Skocz do zawartości
Dragon

Jaki kołowrotek na spinning ???

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przerwa na łączniku to niedoróbki chinoli tak byle jak składają ale papier ścierny trochę zapału i wszystko ci się spasuje

:shock::shock: To żart jest, co ?? :mrgreen:
przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 839
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano

dzikin85 jakie przeznaczenie tego kołowrotka? mogłeś się tak nie spieszyć... znam dwie osoby które zajechały te daiwy i to większe w trzy letnie miesiące :cry:

Napisano

jak dla mnie to nieco mały model wybrałeś :cry: Rozmiar 3000 jest idealny do takiego spiningu który podałeś. No i ma większą szpule przez co jest większy nawój żyłki i dalsze rzuty. No i mocniejszy mechanizm..

Napisano

dzikin85, mój Tata zajechał go w dwa miesiące przy lekkim wiślanym spinningu przy wędce 3-12 i lekkich przynętach, osobiście nie polecam :???:

Ale może trafiłeś na jakiś fenomenalną sztuke i ci posłuży :wink:

Napisano

dzikin85 niestety łowię tymi kołowrotkami i już gdzieś na forum o nich pisałem, więc nie będę się powtarzał, ale radzę Ci zabierać drugi zapasowy młynek, bo tylko kwestią czasu jest, kiedy pęknie w nim sprężyna od kabłąka... A i przy tej wielkości, którą wybrałeś, to porzucasz raczej tylko małymi przynętami - stawiającymi niewielki opór..

I ciekawostka: Przełożyłem dzisiaj szpulę z modelu 2500 do 3000 i pasuje idealnie! Te dwa modele różnią się jedynie głębokością szpuli, a poza tym są tak samo tandetne!! (ostatnio popsikałem dłonie brosem na komary i rozpuścił mi farbę na tym kołowrotku, a korbka "kleiła" się do ręki...)

I mam jeszcze pytanie. Czy w droższych Daiwach sprężyna to też taki tandetny drucik i pęka po miesiącu łowienia, czy zastosowano tam inny patent, np. taki jak w Dragonach? Bo się zastanawiam nad kupnem..

Napisano

dzikin85 widzę, że ty kupiłeś model z hamulcem z tyłu, może one są lepsze?? I jeżeli ze sprężyną będzie ok, to nie jest to aż tak zły kołowrotek i przy tej wielkości przynęt powinien dać radę. Mój 2500 dostał luzów przy woblerach i większych gumach. Ja też chciałem kiedyś kupić mniejszy model (2000) do lekkiego kijka, ale jak go zobaczyłem w sklepie, to wyglądał jak kołowrotek podlodowy...

Pierwszego Crossfire'a kupiłem pod koniec października, machałem do 30 listopada kilkanaście razy, później dopiero w maju i jakoś właśnie wtedy pękła sprężyna. Jak ją naprawili na gwarancji, to drugi raz pękła 26 października i już sam ją sobie naprawiłem (przeszczepiłem z innego kołowrotka). Ale oczywiście też pękła po kilku wyjazdach :twisted:

Napisano

DAWID mój brat miał kołowrotek Spro Inspiration FD 930 i wszystko było by ok ale słabo układał żyłke. Nie wiem czy trafił felerny egzemplaż czy mają tak wszystkie. No i trzeba lubić podwójną korbke. Ja osobiście nie przepadam :wink:

Napisano

dziara, właśnie nie do końca znam te oznaczenia, miałem spro red arce a tam są inne np. 10400, 10300 i tak dalej. Wiesz jeśli chodzi o szpule to pojemna tam wchodzi 245 metrów 0,25 a chodzi mi o ogólną wielkość kołowrotka, im większy tym solidniejszy, ale też krowy nie chce brać.

Napisano

Witajcie. Potrzebuję kołowrotek na pstrąga i do pickera, czasami match. Interesuje mnie coś z rozmiarów 2000 (myślę o daiwa 2000 - coś w tych rozmiarach). Mam +- 400zł na kręcioła. Co wziąć? Shimano, Daiwa, czy jeszcze coś innego, doradźcie proszę. Aha, najczęściej używaną żyłką będzie 0.14, więc musi się sprawdzać przy dość cienkich żyłkach ;)

Może shimano technium 2500FC? Tyle bym już dołożył, jeżeli ten kołowrotek jest tego wart ;)

Napisano
Witajcie. Potrzebuję kołowrotek na pstrąga i do pickera, czasami match. Interesuje mnie coś z rozmiarów 2000 (myślę o daiwa 2000 - coś w tych rozmiarach). Mam +- 400zł na kręcioła. Co wziąć? Shimano, Daiwa, czy jeszcze coś innego, doradźcie proszę. Aha, najczęściej używaną żyłką będzie 0.14, więc musi się sprawdzać przy dość cienkich żyłkach ;)

Może shimano technium 2500FC? Tyle bym już dołożył, jeżeli ten kołowrotek jest tego wart ;)

Osobiscie szukalbym uzywanej Daiwy Emblem, SS-II albo Team daiwy(starej), jednak w rozmiarze 2500, ze wzgledu na wieksze "bebeszki" i wiekszy nawoj :). Posluza dluzej niz obecne Shimano czy Daiwy w tej polce cenowej.

Napisano

tomek20stencel5, a ja wpadłbym na stronę Mefistofishing i otworzył zakładkę kołowrotki używane http://www.mefistofishing.pl/kolowrotki-uzywane-c-55.html . Co prawda wymiotło już większość, ale jak Ci się mocno nie śpieszy to ......

Ewentualnie z Shimano, Super GT lub GTM RA ( na alledrogo jest 4000 za 360 PLN) Technium też nie jest zły ale szukałbym ze starszych serii, a najlepiej MgS http://allegro.pl/shimano-technium-1500-mgs-japonczyk-gratis-i1677988985.html

• 2 weeks later...
Napisano

Witam. Jestem zainetresowany kupnem kolowrotka okuma alumina fd 40. Chcialbym poznac opinie o nim. Byc moze ktorys z forumowiczow ma ten kolowrotek. Ma on służyc do sredniego spiningu wedka do 30 g. Przynety to woblery nie przekraczające ciezaru 20 g i gumy na glowkach do 15 g. Moze polecicie rownie dobry kolowrotek w tym przedziale cenowym(300 zl). Z gory dziekuje.