Janek12 Napisano 17 Października 2015 Share Napisano 17 Października 2015 akosa1994, łowisko trudne dla spinningisty. Dużo drobnicy, od jakiegoś czasu jest zatrzęsienie babki - tak mi się wydaje, że to ta rybka. Drapieżnik (szczupak) najedzony, woda czysta tak, że go skusić na spinning jest ciężko co nie znaczy, że nie wykonalne. Łatwiej jest z pstrągiem po wpuszczeniu a to mniej więcej ten czas. Jeżeli chodzi o spinning (szczególnie szczupak) to odradzam to łowisko, moim zdaniem szkoda czasu. Jesteś przydzielony do pomostu ale często po południu robi się luźniej, nie przypuszczam żeby ktoś Ci robił problem, że ze spinningiem się przeszedłeś po kilku pomostach, no chyba, że ściągniesz kilku karpiarzy. Tak z pamięci to od stanowiska 22 do 29 może być więcej zaczepów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Savarian Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Witam koleżanki i kolegów Wracam do wędkowania po ponad dekadzie przerwy, a do tego będę pierwszy raz na Okoniu więc jeśli ktoś z Was chciałby mi doradzić będę bardzo wdzięczny Może zabrzmi to jak herezja wśród kolegów karpiarzy ale chciałem nastawić się na białą rybę nie będącą karpiem Czytałem, że w łowisku trafia się ładny karaś, jest lin i duża populacja jazia. W związku z tym chciałbym zapytać czy na białoryb wymieniony wyżej stosować inne przynęty albo metody połowu. Mam pomost 24 (to chyba niezłe miejsce, z płycizną na wprost, łatwo osiągalną zestawem gruntowym z koszyczkiem lub sprężyną) i takim zestawem też zamierzałem próbować. Przynęta biały + kukurydza chociaż chciałem zapytać czy łowicie na czerwone robaki i czy według Was nie był by to lepszy pomysł w moim wypadku? Chcę łowić w ten sposób i spróbować dobrać się do mniejszych ryb głównie dlatego, że nie czuje się na siłach by ryzykować starcie z kilkukilogramowymi karpiami, a i sprzęt który posiadam nie jest stworzony na taką zabawę choć jak się trafi będzie zabawa Z góry dzięki za wszelką pomoc Pozdrawiam P.S. Czy na Okoniu łowi się na spławik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek777 Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 5 godzin temu, Savarian napisał: ..... Mam pomost 24 (to chyba niezłe miejsce, z płycizną na wprost, łatwo osiągalną zestawem gruntowym z koszyczkiem lub sprężyną) i takim zestawem też zamierzałem próbować. ... Tydzień temu na Okoniu można było połowić. Myślę, że powinieneś zainteresować się pelletami. Biały robak też nie jest zły. Ogólnie pomysł z zestawem gruntowym na 5! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bry1ant Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Ja bylem w poniedzialek i musze przyznac ze rece czuje do dzis. Ponad 20szt karpia 1,5-2,5kg, jesiotr 7kg i karp 6kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bry1ant Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Ja bylem w poniedzialek i musze przyznac ze rece czuje do dzis. Ponad 20szt karpia 1,5-2,5kg, jesiotr 7kg i karp 6kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janek12 Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Na Okoniu jest dużo białej ryby w której łowieniu może przeszkadzać babka. Co ciekawe nieraz trzeba się postarać aby ta biała ryba współpracowała, po za tym to nie jest łowisko gdzie się pojedzie i zawsze połapie. Zaobserwowałem kiedyś zima - wiosna ciekawy efekt (miałem takie szczęście) jakby gatunki białej ryby zaczynały żerować z jakimś opóźnieniem w które się wstrzeliłem, za bardzo sobie nie przeszkadzały, za każdym wędkowaniem co tydzień łowiłem inne ryby (każdy wyjazd głównie jeden gatunek), raz pstrągi, drugim razem liny, trzecim karasie, czwartym jazie, piątym karpie. Nie złapałem tam jeszcze np. leszcza, jesiotra, sandacza, suma a parę razy tam byłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Savarian Napisano 21 Kwietnia 2016 Share Napisano 21 Kwietnia 2016 Dzięki wielkie wszystkim za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wirage Napisano 21 Czerwca 2019 Share Napisano 21 Czerwca 2019 Witam wszystkich, jakie techniki i przynęty polecacie na stanowisko 40,wędkowanie całodobowe od 20.00 do 20.00.dziekuje z góry za pomoc bywalców tego łowiska 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi