snoek3 Napisano 8 Lutego 2012 Share Napisano 8 Lutego 2012 kadzis, ale ja ci nie kaze uzywac zestawu do dropa tylko ciezarka bo on jest ruchomy i mozna go przesówać po zyłce .... wiec mógłbyc regulowac głebokosc prowadzonego zestawu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadzis Napisano 8 Lutego 2012 Share Napisano 8 Lutego 2012 Aaa...widzisz źle przeczytalem. W sumie ciekawy sposób Tylko teraz poczekac i wypróbować nad wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kondziu Napisano 9 Lutego 2012 Share Napisano 9 Lutego 2012 załóż twistera na lekkiej główce i prowadz pod pod powierzchnia w okolicach zielska... da ci to więcej niż zbędne kombinowanie z woblerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_P Napisano 9 Lutego 2012 Share Napisano 9 Lutego 2012 Co do twistera to na jazie twister tak jak napisał Kondziu na lekkiej główce a kolor jakiś jasny. Ja łowiłem tak raz, nad Białym, przeźroczysty twister z brokatem złoto-zielonym. Oczywiście bez agrafki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadzis Napisano 9 Lutego 2012 Share Napisano 9 Lutego 2012 Na pewno spróbuje zabawy z woblerem na troku i twistera być moze nawet tylko na haku bez głowki...zobaczymy efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagori Napisano 21 Lutego 2012 Share Napisano 21 Lutego 2012 kadzis, Na boczny trok klenia czy jazia chyba nie złapałem , założ niewielki ciężarek 35-40cm przed przynętą (polecam małą obrotówkę , mini woblerka z jedną kotwicą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadzis Napisano 23 Lutego 2012 Share Napisano 23 Lutego 2012 No to może być dobre...dobrać odpowiedni ciężarek i lecimy...na pewno nie omieszkam sprawdzić Wasze pomysły w praktyce... A co gdy jeziorko na którym bym chciał połowić ma głębokość nawet 10 metrów?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Placek Napisano 12 Marca 2012 Share Napisano 12 Marca 2012 kupiłem takie woblerki,czy woblerki które są wyżej nadają sie na klenia i Jaśka? http://c.wrzuta.pl/wi16489/6669a06b000ecb004f5e13e7/pict0035 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Winko Napisano 13 Marca 2012 Share Napisano 13 Marca 2012 Jak chodzi o klenia to może jakis się skusi? A co do jazia to chyba trochę za wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregory122 Napisano 21 Marca 2012 Share Napisano 21 Marca 2012 Panowie a co powiecie na stosowanie sbirulino przypon i smużak na końcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perchhunter Napisano 21 Marca 2012 Share Napisano 21 Marca 2012 Panowie a co powiecie na stosowanie sbirulino przypon i smużak na końcu Metoda taka jest już bardzo znana na zachodzie, bynajmniej w niemczech widziałem jak wędkarze łowią na takie zestawy z miniwoblerami w stawach z pstrągiem tęczowym . Jedyny minus aby ta technika przynosiła logiczne efekty musi być użyty długi a w ręcz bardzo długi przypon min. 2.5m i dłuższe. Co wymusza stosowanie długich kiji coś a'la machówka. W zasadzie do tej techniki są specjalne kije jak się nie mylę. Poniżej umieszczam filmik jak rusek łowi na taki zestaw z muszką na końcu Jednak ja uważam że na brak ryb nie ma dobrej recepty i rozwiązania dlatego lepiej jest się łowić standardowo na blaszkę czy miniwoblerka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregory122 Napisano 22 Marca 2012 Share Napisano 22 Marca 2012 Wczoraj próbowaałem tym sposobem ale brak wyników tak samo zreszta jak na małą obrotówke i miniwoblera jedyna rzecz ktora mi sie udala to zostawić woblera na drzewie :)ale mam na oku to drzewo jak woda opadnie too Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagori Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 Podstawa to pewne miejsce .Gdy masz takie to tylko kwestia czasu kiedy zaczną uderzać w przynęty klenio-jaziowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 Podstawa to pewne miejsce .Gdy masz takie to tylko kwestia czasu kiedy zaczną uderzać w przynęty klenio-jaziowe Ja jak kiedyś pisałem wróciłem do rzecznego łowienia i właśnie odbieram lekcję pokory Znalazłem piękne miejsce z dużą ilością kleni i dwa kolejne dni tylko oglądałem sobie ich defilady przez polaroidy. Wszelkie przynęty bez najmniejszego zainteresowania, czy to powierzchniowe, czy głębiej schodzące woblery obrotówki, gumy... Będę tam zaglądał. Może to faktycznie kwestia pory, trafienia na żerowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregory122 Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Może z procy uda sie upolować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagori Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Ja jak kiedyś pisałem wróciłem do rzecznego łowienia i właśnie odbieram lekcję pokory Znalazłem piękne miejsce z dużą ilością kleni i dwa kolejne dni tylko oglądałem sobie ich defilady przez polaroidy. Wszelkie przynęty bez najmniejszego zainteresowania, czy to powierzchniowe, czy głębiej schodzące woblery obrotówki, gumy... Będę tam zaglądał. Może to faktycznie kwestia pory, trafienia na żerowanie A nie zastanowiłeś się nad tym że one Ciebie też obserwują. Spróbuj tak zrobić by niewiedziały o twojej obecności.Jeżeli to mniejsza rzeczka to wypuść przynęte stojąc ciut wyżej. A jeżeli większa to trzeba dalej rzucać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 A nie zastanowiłeś się nad tym że one Ciebie też obserwują. Spróbuj tak zrobić by niewiedziały o twojej obecności.Jeżeli to mniejsza rzeczka to wypuść przynęte stojąc ciut wyżej. A jeżeli większa to trzeba dalej rzucać Rzeka nieduża, nachalnie się nie zachowuję, ale też może już nie skradam się jak 15 lat temu Zobaczymy. Przynajmniej mam jakieś wyzwanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagori Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 tomek1, spróbuj wypuśćić wobka z dalszej odległości, niech sobie spłynie w miejsce przebywania rybek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misi3k Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 tomek1, Może pochwalisz sie gdzie owa miejscówke znalazleś moze byc na priv. Czesto jestem na wisle w zabrzegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 tomek1,Może pochwalisz sie gdzie owa miejscówke znalazleś moze byc na priv. Napisać o miejscówce na Śląsku to tak jakby wrzucić granat do wody- ten sam efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misi3k Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 haha dobre ale zgadzam sie z Toba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek1981 Napisano 9 Kwietnia 2012 Share Napisano 9 Kwietnia 2012 W tym roku zaczynam przygode z kleniami na spinning. Na razie jestem na etapie ustalania strategii i zbierania informacji. Dwa dni temu znalazlem takie miejsce. Czy dobrze kombinuje szukajac tej ryby w tego rodzaju miejscach? Nurt jest dosc szybki, za zwalonym drzewem przy brzegu (po prawej) duzo wolniejszy. Mysle ze glebokosc to ok 1.5m. Obrzucalem miejsce obrotowkami i malymi woblerami ale bez efektu. Mysle, ze ostroznosc zachowalem dostateczna. Klen mogl jednak nie zerowac, chodzi mi bardziej czy co do zasady takie miejscowki sie nadaja. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Winko Napisano 9 Kwietnia 2012 Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Kleń bytuje zarówno w głębokich miejscach jak i na wypłyceniach. Nie raz zdarzyło mi się zaobserwowac klenie jak ganiają za drobnica w wodzie po kostki a ich płetwy grzbietowe wystawały im nad powierzchnię wody! Może po prostu tego dnia faktycznie nie żerowały? Z pewnościa w gorące upalne dni będziesz mógł je zaobserwować jak wygrzewają się pod powierzchnią wody. W tedy z pewnością namierzysz ich miejsca w których bytują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi