Skocz do zawartości
Dragon

Drop Shot. z czym to sie je i w jaki sposób?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio trochę się zabawiłem z dropszitem, powiem tyle: pozostaję przy klasycznym zbrojeniu główkami. Jakoś ta metoda niecałkowicie do mnie przemawia, wydaje się taka monotonna i na dodatek mało wędkarska :razz:

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 162
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Również połapałem trochę na drop shota , efekty miałem niezłe, czasami nawet lepsze od łapiących obok klasycznie z opadu. Na pewno będę jeszcze testował ten system. O ile zima dopisze chętnie wypróbuje go również spod lodu

• 2 months later...
Gość castingzander
Napisano
Ostatnio trochę się zabawiłem z dropszitem, powiem tyle: pozostaję przy klasycznym zbrojeniu główkami. Jakoś ta metoda niecałkowicie do mnie przemawia, wydaje się taka monotonna i na dodatek mało wędkarska :razz:

Myślicie, że po jednym wypadzie będziecie lowić metrówki? :roll: Trochę powagi Panowie. Przeraża mnie podejście niektórych do wędkarstwa. I zachęcam do częstszego przebywania nad wodą!

• 10 months later...
Gość naleśnik27
Napisano

z uwagi że mój kolega jest strasznie pochłoniety tą metodą ... a że normalnie szczupaki mu nie chcą brać :twisted: a biorą na dropa i obcinaja mu zestawy skonstruowałem coś takiego specjalnie żeby przetestował :shock::lol:

post-8241-14544972744507_thumb.jpg

Napisano

aa coś takiego :D to ja robię coś podobnego tylko że potrzebny jest hak z dwoma oczkami w pionie :P stalka od dolnego oczka przez górne a żyłka tylko do mocowania ceizarka ... ale to musze przetestować bo na moim patencie trochę tak drętwawo pracuje :D a ty ten hak przywiązałeś na stalce ?

Gość naleśnik27
Napisano

feeder, tak hak jest przywiązany tak samo jak do żyłki :lol: tym sposobem jak wiąże haki - czyli tak jak Ty :wink:

Napisano

no to naprawde musi być cienka stalka bo nie wyobrażam sobie tego węzła na wolframie :mrgreen::mrgreen:

Gość naleśnik27
Napisano

feeder, dałem radę nie ma tylu obrotów co na żyłce bo chyba 4 ale pozycja i ułożenie haka elegancko :wink:

Napisano

to tak samo jak z fluorocarbonem ...max 2 owinięcia bo inaczej już się nie da zasisnąć :D

Gość naleśnik27
Napisano

bartekspining, po prostu nie zdarzyła Ci sie obcinka :?::!: bo uwierz że plecionka nie jest żadną przeszkodą dla szczupaka :razz:

Gość naleśnik27
Napisano

bartekspining, żyłka czy plecionka u mnie kroiły je jednakowo :!: a nawet zdarzało sie obinanie przyponów szczupakowych tych fluokarbonów ... :mad: ja używam karpiowych i wegorzowych z zadziorami na trzonku :!:

Napisano

dokładnie dla tego nie ufam ani fluorocarbonowi ani plecionce :D ... bartekspinning tutaj hak nie gra roli :D jak szczupak weźmie pazernie to choćbyś miał hak 15 centymetrowy to i tak utnie :) ... łowiłem na zestawy wiązane na plecionce i efekty słabsze ... raz że ten hak jakoś dziwnie wisi jakby chciał a nie mógł ;D ja używam haków cormorana różne różniste więc trudno mi teraz dokładniej określić na jakie łowie ;) a i jeszcze haki jenzi ale tylko tez z dwoma oczkami :P

Gość naleśnik27
Napisano

to nie jest ważne jakie (wielkość czy waga) tylko przyneta zaprezentowana na dropie jest bardzo naturalistycznie przez co są bardzo głeboko łykane :wink:

Napisano

różne... wiesz nie mam jakoś na to wpływu jaki mi weźmie :cool: ostatnio koleś wyjął szczupaka 60centów na zwykłym haczyku oczkowym .... na okonka pojechał .... a mi z kolei na hakach do 10 centymetrowych wormów wziął mniejszy i ściął ... nie wiem dokładnie jaki to numer bo nie ogarniam tej numeracji cormoranow ... paczek nie mam ale teraz będę jechać po haki to napiszę :)

dokładnie Piter :) i to też zależy od aktywności drapieżnika ... przeważnie sandacze cieły mi się za sam koniec pyska .. ale podczas ostrego żeru musiałem już grzebać w pysku .... teraz okonie mi tak głęboko łykają 10 centymetrowe wormy :D

Gość naleśnik27
Napisano
wyjeżdżały szczupaki po 70-80 cm i nie odgryzały :) to już fajne rybki :!: ten ze zdjecia był fajnie zapiety w nożyczki

post-8241-14544972744713_thumb.jpg

Napisano
Ja się poddaje zagięliście mnie :( Mi na 8cm wormy wyjeżdżały szczupaki po 70-80 cm i nie odgryzały :)

no ja Cie rozumiem .... no ale nie mamy akurat na to wpływu jak ryba podejmie przynętę ... mi się wydaję że ja akurat mam pecha do szczupaków jeśli chodzi o dropsa ... żadnego nie wyjąłem wszystkie ścieły ... ale ostatnio jednego miałem ładnego to z kolei spadł z haka ... ehhh głupie szczupaki :razz:

a i jak kolega nalesnik napisał do tego prezentacja przynęty .. jest wiele sposobów nabijania przynęt na hak ... a przy każdym innym ułożeniu ryba inaczej się zapina :wink:

Gość naleśnik27
Napisano

feeder, jeszcze bede Ci metrówę podbierał ... kilka lekcji i bedzie git ... mam nadzieje że wypali wyjazd do holandii -tam damy im po zębach :twisted::cool:

Napisano

no Piter miejmy nadzieję !!!

Bartek ja też chodzę za okoniem i sandaczem i biorą szczupaki :D a jak idę typowo na szczupaka z odpowiedniem zestawem to za czorta go nie ma :D ja jeszcze tylko czekam aż sum mi przywali na dropa :mrgreen: to to już będzie jazda :D a na wormy pijawy i jakieś robale lubią siadać :D