Skocz do zawartości
Dragon

Jaki DIP

pawelw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanko. Jaki dip polecacie do utrakcyjnienia przynent, problem jest w tym , ze chce go stosowac do kulek ale i do przynet zywych( pinka, bialy robak)?

Dzieki za wszystkie rady !

Pozdrawiam

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
problem jest w tym , ze chce go stosowac do kulek ale i do przynet zywych( pinka, bialy robak)?

A w czym problem ,każdy dip można stosować i do tego i do tego.Mało tego taki dip można stosować w przynętach też sztucznych.
Napisano

Watek umieścił w dziale karpiarstwo wiec chyba karpie, co pawelw, ?

Pozatym każdy dip jest dobry, na jednym łowisku sprawdzi się wanilia a na innym truskawka a na jeszcze innym np. ryba.

Napisano

Świetny artykuł o dipach umieścił Łukasz Panas w WP chyba grudniowy numer ,co prawda dipy używa w spiningu ale nie widzę problemu zastosować w połowach ryb spokojnego żeru.

Napisano

Gatunek ryb nie ma nic do rzeczy, poniewaz i tak kazdy zbiornik jest inny, kazdy gatunek inny i upodobania ryb inne.

Głowny problem jest w tym ze niektore dipy( jka wyczytalem w jednym artykule) sa produkowane na bazie alkoholi i one zabijaja zywe przynenty , drugie zas twardnieja co daje efekt ten sam martwy robal na haku.

Chodzi mi o taki dip aby nadawal sie do kulek ale jednoczesnie i do np. robali . Karpiarzem nie jestem ale zawsze jedna wedka stoi na kulke a druga to feeder na robalki . W moim lowisku jest zakaz stosowania zanent wiecsze czys sie wspomoc i tu mam pomysl :

1. zywa zanenta w dipie.

2. wiaderko w nim ziemia ogrodnicza wymieszana z pinka( sama pinka do koszyka by mnie zabila finansowo) i wlasnie taka mieszanka do koszyka , pineczka sie rozejdzie blikso zestawu a w srdku tej pinki znjadzie sie moj hak z robalem w dipie.

I wlasnie tu pojawia sie pytanie. Jaki dip? Smak nie wazny to juz zalezy od ryb i zbiornika. Wazny producent i zachowanie dipa na zywej przynecie.

Napisano

w dipach mozesz moczyc co sobie zapragniesz, czy to kuku, kulke , robaka :)

aromat, - zalezy pd lowiska, pory roku

z firm polecam : SBS Turbo Bait , Mainline Pro-Active , Prologic (cos sobie powinienes dobrac) , TB jaxony trapery i inne odpusc sobie . nawet jak dipu w ciagu sezonu nie wykorzystasz calego , spokojnie do nowego seonu mozesz przechowac

Napisano

Koledzy karpiarze ;p

Jakie dipy byście mi polecili na karpie(chcę łowić w ciepłe pory roku od kwietnia do września)na Wiśle i nie mam pojęcia co lepiej by mi się sprawdziło czy truskawka czy wanilia,może scopex a może ryba koncentrat albo miód???

Proszę o jakieś rady doświadczonych karpiarzy :)

Napisano
w dipach mozesz moczyc co sobie zapragniesz, czy to kuku, kulke , robaka :)

aromat, - zalezy pd lowiska, pory roku

z firm polecam : SBS Turbo Bait , Mainline Pro-Active , Prologic (cos sobie powinienes dobrac) , TB jaxony trapery i inne odpusc sobie . nawet jak dipu w ciagu sezonu nie wykorzystasz calego , spokojnie do nowego seonu mozesz przechowac

Jak pomoczysz dłużej kuku w dipie płynnym np. TB to kuku się pomarszczy jakby wyschnie - trudno mi to słowami opisać. W krótkim czasie np. zamocznie na ok. 1min nic się złego z kuku nie stanie przejmie traszkę aromatu.

Jest natomiast alternatywa POWDER DIP czyli dip w proszku.

Dip w proszku:

http://www.allegro.pl/item518761684_takaryba_tandem_b_impact_powder_dip_wanil_smiet.html

Napisano
Głowny problem jest w tym ze niektore dipy( jka wyczytalem w jednym artykule) sa produkowane na bazie alkoholi i one zabijaja zywe przynenty , drugie zas twardnieja co daje efekt ten sam martwy robal na haku.
W zasadzie to wszystkie dipy spotkane w sklepach sa na bazie chemii mniej lub bardziej ,naturalnych nie znajdziesz bo takich nie ma ,nawet własny wyrób będzie musiał być stworzony z minimalną ilością estrów ,taki najprostszy do wykonania w domowych warunkach to olej słonecznikowy [jako nośnik] + ester zapachu czyli koncentrat zapachowy .
Jak pomoczysz dłużej kuku w dipie płynnym np. TB to kuku się pomarszczy jakby wyschnie
Nigdy mi się tak nie stało ,choć kuku stała w pojemniku i 3 miechy ,może dlatego że grubo leje dipa
Napisano

Mi się tak przydarzyło - zarówno jak dipem polałem kuku i jak kuku było zanurzone całe w dipie - stosowałem kuku z puszki.

maniek, czy ty też miałeś kuku z puchy?

Napisano
maniek, czy ty też miałeś kuku z puchy?
No właśnie nie, ja stosowałem ,suche ziarno po ugotowaniu ,może dla tego ,dodam że w dipie moczone czy to kulki czy kuku lekko twardnieją.
Napisano

Czy truskawka i wanailia się sprawdzi na Wiśle na karpie w ciepłe pory roku?Czy lepszy będzie miód czy może scopex albo fruti tutki????????????????????

Napisano

Tak możesz zastosowac kazdy z tych co wymieniles tylko musisz sprobowac lowic na kazdy z tych smakow i dopiero ryby jak zaczna brac to zobaczysz na co.

Napisano

Ja kuku zalewam BOOSTEREM - taniej i ekonomiczniej niż DIPem.

A nie zgadzam się ze każdy DIP - nie polecam tanich np TRAPERA

Napisano

Podziele się moim ostatnim odkryciem, kupiłem jesienią, więc zdążyłem tylko kilka razy przetestować.

BODZIO DIP

http://www.allegro.pl/item538446737_dodatek_do_zanet_atraktor_dip_bodzio_b.html

Ja nazywam go tłustym śmierdzielem. W zetknięciu powierzchnią wody zachowuje się jak ropa, po kilku sekundach plamy znikają. W jeziorach okazał się skuteczny na płocie i leszcze.

Dodaję go do zanęty i potem do koszyka, dipuję w nim kuku i robale. A czasem dodaję do takiego oto ustrojstwa, rurka antysplątaniowa Gzoomg.

http://gzoomg.eu/index.php?page=Manuals〈=pol

Napisano

A nie zgadzam się ze każdy DIP - nie polecam tanich np TRAPERA

Tani Traper rzeczywiście nadaje się tylko do odświeżenia toalety :)

Booster i dip mają natomiast zupełnie rużne zastosowania.

Dip, ma za zadanie w drodze dyfuzji (przenikania) przekazać swój zapach przynęcie, charakteryzuje się dużym stężeniem aromatu i przynajmniej bobry dip małą lotnością. Czym więcej substancji lotnych w dipie tym sam dip i przynęta nasycona nim szybciej tracą swój aromat.

W wodzie zapachy roznoszą się inaczej niż w powietrzu, poprzez ruchy wody (zależne od wielu czynników) i tak docieramy do boostera, który stworzony jest do tego, żeby jak najszybciej i jak najdalej dotrzeć żeby przyciągnąć rybkę do naszego zestawu ale nie "trzyma" aromatu tak długo jak dip.

Naturalnie kuku zamoczone w boosterze przejmie jego zapach ale efektu jaki możemy uzyskać przy pomocy dipu nie osiągniemy.

Napisano

maniek, spróbuj smroda Bodzia, masakra. Do zanęty używam rękawiczek, nie sposób domyć rąk z tego afrodyzjaka :wink:

Obejrzyj też te rurki, fajna sprawa, bardzo szybki montaż zestawu, fajnie się rzuca, amortyzacja holu niezła i parę innych zalet mają te gadżety.

Napisano
Więc sprawa się rozwiązała - na ten sezon wpakuje do dipa kuku gotowane :!:

a po co wpakujesz ? wystarczy jak kilka minut pomoczysz w dipie i starczy , z kulkami to sie zgodze

boosterem to zalewam kukurydze ktora idzie do necenia , a kuku na wlosie to przewaznie dip

z boosterow proszkowych to polecam wam chlopaki Prologica skorupiaki - crustacean

z plynnych Prologic Scopex & Strawberry , nie sa to tanie produkty , ale pojemnik z dobrym dipem starczy wam na dlugo

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/prologic-dipy-a156-p634-k5161.html

Na temat boosterow i dipow , zarowno plynnych, proszkowych czy tez w postaci zelu poczytajcie w KarpMaxie ,

Tu:

http://peb.pl/gazety-i-czasopisma/379918-rapidshare-gazety-czasopisma-i-ksiazki-wedkarskie.html

macie wszystkie numery

Napisano

abu, Witam

Zakupilem obie rzeczy smorda od Bodzia i Gzoomg, na moim lowisku jest zakaz necenia wiec wydaje sie to byc niezla alternatywa dla kulek( stosuje male 12mm bo nastawiam sie malego karpia, leszcza i karasia) i na tradycyjny zestaw feederowy.

Czy mozesz mi cos wiecej napisac o skutecznosci i zastosowaniu tych przedmiotow. Odrazu napisze ze nie bede stosowal zanent poniewaz jak juz pisalem jest to zakazane, smrodek bede uzywal w komorze Gzoomg'a.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.