papke3 Napisano 27 Listopada 2008 Share Napisano 27 Listopada 2008 Witam Pytanie mam takie: 1. Czy w martwej Wiśle jest szansa na szczupaka, sandacza??? 2. Martwa Wisła należy do wód morskich??? 3. Skoro należy do wód morskich to okresu ochronnego na szczupaka nie ma!?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 28 Listopada 2008 Share Napisano 28 Listopada 2008 1. W sezonie 2007 padl tam ponadmetrowy szczupak zgloszony do WW lub WŚ (juz nie pamietam), takze szansa na szczupaka jest. 2. Nie wiem. 3. Nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tompol Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 WitamPytanie mam takie: 1. Czy w martwej Wiśle jest szansa na szczupaka, sandacza??? 2. Martwa Wisła należy do wód morskich??? 3. Skoro należy do wód morskich to okresu ochronnego na szczupaka nie ma!?? ad.1 I na jedna i na druga rybe szansa jest. Ale jak duza nie wiem. Ostatni raz mialem na martwej szczupaka 2 lata temu. W prawdzie taki 55cm ale byl. A na sandacza to pewnie najwieksze szanse maja ci co probuja trolingu lub spiningu ale z lodzi. Z brzegu ciezka sprawa. Szanse maja tez ci ktorzy lubia ryzykowac. Ostatnio na takich byla tam oblawa i nalapali specjalistow od szarpaka i takich co wyciagali sandacze po 20cm wlepiajac im mandaty dochodzace 2 tys. zl. ad.2 Od 01.01.2008 Martwa Wisla nalezy do PZW i wymaga specjalnego zezwolenia - o ile pamietam jesli ma sie wykupione wody nizinne to jest to doplata 50 zl/rok. ad.3 Skoro nalezy do PZW obowiazuja na niej okrezy PZW. tompol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abu Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 Jadąc dziś siódemką od strony W-wy, odbiłem w Cedrach na prawo, co by zerknąć co tam się dzieje na Martwej Wiśle na wysokości wioski Trzcinisko. Wędkarzy całkiem sporo zarówno na brzegu jak i na łódkach. Wszyscy jak jeden mąż - boczny trok. Jakaś choroba normalnie. Wyglądało to śmiesznie. Jakby nie było innych metod spinningowania tylko ciąganie ciężarka z paprochem po dnie. Efekty to małe okonki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baracudo Napisano 27 Kwietnia 2009 Share Napisano 27 Kwietnia 2009 Witam, W tym temacie moge sie wypowiedziec i byc moze komus pomoc, poniewaz Martwa Wisła jest moim ulubionym łowiskiem zarówno spiningowym jaki i białej ryby. A wiec metody na biała rybe : -feeder -spławik Jest masa pięknego leszcza, płoci, czasem certki, krąpi, tak pozatym jest praktcznie kazda ryba. Spining : metoda bocznego troka jak pisał abu jest choroba tej wody. Łowiąc z brzegu jest rzeczywiscie skuteczna bo mała przyneta jestesmy w stanie dorzucic bardzo daleko... np.: wielkie morskie garbusy wchodza na martwa (jesien) łapiemy z brzegu... na poczatku podbierakiem z malymi oczkami łowimy krewetki, potem na hak i powolutki lub skokami pod dnie naprawde kapitalne wyniki 120 okoni to nie zaden aj waj Oczywiscie sandacza czy szczupaka mozemy trafic na boczny trok jak i na główki jigowe (polecam zdecydowanie metode "z opadu") z ripperkami i twisterkami. Z brzegu bez problemu mozemy łowic sandacze kwestia obserwacji wody i poszukania miejscowek. Ja jezeli chodzi o sandacze preferuje łódke z echo (mam swoje miejsca) i prawie nigdy nie wracałem bez kontaktu z ryba. Szczupak to samo. Pozdrawiam Serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wędkarzyk Napisano 27 Kwietnia 2009 Share Napisano 27 Kwietnia 2009 Martwa Wisła jest z pewnością jedną z najzasobniejszych wód na pomorzu. Nie raz na niej łowiłem-co wyjazd trafiały się węgorze, flądry oraz piękne okonie. Wszystkie ryby jakie tam złowiłem były łapane na grunt z łodzi. Sądzę, że również warto nastawić się tam na sandacza. Bardzo często trafiają się tam rekordowe sztuki lecz nie tylko ich, ponieważ w Martwej Wiśle ryby mają bardzo rozmaite pożywienie dzięki czemu owiele szybciej rosną niż w innych wodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tompol Napisano 27 Kwietnia 2009 Share Napisano 27 Kwietnia 2009 Martwa Wisła jest z pewnością jedną z najzasobniejszych wód... ... Wszystkie ryby jakie tam złowiłem były łapane na grunt z łodzi... No wlasnie... Z lodzi Bo z brzegu to juz nie tak latwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baracudo Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 Dla chcącego, nic trudnego. Ja całe życie łowiełem z brzegu na tej wodzie, od ponad roku mam jak łowic z łódki ; ) A powiem Ci, że wyników nie miałem złych ; ) Uwierz mi, ze sa swietne miejsca z brzegu ; ) Wystarczy połazic i polowic polecam brzeg od drogi, przejdz sobie ze spinem z 15km masz moje słowo, że jak masz jakies pojecie o łowieniu to bez ryby nie wrócicsz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 1 Maja 2009 Share Napisano 1 Maja 2009 Powiedzcie koledzy odkąd dokąd można łowić mając składkę dodatkową z PZW. W wykazie wód jest to opisane jak dla mnie nieco niejasno. Patrzac na martwa z góry, łączy się ona z Wisłą. Od tego połączenia rozdziela się jakby w dół i w górę. Zakładam że można wędkować od samego początku w Przegalinie. Gorzej jest z końcem. Napisane jest do Górek Wschodnich, ale wiele osob lowi rowniez na terenie Gdanska (Stogi). Jak jest w rzeczywistości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borovik Napisano 17 Stycznia 2010 Share Napisano 17 Stycznia 2010 To piękna woda. Wystepuje tam okoń, sandacz, szczupak, węgorz, karaś (powyżej kg) dorsz, śledź, flądra, certa...nie mówiąc o płociach, leszczach, krasnopiórach itp. Często są to okazy. Ostatnio, w październiku, listopadzie połapałem tam okoni powyżej 500g. Nie znam dokładnie tego akwenu ale przygotowuję solidną łódź, żeby być gotowy do podjęcia walki z porządną sztuką, jeśli trzeba to w Zatoce. Chętnie poznam nowych kolegów znających te okolice. Dysponuję krytą łodzią 1.5T z echosondami, silnikiem zaburtowym i samochodem. Preferuję spining, często boczny trok ale nie obce są mi inne metody. Łapanie dorsza z kutra i szczupaka na gumę już mnie znudziło, przejadłem sie... może warto wrócić do ciężkiej gruntówki? Zobaczymy... 507 090 858 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baloonstyle Napisano 11 Czerwca 2010 Share Napisano 11 Czerwca 2010 Witam serdecznie, Od tego roku zaczołe łapać z gruntu , różnie na koszyk i klasycznie. Planuję w najbliższy weekend ruszyć pierwszy raz na Martwą Wisłę. Prosił bym o wskazówki jak łąpać? W sensie na koszyk czy może klasycznie ołów i robaczek? Jakie sygnalizatory i zanęta do kosza? Robak,kukurydza,czy może białe robaki? W jakich miejscach jest najciekawiej? Pytam poniewaz nie chciałbym zapłącić przysłowiowego 'frycowego'. Za wszelkie sugestie i pomoc z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciak Napisano 19 Czerwca 2011 Share Napisano 19 Czerwca 2011 Witam Mam takie pytanie, czy w okolicach mostu pontonowego jest możliwość slipowania łodzi i bezpiecznego zostawienia auta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gustlik Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 Witajcie, Wybieram się na urlop w okolice Świbna, chciałbym Was prosić o poradę gdzie można znaleźć jakąś dobrą miejscówkę na ryby? Będę wędkował tylko z brzegu, więc o takie miejsca mi chodzi. Jakie rybki się łapie w tych okolicach, bo nie wiem jaki sprzęt zabierać? Prosiłbym też o informację, czy gdzieś na miejscu można wykupić zezwolenie? Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gustlik Napisano 28 Lipca 2012 Share Napisano 28 Lipca 2012 Czy naprawdę nikt z szanownego grona nie jest w stanie odpowiedzieć na powyższe pytanie?? Coś tak czy inaczej życzę Wszystkim udanych połowów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi