pan.cernik Napisano 13 Lutego 2015 Share Napisano 13 Lutego 2015 Może się spotkaliśmy? Zaraz za mostem spotkałem wędkarza i poszedłem wysoko w górę żebyśmy sobie nie przeszkadzali a wracając obaj pochwaliliśmy pogodę. Nic nie złapałem. Z ciekawości, ten miarowy pstrąg wrócił do wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aldebaran Napisano 13 Lutego 2015 Share Napisano 13 Lutego 2015 Tak, to byłem ja Tak, wrócił. To było dokładnie w tym miejscu, w którym się spotkaliśmy, jakieś 20 minut później. Chyba też mijałeś tego pana, był zaraz za mną i szedł w dół rzeki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter64 Napisano 13 Lutego 2015 Share Napisano 13 Lutego 2015 Witam kolegów również dzisiaj bylem kilka małych kropków skubnęło, i jeśli któryś z Was ma czerwony pokrowiec to również widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aldebaran Napisano 13 Lutego 2015 Share Napisano 13 Lutego 2015 Z czerwonym to pewnie ja, chociaż monopolu na nie nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zebi123 Napisano 14 Lutego 2015 Share Napisano 14 Lutego 2015 w tym tygodniu jadąc autem słysze w radiu wiadomości "mieszkańcy zielonek i okolic narzekają i borykają sie co roku z powodziami, chcą wprowadzić w gminie uregulowanie dłubni i prądnika.... gmina mysli nad tym ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aldebaran Napisano 14 Lutego 2015 Share Napisano 14 Lutego 2015 W ogóle niech wszystko w rurę pod ziemią wpuszczą... A potem będą takie jaja jak na sudole dominikańskim na prądniku kilka lat temu. Wpuścili go w kanał pod ziemią, ale się okazało, że kolektor ma za małą przepustowość i całe osiedle zalał ciurek szerokości 0,5m... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zebi123 Napisano 14 Lutego 2015 Share Napisano 14 Lutego 2015 jak dla mnie to glupota straszna, nie dbanie o przyrode, powinni rowy melioracyjne poszerzac i kanaly obok drog, wszystko sie da tylko trzeba checi, a pieniadze na pewno sa, tylko wiekszosc z nich trafia w kieszen urzednikow... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aldebaran Napisano 16 Lutego 2015 Share Napisano 16 Lutego 2015 Pogoda dzisiaj bardzo kiepska, ale miałem chwilę to wyskoczyłem na użytek ekologiczny. Jeszcze wcześniej rano kupiłem nowego wobka i postanowiłem go przetestować. Efekt - 3 pstrągi w 40 minut 23cm, 25cm i uwaga, 31cm, mój pierwszy wymiarek na prądniku i osobisty rekord na tej rzece Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 17 Lutego 2015 Autor Share Napisano 17 Lutego 2015 Jest jeden dołek od mostu w górę w Giebułtowie co pstraga powyżej 30cm złapać to żaden problem Planuje wybrać się w weekend na pstragi ale jak mam wolny weekend to zaś pogoda nie sprzyja a jak pracuje w weekend to pogoda jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek99 Napisano 18 Lutego 2015 Share Napisano 18 Lutego 2015 Szczupak28, kiedyś pisałeś o błystce DAM Effezet nr.2 srebrnej w zielone kropki. Czy wiesz gdzie w Krakowie taką dostanę ? Miałem taką, ale niestety utknęła w zaczepie ;/ Ostatnio byłem w Barwenie na Limanowskiego i w Głowatce, ale nie spotkałem się tam z takim wzorem Effzeta . A na Prądnik wybieram się w przyszły weekend, tj.28.02/1.03 gdzieś w okolice Giebułtowa / Januszowic. Mam tylko nadzieję,ze pogoda dopisze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 19 Lutego 2015 Autor Share Napisano 19 Lutego 2015 Ja mam jeszcze 2 sztuki tej błystki tą błystką właśnie łowię na Prądniku .Ta błystka jest już nie osiągalna w sklepach wędkarskich.Ja też wybieram się na Pradnik albo Dłubnie, bo moja non stop mnie molestuje bym ją na ryby zabrał to muszę jechać , chociaż z czasem ciężko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markerr7 Napisano 1 Marca 2015 Share Napisano 1 Marca 2015 28 luty,użytek ekologiczny kropek ok 30 cm,niestety biedak bez oka ale w dobrej kondycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kulawazmija Napisano 1 Marca 2015 Share Napisano 1 Marca 2015 Dzisiaj okolice Pękowic ale niestety pusto, a do tego stracony Małdoch w kropki 6cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan.cernik Napisano 1 Marca 2015 Share Napisano 1 Marca 2015 Znam zwierzę ze zdjęcia ale jak nie miało 30 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek99 Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 W sobotę od mostu w Giebułtowie w górę, a w niedzielę od tegoż mostu w dół. Efekt to 5 pstrągów na brzegu, ale największy 22 cm ;/ Poza tym kilka pobić i spadów, ale też drobnych rybek. Ludzi bardzo dużo. Widać,ze rzeka jest mocno eksploatowana. Łowiłem głównie na salmiaki i meppsy. Kulawazmijo, czy Małdochy są skuteczne na kropki ? Pytam,bo planuję zakup kilku sztuk..