marwin1516 Napisano 15 Listopada 2010 Share Napisano 15 Listopada 2010 a wracając do tych kulek proteinowych to jakie o tej porze roku są preferowane przez karpi ..są takie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oszolom87 Napisano 15 Listopada 2010 Share Napisano 15 Listopada 2010 Koleżko marwin1516, naucz się edytować posty bo robi się to denerwujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marwin1516 Napisano 15 Listopada 2010 Share Napisano 15 Listopada 2010 sorry jestem tu od wczoraj nie wiem jak to się robi oświecisz mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 15 Listopada 2010 Share Napisano 15 Listopada 2010 słuchaj ostatnio byłem na rybach..przed tym zanęciłem ziarnami konopi grochu i kukurydzy... potem jeden dzień już nie nęciłem ..na koszyczek zanętowy zrobiłem właśnie tą mieszankę...brania na tym łowisku w tym punkcie trwały kolejno 2 godz...złowiłem 5 karpi 4,5 kilowych i jednego 5,20 ...a poza tym kupiłem ciekawą książkę w której było napisane ze karpie długo żerują tam gdzie jest nęconą konopią i silnie je pobudzają...To jeszcze nie znaczy że to spowodowały konopie ,karpiarze to to taki ludek co lubi przyswajać najbardziej różne pomysły ,nawet te nie realne ,kiedy pytam czy ktos sprawdzał teorie konopi ,każdy wymiguje sie powiastka "ponoć słyszał ze to pomaga",ja sprawdzałem i jeszcze nie stwierdziłem aby sie konopiami opychał. Może miałem pecha ,albo "moje" karpie konopi nie lubią .Z tą przemianą materi to szczerze teoria trochę naciągana ,choć faktem jest ze konopie działa rozwalniająco.Długo by pisac jak trwa proces trawienny karpia ,jest nie co inny niż np. leszcza . Nie przekonuje mnie też teoria sprawdzania dna np. kamerą tz wieczorem nęcone rano sprawdzane i jest ok. problem jest w tym że karpia-że nie wieżą że w wodzie żyją inne ryby. Sorki że sypnąłem trochę nie pewności ,ale tak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek z Napisano 16 Listopada 2010 Share Napisano 16 Listopada 2010 I takie są fakty maniek ...ale prawdą jest że konopia przyspiesza trawienie a kuku czy też inne papu podawane w tym samym miejscu przyciągają prosiaki ,które się nażarły wys..ły i znów są głodne z własnego doświadczenia wiem ,że gdy dodaje do zanęty ziaren konopi brania są częstsze, gdy jej niema intensywność brań spada może to nieetyczne zadawać im taki naturalny laksigen ale ...no właśnie ale jaka frajda jak srają na potęgę i biorą jak głupie taka moja słabość(sorry) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marwin1516 Napisano 16 Listopada 2010 Share Napisano 16 Listopada 2010 może ja się mylę a ty masz racje maniek..ale wywnioskowałem to z połowu i wyczytałem książki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczypior Napisano 16 Listopada 2010 Share Napisano 16 Listopada 2010 A nie jest tak że się ściąga w to miejsce płocie ??? Ja gdzieś czytałem że prażone i mielone dodane do zanęty są przysmakiem właśnie płoci. Sam dodaje prażone , ale nigdy jeszcze nie łapałem na gotowane ziarna. Czy ktoś może złapał karpia na ziarno konopi ???? Może moje pytania są głupie , ale żaden tam ze mnie karpiarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marwin1516 Napisano 16 Listopada 2010 Share Napisano 16 Listopada 2010 wątpię ze ziarna konopi mogą tez wabić płocie ... chociaż może nie wiem ......... ja stosuje ziarn konopi do zanęcania i kładę w koszyk zanętowy... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marwin1516 Napisano 17 Listopada 2010 Share Napisano 17 Listopada 2010 a co wy o tym myślicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 17 Listopada 2010 Share Napisano 17 Listopada 2010 wątpię ze ziarna konopi mogą tez wabić płocie A nie łowiłeś nigdy płoci na ziarna pszenicy czy konopi Ja łowiłem z wielkim powodzeniem i stosuje konopie zawsze do nęcenia[karpi,amurów] na wodzie stojącej,mimo że nie są tanie ale według mnie są bardzo skuteczne jako ziarno zanętowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marwin1516 Napisano 17 