Skocz do zawartości
tokarex pontony

Lin i karaś w trudnym łowisku. Jak się do niego dobrać?

Miras

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niedaleko od mojego domu znajduje się ciekawe łowisko lina i karasia. Jest to jeden z dawnych fortów wojskowych na terenie Warszawy, a dokładniej fosa wokół niego. Woda ma w zależności od miejsca szerokość od 7 - 16 m i głębokość do 3, 4 m. Dno jest zamulone, brzegi są strome, porośnięte trzciną. Gdy robi się cieplej na wodzie szybko pojawia się wywłócznik. Latem jest go tyle że na powierzchni pozostają tylko kilku metrowe nie zarośnięte oczka.

W zeszłym sezonie starałem się nęcić ryby co kilka dni kukurydzą i pszenicą, ale nie przynosiło to oczekiwanych rezultatów. Nie mogłem za każdym razem zanęcać dokładnie tego samego miejsca bo wywłócznik przesuwał się i nie zarośnięte miejsca były zawsze gdzie indziej. Poza tym roślinność była też pod powierzchnią wody, ziarna zostawały na niej i ptactwo wodne wyjadało zanętę.

Mimo to udało mi się złowić parę przyzwoitych ryb w okresie od maja do lipca. Liny były ostrożne, najlepiej brały w niezanęcanych miejscach na rosówkę, lub małego czerwonego robaczka (tylko z kompostu, nie żadne dendrobeny z pudełka). Karasie natomiast przyciągała waniliowa zanęta z kukurydzą. Preferowaną przez nie przynętą był biały robak, kompościak i kukurydza. Zestaw na który łowiłem to odległościówka, 2g spławik, żyłka 0,16/lin 1,14/karaś, przypony o 0,2 cieńsze.

Nad wodą byłem 3, 4 razy w tygodniu i często zdarzało mi się nic nie złowić. Jestem pewien że w tej wodzie są naprawdę spore sztuki. Wieczorem woda aż się gotuje, widać na wodzie ścieżki dużych pęcherzyków. Ma ktoś z Was jakieś pomysły jak dobrać się do dużych linów i karasi?

przynęty na klenia   Dragon

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.