pawelw Napisano 23 Stycznia 2009 Napisano 23 Stycznia 2009 Mam pytanko. Jaki dip polecacie do utrakcyjnienia przynent, problem jest w tym , ze chce go stosowac do kulek ale i do przynet zywych( pinka, bialy robak)? Dzieki za wszystkie rady ! Pozdrawiam
warszawa_24 Napisano 23 Stycznia 2009 Napisano 23 Stycznia 2009 truskawka, wanilia, tuti-frutti i scopex
maniek Napisano 23 Stycznia 2009 Napisano 23 Stycznia 2009 problem jest w tym , ze chce go stosowac do kulek ale i do przynet zywych( pinka, bialy robak)? A w czym problem ,każdy dip można stosować i do tego i do tego.Mało tego taki dip można stosować w przynętach też sztucznych.
pawelw Napisano 23 Stycznia 2009 Autor Napisano 23 Stycznia 2009 A moze jakies konkrety? Nazwa , producent ?
warszawa_24 Napisano 23 Stycznia 2009 Napisano 23 Stycznia 2009 Kolego, niespotkałem jeszcze takiej firmy co by robiła "złe" dipy.
maniek Napisano 23 Stycznia 2009 Napisano 23 Stycznia 2009 A moze jakies konkrety? Nazwa , producent ?A może jakiś konkret np.jaka ryba .
warszawa_24 Napisano 23 Stycznia 2009 Napisano 23 Stycznia 2009 Watek umieścił w dziale karpiarstwo wiec chyba karpie, co pawelw, ? Pozatym każdy dip jest dobry, na jednym łowisku sprawdzi się wanilia a na innym truskawka a na jeszcze innym np. ryba.
maniek Napisano 23 Stycznia 2009 Napisano 23 Stycznia 2009 Świetny artykuł o dipach umieścił Łukasz Panas w WP chyba grudniowy numer ,co prawda dipy używa w spiningu ale nie widzę problemu zastosować w połowach ryb spokojnego żeru.
pawelw Napisano 23 Stycznia 2009 Autor Napisano 23 Stycznia 2009 Gatunek ryb nie ma nic do rzeczy, poniewaz i tak kazdy zbiornik jest inny, kazdy gatunek inny i upodobania ryb inne. Głowny problem jest w tym ze niektore dipy( jka wyczytalem w jednym artykule) sa produkowane na bazie alkoholi i one zabijaja zywe przynenty , drugie zas twardnieja co daje efekt ten sam martwy robal na haku. Chodzi mi o taki dip aby nadawal sie do kulek ale jednoczesnie i do np. robali . Karpiarzem nie jestem ale zawsze jedna wedka stoi na kulke a druga to feeder na robalki . W moim lowisku jest zakaz stosowania zanent wiecsze czys sie wspomoc i tu mam pomysl : 1. zywa zanenta w dipie. 2. wiaderko w nim ziemia ogrodnicza wymieszana z pinka( sama pinka do koszyka by mnie zabila finansowo) i wlasnie taka mieszanka do koszyka , pineczka sie rozejdzie blikso zestawu a w srdku tej pinki znjadzie sie moj hak z robalem w dipie. I wlasnie tu pojawia sie pytanie. Jaki dip? Smak nie wazny to juz zalezy od ryb i zbiornika. Wazny producent i zachowanie dipa na zywej przynecie.
Gość primo Napisano 23 Stycznia 2009 Napisano 23 Stycznia 2009 w dipach mozesz moczyc co sobie zapragniesz, czy to kuku, kulke , robaka aromat, - zalezy pd lowiska, pory roku z firm polecam : SBS Turbo Bait , Mainline Pro-Active , Prologic (cos sobie powinienes dobrac) , TB jaxony trapery i inne odpusc sobie . nawet jak dipu w ciagu sezonu nie wykorzystasz calego , spokojnie do nowego seonu mozesz przechowac
#_GoNzO_# Napisano 23 Stycznia 2009 Napisano 23 Stycznia 2009 Koledzy karpiarze ;p Jakie dipy byście mi polecili na karpie(chcę łowić w ciepłe pory roku od kwietnia do września)na Wiśle i nie mam pojęcia co lepiej by mi się sprawdziło czy truskawka czy wanilia,może scopex a może ryba koncentrat albo miód??? Proszę o jakieś rady doświadczonych karpiarzy
zdrapek Napisano 24 Stycznia 2009 Napisano 24 Stycznia 2009 w dipach mozesz moczyc co sobie zapragniesz, czy to kuku, kulke , robaka aromat, - zalezy pd lowiska, pory roku z firm polecam : SBS Turbo Bait , Mainline Pro-Active , Prologic (cos sobie powinienes dobrac) , TB jaxony trapery i inne odpusc sobie . nawet jak dipu w ciagu sezonu nie wykorzystasz calego , spokojnie do nowego seonu mozesz przechowac Jak pomoczysz dłużej kuku w dipie płynnym np. TB to kuku się pomarszczy jakby wyschnie - trudno mi to słowami opisać. W krótkim czasie np. zamocznie na ok. 1min nic się złego z kuku nie stanie przejmie traszkę aromatu. Jest natomiast alternatywa POWDER DIP czyli dip w proszku. Dip w proszku: http://www.allegro.pl/item518761684_takaryba_tandem_b_impact_powder_dip_wanil_smiet.html
maniek Napisano 25 Stycznia 2009 Napisano 25 Stycznia 2009 Głowny problem jest w tym ze niektore dipy( jka wyczytalem w jednym artykule) sa produkowane na bazie alkoholi i one zabijaja zywe przynenty , drugie zas twardnieja co daje efekt ten sam martwy robal na haku. W zasadzie to wszystkie dipy spotkane w sklepach sa na bazie chemii mniej lub bardziej ,naturalnych nie znajdziesz bo takich nie ma ,nawet własny wyrób będzie musiał być stworzony z minimalną ilością estrów ,taki najprostszy do wykonania w domowych warunkach to olej słonecznikowy [jako nośnik] + ester zapachu czyli koncentrat zapachowy .Jak pomoczysz dłużej kuku w dipie płynnym np. TB to kuku się pomarszczy jakby wyschnieNigdy mi się tak nie stało ,choć kuku stała w pojemniku i 3 miechy ,może dlatego że grubo leje dipa
zdrapek Napisano 25 Stycznia 2009 Napisano 25 Stycznia 2009 Mi się tak przydarzyło - zarówno jak dipem polałem kuku i jak kuku było zanurzone całe w dipie - stosowałem kuku z puszki. maniek, czy ty też miałeś kuku z puchy?
maniek Napisano 25 Stycznia 2009 Napisano 25 Stycznia 2009 maniek, czy ty też miałeś kuku z puchy?No właśnie nie, ja stosowałem ,suche ziarno po ugotowaniu ,może dla tego ,dodam że w dipie moczone czy to kulki czy kuku lekko twardnieją.
zdrapek Napisano 25 Stycznia 2009 Napisano 25 Stycznia 2009 Więc sprawa się rozwiązała - na ten sezon wpakuje do dipa kuku gotowane
#_GoNzO_# Napisano 25 Stycznia 2009 Napisano 25 Stycznia 2009 Czy truskawka i wanailia się sprawdzi na Wiśle na karpie w ciepłe pory roku?Czy lepszy będzie miód czy może scopex albo fruti tutki????????????????????
Skunk Napisano 25 Stycznia 2009 Napisano 25 Stycznia 2009 Tak możesz zastosowac kazdy z tych co wymieniles tylko musisz sprobowac lowic na kazdy z tych smakow i dopiero ryby jak zaczna brac to zobaczysz na co.
dudi Napisano 25 Stycznia 2009 Napisano 25 Stycznia 2009 Ja kuku zalewam BOOSTEREM - taniej i ekonomiczniej niż DIPem. A nie zgadzam się ze każdy DIP - nie polecam tanich np TRAPERA
abu Napisano 25 Stycznia 2009 Napisano 25 Stycznia 2009 Podziele się moim ostatnim odkryciem, kupiłem jesienią, więc zdążyłem tylko kilka razy przetestować. BODZIO DIP http://www.allegro.pl/item538446737_dodatek_do_zanet_atraktor_dip_bodzio_b.html Ja nazywam go tłustym śmierdzielem. W zetknięciu powierzchnią wody zachowuje się jak ropa, po kilku sekundach plamy znikają. W jeziorach okazał się skuteczny na płocie i leszcze. Dodaję go do zanęty i potem do koszyka, dipuję w nim kuku i robale. A czasem dodaję do takiego oto ustrojstwa, rurka antysplątaniowa Gzoomg. http://gzoomg.eu/index.php?page=Manuals〈=pol
maniek Napisano 25 Stycznia 2009 Napisano 25 Stycznia 2009 BODZIO DIP Dip "króla" leszczarzy ,jeszcze nie sprawdzałem ,może w tym roku .
zdrapek Napisano 25 Stycznia 2009 Napisano 25 Stycznia 2009 Ja kuku zalewam BOOSTEREM - taniej i ekonomiczniej niż DIPem.A nie zgadzam się ze każdy DIP - nie polecam tanich np TRAPERA Tani Traper rzeczywiście nadaje się tylko do odświeżenia toalety Booster i dip mają natomiast zupełnie rużne zastosowania. Dip, ma za zadanie w drodze dyfuzji (przenikania) przekazać swój zapach przynęcie, charakteryzuje się dużym stężeniem aromatu i przynajmniej bobry dip małą lotnością. Czym więcej substancji lotnych w dipie tym sam dip i przynęta nasycona nim szybciej tracą swój aromat. W wodzie zapachy roznoszą się inaczej niż w powietrzu, poprzez ruchy wody (zależne od wielu czynników) i tak docieramy do boostera, który stworzony jest do tego, żeby jak najszybciej i jak najdalej dotrzeć żeby przyciągnąć rybkę do naszego zestawu ale nie "trzyma" aromatu tak długo jak dip. Naturalnie kuku zamoczone w boosterze przejmie jego zapach ale efektu jaki możemy uzyskać przy pomocy dipu nie osiągniemy.
abu Napisano 25 Stycznia 2009 Napisano 25 Stycznia 2009 maniek, spróbuj smroda Bodzia, masakra. Do zanęty używam rękawiczek, nie sposób domyć rąk z tego afrodyzjaka Obejrzyj też te rurki, fajna sprawa, bardzo szybki montaż zestawu, fajnie się rzuca, amortyzacja holu niezła i parę innych zalet mają te gadżety.
Gość primo Napisano 25 Stycznia 2009 Napisano 25 Stycznia 2009 Więc sprawa się rozwiązała - na ten sezon wpakuje do dipa kuku gotowane a po co wpakujesz ? wystarczy jak kilka minut pomoczysz w dipie i starczy , z kulkami to sie zgodze Ja kuku zalewam BOOSTEREM - taniej i ekonomiczniej niż DIPem. boosterem to zalewam kukurydze ktora idzie do necenia , a kuku na wlosie to przewaznie dip z boosterow proszkowych to polecam wam chlopaki Prologica skorupiaki - crustacean z plynnych Prologic Scopex & Strawberry , nie sa to tanie produkty , ale pojemnik z dobrym dipem starczy wam na dlugo http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/prologic-dipy-a156-p634-k5161.html Na temat boosterow i dipow , zarowno plynnych, proszkowych czy tez w postaci zelu poczytajcie w KarpMaxie , Tu: http://peb.pl/gazety-i-czasopisma/379918-rapidshare-gazety-czasopisma-i-ksiazki-wedkarskie.html macie wszystkie numery
pawelw Napisano 1 Lutego 2009 Autor Napisano 1 Lutego 2009 abu, Witam Zakupilem obie rzeczy smorda od Bodzia i Gzoomg, na moim lowisku jest zakaz necenia wiec wydaje sie to byc niezla alternatywa dla kulek( stosuje male 12mm bo nastawiam sie malego karpia, leszcza i karasia) i na tradycyjny zestaw feederowy. Czy mozesz mi cos wiecej napisac o skutecznosci i zastosowaniu tych przedmiotow. Odrazu napisze ze nie bede stosowal zanent poniewaz jak juz pisalem jest to zakazane, smrodek bede uzywal w komorze Gzoomg'a.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.