bigrafi Napisano 17 Lutego 2009 Napisano 17 Lutego 2009 Witam Czy mógłby mi ktos przybliżyć rzekę oraz morze w miejscowości Mrzeżyno. Wybieram się na urlop w sierpniu na 2 tyg, na jaką konkretną rybę się nastawić. Łowię tylko na spinning. Z góry dziękuję.
tomek1 Napisano 17 Lutego 2009 Napisano 17 Lutego 2009 bigrafi, nie znam Mrzeżyna nigdy tam nie byłem, ale po obejrzeniu zdjęć http://mrzezyno.pl/asp/start.asp?page=galeria&galeria=mrzezyno&tytul=Mrze%BFyno i jakichś tam morskich doświadczeniach postaram Ci się coś pomóc. Sierpień jest kiepskawym okresem na spinning w morzu. Widzę, że jest tam klasyczny port. Wewnątrz basenu, ze szczytów "główek" i od zewnętrznej strony wejścia do portu możesz próbować łowić okonia. Stosuje się zestawy jak do bocznego troka, tyle że możesz zastosować dwa troczki. Przynęty nie odbiegają od słodkowodnych- małe gumki. Jedna uwaga wędzisko typowo okoniowe, bo nawet te duże garbusy najczęściej biorą bardzo delikatnie. Szukaj wzdłuż betonowych brzegów portu. Często siedzą blisko betonowych słupów umacniających ten brzeg. Bywa, że zewnętrzna strona "główki" jest umocniona kamieniami i tam też trzymają się okonie. Rzuty pod niewielkim kątem do brzegu, minus- dużo zaczepów. W portach zdarzają się też łososiowate: trocie, łososie a najczęściej tęczaki, którymi często zarybiają. Większość "idzie w świat", ale pojedyncze sztuki się kręcą w okolicy. Z moich obserwacji wynika, że połowy tego typu ryb to mimo wszystko margines letniego łowienia. Przyjezdni nie potrafią a miejscowi nie tracą czasu na łowienie ryb, których złowienie jest mało prawdopodobne w danym okresie. Możesz mieć szczęście i trafić na żerowanie belony, choć to nie zdarza się często w lecie. Przez wszystkie lata mojego wakacyjnego łowienia trafiłem tylko raz na prawdziwe żerowanie. W innych latach co najwyżej zdarzały się pojedyncze sztuki złowione na moich oczach. Odmianą spinningu jest łowienie śledzi. Przypuszczam, że podchodzą i w Mrzeżynie. Szczegółów poszukaj na forum a praktyki w moim filmie na Haczyk.tv. Warto zrobić wywiad wśród miejscowych, bo zdarza się, że można połowić sandacze w portach. Najczęściej blisko miejsc patroszenia ryb. Technika polega na spacerze wzdłuż brzegu i prowadzeniu gumy tuż koło betonu z klasyczną pracą sandaczową. Ryby siedzą pod brzegiem. Nigdy nie nastawiałem się typowo na sandacza, bo szkoda mi czasu nad morzem na rybę którą łowię cały rok ale wiem że bywają okresy że są efekty. Zwłaszcza w nocy. To tyle tak pokrótce o spinningu. Doświadczenia z innych portów, lecz nie przypuszczam, żeby Mrzeżyno dużo odbiegało od standardu. Podstawowa zasada- szukaj kontaktu z miejscowymi. Miej oczy szeroko otwarte i podpatruj, bo w morskim łowieniu to dużo ważniejsze niż w słodkowodnym. Czasem 10 minut rozmowy oszczędzi Ci tydzień bezsensownego moczenia kija. Dziwię się tylko, że chcesz się ograniczyć do spinningu. Plaża wygląda ciekawie pod kątem surfcastingu. Idę też o zakład, ze blisko drewnianych pali siedzą porządne płocie (a może i okonie) i czekają na czerwonego robaczka na spławiku. Ale... co kto lubi....
artech Napisano 18 Lutego 2009 Napisano 18 Lutego 2009 Ja też planuję sierpniowy urlop w tamtych okolicach, więc przyłączam się do pytania
samael Napisano 22 Lutego 2009 Napisano 22 Lutego 2009 http://picasaweb.google.p...feat=directlink TU kilka fotek z Regi a co do Mrzeżyna nie mogłeś lepiej trafic kolego ja jestem tam co kilka dni...czego się spodziewac ???już ci mówię jak chcesz połowic na spin to masz szanse na całkiem ładnego szczupaka .na starej Redze..i przed mostem na Redze super miejscówka . pS .przestaw się na federka i połowisz sobie piękne okonie a jak trafisz to i śledzia połowisz w tym okresie..
bigrafi Napisano 22 Lutego 2009 Autor Napisano 22 Lutego 2009 Podziękowania. Chodzi mi głównie o Regę. Byłem dwa lata temu przejazdem właśnie w Mrzeżynie i dawno nie widziałem tak czystej rzeki. samael pytanie za jaką ryba oprócz troci i szczupaka warto latem pochodzić. Mogłbyś jeszcze raz podać linka. Ten jest z błędem.
artech Napisano 3 Marca 2009 Napisano 3 Marca 2009 Może ktoś polecić jakiś ciekawy ośrodek wypoczynkowy lub kwaterę w Mrzeżynie. Najlepiej blisko morza i rzeki
Deuuu Napisano 3 Marca 2009 Napisano 3 Marca 2009 Może ktoś polecić jakiś ciekawy ośrodek wypoczynkowy lub kwaterę w Mrzeżynie. Najlepiej blisko morza i rzeki Ja swojego czasu (no przez jakieś 3 lata z rzędu) zatrzymałem się w tam w ośrodku OSP, bardzo fajne miejsce. Za kwaterę płacisz grosze (z tego co pamiętam 20 albo 25zł za dobę osoba dorosła). Nad rzekę i morze masz rzut beretem i tak nawiasem mówiąc 20metrów dalej jest świetna kuchnia polowa gdzie serwują typową wojskową grochówę aż łyżka w niej stoi taka gęsta. Ale dobra, rozpisałem się. Na PW wysłałem Ci adres i numer telefonu. Jeśli jesteście czegoś ciekawi o tejże mieścinie to walić do mnie śmiało
artech Napisano 3 Marca 2009 Napisano 3 Marca 2009 Jeśli jesteście czegoś ciekawi o tejże mieścinie to walić do mnie śmiało Pisz co wiesz
Deuuu Napisano 3 Marca 2009 Napisano 3 Marca 2009 Pisz co wiesz Jeśli chodzi o wędkowanie to zauważyłem że na falochronach (jeśli tak nazywają się te betonowe "cusie" przy wyjściu portu do morza) były wiecznie okupywane przez spinningistów, widziałem że tylko ciągali pokaźnych rozmiarów okonie. W głębi portu (właściwie to za 1-wszym mostem na redze) w godzinach wieczornych można było spotkać nielicznych feederowców/spławikowców, jednak obiło mi się coś o uszy że można tam także zapolować na grubego okonia i jeszcze jakiegoś innego drapieżnika tylko nie pamiętam co to było, w samym porcie widziałem tylko kilku spławikowców którzy chyba ciągali płotki. Z plaży nikt nie łowił, pewnie dlatego że jest to nowatorska metoda w naszym kraju. Moje informacje są strasznie ogólne gdyż gdy tam przebywałem nie byłem jeszcze tak chory jak teraz na punkcie wędkarstwa. A teraz trochę o turystycznych walorach tego miasteczka. Zwiedzać niema co, życie kręci się wokół głównej ulicy. Jeśli wjeżdżamy od strony Trzebiatowa to na początku Mrzeżyna mogą nas powitać krówki na środku ulicy. Jadąc/idąc od tej strony główną ulicą na początku mijamy kilka domków, następnie Remizę OSP, później jest skrzyżowanie na którym gdy jest ładna pogoda tętni życie, jest tam kilka wartych uwagi knajpek, gdzie można napchać kichę po długiej podróży skręcając w lewą strone dojedziemy do portu a docelowo nad morze. Idąc prosto będziemy pchali się w kolejne rejony gdzie można... napchać kichę ew. wypić piwo. Gdy już się napchamy lecimy dalej, ku zdziwieniu docieramy w rejony gdzie możemy się napchać słodkościami, mamy też jakiś hotel oraz ośrodki kolonijne, więc brniemy dalej główną ulicą. Następną atrakcją było wesołe miasteczko, jednak nie wiem czy nadal istniej w tym samym miejscu. Kolejną atrakcją idąc dalej jest... od groma knajpek i z tego co pamiętam kręgle i bilard. Także typowe nadmorskie miasteczko gdzie można się zabawić bez żadnych rewelacji. Aha, bym zapomniał swojego czasu była tam także dyskoteka która nazywała się Odyseja albo Róża Wiatrów (łatwo znaleźć bo leży przy samym wejściu do portu). Pewnie strasznie namieszałem, ale jak ktoś będzie chciał to rozszyfruje wszystko. Jak przypomnę sobie coś istotne jeśli chodzi o rybki albo dobrą zabawę w tym miasteczku to dopiszę.
bigrafi Napisano 26 Maja 2009 Autor Napisano 26 Maja 2009 Łowił ktoś może w morzu troć z brzegu w sierpniu?