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kulawazmija Napisano 3 Marca 2015 Share Napisano 3 Marca 2015 Małdochy , Sieki...to świetne wobki na pstrągi :] https://www.google.pl/search?newwindow=1&espv=2&biw=1920&bih=965&tbm=isch&sa=1&q=ma%C5%82doch+wobler&oq=ma%C5%82doch+wobler&gs_l=img.3...1521.4025.0.4175.7.7.0.0.0.0.72.469.7.7.0.ehm_lang...0...1.1.62.img..7.0.0.HYHqmuacKzw#imgdii=_&imgrc=3yX5Lm0_1HyeSM%253A%3BgMwxNlKT-nUYHM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.forumsumowe.pl%252Fimages%252Fm_woblery_rzeczne.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.forumsumowe.pl%252Ft-woblery_z_roztocza_prezentacja.html%2526rowstart%253D0%3B800%3B601 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aldebaran Napisano 4 Marca 2015 Share Napisano 4 Marca 2015 Mi najlepiej na prądniku idzie z Krakuskami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kulawazmija Napisano 5 Marca 2015 Share Napisano 5 Marca 2015 założyłem z głupia kiedyś bullhead'a od salmo takiego ok 10cm , chciałem zobaczyć jak chodzi w rzece... wyszedł mi do niego pstrąg taki dobre 35cm!! ale oczywiście mało się nie zesrałem ,a ryba wróciła do swojego dołka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aldebaran Napisano 5 Marca 2015 Share Napisano 5 Marca 2015 A tak z ciekawości - jakie największe ryby złowiliście na prądniku? Ciekaw jestem jakie "okazy" tam pływają. W sklepie wędkarskim słyszałem, że podobno w mieście trafiają się takie na 38cm, choć nie chce mi się w to do końca wierzyć. W tym samym sklepie słyszałem też od sprzedawcy, że na użytku ekologicznym podczas tarła obserwował takie w okolicach 35, większych raczej nie widział. Mój rekord 31cm, a jak u was? Szczerze mówiąc nie zdziwiłbym się, gdyby jakiś kaban 40+ w prądniku siedział (i to nie jeden), ale jest to mała rzeka więc ryby są ostrożne i te starsze bardzo trudno podejść, może stąd brak doniesień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kulawazmija Napisano 5 Marca 2015 Share Napisano 5 Marca 2015 Hmm ciężko powiedzieć... wg mnie na Prądniku powinno się zaprzestać zarybień. Te ryby karłowacieją bo po prostu nie mają co jeść... Żywią się tylko kiełżami i jętką w maju...czasem jakaś żaba przepłynie...Najlepiej byłoby zrobić c&r ale podejrzewam ,że to nie przejdzie... Sam myślałem ,żeby kupić kiełbia ok 100szt i wpuścić w marcu np żeby zdążył się jeszcze wytrzeć...Prawda jest taka ,że w Prądniku nie ma żadnych ryb (kiełbi,strzebli,głowacza,kozy,śliza) ,którymi te ryby mogłyby się żywić... Odnośnie "okazów"... na użytku ekol. można naliczyć z 10 dołków gdzie okaz mógłby siedzieć... Ale czy siedzi, to już nie wiadomo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan.cernik Napisano 5 Marca 2015 Share Napisano 5 Marca 2015 Mój najwiekszy miał 29,9. Kilka dołków powiadasz... A no kilka więc i kłusol wie gdzie szukać i to jest tragedia tej rzeki wieksza niż jej uboga fauna. Robactwa jest dużo i powinno wystarczyć a żab jest pierdylion, czasem nie ma gdzie nogi postawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aldebaran Napisano 5 Marca 2015 Share Napisano 5 Marca 2015 Sam myślałem ,żeby kupić kiełbia ok 100szt i wpuścić w marcu np żeby zdążył się jeszcze wytrzeć...Prawda jest taka ,że w Prądniku nie ma żadnych ryb (kiełbi,strzebli,głowacza,kozy,śliza) ,którymi te ryby mogłyby się żywić... Głowacz podobno jest, ale ile w tym prawdy? Sam myślałem zarybić tam na własną rękę czymś małym, ale myślę, że takie doraźne wpuszczenie 100 ryb nic nie da, musiałoby to być systematyczne zarybianie przez jakiś czas, bo inaczej pstrągi te 100 kiełbi zaraz zeżrą. Swoją drogą, jakieś gospodarstwo produkuje narybek kiełbia, śliza, strzebli itp? Bo nie bardzo wiem skąd się bierze takie ryby do zarybień (o ile w ogóle). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 6 Marca 2015 Share Napisano 6 Marca 2015 Troche smutno się to czyta, największe ryby po 30cm, a kabanem nazywacie już 40+. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petyr Napisano 6 Marca 2015 Share Napisano 6 Marca 2015 Troche smutno się to czyta, największe ryby po 30cm, a kabanem nazywacie już 40+. Ot krakowskie realia. Dlatego wszystkim z Krakowa gul skacze jak prezentujesz swoje pstrągi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan.cernik Napisano 6 Marca 2015 Share Napisano 6 Marca 2015 Troche smutno się to czyta, największe ryby po 30cm, a kabanem nazywacie już 40+. Trzeba też brać pod uwagę że to tak na prawdę siurek który miejscami ma 1,5 metra szerokości. A presja gigantyczna. Na Prądniku powinien być no-kill i zakaz zadziora- takie moje zdanie... Kiedyś trafiłem tam na padlinę w nurcie. Roiło się od robaków które spływały z prądem. Człowiek się prawie porzygał a pstrągi miały dzień dziecka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi