Skocz do zawartości
Dragon

Jaki kołowrotek na spinning ???

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ! kolegów po kiju!

Ja właśnie zakupiłem Shimano GT4000RA i jak na razie jestem zadowolony.

Nawój żyłki jak na razie rewelacja(pięknie układa) a za kołowrotek dałem 330zł.

Kupiłem go do średniego spina na szczupaki i sandacze a w większości będe nim czesał Wisłe i ewentualnie łachy -zobaczymy co z niego za sprzęt.

Sukcesów Panowie :cool:

• 7 months later...
przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 839
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano

Witam! Chcę kupić kołowrotek do spiningu, jest to "średno-ciężki" spining- żyłka 0,20 -0,22, przynęty to głównie rippery ok 9cm, i jest to łowienie przeważnie wśród roślinności, czyli kołowrotek jest poddawany wiekszym obciążeniom. Jaki kołowrotek możecie mi doradzić? Chciałbym aby posiadał zapasową szpulę spiningową a nie typu match i tylni hamulec. Zastanawiam się nad kołowrotkiem STRADIC 4000 GTM-RA ale czy to nie jest kołowrotek z matchową szpulą zapasową? Biorę jeszcze pod uwagę TWIN POWER 4000 XT-RA. A może SUPER GTM 4000 RA? Czy po prostu SUPER GT 4000 RA? A może wystarczyłby kołowrotek o wielkości 2500? Proszę o pomoc i wypowiedzi osób, które posiadają któryś z tych kołowrotków. Wszelkie porady bardzo cenne:)

Pozdrawiam

Napisano

Mogę wypowiedzieć się tylko co do wielkości. W Shimano na kołowrotek wielkości 2500 wchodzi 240 m żyłki 0,20 mm. Tak więc sam sobie odpowiedz czy ta wielkość Tobie wystarczy.

Napisano

Kriszna to widze że prawie wszystkie fora odwiedziłeś z tym pytaniem.Ale to nie grzech

STRADIC 4000 GTM-RA
Jeśli w opisie jest na końcu literka M

to napewno jest matchowa szpula.Wydawało mi się że średnio ciężki spin to raczej żyłeczka 0,25 ale to może moje "zboczenie" co do wielkości :mrgreen: Natomiast co do modelu które podałeś to widziałbym

SUPER GT 4000 RA
.

Lub model Technium wszystkie pośadają zapasową szpule.

Napisano

Moj kolega ma Technium 2500, super kolowroteczek, ma zreszta swoja cene.

Pomyslales moze cos nad produktem jak Spro Blue/Red Arc?

Lub podobne Tica, Ryobi ... ?

Ja na Twoim miejscu bym wziol fajna plecionke zamiast 0.25 normalnej zylki.

Pozdrawiam!

Napisano

No właśnie zastanawiam się nad spro blue arc lub nad ryobi zauber :???: Oba te kołowrotki są bardzo do siebie podobne. To jest chyba b.dobra jakość za znacznie mniejszą cenę w porównaniu z shimano

Gość wobler129
Napisano

kriszna ja radziłbym kupić spro blue arc lub nad ryobi zauber. Może nie miałem nigdy tego kołowrotka, ale jak hest jakościowo b. dobry i dobrze leży w ręku to nie ma się co zastanawiać. A resztę kaski, którą zaoszczędzisz kupując któryś z tych tańszych od Shimano przeznacz na plecionkę. Za 60zł. możesz już kupić doskonałe plecionki :cool:

Napisano

Witam Was, zauważyłem jedną prawidłowość że coraz więcej osób wybiera te właśnie kołowrotki -ryobi i spro a nie shimano do kwoty 400 zł :???: Podobno prawdziwe shimano zaczyna sie od 500 zł :?: dlatego może lepiej kupic uzywane shimano z wyższej półki ,np. stradic, twin power. Większość osób które używają do spiningu kołowrotków shimano stosuje stradic'a który ma przełożenie 6,0 :1 a twin power 5,0:1. Więc może lepiej zamiat spro dołożyć 200 i kupic nowego TWIN POWER 4000 XT-RA :?:

Napisano

A dlaczego niby??

Spro to bardzo dobre kolowrotki i napewno bedziesz mial za ta kwotke przyzwoity i pozadny kolowrotek. I tak jak mowil przedmowca...za 200zl za nazwe SHIMANO kup sobie lepiej super plecionke (np. Power Pro lub Spiderwire) i fajne przynety.

Tak czy siak czy Shimano za 200zl czy za 500zl i tak wszystko produkowane w Malaysii.

Pozdrawiam

Napisano
Tak czy siak czy Shimano za 200zl czy za 500zl i tak wszystko produkowane w Malaysii.

Z tego co mi wiadomo, to stradic z przednim hamuclem jest made in japan. W każdym razie ten, którego oglądałem w pewnym poznańskim sklepie, był japoński. Sprzedawca - w innych sprawach kompetetny - twierdził, że na polski rynek FA są japońskie, a RA malezyjskie. Ale może mnie wpuszczał w maliny.

W sklepie kupić stradica do 500 zł może być ciężko, ale na allegro stradici 2500 z przednim hamulcem i opisane jako japońskie można w okolicach tej kwoty znaleźć bez problemu.

Gdybym dzisiaj miał kupować kołowrotek i miał budżet 500 zł, to wybrałbym stradica. Ale to tylko moja subiektywna ocena. :mrgreen:

Napisano

Dzięki za wszystkie podpowiedzi i rady. Już wybrałem. tzn. kupiłem stradica 4000FA nowego z podwójna korbką. Miałem dylemat spro czy shimano, jednak idealny hamulec i perfekcyjne nawijanie żyłki przeważyły na korzyść stradica. Pozdrawiam

Napisano
W sklepie kupić stradica do 500 zł może być ciężko, ale na allegro stradici 2500 z przednim hamulcem i opisane jako japońskie można w okolicach tej kwoty znaleźć bez problemu.

Wydać 5 stów na kręciołek w rozmiarze 2500 to dla mnie czysty snobizm :wink:

Inna sprawa, że sam jestem fanem kołowrotków shimano. Przed chwilą wróciłem z salonu Fihingmart w Bielsku i pomacałem trochę kołowrotków- utwierdziłem sie w przekonaniu że shimano naprawde są najlepsze i to niekoniecznie trzeba wydać 500 zł żeby skutecznie połowić szczupaki.

Nie mniej gratuluję zakupu i czekamy na wrażenia z połowów :wink:

Napisano
shimano naprawde są najlepsze

A dali Ci "pomacać" Daiwy? :cool: Albo nie, wystarczyłby Ci dotyk Tica Libra SA. Śądzę, że nie, bo byś tak nie pisał :mrgreen: To sa naprawde dobre i niedoceniane kołowrotki w cenie ok. 300 zł.

Napisano
A dali Ci "pomacać" Daiwy? Albo nie, wystarczyłby Ci dotyk Tica Libra SA. Śądzę, że nie, bo byś tak nie pisał

Możliwe. Ale to tak jak w życiu jednemu się podobają blondynki innemu brunetki :wink::lol:

• 2 weeks later...
Napisano

witam wszystkich

zastanawiam sie nad kupnem kolowrotka do polowu gruntowego

na celwniku mam Okume Epix Pro Baitfeeder

moze ktos doradzi i podpowie czy warto????????

Napisano
na celwniku mam Okume Epix Pro Baitfeeder

Miałem ostatnio w łapach :wink: Prezentuje się fajnie i solidnie, ale nie chcę ci na 100% doradzać bo za krótko się nim bawiłem. :wink:

Napisano
a pierwsze odczucie?

Pozytywne. Wygląda solidnie.

no i czy jest wart tych pieniedzy?
No właśnie cięzko to osądzić po minucie trzymania w ręce. To pokażą dopiero tony wyciągniętych karpi :lol:

Podobał mi się, ale na wiosnę przymierzam się do nieco tańszej Okumy, bo muszę pokupić sporo różnorodnego sprzętu i muszę zmieścić się w limicie wyznaczonym przez moją domową Zytę :wink::lol:

Napisano
dzieki tomku za pomoc

Nie ma sprawy. Najlepiej podjedź do jakiegoś dużego sklepu, sam pooglądaj i ewentualnie poszukaj jakiejś dobrej ceny w internecie. :wink:

• 2 months later...
Napisano

Witam!Chciałbym zaczerpnąć informacji czy kupić kołowrotek shimano catana 2500 czy podobny model firmy dragon.Rozchodzi się o to że shimano to tylko 12 miesięcy gwarancji a dragon az 5 lat.Ps dodam tylko że bardziej uśmiecha mi się posiadanie catany...

Gość Bartosz
Napisano

Szczerze mówiąc to z tych kręciołków brałbym Dragona i to nie tylko ze względu na gwarancję (bo tą traci się przy rozebraniu kołowrotka, a jeśli ktoś używa go naprawdę dużo, wtedy należałoby przesmarować go raz do roku i po gwarancji). Niemniej jednak bierz to co Ci bardziej leży.

Napisano

Ja mam dwie catany (około rok jedną i z pół roku drugą) i nic im nie dolega - śmigają jak mażenie. Dragona kupiłem jednego i po trzech wędkowaniach powędrował do serwisu (patrz temat w dziale kołowrotki: Dragon Corsar) Tak więc ja bym dragona (kołowrotki) omijał z daleka i szerokim łukiem żeby ręka nie skusiła :lol:

Napisano

Ja mam całkiem dobre zdanie o kręciołkach Dragona ale spinningowych, kiedyś przez trzy czy cztery sezony używałem Galaxy VS RD 630i a przestałem używać go do spina bo kupiłem sobie lepszy. Teraz leży na zapasie a czasami daję go do feederka.

Napisano

Od 5 lat na spinie katuję Dragona Eclipse II 720T i jeszcze ani razu mnie nie zawiódł, mimo upływu lat działa naprawdę świetnie, jak kupię sobie nowy to chyba tego Dragona oprawie w ramkę i powiesze na ścianie :mrgreen: