Skocz do zawartości
Dragon

Cormoran Black Master Heavy Extra Feeder 3,90do180g

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Amator, miałem tego feedera w ręku, w sklepie. Tak na sucho złożyłem go sobie, mówię o wersji z c.w. 180g.

W życiu nie powiesiłbym na nim takiego ciężaru. Może nie jest to zupełna witka, ale gibał mi się ten kij we wszystkie strony. Wykończenie poprawne, ale nie wzbudził mojego zaufania.

Amator, , a ile chcesz przeznaczyć na feedera?

Napisano

Planuje jakieś 200 do 230 może 250.

Miałem dzisiaj w ręce ten do 150 całkiem mi sie podobał ale jako amator....

Planuje wydać 400 łącznie z kręciołkiem. :neutral:

Napisano

Pio używa Cormorana ,raz już mu się złamał ale szczęście że mu wymienili :neutral: ale nie posłuchał się i nie sprzedał zobaczymy czy dobrze czy żle.

Napisano

Podobno każdą wędke można złamać. Ale jak służy? I co takiego targał że sie złamała :?:

A dokładniej to w jakim miejscu szczytówka czy inne miejsce?

Napisano
I co takiego targał że sie złamała
W czasie zarzucania ,
Adokładniej to w jakim miejscu szczytówka czy inne?
Zapytaj Pio ,bo nie pamiętam.
Napisano

Warta troche ciągnie, większość znajomych mówi że 110 płynie.

Sprzedawca w wędkarskim mówi że ten kij do 150 wystarczy. Chciałbym mieć pewność że go nie połamie. Nigdy nie stosowałem takich cięzarów.

Napisano

Amator, jak chcesz mieć pewność, że nie pociągnie Ci zestawu, nie połamiesz kija przy wyrzucie, to mogę polecić dwa kije,

pierwszy, to Konger Vega

http://kamimarket.pl/shop/product.php?prod_id=5276

a drugi Daiwa heavy feeder

http://www.allegro.pl/item499785485_daiwa_team_daiwa_heavy_feeder_3_9m_150g_11740_390.html

Dwa przedziały cenowe.

Ale to samo zastosowanie.

Wymieniam kije, które miałem, bądź mam.

Nie wiem jak łowisz.

Jaki koszyk, ciężarek, w nurcie, czy z tzw. główki itd.

Niemniej na feedera 100g to już jest pokaźny ciężar.

Mam na myśli ciężar całego zestawu, który posyłasz do wody.

Napisano

Amator, nie za słaby.

Spisał się na Wiśle.

maniek, to człowiek dobrego zapasu:-)

Racja, że ciut większy c.w. przy feederze nie zaszkodzi, ale ludzie, 150g to już jest naprawdę solidny ciężar.

Wyżej to już katapulta :wink:

Napisano

maniek, dobrze pisze co do mojego przypadku, połamał sie przy zarzucaniu i to wcale nie maksymalnym obciążeniem, strzelił jak patyk w środku 3 składu.. osobiście nie polecam, bardzo cienki blank, tzn powiem tak - teraz kupię napewno inny :))

ale nie posłuchał się i nie sprzedał zobaczymy czy dobrze czy żle.

no radziłeś radziłeś sprzedać ale to było w trakcie sezonu, tu kij potrzebny tu nie bardzo był czas na chodzenie szukanie nowego o i tak zeszło..zobaczymy co sie będzie z tym wymienionym działo po czasie..
ciut większy c.w. przy feederze nie zaszkodzi, ale ludzie, 150g to już jest naprawdę solidny ciężar.

eeetamm .. to załóż na taki kij z cw do 150 gr obciążenie 100gr ( co czasem na rzece to minimum) i machnij kilkadziesiąt metrów, ciekawe jak będzie ci to wychodziło i ile kij wytrzyma :))

maniek, to człowiek dobrego zapasu:-)

raczej człowiek który wie doskonale co jest potrzebne na rzekę :wink:

Amator, jak 110 gr ciągnie to nawet nie zawracja sobie głowy kijem o cw do 150gr bo ani to nie będzie przyjemne ani w gruncie rzeczy tanie rozwiązanie. Sprzedawca jak to sprzedawca z reguły zachwala to co ma na półce.

Reasumując..

1.Cormorana nie polecam bo mi sie złamał ( a uważam na kije )

2. Słuchaj Mańka iszukaj kija powyżej cw 150 gr jeśli masz zamiar rzucać obciążeniem w granicach 110 gr.

Napisano

No troche rozwiałeś moje obawy i rozjaśniłeś temat dam znać co wybrałem.

Jakieś inne propozycje mile widziane-dopóki piłka w grze.... :twisted:

DZIĘKI

Napisano

No to skoro tak to może Maniek doradzi jakiś konkretny model do 250zł?

może cupido CUPIDO FETCO TITANIUM HARD FEEDER 390/160

tak po prawdzie to cormoran wydaje mi sie lepszy.

Napisano

pio, tu się nie zgodzę

eeetamm .. to załóż na taki kij z cw do 150 gr obciążenie 100gr ( co czasem na rzece to minimum) i machnij kilkadziesiąt metrów, ciekawe jak będzie ci to wychodziło i ile kij wytrzyma :) )

Mam taki komfort, że kij ogólnodostępny, który chcę kupić, mogę sprawdzić sobie nad wodą, rzadko kupuję coś z netu, daję zarobić te 15zł więcej mojemu lokalnemu sprzedawcy.

Wybierając feedera zakładałem kolejno ciężarki do krętlika na koniec zestawu i próbowałem wyrzutu.

Kijem Team Daiwa heavy feeder rzucałem bez najmniejszego problemu 180g, kongerem vega 150g. Z zastrzeżeniem, większy ciężar, twardszy tip.

Bez stresu, że coś mi pęknie czy pierdnie.

Dla porównania Shimano Catana bodajże do 110g określam jako max 80g c.w. można załadować go setką, ale rzucić tym się już nie da.

Wniosek?

Nie wierz ślepo w dane producentów.

Osobna sprawa, to technika rzutu.

Wg mnie feederem nie rzuca się jak np. karpiówką.

To nie jest silny strzał, a raczej lob.

No fizycznie feeder jest tak skonstruowany, że ma o wiele delikatniejszą szczytówkę niż karpiówka czy surfcast, zupełnie inną akcję itd.

Siłą rzeczy wymusza to inny rzut.

Feeder- temat rzeka:)

Napisano

wiesz abu, każdy robi jak chce.. jak chcesz rzucać 180gr kijem o cw do 150 to twoja sprawa- przecież nikt ci nie zabroni, druga natomiast sprawa ile ten kij ci posłuży i kiedy jednak coś pęknie lub pierdnie :wink:

no i jeszcze jedna sprawa na jakie odległości rzucasz tak przeładowanym kijem..

Napisano

pio, celowo wymieniłem dwa konkretne kije i ciężarki, jakimi można przy ich pomocy swobodnie operować.

W przypadku Catany zaznaczyłem, że wg mnie producent zawyżył c.w. Nie sposób komfortowo rzucać tym kijem ciężarem większym niż 80g. Podczas rzutu takim 80g odnoszę wrażenie, że to koniec możliwości tego kija.

no i jeszcze jedna sprawa na jakie odległości rzucasz tak przeładowanym kijem

Pełna zgoda, dla ww. shimano największe odległości uzyskuje przy ciężarze 40-60g.

Napisano

Ja mam kij o cw do 150gr i spokojnie sie rzuca w granicach 80gr. z tym ze ja rzucam daleko.. wiec jeśli masz zamiar kupić cormorana i chcesz operować obciążeniem około 100-110gr to tylko i wyłącznie model o cw do 180gr. Kupujeszw w sklepie czy przez internet..??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.