El Rifle Napisano 1 Lutego 2007 Napisano 1 Lutego 2007 Wygląda może i ładnie no i Shimano, ale jak już forumowi spece od spiningu pisali w innym z tematów, teleskopowy spining to nieporozumienie. Myślę, że za te pieniądze kupisz solidny dwuczęściowy spining, którego walory użytkowe na pewno będą większe. Pozdrawiam.
cysiu Napisano 1 Lutego 2007 Napisano 1 Lutego 2007 To ma być poprostu wędeczka która zawsze jest pod ręką. Może być np. na obowiązkowym wyposażeniu samochodu każdego wędkarza . Chodzi tu o jej zalety transportowe (28-30cm po złożeniu, w zależności od modelu), a nie wędkarskie. Nie jest tak dobra jak normalne spiningi dwóczęściowe, ale zawsze można nią porzucać w razie czego
Adamo Napisano 10 Lutego 2007 Napisano 10 Lutego 2007 Witam!!! Już od dłuższego czasu jestem szczęśliwym posiadaczem tego kijka. Oczywiscie zawsze o niego dbam itd. Max C.W. jaki stosowałem do tej pory to 22g. Nie mam cięższych przynęt. Mam pytanko, czy ktos z Was stosował max ciężar c.w.35g, zalecany przez producenta i z jakim efektem?? Pozdrawiam
PiotrekSTWA Napisano 17 Lutego 2007 Napisano 17 Lutego 2007 Ja nigdy nie stosowalem maxymalnego ciezaru wyrzutowego bo moim zdaniem kazdy kij ma zawyzony ten ciezarnp. ciezko mi sie rzucalo 24gramowa blacha wędką o cw.10-30. Rzuty byly nie precyzyjne i wogule była za miekka na takie ciezary. To tylko moje opinia i nie musi doctyczyc wszystkich wędek.
Tomaszek Napisano 23 Kwietnia 2007 Napisano 23 Kwietnia 2007 Hi, jak w temacie - trochę przewrotnie Mam tę wędkę i już wiem że do połowów z klifu jest za mikra - 2.4 długości to raz (za mało) a dwa mimo że łowię tam główkami max. 25g to jak taką wędeczką podnieść 2kg rdzawca dobre 10m w górę? Poza tym cieniutka szczytóweczka nie sprawdza się gdy przynęta pracuje w nieustannie i dość solidnie falującym Atlantyku. Ale wędka na klify to inny temat (na forum) Ja wybieram się (jak pogoda dopisze w niedzielę) na szczupaki do Allua. Będę tam wędkował z łodzi i zastanawiam się czy ten dragon się spisze? Nie miał bym wętpliwości gdyby nie fakt że kolega który tam jeździ twierdzi że będzie "za słaby" cytuję: "taka wędka to na okonie" - no i trochę racji ma. Łowi tam wobkami około 40g, 50g natomiast na moje argumenty że będę łowił na gumę odpowiada że na gumę to złowił tam szczupaka tylko raz (spoko - ja i tak spróbuję, tyle że nie chcę żeby się okazało że mam nieadekwatny sprzęt jeśli jednak ma rację) Reasumując - czy ta wędka nadaje sie na szczupaka (średniego - dużego) czy może faktycznie odstawić ja w kąt i jutro śmigać do wędkarskiego?
solver Napisano 24 Kwietnia 2007 Napisano 24 Kwietnia 2007 Myślę, że problem polega raczej na wadze główek. Nie wiem co to Allua, ale domyślam się, że jezioro. Na jeziorze z powodzeniem na power jiga łowiłem na gumy i szczupaki i sandacze. Co prawda nie "duże" ale raczej małe i średnie - dragon spisywał się bardzo dobrze. Power jig to moim zdaniem niezły kij na płytkie i średnio głębokie zbiorniki stojące, a to ze względu na fakt, że przy dużej gumie max. waga główki to 15-18 gr. Na rzece już bywało gorzej - właśnie ze względu na to, że czasem trzeba było założyć cięższą główkę. Nie miałem na tym kiju nic naprawdę dużego (za wyjątkiem pewnego sandałka przez ok. 15 sekund:), ale jeżeli miałbym zdefiniować grupę celową ryb dla tego kija (choć wiem, że to karkołomne) to powiedziałbym, że to kij raczej na średnie drapieżniki. Podsumowując, jeżeli w Allua jest jezioro i nie zamierzasz łowić głębiej niż na 12-15 metrach, możesz wziąć power jiga. Jeżeli jest głębiej i zamierzasz gumą schodzić do dna,względnie spodziewasz się złowić irlandzki odpowiednik Nessie, śmigaj do wędkarskiego.
Tomaszek Napisano 25 Kwietnia 2007 Napisano 25 Kwietnia 2007 Dzięki solver, za twoją opinię. Jeszcze ktoś może ma coś do powiedzenia w tym temacie? PS. Tak, Allua to jezioro.
twister Napisano 30 Lipca 2007 Napisano 30 Lipca 2007 Mam małe pytanko czy to prawda, że długość dolnika w tym kiju wynosi 32,5 cm(Fishing-Mart)? http://fishing-mart.com.pl/pl/products.php?groups=5&assortment=3&producer=27&kind=2647 Patrząc na zdjęcia to wydaje się dużo dłuższy... Kto posiada ten kij mógłby zmierzyć i podać ile posiada cm? Czy przeszkadza w łowieniu?(chyba w pewnym stopniu zależy to od wzrostu?Mam 175cm i nie wiem czy będzie mi to przeszkadzać) Z góry dzięki POZDRO600
artech Napisano 30 Lipca 2007 Napisano 30 Lipca 2007 twister, na tym zdjęciu nie widać dolnika długość dolnika to odległość od mocowania kołowrotka do końca (a może początku ) wędziska. 32,5 to nie jest dużo. w moim dolnik ma coś pod 30 cm.
twister Napisano 30 Lipca 2007 Napisano 30 Lipca 2007 twister, na tym zdjęciu nie widać dolnika długość dolnika to odległość od mocowania kołowrotka do końca (a może początku ) wędziska. 32,5 to nie jest dużo.Wiem że na tym zdjęciu nie ma, ale spójrz na to:http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=2503
artech Napisano 30 Lipca 2007 Napisano 30 Lipca 2007 Rzeczywiście na tych zdjęciach wygląda na dłuższy. Musisz zapytać Bartosza jaka jest rzeczywiście ta długość dolnika.
twister Napisano 31 Lipca 2007 Napisano 31 Lipca 2007 Jednak dolnik wynosi równe 32,5 cm To jednak piszą dobrze a wydawało się na zdjęciu jakby miał dwa razy tyle
dante Napisano 14 Listopada 2007 Napisano 14 Listopada 2007 Witam. Czy ktoś już może miał okazje testować jakieś wędki z tej serii? Jak na razie nie ma ich w katalogach Dragona, ale są dostępne w kilku sklepach. Proszę o opinie osoby, które już miały styczność z tymi kijami. Pozdrawiam
KoZi2o Napisano 28 Stycznia 2008 Napisano 28 Stycznia 2008 Witam wszystkich Zamierzam kupić sobie spinning ( pierwszy ). Wędkuje głównie z brzegu na rzece, jeziorach i zbiornikach zaporowych. Moim celem są zwykle okonie, sandacze i szczupaki. I stąd moje pytanie do użytkowników czy ta wędka nada sie do takich wypraw Jeśli ktoś ją posiada lub używał to proszę o opinie Planuje również kupić do tej wędki kołowrotek Konger Imperial 940 RD lub 930 RD. wydaje mi się że jest on dobry jak na swoją niewygórowaną cenę. Może polecacie jakiś inny kołowrotek ?
Tomaszek Napisano 28 Stycznia 2008 Napisano 28 Stycznia 2008 Hi, mam tę wędkę od ponad roku (2.4). Jak ją kupowałem Dragon był na fali wznoszącej i jej wykonanie było bardzo dobre. Niestety potem zaczęli ciąć koszty i następna wędka z serii Millenium (Sea Trout 2.9 - do 50g), którą kupiłem zachęcony pierwszym bardzo dobrym Millenium bardzo mnie rozczarowała (jak poszukasz znajdziesz na forum moje posty). Tak więc, przy zakupie zwróć uwagę czy przelotki nie są wyszczerbione, czy się trzymają i przede wszystkim uchwyt kołowrotka czy dobrze trzyma i nie przeskakuje przy dokręcaniu. Co oczywiście oznacza że kołowrotek powinieneś kupić najpierw Co do samej wędki na okonia jest świetna, ale na szczupaka zdecydowanie się nie nadaje. Nigdy nie nastawiałem się na sandacza, ale wiedząc, że ryba ta ma twardy pysk i wymaga solidnego zacięcia – przypuszczam, że ta wędka również się nie nada. Co do kołowrotka to tradycyjnie odradzam Dragona, Kongera i inne im podobne. Kup sobie tanią szymanówkę – Nexave czy Catane i będziesz zadowolony. Do tej wędki rozmiar 2500 powinien być idealny. Ja takiego do niej używam i szczerze sądzę że 4000 był by za duży do tak delikatnej wędki. Podsumowując – na okonie może być OK. – tylko bardzo dokładnie sprawdź egzemplarz, który zamierzasz zakupić czy nie ma jakiś felerów.
KoZi2o Napisano 29 Stycznia 2008 Napisano 29 Stycznia 2008 Hmm nawet do łowienia szczupłych 45-55 cm sie nie nadaje ? Wcześniej jeszcze myślałem o Dragonie z serii mystery typu Contact Jig lub Impulse spin tyle że waga tych wędek mnie trochę zniechęciła, Millenium jest lżejszy Może masz cos do powiedzenia o tych wędziskach ?
Tomaszek Napisano 29 Stycznia 2008 Napisano 29 Stycznia 2008 Contact Jig lub Impulse spin tyle że waga tych wędek mnie trochę zniechęciła, Millenium jest lżejszy Może masz cos do powiedzenia o tych wędziskach ?Chyba tylko tyle że to niższa seria więc obawy o jakość miał bym jeszcze większe.Hmm nawet do łowienia szczupłych 45-55 cm sie nie nadaje ?A tego to nie wiem, ale nastawianie się na szczupaczki tej wielkości moim zdaniem trochę mija się z celem. Szczupak to duża silna ryba i jej łowienie dostarcza radości właśnie z tego powodu - nastawianie się na okołowymiarowe maluchy jest
KoZi2o Napisano 29 Stycznia 2008 Napisano 29 Stycznia 2008 U mnie na rzece niestety większe nie pływają, a na Zalewie też nie najlepiej wpuścili dużo szczupaka ale niestety niewymiarowego... więc ciężko jest cosik załapać porządnego :/ przynajmniej z brzegu... To że jest to niższa seria nie oznacza że te wędziska są słabe na szczupłego słyszałem dość pochlebne opinie na różnych forach na temat wytrzymałości tych wędzisk. A Jakie wędzisko/a proponujesz jako optymalne do łowienia szczupców ? O niezbyt dużym ciężarze wyrzutowym. Wole raczej te o akcji szczytowej Za wędzisko +/- 250 zł mogę wydać
sandacz Napisano 29 Stycznia 2008 Napisano 29 Stycznia 2008 Ja mam spina z serii Mystery tyle ze okoniowego i naprawde za re cene naprawde moge polecic. Nieraz walem nim w galezie i mimo zedlikatnej szczytowki nic sie nie stalo. Sa sztywne i maja duzy zapas mocy, swoim okoniowym bez wiekszych emocji na zylke 01.4 wyjolem szczupca dobrze ponad 50cm. Jedyna ich wada to wlasnie waga , ale cos za cos
kyrtap Napisano 29 Stycznia 2008 Napisano 29 Stycznia 2008 Przepraszam ale czy z tego wynika ze każda wędka z cw. 5-25 nie nadaje sie na szczepaka i sandacza?
Gość greg37 Napisano 29 Stycznia 2008 Napisano 29 Stycznia 2008 Właśnie zamówiłem swój pierwszy spinning. Po długiej lekturze forum i doradztwie osoby która posiada ten kij, kupię w piątek Dragona Millenium HD Pike 270/35. Myślę, że na szczupłe będzie w sam raz. Pierwsza recenzja 1. maja
KoZi2o Napisano 29 Stycznia 2008 Napisano 29 Stycznia 2008 Wg mnie cw 5-25g nadaje się na okonia, szczupaka i sandacza. Wiadomo że lepiej mieć dwie wędki i na okonia o małym cw do 7g i na szczupaka o troszke wiekszym takim do 35g.Jeśli ktoś nie nastawia sie na konkretna rybę idąc na łowisko to potrzebna my wędka bardziej uniwersalna chociaż jak wiadomo takich nie ma Ilu wędkarzy tyle odmiennych zdań co do wędzisk i trudno znaleźć złoty środek. Ja uważam, że spokojnie można wyjąć taką wędka szczupaka bądź sandacza chociaż nie będzie to olbrzym Poza tym każda wędka nawet najlepszej firmy może okazać sie bublem wiec jest to loteria Ja skłaniam sie do kupna Dragona ale jeszcze pomyśle nad innymi firmami. Musze pochodzić jeszcze po sklepach ale narazie sesja zimowa i nie mam czasu ale potem... Napiszcie jakich wędek używacie o cw. 5-25g o akcji szczytowej lub półparabolicznej może cos mnei zainteresuje
kyrtap Napisano 29 Stycznia 2008 Napisano 29 Stycznia 2008 Zamierzam kupić Daiwe Powermesha Jig 2,4 i cw, 5-25. Z lektury tego forum wynika ze jest to kijek o akcji szczytowej z sporym zapasem mocy. Jest dostępny w cenie Dragona. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.