krzysiekj24 Napisano 15 Czerwca 2009 Napisano 15 Czerwca 2009 troć tak ale nie w sierpniu ja chodziłem za nią między Kwietniem a Majem
artech Napisano 15 Czerwca 2009 Napisano 15 Czerwca 2009 krzysiekj24, a dlaczego nie w sierpniu ?? Przecież to już początek ciągu tarłowego, a po większym wietrze jest duża szansa na srebrniaka
krzysiekj24 Napisano 15 Czerwca 2009 Napisano 15 Czerwca 2009 trudno mi powiedzieć dlaczego nie w sierpniu zawsze wybierałem się tych miesiącach co pisałem w/w wyniki słabe ale coś tam było pisze o okolicach Dziwnówka i Łukęcina natomiast bardziej warto w tych miesiącach wybrać się do międzyzdroi tam są wieksze kamienie i znacznie lepsze efekty. W sierpniu z plaży łapałem tylko okonki ,płocie i małe węgorze wieczorem
artech Napisano 15 Czerwca 2009 Napisano 15 Czerwca 2009 krzysiekj24, ok nie zrozumieliśmy się, ja mówiłem o rzece
bigrafi Napisano 4 Lipca 2009 Autor Napisano 4 Lipca 2009 Czyli teoretycznie powinna troć kręcić się koło ujścia.
krzysiekj24 Napisano 4 Lipca 2009 Napisano 4 Lipca 2009 Moze to i racja tak się dzieje przecież z Leszczem w miesiącach maj i czerwiec w Niechorzu czeka o na wejscie zbiera się i potemz morza wchodzi do rzeki potem, prawdpodobnie do jeziora Liwia i następnie wracam. przy ujściu może coś się diziać ale nie koniecznie.
bigrafi Napisano 26 Lipca 2009 Autor Napisano 26 Lipca 2009 Witam Gdzie można opłacić składki na połowy w morzu w Mrzeżynie. Wystarczy tylko przelewem, jeśli tak to do jakiego okręgu.
bigrafi Napisano 30 Sierpnia 2009 Autor Napisano 30 Sierpnia 2009 Witam Po powrocie. Artech miałeś rację. Ciężko coś złowić konkretnego. Parę okonków i nic więcej. Miejscowi też nic nie łapali. Belony brak. Szkoda czasu.
michorn Napisano 23 Lutego 2010 Napisano 23 Lutego 2010 Zainteresowało mnie Mrzeżyno, mam niedaleko, i się zastanawiam jak połapać? Okres to koniec kwietnia-do 20 maja, nic nie wiem o tym łapaniu, mam śpiochy więc chciałbym np za belona pochodzić. Lub z plaży, ew z falochronów portowych na feedery połapać, (mam dwa do 120 cw) co o tym myślicie?
cichy Napisano 23 Lutego 2010 Napisano 23 Lutego 2010 michorn ja od 5 lat co roku tam jezdze na Majówke, i odrazu moge ci odradzic belone bo szkoda czasu, ale falochron owszem, najlepiej przy koncu( przy samy wejsciu Regi do Baltyku) od stronu lasu, bierz dwa federki, robale i duzo zanety , i najwazniejsze to koszyki z solidnym dociazeniem, i zasiasc najlepiej na Rynnie( napewno wyczaisz ktore to miejsce) i mozesz liczyc na ladna płoć, leszcza. Natomiast z drapiezników to oczywiscie szczupak i sandacz (na stokach tej ze RYNNY), warto ze spinem tez odwiedzic odcinek Regi przed samym Mrzeżynem
michorn Napisano 23 Lutego 2010 Napisano 23 Lutego 2010 cichy, też tak myślałem, a feedery 3,9 metra do 120 cw dadzą tam radę? Rozumiem że dobre będa koszyczki 80 gram? W tym roku też będziesz tam na majówce? Przyda mi się jakieś info czy warto jechać
michorn Napisano 23 Lutego 2010 Napisano 23 Lutego 2010 cichy, jeszcze kilka pytań, już za późno było na edytowanie...ale chciałem się dowiedzieć gdzie można zostawić samochód najbliżej falochronu tego od strony lasu? Ile zostaje do przejścia ze sprzętem? Oraz jak wysoki jest falochron? Rozumiem że zestawy w stronę morza? A rynnę chyba widać na google maps
artech Napisano 23 Lutego 2010 Napisano 23 Lutego 2010 gdzie można zostawić samochód najbliżej falochronu tego od strony lasu? Ile zostaje do przejścia ze sprzętem? Mimo że ja to nie Cichy Samochodem możesz dojechać do samego falochronu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.