bobiniarz Napisano 20 Kwietnia 2009 Share Napisano 20 Kwietnia 2009 Jakich używacie sygnalizatorów brań do gruntu, proszę pominąć sygnalizatory elektroniczne i DS, czy są jakieś skuteczne oprucz nich? Jak do tej pory urzywałem takiego podwieszanego do przelotki, przekładało się rzyłkę i opuszczało się go. Niestety przy dłurzszym rzucie lub przy fali żyłki nie da się odpowiednio naciągnąć i brań nie widać, za to po obciążeniu taśmą ołowianą taki wsaźnik lepiej naciąga żyłkę, za to plącze ją przy zarzucaniu. Drugi typ jaki stosuję to taka styropianowa bąbka z dwoma ,,czułkami'' na końcu których są dwie kulki, żyłkę wsadza się pomiędzy te dwie kulki a całe urządzonko przywiązuje się do okraczki blisko ziemi. gdy ryba bierze to ,,teoretycznie'' powinna wyciągnąć żyłkę z pomiędzy kulek i wsaźnik powinien spaść na ziemię, ale ostatnio to wskaźnik spadł dopiero jak okonek zaczął mi majtać całą wędką a haczyk miał już w skrzelach. Proszę o pomoc w wyborze dobrego sygnalizatora, może jakieś własne patenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nexus Napisano 20 Kwietnia 2009 Share Napisano 20 Kwietnia 2009 troche mylisz pojecia... ta podwieszana bombka ma sie wyczepic w momencie zacinania najlepszym rozwiazaniem jest swinger - polaczenie obu opisanych przez ciebie sygnalizatorow. wpisz haslo w googlach albo allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiniarz Napisano 20 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2009 Poszukałem popatrzyłem i się dziwię dlaczego wcześniej na to nie wpadłem?! Swietny patent, przerobie sobie te swoje bąbki i będzie git. Nexus, dzięki za wyjaśnienie, faktycznie coś mi nie pasowało z tą bąbką i teraz już wiem co! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubiak Napisano 20 Kwietnia 2009 Share Napisano 20 Kwietnia 2009 Swinger dobra rzecz. Korzystam w połączeniu z sygnalizatorem elektronicznym i jeszcze mnie nie zawiódł. Przydatny też jest ten ciężarek na nim umieszczony. Jak masz dużą fale to przesuwasz w stronę tego kolorowego, żeby ci nie pokazywało fałszywych brań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 najlepszym rozwiazaniem jest swinger A jakie są wasze doświadczenia odnośne czułości swingerów? Posiadam jeden z tańszych modeli (ok. 30zł) i moim zdaniem nie ma porównania do łowienia na DS. Delikatnych brań po prostu nie widać (oczywiście używam zestawu swinger+ sygnalizator elektroniczny) Jak sprawa ma się w przypadku drogich swnigerów np. FOX? Napiszcie tak z ręką na sercu, czułość porównywalna do DS czy jednak trochę słabsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Delikatnych brań po prostu nie widać (oczywiście używam zestawu swinger+ sygnalizator elektroniczny) A od kiedy swinger jest do delikatnych brań? On ma napinać żyłkę i wskazać, że karp zaraz zacznie wybierać linkę z wolnej szpuli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ds-fan Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 No coś ty Miras .Ds nic w czułości nie przebije ,może tylko swingtip lub quiwertip. Kiedyś założyłem na ds-a najmniejszą bąbkę to ana drgnęła a szczytówka pikała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 od kiedy swinger jest do delikatnych brań? On ma napinać żyłkę i wskazać, że karp zaraz zacznie wybierać linkę z wolnej szpuli Tego nie wiedziałem. Wychodziłem z założenia że ma takie zastosowanie jak podwieszane bombki itp. No to już teraz wiem o co biega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Jakich używacie sygnalizatorów brań do gruntuWszystkich które sa dostępne i co najważniejsza sprawdzają sie u mnie .Tz:1]-boczna szczytówka 2]-bombka czy "małpka" 3]-swingery Nie przypadkowo ustawiłem kolejności ,bo najczulsza jest boczna szczytówka [sandacz],następnie wszelkie podwieszane bombki ,tu trzeba wiedzieć jak zastosować ,np na rzece to juz extrim mało kto wie jak ustawić wędzisko i dociążyć bombkę prawidłowo aby nurt nie ściągał. swingery to tylko przy dużych rybach i zdecydowanych braniach [nie polecam nowości swinger jaxona z podświetleniem za 45pln świetną podróba foxa połamał sie po pierwszym razie] Dodam ze każdy z ww sygnalizatorów używam w innej sytuacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiniarz Napisano 22 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2009 maniek, czy ta boczna szczytówka to swingtip? Czy to jeszcze jakiś inny patent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ds-fan Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Bobiniarz Swing tip to jest taka "zwisająca"szczytówka,jak ryba bierze to ona sie prostuje.tutaj możesz o tym poczytać >>>KLIKNIJ<<< polecam przeczytać całą książeczkę o ds (z lewej zmieniasz artykuły. Pisze "złamana"bo ilekroć w poprzednich sezonach byłem ze swing tipem nad wodą to zawsze ktoś mnie zaczepiał pytaniem :ooooo widzę że szczytówka sie złamała???? W moim rejonie wędkarze są raczej tradycionalistami (w większości) łowiącymi na sprężynkę,chodziarz od 2-3 sezonów coraz więcej feederowców widuję nad wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiniarz Napisano 22 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2009 ds-fan, wiem co to jest swingtip, dzięki za dobre chęci. Ja tylko zastanawiam się czy to właśnie miał na myśli maniek pisząc o bocznej szczytówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Ja tylko zastanawiam się czy to właśnie miał na myśli maniek pisząc o bocznej szczytówce.Nie ,nie chodzi mi o "złamana szczytówkę">[w/g ds-fan, ] boczna szczytówka to jak byś najczulszą szczytówkę z DS przymocował z boku wędziska tuż po wyżej kołowrotka ,mam takie wędzisko do żywca 3m cw 50 sztywne jak kij od szczotki ,kupione na drawskie szczupaki ,a teraz dokładam boczną szczytówkę i mam wędzisko na odrzańskie sandacze ,dodam że bardzo czule ,no i po za tym przy mocnym szarpnięciu drapieżnika żyłka się sama wypina ,dodatkowym plusem jest mały dzwoneczek na końcu bocznej szczytówki .Ja to ustrojstwo używam na drapieżnika ale na wodzie stojącej można i na białą rybę.A tak to wygląda na fotce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubal Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 maniek, Widziałem podobny patent na Rybniku, tylko koleś używał "kawałka blaszki", działało to na podobnej zasadzie, ale byloo krótsze i przylegało bliżej blanku. Tylko on łowił płotki i leszczyki. Tylko pytanie: Nie wiem czy moje obawy są słuszne, ale wiatr, fala, deszcz a nawet nietoperki i tym podobne stworki zrzucają często żyłke? Mam nadzieje, ze jakiś zlot haczykowców będzie, bo miło mi bedzie z tobą maniek połapac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 ale wiatr, fala, deszcz a nawet nietoperki i tym podobne stworki zrzucają często żyłke? Szczytówka jest bardzo elastyczna ,a w zasadzie to 3 szczytówki w komplecie ,wiatr czy fala ani tym bardziej deszcz nie zrzuci żyłki ,co do nietoperza to może się tak zdarzyć jak wędzisko będzie stało wysoko ,ale takie ustawienie wyklucza skuteczne branie sandacza ,wiec jeszcze mi sie nie zdarzyło zrzucenie przez nietoperza.zobacz jak jest ustawione wędzisko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiniarz Napisano 23 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2009 No no... Takiego patentu to ja jeszcze nie widziałem. Dzięki maniek, teraz pozostaje mi tylko zmontować takie coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
protein_boy Napisano 23 Kwietnia 2009 Share Napisano 23 Kwietnia 2009 No ja też już to widziałem kilka razy na łowisku;) Fajna sprawa ponoć. Nie wiecie możę jak takie coś samemu zmajstrować?? Bo po co mam w sklepie kupic za 25zł?? Myśle, żę ktoś mi zdradzi ten patent:D Dzięki i pozdrawiam;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt Napisano 23 Kwietnia 2009 Share Napisano 23 Kwietnia 2009 protein_boy masz jak byk pokazane jak to zrobić i zamontować ze zdjęc manka, wystarczy taśma klejąca, rurka termo kurczliwa, opaska gumowa, kawałek drutu i szczytowka(może też być "włos" z miotły z tych długich z tworzywa ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiniarz Napisano 24 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2009 maniek, jeszcze jedna proźba, jak możesz to wstaw zdjęcie samej końcówki tej bocznej szczytówki (tam gdzie przechodzi żyłka) bo nie wiem jak zrobić żeby się żyłka wypinała podczas brania/zacinania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Widok ogólny z kilku stron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr chorzów Napisano 6 Maja 2009 Share Napisano 6 Maja 2009 Maniek o ile dobrze kombinuje to mocowanie do wędki jest na „sztywno” a elementem czynnym podczas brania jest sama „boczna szczytówka” zaczyna się wyginać i dzwonić ?? Czy przy mocniejszym pociągnięciu żyłka spada z zaczepu i luźno leci z kołowrotka ?? Z czego jest wykonany ten sygnalizator /cienka szczytówka/?? Co stosujesz przy "pionowym ustawieniu kija" jaki sygnalizator ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiniarz Napisano 7 Maja 2009 Autor Share Napisano 7 Maja 2009 maniek, wielkie DZIĘKI, masz odemnie ,,pomógł'' . Ja myślałem że to jakiaś wymyślna przelotka jest a to po prostu drucik , prościej się nie da! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 7 Maja 2009 Share Napisano 7 Maja 2009 prościej się nie da!I o to chodzi ma być konst. prosta i nie zawodna . piotr chorzów, Tak do wędziska przypinasz za pomocą gumki taki gumowy element [na fot nr1] ,w czasie holu ryby można jedną ręką szybko odpiąć jak przeszkadza .Same szczytówki sa z włókna węglowego lub szklanego tyle tylko że bardzo cienkie i miękkie .W czasie brania szczytówka sie wygina i żyłka spada z tego drucika ,a kabłąk kołowrotka jest otwarty .Co stosujesz przy "pionowym ustawieniu kija" jaki sygnalizator ?? Zwykłą bombkę ,tyle tylko że doczepiam obciążenie zależne od siły nurtu bo łowie na rzece .Obciążenie nie może być za małe ,bo nurt napiera na żyłkę a i nie za duże bo ryba wyczuje opór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szoperx Napisano 7 Maja 2009 Share Napisano 7 Maja 2009 Nie będę otwierał nowego tematu, więc może tutaj zapytam, może proste pytanie, ale kupiłem taki sygnalizator i nie wiem jak to założyć, po prostu wcześniej tego nie używałem, może mi ktoś podpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 7 Maja 2009 Share Napisano 7 Maja 2009 a choćby tu było ostatnio http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?p=123129#123129 Oczywiście, bez gumek i z zamkniętym kabłąkiem jeśli mowa o białej rybie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi