażenia na plus. Jeśli zajdzie taka potrzeba to ewentualnie go skrócę tak jak opisał to wyżej kolega Elton wcizmowski zakup lżejszego wędziska przekładam na koniec zimy bo teraz pojawiły się inne wydatki. Dzięki za propozycje, dość ciekawa alternatywa. Nada się on na klenio - jazia? Po głowie chodzi mi Daiwa Infinity 3 - 18 gr ale do wiosny daleko i może jeszcze zmienię koncepcję...
martines Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 a ten? :Dragon Millenium HD Mam go i używam z gumami na sandacza w Szczecińskiej Odrze. łowię tym kijem na główki max 25g. Do 20g da się jeszcze podbijać kijem a powyżej to już tylko kołowrotkiem. wcizmowski, dosc sztywny, szybki i delikatny, lekki poreczny dobrze wykonczony. taka lepsza okoniowka na gumy i male obrotowki Nic dodać nic ująć, bardzo fajna wklejanka z czulą szczytówką ale dosyć fajnie dobrana do całego kija. Bardzo dobrze współgra z resztą wędki. Blank dosyć sztywny a co za tym idzie bardzo szybki. Jest to mój ulubiony kij w moim arsenale
martines Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 martines dwóch kolegów ma te wklejki (2,4 i 2,6m). Faktycznie wklejka bardzo czuła, miękka. dobrze się łowi mniejszymi gramaturami, natomiast przy większych odczuwa się tą miękkość zbyt mocno. Dlatego jeden łowiąc sporymi główkami (2,4m) skrócił o dwa segmenty, a drugi (2,6m) o jeden i oboje teraz są zadowoleni Wiesz skracając szczytówkę w wędce za 400zł i to jeszcze długo na gwarancji to chyba nie najmądrzejszy pomysł w każdym razie powoli się przekonuję do tego kija i zaczyna mi leżeć w ręce ( po dzisiejszym wędkowaniu coraz lepiej ) a do wklejanki trzeba się przyzwyczaić
Summer Napisano 30 Listopada 2010 Napisano 30 Listopada 2010 martines, Zakupiłem w końcu tą wklejankę Team Dragon 2,40 7g-28g ... Ogólnie jestem bardzo zadowolony ... Jakbys chciał odsprzedać tą swoją to mam koleszkę który byłby zainteresowany ... Jakby co daj znać na PRIV ... POZDRAWIAM !!!
martines Napisano 1 Grudnia 2010 Napisano 1 Grudnia 2010 martines, Zakupiłem w końcu tą wklejankę Team Dragon 2,40 7g-28g ... Ogólnie jestem bardzo zadowolony I byłeś z nią nad wodą Na sucho też byłem pod wrażeniem, nad wodą euforia opadła Jeżeli Tobie pasuje taki kijek to super ja jeszcze nie dojrzałem do niego.
Summer Napisano 2 Grudnia 2010 Napisano 2 Grudnia 2010 Tak tak ... Byłem z nią nad wodą ... Wytargałem co prawda tylko jednego małego szczupaczka ale chrzest bojowy przeszła ... !!!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.