ErJot Napisano 1 Stycznia 2009 Napisano 1 Stycznia 2009 Ponieważ wiem że jest spora grupa wędkarzy zamieszkujących w USA postanowiłem założyć temat poświęcony wędkowaniu właśnie tutaj.Osobiście wędkuję na wschodnim wybrzeżu,stany New York,New Jersey,Connecticut i Pennsylvania.Najbardziej odpowiada mi wędkarstwo gruntowe i odległościowe na spławik,zarówno na jeziorach jak i w rzekach. Amerykańscy wędkarze to przedewszystkim spinningowcy polujący na drapieżniki,w większości przypadków z łodzi.Na wodach na których ja wędkuję sporadycznie spotykam ludzi łowiących z brzegu,a jeśli już to są to przeważnie nasi rodacy lub inni europejczycy. Wody są doskonale zarybione i jeszcze nigdy nie zdażyło mi się wracać do domu "o kiju". Wiąże sie z tym troszeczkę inna technika łowienia np.karpiowe zasiadki bardzo rzadko wymagają długotrwałego nęcenia,karpii jest mnóstwo zarówno w jeziorach jak i rzekach i prawie nikt ich nie łowi,w związku z czym wystarczy krótkie miejscowe nęcenie i często już po godzinie zaczynają się brania.Podobnie jest z węgorzem,dosłownie nikt na nie nie poluje. Trzeba tylko poświęcić trochę czasu na znalezienie odpowiedniego łowiska i przedewszystkim dobrego dostępu do wody (większość brzegów jezior poza parkami jest prywatna, w niektórych gminach jest zakaz parkowania po zmroku nad wodą i tym podobne atrakcje). Z pomocą przychodzi tutaj Geogle Earth i GPS,po prostu ogląda się zdjęcia satelitarne nieznanego wcześniej akwenu i znajduje potencjalne miejscówki,zresztą koledzy w kraju robią dokładnie to samo.Oczywiście można z łodki czy pontonu ale mnie jako zatwardziałego gruntowca i spławikowca mało to kręci . Zapraszam kolegów do wymiany doświadczeń,może uda się nam zorganizować jakąś wspólną zasiadkę w przyszłym sezonie? Życzę wszystkim samych sukcesów w nadchodzącym roku,no i połamania (oczywiście nie na kolanie). Pozdrawiam, Robert,Staten Island,NY Cytuj
Jack-WedkarstwoNJ-NY-PA Napisano 8 Marca 2016 Napisano 8 Marca 2016 Robert, nadal wedkujesz? Zapraszam Ciebie i innych wedkujacych do naszej grupy na fb. Wedkarstwo w USA New Jersey New York Pennsylvania https://www.facebook.com/groups/1716888275195984/ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi