Gość Bartosz Napisano 20 Lutego 2007 Share Napisano 20 Lutego 2007 Jak wszystko co zrobił Jaxon A teraz Cię zaskoczę! Wyobraź sobie, że chwalę sobie woblery Jaxona! Może nie wszystkie, ale jest kilka modeli, na które warto wydać kaskę! Ponadto mam jeszcze kamizelkę i pudełko Jaxona i też spełniają swoje zadanie. Co do reszty mam już więcej uwag. A jeśli idzie o żyłki, to mniej więcej żyłki Sufixa zachowują proporcję między średnicą a wytrzymałością. Na żyłkę 0,23 przypada 4,2 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michi Napisano 1 Marca 2007 Share Napisano 1 Marca 2007 mam pytanie co myślicie o żyłkach mistrall. które z nich są najlepsze o ile są dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaNeK Napisano 1 Marca 2007 Share Napisano 1 Marca 2007 które z nich są najlepsze o ile są dobre. zależy jaką techniką chcesz łowić ja uważam tą firme za profesjonalną jeśli chodzi o żyłki ale wole cupido Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek76 Napisano 5 Marca 2007 Share Napisano 5 Marca 2007 Witam. Mam pytanie odnosnie doboru żyłki. Jestem początkujący wedkarzem, kupiłem wedke ale nie wiem jaką żyłke kupić, tzn jakiej firmy, jaka grubość itp. Ryby które mam zamiar łowić to karp, lin, karaś, płoć. Mam nadzieje, że doswiadczeni koledzy pomogą w doborze odpowiedniej żyłki. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudi Napisano 5 Marca 2007 Share Napisano 5 Marca 2007 Jak na karpia to ok 0.28 przynajmniej ja takiej używam. STROFT lub SUFIX te z czystym sumieniem moge polecic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 5 Marca 2007 Share Napisano 5 Marca 2007 Ryby które mam zamiar łowić to karp, lin, karaś, płoć.Może określ jeszcze jaką metodą ,grunt czy spławik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaNeK Napisano 5 Marca 2007 Share Napisano 5 Marca 2007 Próbowałem tego g...a Wabi się to Crocodile i moim zdaniem nie posiada zalet!!! Skręca się, fatalnie trzyma na węźle a tą o rzekomej średnicy 0,22 bez problemu przerwałem w rękach!!! Sciąłem z kołowrotka i zakończyłem przygodę z żyłkami Jaxona! a ja o jaxonie innego zdania nie mam wybierając się na szczupaka ( jeszcze jako wędkarski okrągły noob ) zakupiłem żyłke jaxon extreme premium >>0.40mm<< chciałem sprawdzić wytrzymałość i podpiołęm hantelka 5kg który pykną ją bez zastanowienia zakupiłem cupido 0.25mm o mocy 10kg i nie wymienie jej za nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akino Napisano 7 Kwietnia 2007 Share Napisano 7 Kwietnia 2007 Czy ktoś z Was miał kiedyś żyłkę Konger Maxilon? Czy jest warta zakupu, czy jest to "dziadostwo"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maju Napisano 25 Kwietnia 2007 Share Napisano 25 Kwietnia 2007 Według mnie sprawuje się całkiem przyzwoicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxon Napisano 7 Maja 2007 Share Napisano 7 Maja 2007 Czy znacie dobre i niedrogie żyłki do łowienia na spławik?Najważniejszye aby dobrze tonęła.Ostatnio kupiłem sobie super żyłkę firmy Zebco sygnowaną przez mistrza zachodniego spławika. Żyłka była droga, a już po pierwszej wyprawie okazała się gorsza od tanich.Miała być tonąca, a według mnie była super pływająca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmk81 Napisano 7 Maja 2007 Share Napisano 7 Maja 2007 proponuję abyś zrobił sobie taki eksperyment. utnij parę centymetrów każdej żyłki jaką masz czy niby tonącą, czy pływająca i wrzuć je delikatnie do wiaderka z wodą. okaże się że każda żyłka bedzie pływac... a potem weź te żyłki zanurz w wodzie... i wtedy dowiesz się o co chodzi z tonącymi żyłkami. (prawo Archimedesa) wg mnie nie ma typowych tonących żyłek. słyszałem to zdanie od wielu wędkarzy i sprzedawców w sklepach wędkarskich wg mnie uczciwych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 7 Maja 2007 Share Napisano 7 Maja 2007 Żeby żyłka lepiej tonęła musisz ją odtłuścić, np. płynem do mycia naczyń lub specjalnym płynem do tego służącym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 8 Maja 2007 Share Napisano 8 Maja 2007 Miała być tonąca, a według mnie była super pływająca Ja na twoim miejscu bym zareklamował ,jeśli to prawda oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gacenty1991 Napisano 9 Maja 2007 Share Napisano 9 Maja 2007 tego roku postanowiłem zainwestowac w spining i kupiłem maxiliona i musze powiedziec że puki co to sie sprawdza. na szczupala kupiłem 0.20 mm na 5.40 kg. awięc żyłka jest mocna. a tak w ogóle to do jakiego sposobu połowu potrzebna Ci ta żyłka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gacenty1991 Napisano 9 Maja 2007 Share Napisano 9 Maja 2007 bardzo mało wiemy o oku ryby. ale zależy co chcesz łapac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxon Napisano 12 Maja 2007 Share Napisano 12 Maja 2007 dzięki za rady stosowałem je oraz pare innych , ale to tylko pół środki. Jak będe następnym razem tym samym sklepie co kupiłem ten bubel to zareklamuje .Bo nawet sprzedawcy nie wiedzą co sprzedają, Lepszym pożytkiem była by wymiana informacji między wędkarzami. DLATEGO OSTRZEGAM :NIE KUPUJCIE żYłKI BROWING FISHING BLACK(wedłuk mnie) nie jest warta swojej ceny!!!!1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmk81 Napisano 12 Maja 2007 Share Napisano 12 Maja 2007 dzięki za ostrzeżenie. na pewno nie kupię. Osobiście ufam żyłkom marki Sufix, Mikado i dragon. szukaj w tych markach odpowiedniej żyłki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
savior Napisano 16 Maja 2007 Share Napisano 16 Maja 2007 Żeby żyłka lepiej tonęła musisz ją odtłuścić, np. płynem do mycia naczyń lub specjalnym płynem do tego służącym. a jak sie nazywa specjalny preparat żeby żyłka tonęła?? bo mnie mało szlak nie trafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 16 Maja 2007 Share Napisano 16 Maja 2007 Taki preparat znajdziesz np. tu : płyn do żyłki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisis Napisano 24 Maja 2007 Share Napisano 24 Maja 2007 Witam, jestem początkującym wędkarzem więc wszystkiego jeszcze nie wiem a chodzi mi mianowicie o żyłkę, zmieniłem na jedne wędce zyłkę (nie pamiętam firmy ale podobno nie najgorsza bo dałem za nią 20zł) o średnicy 0,25 i co się dzieje a przedtem na starej żyłce się to nie działo i na drugim kiju też takiego efektu nie ma, po zarzuceniu sprężyny z zanętą, wieszam bąbkę a ona powolutku podciąga się do góry, ja naciągam żyłkę aby bąbka była przy ziemi a ona znów idzie do góry, dzieje sie tak po każdym rzucie i ta bąbka przez dłuższą chwilę idzie do góry, na poprzedniej żyłce tego nie było, zarzuciełm powiesiłem bąbkę i żyłeczka stała naprężona w miejscu, na drugim kiju tak samo jest a na tym gdzie jest ta nowa żyłka takie jaja się dzieją, czy to problem żyłki ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 24 Maja 2007 Share Napisano 24 Maja 2007 Może trochę gorzej tonie, robi ci się łuk na żyłce i podciąga bombkę. Zarzuć zestaw, wybierz luz kołowrotkiem, połóż kij na podpórki, podkręć korbką tak, żebyś miał bombkę pod kijem i żyłkę naciągniętą. Poczekaj chwilę, aż żyłka utonie i pociągnij ręką żyłkę z kołowrotka ustawiając zwis taki jak ci pasuje. Druga możliwość łowiłeś na dużej fali lub woda mocno "ciągnęła" w bok a ty miałeś za lekką bombkę. W tej sytuacji załóż cięższą bombkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisis Napisano 24 Maja 2007 Share Napisano 24 Maja 2007 wiatru nie było wogóle, a łuk zyłki faktycznie widać na wodzie, gość mi w sklepie powiedział że żyłka super tonąca, a tu widzę że nie i to jest pewnie ta przyczyna ??? Czy to po czasie, jak się żyłka dotrze minie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 24 Maja 2007 Share Napisano 24 Maja 2007 łuk zyłki faktycznie widać na wodzie Zrób tak jak ci napisałem Czy to po czasie, jak się żyłka dotrze minie ??? Jak nie minie a gość reklamował jako tonącą to ją oddasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość VooDoo Napisano 24 Maja 2007 Share Napisano 24 Maja 2007 Wez gąbke i namocz ją płynem do mycia naczyn , a wędke wyrzuc na jak najdalsza odleglosc i połóż na tą gąbke i kręc kołowrotkim , niech nasiąknie płynem do mycia naczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bielik Napisano 22 Sierpnia 2007 Share Napisano 22 Sierpnia 2007 ja do swojej wedziny stosuje robinsona pro match moge polecic ta zylke wczesniejkupowalem jakies jaxony ale slabiutko wypadaly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi