Skocz do zawartości
tokarex pontony

Sposób na buzz-bary - kto zna ?

gemar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak wiadomo, buzz-bary nakręcane na podpórki czy rod-pody nie są stabilne. Przekręcają sie przy byle dotyku, a nawet przy manipulowaniu wędkami. Nie wiem jak Was, ale mnie wkurza to ciągłe poprawianie żeby były równoległe wobec siebie. Czy ktoś zna sposób na ich skuteczne zablokowanie (zabezpieczenie przed niezamierzoną zmianą pozycji w poziomie), oczywiście oprócz zastosowania nakrętki kontrującej. Ponoć jest taki sposób, ale nigdzie go nie mogę wyniuchać. A może ktoś ma własny, sprawdzony pomysł na zlikwidowanie tego problemu ? Prosze o informacje na ten temat.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Prawdę mówiąc liczyłem trochę na jakieś rady od Ciebie Maniek. Myslałem że takie okazy łapiesz właśnie przy użyciu rod-podu. Ale okazuje się że niestety nie. Ja stosuje rod-pod, ponieważ czasem zdarza mi się łowić z pomostów, bywało że i z brzegu betonowego, a tam jak wiadomo, nie ma gdzie wbijać podpórek. I tak się już przyzwyczaiłem. Jestem niezależny "od podłoża" na stanowisku. Nie muszę o tym myśleć. No cóż, może inni forumowicze jeszcze mi coś doradzą.

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie.

Napisano
Prawdę mówiąc liczyłem trochę na jakieś rady od Ciebie Maniek

Gemar domyślałem się tego,osobiście nie bardzo nawet mam możliwości "terenowe"

na użycie rod-poda ,brzegi strome a jak jest nawet kawałek płaskiego ,to tylko na ustawienie fotela .Ale wydaje mi się że może kol. Jacek coś podpowie w tej sprawie.

Napisano
Przekręcają sie przy byle dotyku

Gemar określ bliżej mankamęt ,przekręcają się czy chodzi że we własnej ośi ,czy jeszcze co innego, popytam znawców tematu rod-podów i buz-barów, a w ostateczności

zapytam "mistrzów' na targach w lutym na kture się wybieram.

Napisano

Dokładnie tak jak napisałeś. Chodzi mi właśnie o obrót wokół własnej osi. Buzz-bar dokręca się np. do podpórki, ale jak się go przypadkowo potrąci to poprostu odkręca się (w lewo), przestawiając tym samym położenie wędek. Chodzi o skuteczną blokadę, aby tak się nie działo. Oczywiście można z tym żyć, ale denerwuje to ciągłe poprawianie. Można też zastosować nakrętkę kontrującą, ale ponoć jest inny, lepszy sposób. (Coś się chyba spłaszcza, ale nie wiem co i gdzie). Dziękuję Ci za zainteresowanie tym tematem i chęć pomocy, a za każdą radę będę bardzo zobowiązany.

• 3 weeks later...
Gość Dwie_sety
Napisano

Gemar

Czy możesz zamieścić na forum zdjęcia tych buzerujących barów

jedno przedstawiające całość rod poda i drugie pokazujące jak buzz bary są do niego mocowane?

Rozumiem, że połączenie musi być rozbieralne i wklajstrowanie ich na stałe nie wchodzi w grę.

Trudno tak w ciemno cokolwiek doradzić tym niemniej ja bym optował za kontrnakrętką, ale zrobiłbym specjalną o dużej średnicy zewnętrznej co by ją można paluchami łatwo dokręcać i odkręcać, mosiężną, żeby nie rdzewiała.

Mogę ci nawet taką utoczyć u znajomego tokarza, potrzebne będą tylko wymiary.

Obaj jesteśmy z Krakowa więc z kontaktem nie będzie problemu.

Napisano

Dziekuję Jacku, za zainteresowanie tematem i chęć (realnej) pomocy. W najbliższym czasie postaram się się zamieścić zdjęcie, albo rysunek, który nieco lepiej niż słowo pisane, wyjaśni w czym rzecz.

Pozdrawiam serdecznie

Napisano

Gemar ,też sądze że nakrętka kontrująca powinna zdaci egzamin ,tylko zastanawiam się nad jej grubością , musisz wiedzieć żeby ona dobrze funkcjonowała musi posiadać

przynajmniej 4-5 zwoju gwintu czyli ok 6-7mm grubości.Pozatym jest jeszcze radykalne rozwiązanie ,ale to już na samym konicu.No a fotka zawsze się przyda.

Napisano

c.d. o buzz-barach. Jacku, załączam poglądową fotkę, z opisem, o co w tym wszystkim chodzi. Mam nadzieje ze wystarczy Ci do ocenienia, czy da się coś w tej materii zrobić.

Z góry przepraszam, że zabieram Ci czas na główkowanie nad moimi buzzzzer barami :oops:

gfe2hizzui8xa8lh.jpg

Gość Dwie_sety
Napisano

Pięknie to przedstawiłeś, po prostu miodzio.

Z opisu dowiedziałem się więcej, pewne koncepcje odpadają, pewne stały się trudniejsze, pojawiają się nowe, będę musiał ci zadać kolejne pytania

Moim zdaniem dalej najlepszym rozwiązaniem byłaby kontra. Niestety śruba do wkręcania buzz barów jest krótka, czy jest szansa ją wymienić na dłuższą, czy jest na trwałe np zalana plastikiem?

Ewentualnie jak się zapatrujesz na takie rozwiązanie

robimy kawałek rurki z gwintem wewnątrz

wkręcamy do niej buzz bara

z drugiej strony wkręcamy nagwintowany kawałek pręta

na gwintowany pręt nakręcamy kontrę

wkręcamy go do sztycy i kontrujemy kontrą?

Całość podniesie się o jakieś 3 cm

Napisano

Maniek - buzz-bar jest wkręcany do sztycy rod-poda. Tak, jak byś wkręcał do niej śrubę.

Jacku, podniesienie buzz-bara o 3 cm to żaden problem. Wydaje mi się jednak, że Twój pomysł w części którą cytuję poniżej, nie zlikwiduje problemu do końca.

robimy kawałek rurki z gwintem wewnątrz

wkręcamy do niej buzz bara

Jeżeli wkręcimy do tej rurki buzz-bara i nie zablokujemy go skutecznie, to nadal będzie się odkręcał, tyle że wyżej. Zablokowana będzie tylko dolna część, łącząca rurkę z rod-podem. Moim zdaniem, połączenie buzz-bara z rurką nie może być wkręcane, ale w jakiś sposób mocowane na stałe. Może wciskane, albo na jakimś dobrym kleju - nie wiem, Natomiast dolna część rurki, łącząca całość z rod-podem, zabezpieczona nakrętką kontrującą - tak jak napisałeś. Acha ... śruby przy buzz-barze nie da się wymienić.

Jest z tym wszystkim troche roboty, tymbardziej że potrzebne sa dwa takie ustrojstwa.

A gdyby jednak iść po najmniejszej linii oporu i wytoczyć, tak jak sugerujesz, dwie, mosiężne nakrętki kontrujące, z gwintem o długości jakieś 4 do 5 mm. (Pół na pół) Moim zdaniem powinno to wystarczyć. Przecież nie działają tam jakieś potężne siły. Co o tym sądzisz ?

Mielibysmy problem z głowy. To znaczy ja bym miał ...

Miłego weekendu.

Gość Dwie_sety
Napisano
Moim zdaniem, połączenie buzz-bara z rurką nie może być wkręcane, ale w jakiś sposób mocowane na stałe. Może wciskane, albo na jakimś dobrym kleju - nie wiem, Natomiast dolna część rurki, łącząca całość z rod-podem, zabezpieczona nakrętką kontrującą - tak jak napisałeś

Jasne, jak człowiek szybko pisze to czasami zapomina o pewnych sprawach.

Oczywiście oba połączenia w rurce muszą być zabezpieczone klejem, żeby się nie wykręcały. Wystarczy kropelka, ma to tę zaletę, że po podgrzaniu do ok 120 stopni klej ulega degradacji i połączenie można rozkręcić.

Krótki gwint 0.5 cm bardzo szybko się wytrze i będzie większy kłopot z jego naprawą.

Dorabianie jednej czy dwu przedłużek nie stanowi problemu.

Jeżeli chcesz się tym zając to skontaktuj się ze mną przez prywatne wiadomości

(PW w ramce pod postem)

Napisano

OK ! Poszperam jeszcze tu i ówdzie i jeżeli nie znajdę innego rozwiązania, zwrócę się o pomoc do Ciebie. (przez pw). Podobno są w sprzedaży nakrętki kontrujące do buzz barów, ale nie jest to informacja sprawdzona. W sklepiku koło mnie nie ma. Może w innych sklepach mają. Sprawdzę.

Pozdrawiam

Napisano

Kolego Gemar szukałem ,pytałem i znalazłem mam nadzieje że dobre rozwiązanie , tak to bywa że rzeczy najprostrze sprawiają wiele kłopotów , ale do dzieła , nazywa się

to ADAPTER do buzz-bary i wydaje się że to pospolity jest problem że producęci zadbali

i oto.Sam adapter składa się z dwuch części tz. tulejki i czopu [konst. alu] tulejka jest

wkręcana do rod poda a czop do buzz- bara, z boku na tulejce jest śrubka kontrująca

czop .Całe to ustrojstwo ma może 2,5-3cm długości i jest proste w użytkowaniu ,teraz

cena w sklepie to 26pln za komplet ,czyli do rod-poda potrzeba jest 2komplety.

Teraz kumpel powiedział mi że w dobrym sklepie karpiowym do dostania bez problemu

ja oglądałem ten adapter firmy Anakonda, ale mają je prawie wszystkie te większe.

Ale byłem dziś w szoku na wędeczke kazali mi czekać 3 miechy. Szok.

Napisano

Ślicznie dziękuję Maniek. Można na Ciebie liczyć ! Dzisiaj będę wydzwaniał do sklepów wędkarskich. Jeżeli gdzieś będą te adaptery w sprzedaży, to oglądnę i najprawdopodobniej kupię. Oczywiście napiszę Ci o efektach moich poszukiwań.

Dziękuję i pozdrawiam

Ps. Jaką wędeczkę chcesz kupić, że jest tak trudno osiągalna ?

Gość Dwie_sety
Napisano

tego co opisuje Maniek to rozwiązanie techniczne jest identyczne z wcześniej przez nas omawianym. Chwała tobie Mańku za to, że Ci się chciało poszukać :D:D:D

Napisano

Dzięki koledzy za dobre słowo,czy mi się chciało? ,no pewnie że tak , jak moge tylko

to pomoge taką mam nature, zresztą i ja czerpie wiedze z waszych rad i tak powinno być

na forum wędkarskim.

Jaką wędeczkę chcesz kupić, że jest tak trudno osiągalna

Ma się pojawić nowa karpiówka Foxa za nie wygurowaną cene[320] a taka suma

jest do przyjęcia ,pozatym słysze dobre komentarze otm wyrobie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.