Gość Anonymous Napisano 4 Czerwca 2005 Share Napisano 4 Czerwca 2005 chcialem podczas czerwcowo/lipcowego wyjazdu zasadzic sie w nocy na węgorza, interesuja mnie wszelkie porady dotyczace polowu tego tajemniczego gatunku... mysle o peczku czerwonych robali i lowieniu na grunt, do dyspozycji bede mial dwa pomosty jeden wchodzacy glebiej w jezioro rzucalbym na srodek duzej zatoki gdzie glebokosc wynosi okolo 5 m, drugi to pomost blisko trzcin moglbym rzucac wzdloz nich, czekam na rady, z gory dziekuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 4 Czerwca 2005 Share Napisano 4 Czerwca 2005 Jakie jezioro PZW?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anonymous Napisano 4 Czerwca 2005 Share Napisano 4 Czerwca 2005 jezioro nidzkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 4 Czerwca 2005 Share Napisano 4 Czerwca 2005 Grzegorz jeśli jezioro PGRyb to nocki odpadają chyba że będziesz kłusował ale jest to zabronione i karalne . Jeśli nie to opisz dokładeniej miejsce gdzie będziesz łapał jakie dno [plaskie ,strome] jaka głebokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anonymous Napisano 4 Czerwca 2005 Share Napisano 4 Czerwca 2005 z tego co wiem jest tam dzierzawca a i pozwolenia wykupujemy wiec chyba PzW wiec wolno w nocy łowic, obok tego pomostu przy trzcinach glebokosc wynosi kolo 2-3 m pojedyncza roslinnosc dno piasek muszelki troche mulu jak to przy trzcinach, a gdybym lowil z tego trugiego glebokosc 5m dno piasek bardzo rzadka roslinnosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 5 Czerwca 2005 Share Napisano 5 Czerwca 2005 Na jeziorach zwłaszcza głębokich można z powodzeniem łapać węgorze w dzień aLipiec jak gorący to najlepszy miesiąc w roku.Wielo krotnie trafiłem właśnie na taką pogode wLipcu i węgorz brał o 12 w południe jak oszalały. Co do przynęty to odradzam robaczki, bo będą kłopoty z drobnicą, a proponuje żywczyka typu ukleja, płoteczka, ewentualnie już rosówka a lepiej pęczek rosówek . Co do miejsca to proponuje przy trzcinach raniutko lub wieczorem postawić żywczyka , natomiast na głęboczku prubować w południe o12 postawić pęczek rosówek lub żywczyka ale grunt ustawić od 1m i jak nie ma brań to zwiększać aż do samego dna. W ten sposób na jednym jeziorze odkryłem że węgorze brały na 2.5m gruncie a głębokości w tym miejscu była15m. Z węgorzem teraz to trudna sprawa bo brakuje zarybień ,ale jeszcze troche go zostało zwłaszcza tego grubego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 6 Czerwca 2005 Share Napisano 6 Czerwca 2005 zamiast pęsczku czerwonych robali proponuję małą płotkę lub uklejkę ciachnąć na pół, ogon na jedną wędkę głowa na drugą i ogień jak są węgorze i żerują to coś weźnmie - w ten sposób łowiłem węgorze od 1 do 2 kg na jeziorze w okolicach Chojny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anonymous Napisano 25 Lipca 2005 Share Napisano 25 Lipca 2005 Ponieważ na jeziorze nie wolno łowić w nocy - poradzcie jak łowić w dzień węgorze. Jezioro jest bardzo głębokie - średnio 12-15 metrów z licznymi uskokami. Zamierzam łowić z łodzi. Czy szukać węgorzy bliżej brzegu na trochę płytszej wodzie czy próbować na bardzo głębokiej 20 metrów. jakie polecacie przynęty? Czy łowić nad dnem, czy w toni?. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 25 Lipca 2005 Share Napisano 25 Lipca 2005 Opisywałem jak łowić węgorze w dzieni ,wystarczy przeczytać ale poco aż dwa posty na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 25 Lipca 2005 Share Napisano 25 Lipca 2005 maniek podaj skrót będzie prościej. np: http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=307 kiedyś na głębokim jeziorze miałem wyniki łowiąc tuż pod stadami uklejek tak jakieś 2 - 3 m od powierzchni wody a pod sobą miałem jakieś 10 - 12 metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anonymous Napisano 25 Lipca 2005 Share Napisano 25 Lipca 2005 Przepraszam za ten zdublowany post - i dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekmruk10 Napisano 20 Stycznia 2006 Share Napisano 20 Stycznia 2006 może ktoś zna dobre przynęty na wegorza łapie tylko z gruntu jak narazie mam słabe wyniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 23 Stycznia 2006 Share Napisano 23 Stycznia 2006 No węgorz to spokojny nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anonymous Napisano 13 Lutego 2006 Share Napisano 13 Lutego 2006 moim zdaniem na wegorza jest dobra rosowka lub jesli chcesz zlapac cos duzego to moze byc np.plotka lub uklejka.i to nie mala bo nawet 15centymetrowa!wegorz to drapieznik wiec wiesz:)sprobuj tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bogdan39 Napisano 18 Lutego 2006 Share Napisano 18 Lutego 2006 Napisz naco łowisz i gdzie jezioro 'rzeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LORD Napisano 21 Kwietnia 2006 Share Napisano 21 Kwietnia 2006 ja daje małą rybke np. płoć taka ze 3cm Najlepiej węgorz bieże w nocy. Jak się zatnie troche większą sztuke to sie troche trzba pogimnastykować. Lubia zawijać sie w lilie podwodne pienki dałęzie itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAMIANO Napisano 25 Kwietnia 2006 Share Napisano 25 Kwietnia 2006 JA też nigdy nie złapałem węgorza i chciałbym prosic o jakieś szersze porady bo na rosówkę nic nie wychodzi tak jak na żywczyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariush4 Napisano 25 Kwietnia 2006 Share Napisano 25 Kwietnia 2006 Witam.U nas na rzece Wiśle najlepiej zdaje egzamin rosówa łapana prądem natomiast w zbiornikach stojacych lepszy był trupek.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P Napisano 26 Kwietnia 2006 Share Napisano 26 Kwietnia 2006 ja daje małą rybke np. płoć taka ze 3cm I od dawna tak lapiesz Bo swego czasu plotka miala wymiar ochronny I az sprawdzilem bo wydawalo mi sie ze ma nadal a jednak zlikwidowali Co do tematu to moze po prostu podpytaj na co miejscowi lapia Ze skutecznych przynent to zarowno mala ukleja, rosowka (ewentualnie peczek robakow) czy nawet watrobka Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 26 Kwietnia 2006 Share Napisano 26 Kwietnia 2006 I az sprawdzilem bo wydawalo mi sie ze ma nadal a jednak zlikwidowali Nie wszędzie zlikwidowano, więc lepiej się upewnić czy na wodzie w której łowimy wymiaru nie posiada:idea: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LORD Napisano 26 Kwietnia 2006 Share Napisano 26 Kwietnia 2006 powiedziałem np.płoć a nie płoć obojętnie jaka rybka tylko wymiarowa Najlepiej szczupak taki z 2cm albo snadacz 3cm ewentualnie sum 5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 26 Kwietnia 2006 Share Napisano 26 Kwietnia 2006 powiedziałem np.płaoć a nie płoć Co to za gatunek płaoć Niesłyszałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 27 Kwietnia 2006 Share Napisano 27 Kwietnia 2006 powiedziałem np.płaoć a nie płoć obojętnie jaka rybka tylko wymiarowa Najlepiej szczupak taki z 2cm albo snadacz 3cm ewentualnie sum 5cm Kolego a o co się Ciebie rozchodzi???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P Napisano 27 Kwietnia 2006 Share Napisano 27 Kwietnia 2006 ja daje małą rybke np. płoć taka ze 3cm powiedziałem np.płaoć a nie płoćobojętnie jaka rybka tylko wymiarowa Najlepiej szczupak taki z 2cm albo snadacz 3cm ewentualnie sum 5cm Zobacz Lordzie co napisales bo jeszcze mowisz ze cos innego to po pierwsze Po drugie totalnie nie wiem o co ci chodzi z tymi sumami szczupakami (moze to rodzaj jakiegos humoru ale jesli tak to ja go nie trawie) Nie wszędzie zlikwidowano, więc lepiej się upewnić czy na wodzie w której łowimy wymiaru nie posiada:idea: I ja ciesze sie ze na pewnych wodach pozostaly choc mam nadzieje ze mimo ich braku wedkarze je nadal stosuja W okregu torunskim dali wymiar ochronny na okonia 18 cm i nawet okres ochronny Szkoda tylko ze nie dotyczy to calego kraju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SH4GGY Napisano 27 Kwietnia 2006 Share Napisano 27 Kwietnia 2006 Moim zdaniem najlepszą przyneta na węgorza sa peki dżdżownic i martwe rybki (5cm-6cm) . Jesli chcesz juz łapac węgorza musisz miec mocny sprzet , poniewaz węgorz jest bardzo silna ryba i czesto ucieka w roslinki. W sprzęcie wskazany jest krętlik gdyż broniaca sie ryba wykonuje liczne obroty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi