Skocz do zawartości
Dragon

Szwecja - na co ?

Michcio

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 50
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Moim zdaniem....zabierz po kilka roznych przynet, a reszte dokupisz na miejscu, mysle ze to rozsadne rozwiazanie.

Napisano
mysle ze to rozsadne rozwiazanie.
Paco, niekoniecznie. Tam gdzie jabyłem wyboru przynęt durzego nie było a ceny były kosmiczne :???:
  • 2 weeks later...
Gość BafiAndDracon
Napisano

Zaopatrz się w kilkanaście DUŻYCH gum, ciężkie główki oraz woblery szczupakopodobne.

Napisano

Dzisiaj przyszły gratisy do zamówienia i wyglądają one tak

f189aba749f905ef.jpg

na opakowaniu pisze tak:

westins

zaprojektowany w szwecji

na łososia hmmm

powiem że cena to chyba 33nok, ok 14zł

• 2 weeks later...
Napisano

SIEMKA stary ja ci powiem tak ja byłem w tym roku w Szwecji prywatną ekipą i tak jak tobie moje marzenia się spełniły.Na naszym wypadzie padły cztery metrówki z czego 2 wyjęte 113cmi 104cm a wszystkie padały na gumy RELAX6 (lub większe)oraz na MANNSY 12-16cm w kolorach perła z czarnym grzbietem żółty z czarnym grzbietem oraz białe dozbrajane dodatkową kotwiczką w ogonek na stalce bo często ogonki były obgryzane a wszystkie gumy uzbrojone hakami min10/0 biggame na główkach 7-10gr a takie gumy nie tylko metrowce zagryzały ale i 60taki i 90taki !!!POLECAM

• 3 months later...
Napisano

proponuje wogóle ten temat potraktować i nazwać: "Szwecja - poradnik nowicjusza" :wink:

czas pokazał i fundusze że dużo się zmieniło.

podstawowy zestaw jaki mam to:

1) Dragon Millenium Kogut 25-60g 1,9m z kołowrtokiem Shimano Stradic 4000 FG i plecionka Power Pro 20lb 150yds

2)Daiwa powermesh jig 5-25g 2.7m z kołowrotkiem Shimano Twin Power 2500 XTR i pleciona Power Pro 10lb 150 yds

w rezerwie

3) Mikado blaster Spinn 300 30g 3m z kołowrotkiem Shimano Catana 2500FA żyłka 0.20

Przynęt sporo nakupowałem:

-salmo slidery 7 RSH(f), RPH(s), GT(s)

-salmo slidery 10 PA(f), RT(s), RR RGS

-salmo fatso 10 EP(s), RR(s), RP (s & f)

-salmo pike 11 14 ( łamane i zwykłe ) 4 sztuki

-salmo perch 8 niebieski

-salmo skiner 12(f) RR

-rapala husky jerk 10 (f) B, FT

-rapala down deep husky jerk 10(f) RH, FT

-rapala super shad rap 14 BG (f)

-rapala X-rap jointed shad 13 (sispending) BNK

-rapala magnum 7(s) 11 RH(s)

-rapala shad rap 5(f)

-rapala shad rap 7 BG 2 szt SD, S,

-rapala shad rap 9 P 2 szt, z niebieskiem grzbietem, z oliwkowym grzbietem

-dorado drunk 7 (f) okoń, płoć

do tego kopyta 4 i 6 cali ( żółte , żółte z czarnym i czerwonym grzbietem, seledyn, białe z czarnym niebieskim i czerwonym, grzbietem, perła) oraz stalki i kotwice do przyzbrojenia.

planuje jeszcze zakupić kilka modeli i kolorów,

jakies sugestie na majowe szczupaki z czystej szwedzkiej wody ? jakieś przynęty, dodatki, akcesoria :wink:

piszcie:wink:

• 1 month later...
Napisano

no proszę dawno tu nie zaglądałem ale widzę że bardzo praktyczne porady zmieniły twoje gusta Michcio teraz to masz z czym startować na Szwedzkie metrowce!! Powodzonka i połamania kija :razz: Pochwal się tylko w jakie okolice jedziesz (jak możesz ) :lol:

• 2 months later...
Napisano

Witam Was wszystkich po dłuuugim czasie nieobecności forumowej.

Ze Szwecji wróciłem już 17 maja, ale spalony komputer nie umożliwia działania.

Wracając do tematu, będąc tam przez 7 dni złowiliśmy na 6 osób 65 szczupaków.

największy 83 cm, najmniejszy ok 40.

Sam zlowiłem 6 ryb, ta najmniejszą i życiówkę 70 cm :lol:

Ttrafiliśmy na okres praktycznego bezrybia. Miejscówki idealne, piekna przyroda ale tylko 65 "kaczodziobów" 2 okonki i leszcz ok 2 kg :lol:

Najlepszy okres do łowienia to kilka dni po zejściu lodu oraz druga połowa maja - początek czerwca na okonie

Co do specyfikacji jeziora

Mam pozaznaczane na mapach miejscówki. Ogólnie rzecz biorąc

jezioro bardzo głebokie ( do 50 m) z zatokami do ok 2m a nawet płytsze, kamienisto żwirowe dno. Napewno występuje populacja sielawy, czyli głowny pokarm szczupaka. Dużo górek i wystajacych głazówktóre jednak sa dobrze oznakowane. Akwen typowy do trollingu, co praktykowane było przez wszystkich spotkanych szwedów. Ryba siedzi na dużej głębokości ( 15 m).

I meritum czyli - przynęty :mrgreen:

Najlepsze okazały się:

Gnom 3 przytarty papierem ściernym - ok 15 ryb

Slider 10 i dorado drunk - moje wszytskie ryby- ok 10 szt ( w tym największy wyjazdu),

fatso 10 - 5 szt

biały ripper 12 cm

obrotówka 5 srebrna

na trolling siadła jedna sztuka |( 80 cm) na 15 cm twister herbata z brokatem.

Gdyby ktoś chciał namiar na gospodarza, mail, telefon mapke jakąś, to śmiało pisać :wink:

• 5 months later...
Napisano

Witam!!!

Nie chcac zakladac nowego tematu napisze tutaj. Potrzebuje rady odnosnie zakupu spinningu. Planuje wraz z kuzynem i jego znajomymi wybrac sie w przyszlym roku do Szwecji na szczupaki. Planuje lowic na duze gumy ( 12,5-15cm) oraz srednio-wieksze woblery ok 12 cm. Jakie wedzisko polecilibyscie do ok 200zl?? Jaki ciezar wyrzutowy?? 20-50?? Mam ogolnie nowa kupiona shimano bx 2,70 catane 10-30 - ale wydaje mi sie, ze ma zdecydowanie za maly ciezar wyrzutowy... Zastanawiam sie nad kijami dragona mystery:

Mystery Camou Pike Spinn 2.70m 15-50g

Mystery Camou Jerk 1.95m 30-80g

Mystery XT Pike Spinn 2,7m 15-50g

Mystery Kogut 2,00m 25-60g

Ktory z nich najlepiej by sie nadal?

Jesli macie cos godnego polecenia z innej firmy to tez z checia poslucham.

Jesli chodzi o kolowrotek to planowalem kupic shimano catane 2500 FA , bo czytalem duzo dobrego na jej temat, Artech napisal mi, ze jesli juz to model 4000FA , choc chyba najblizej mi do jego ostatniej propozycji Okumy Epix Pro FD EPF 30.

Bede bardzo wdzieczny za porady i polecenie mi konkretnych wedzisk.

Napisano

Ziemko,

Mystery Kogut 2,00m 25-60g

i
Okumy Epix Pro FD EPF 30.
to moim zdaniem dobry zestaw

A

shimano bx 2,70 catane 10-30
weź sobie na okonie :wink:
Napisano

Jeszcze jedno moje pytanie odnosnie przynet. Generalnie wiem co powinienem wziac ( duze gumy , woblery powierzechniowe i gleboko schodzace) , ale moze macie jakies modele, ktore bardzo dobrze sie sprawdzaly?? Jaka kolorystyka?

Jesli chodzi o woblery to jakos zdecydowanie najbardziej lubie salmo - planowalem kupic kilka sliderow i fatso , do tego kilka perchy gleboko schodzacych do trollingu , skinner , nowy duzy executor i moze pikow kilka.

Jesli chodzi o gumy to preferuje zdecydowanie relaxa i mannsa. Chcialbym tez wyprobowac nowe gumy Dragona V-lures Lunatiki i Demony , bo slyszalem o nich sporo dobrego.

Napisano
Chcialbym tez wyprobowac nowe gumy Dragona V-lures Lunatiki i Demony

Polecam Ci z nowych gum V-lures, Fatty i Bustera :smile: Wszyscy narzekali na Lunatyki że są z twardej gumy i nie pracują, ja osobiście tego problemu nie zauważyłem przy modelach 12,5cm.

Napisano

@Ziemko

kijem mystery kogut 25-60g możesz śmiało łowić Sliderami 10cm.

Do tego kołowrotek w wielkości 4000 - ja użwyam takiego zestawu, sparwdza się świetnie

Co do woblerów, u mnie najlkepsze okazały się Slidery i Fatso. W kraju również na nie mam sukcesy.

Napisano

Kiedyś na zdjęciach widziałem takie potężne obrotówki, bodajże na Muskie. Czy ktoś wie gdzie można takie coś dostać?

• 3 weeks later...
Napisano

Wyjazd dopiero pod koniec sierpnia/poczatek wrzesnia, a ja podekscytowany jakby mialo to byc jutro (juz mam pelna liste tego co musze kupic). Waham sie nadal nad wedziskiem tzn nie wiem, ktore wedzisko bedzie lepsze - znany kogut czy tez wedzisko takze z serii dragon mystery Mystery Slider Jerk 1,95m 30-80g. W sumie ten drugi daje mi mozliwosc porzucania ciezszymi jerkami jak Jack czy Slider 12stka na upartego to nawet Sweeperem moznaby poprobowac... Choc z drugiej strony 30g startowe wyklucza troche tez przynet... Jesli chodzi o przypony to co najbardziej polecacie?? Wolfram z tego co widzialem odchodzi troche w niepamiec na rzecz sulfronu i sulfstrandu - nie lowilem jeszcze na nie i jak one sie sprawuja?? Czy moze tytanowe bija te oba na glowe?

Mam tez pytanie odnosnie dozbrajania gum w ktowiczki - w jaki sposob to robicie (nie znalazlem zadnego pasujacego mi tematu dotyczacego tej kwestii) i de facto od jakiej wielkosci gumy powinny byc dozbrajane??

Napisano
Choc z drugiej strony 30g startowe wyklucza troche tez przynet...
Dobrze jest mieć drugie lżejsze wędzisko.
Jesli chodzi o przypony to co najbardziej polecacie??
Do jerków najlepszy jest przypon sztywny czyli drut tytanowy lub metalowy DRAGON PRZYPON METALOWY JERKBAIT 28 cm http://www.allegro.pl/item843649211_dragon_przypon_metalowy_jerkbait_28_cm_warszawa.html

a ze zwykłych to najlepiej sprawdzają się długie mocne stalki: PRZYPON SZCZUPAKOWY DRAGON SURFLON 7x7 TROLLING http://www.allegro.pl/item856521816_przypon_szczupakowy_dragon_surflon_7x7_trolling.html

Napisano

Jak zwykle Artechu mozna liczyc na Ciebie ;) Normalnie zloty czlowiek ;) Powiedz mi ktora wedke lepie wybrac, bo obie wydaja sie naprawde optymalne... Znajomy kuzyna, ktory mial organizowac wyjazd sie wysypal i sami musimy to teraz ogarnac. Na pierwsza wizyte w Szwecji dla raczej spinninigistow amatorow lepsze beda szkiery czy jeziora?

Napisano
Na pierwsza wizyte w Szwecji dla raczej spinninigistow amatorow lepsze beda szkiery czy jeziora?
trudno powiedzieć, zależy jakie jezioro. Jeziora pozwalają popróbować trollingu, na szkierach jest to metoda zabroniona. Ja byłem na jeziorze, ale na trudnym technicznie. Ryby stały bardzo głęboko i były rozproszone (początek września) jedyną słuszną i dającą, marne bo marne ale efekty, był trolling i to bardzo głęboki.

W tej chwili gdybym miał się wybierać do Szwecji wybrałbym szkiery, ponieważ jeszcze tam nie byłem, można połowić z ręki i na jerki. Jeżeli będziesz wybierał się na szkiery weź lepiej Mystery Slider Jerk 1,95m 30-80g daje więcej możliwości z jerkami.

Wyjazd dopiero pod koniec sierpnia/poczatek wrzesnia
Widzę że termin macie też nieciekawy na połowy szczupaka. W większości przypadków najlepsze efekty ludzie moją na początku szwedzkiej wiosny, czyli maj i początek czerwca :wink:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.