FrancisD Napisano 28 Maja 2009 Share Napisano 28 Maja 2009 Czytając temat mam pytanie odnośnie tej metody bo łowie nią jakiś czas ale na mniejszych rzekach i z różnym rezultatem.Moje pytanie brzmi czy da się tą metodę zastosować z powodzeniem na Wiślanych tamkach jeżeli tak to jak poprawnie skonstruować zestaw i które miejsce na takowej tamce było by najlepsze. Proszę także o podanie przykładowych długości wędzisk do tej metody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 28 Maja 2009 Share Napisano 28 Maja 2009 na Wiślanych tamkachTo wytłumacz co rozumiesz przez słowo tamka ,czy są to główki ,vel ostrogi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FrancisD Napisano 29 Maja 2009 Share Napisano 29 Maja 2009 są to ostrogi u mnie w regionie mówią na nie tamki i z nimi mam wieczne problemy bo na szczycie ostrogi jest bardzo silny prąd i nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzić.Może któryś z doświadczonych kolegów przekaże coś ze swojego doświadczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 29 Maja 2009 Share Napisano 29 Maja 2009 FrancisD, Ok ,w sumie to opis do przystawki mam już zrobiony ,ale samo słowo pisane nie wiele pomoże ,potrzeba jeszcze jakiś fotek i rys, a tu problem bo jutro wyruszam na ryby , .Podpowiedz mi jeszcze na tych ostrogach gdzie chcesz łowić to jaki szybki nurt ,czy ciężarek 100g ściągnie czy nie.Na coś konkretnie chcesz się nastawić czy tak ogólnie na każdą rybę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MD Napisano 7 Września 2010 Share Napisano 7 Września 2010 Naszczescie udalo mi sie znalezc cos na temat przystawki, a dopiero zaczynam lowic ta metoda na bolonce. Ja mam pytanie co do splawika. Bo rozumiem, ze oliwka ma byc ciezsza, zestaw przegruntowany jakies 30,40 cm, ale gdzie ma byc splawik? Czy ma standardowo wystawac ma mu tylko antenka z wody czy moze powinien bys bardziej "w powietrzu" i prawi wisiec na napietej zylce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 7 Września 2010 Share Napisano 7 Września 2010 Bo rozumiem, ze oliwka ma byc ciezszaCiężarek ma być tak dobrany aby nurt nie przesuwał zestawu ,czy to będzie oliwka ,czy walec jedno musi być zachowane ,ma byc przelotowe ,aby ryba nie ciągnęła ciężarka w czasie brania.zestaw przegruntowany jakies 30,40 cmNie ma ustalonej odległości ,bo to warunki terenowe decydują ,nie kiedy może być 30cm a nie kiedy 50cm będzie za mało.ale gdzie ma byc splawik? Jak gdzie ,w wodzie ma tylko wystawać koniuszek ok 2-3cm . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MD Napisano 7 Września 2010 Share Napisano 7 Września 2010 dzieki, czytam wiele postow i widze, ze na Ciebie mozna liczyc. Sprobuje zrobic wszytko zgodnie z opisem tej metody, ale obawiam sie, ze pocczatki moga byc trudne. A jeszcze tylko sie upwnie, w tej metodzie srucina sygnalizacyjna jest nie potrzebna, czyli jak zaloze oliwke 5 gram na splawik 5 i trzeba dociazyc powiedzmy jedna srucina, to w ktorym miescu ewentualnie ja zalozyc? Na przyponie i wtedy bedzie? Dzieki. pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 7 Września 2010 Share Napisano 7 Września 2010 A jeszcze tylko sie upwnie, w tej metodzie srucina sygnalizacyjna jest nie potrzebnaJest zbędna ,nie potrzebna .no nie idzie mi rysowanie ,a fotek jeszcze nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MD Napisano 7 Września 2010 Share Napisano 7 Września 2010 heh z tymi fotkami to spoko, da sie to jakos wyobrazic:) dzieki za odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.