Listopada 2010 Share Napisano 17 Listopada 2010 a do nęcenia czy zakładasz na haczyk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 17 Listopada 2010 Share Napisano 17 Listopada 2010 a do nęcenia czy zakładasz na haczyk? Przy łowieniu karpi stosuje je do nęcenia[pewnie nie ja sam],a przy łowieniu płoci zakładam na hak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość naleśnik27 Napisano 17 Listopada 2010 Share Napisano 17 Listopada 2010 marwin1516, na konopie wsród wedkarzy mówi sie "płociowa marihuana " uwielbiaja te ziarenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 17 Listopada 2010 Share Napisano 17 Listopada 2010 "płociowa marihuana " To fakt A teraz tak może do tematu bo się nam zaraz dostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marwin1516 Napisano 17 Listopada 2010 Share Napisano 17 Listopada 2010 ja przy nęceniu też ich stosuje ale nie wiedziałem że na płocie tez ..czyli się czegoś mądrego dowiedziałem...a właśnie a wy jakie stosujecie kulki naleśnik27 i słowik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość naleśnik27 Napisano 17 Listopada 2010 Share Napisano 17 Listopada 2010 marwin1516, ja to zależy 16-22 mm i pellet w rozmiarach 10 25 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marwin1516 Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 a pellet moczysz w czymś bo on w wodzie szybko ci się rozpuści.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 bo on w wodzie szybko ci się rozpuści.. Jeśli kupisz pelet haczykowy to na pewno wytrzyma 12godzin w wodzie a właśnie a wy jakie stosujecie kulki Największe na jakie łowiłem to 30mm,ale takich rozmiarów stosuję się najczęściej aby wyeliminować brania mniejszych ryb[kleń,jaż,leszcz itp] A kulek używam najczęściej w rozmiarach 16-22mm tak jak większość karpiarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ds-fan Napisano 18 Listopada 2010 Autor Share Napisano 18 Listopada 2010 Ja stosuje Halibut pellet 16mm z Dynamite baitsa kupowany w kilowych workach (dziury wiercę sam) a więc nie jest to chyba pellet hakowy a mimo to kilka godzin wytrzymuje. Natomiast kulki wole stosować mniejsze standardowo 14-18 mm czasami nawet mini kulki 8mm , 20mm tylko raz stosowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SQra Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 Natomiast kulki wole stosować mniejsze standardowo 14-18 mm czasami nawet mini kulki 8mm , 20mm tylko raz stosowałem. No a jak z wynikami ? Jaki przedział łapiesz najczęściej, jaki rekord na jaką kulkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ds-fan Napisano 18 Listopada 2010 Autor Share Napisano 18 Listopada 2010 Na kulke 16mm największy karp około 6 kilo ,na 8mm same karasie ,jak do tej pory to największy karp złowiony na "solinie" na orzeszka tygrysiego miał prawie 14 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 na orzeszka tygrysiego miał prawie 14 kg Orzeszek to nie kulka Ale za to bardo selektywna przynęta na duże karpie,wystarczy je tylko do nich przyzwyczaić i efekty lepsze niż na kulki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1956 Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 Oj Przemo chyba nie do konca masz racje ze nie ma kulek z orzecha tygrysiego,ja juz w zeszlym roku kupilem a tu przyklad http://www.rockworld.pl/pokaz_podkat.php?idkat=27&str=3 sa to kulki robione na bazie wyciagu oleju i zmielonych ziaren z tych ze orzechow. Juz z Mankim w zeszlym roku na prologu mialem te kuleczki i oczywiscie orzechy tyz,nie stety karpie nie daly sie skusic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SQra Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 Oj Przemo chyba nie do konca masz racje ze nie ma kulek z orzecha tygrysiego, Przeciez Przemek nie napisał że nie ma kul o smaku orzecha tygresiego tylko że orzech tygrysi to nie kulka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 że orzech tygrysi to nie kulka A super mała przynęta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi