Gość Anonymous Napisano 1 Lutego 2006 Napisano 1 Lutego 2006 Witam. Zamierzam w marcu jak dopisze pogoda uderzyć z pikerem na wiosenną rzeczną płoć. Pragną bym sie poradzić odnośbnie zanęty do koszyczka. Skomponwałem sobie taką mieszankę: 1kg Dragon Milenium Płoć 1/2 szklanki prażonych mielonych konopi 1/2 szklanki gotowanych konopi 1/2 szklanki mąki kukurydzianej zapach: nostrzyk lub anyż 1 szklanka mielonych płatów owsianych jako lepiszcze 1/2 szklanki białych robaków. Co myślicie o takiej kompozycji czy będzie ona skuteczna w tym okresie na rzece i jak ewentualnie ją poprawić.??? Jak radzićie nęcić czy poprzestać tylko na koszyczku czy terz podnęić także małymi kulami??
Gość Anonymous Napisano 3 Lutego 2006 Napisano 3 Lutego 2006 No panowie czy nikt nie doradzi , nie pomoże?
michal89 Napisano 14 Lutego 2006 Napisano 14 Lutego 2006 Na płoć zanęta może i dobra. Trzeba sprawdzić! Ja w zeszłym roku stosowałem na rzekę do feedera zanętę Dragon Clasic z dodatkiem płatków owsianych
wędkarz wa-wa Napisano 14 Lutego 2006 Napisano 14 Lutego 2006 zależy jaki uciąg na rzece i czy ewentualnie nie dodać gliny , żeby ci te kule nie odpłyęły zbyt daleko,i pamiętaj na wiosnę często zanętę się dobarwia na czarny kolor,ochrona ryby przed drapieżnikami,w ciemną wejdzie w jasną będzie ją widać i może nie wejść.postaram się do marca coś więcej Ci podpowiedzieć.
Jarosław Napisano 2 Kwietnia 2006 Napisano 2 Kwietnia 2006 Ja bym powiedział tak. Kulami bym nie nęcił tylko procą, bo na wiosnę trzeba mało nęcić. Dodałbym atraktora płociowego w płynie Sensasa, i zanętę bym dał żółtą albo czerwoną. Na wiosnę po przyborach wiosennych dno jest wyczyszczone a więc jasne. A Wy róbta co chceta.
Kotwica Napisano 30 Marca 2008 Napisano 30 Marca 2008 Witam serdecznie jestem tutaj nowy !! Mam pytanie czy moglibyście mi pomuc skomponować zanętę na wiosenne płocie a konkretniej na zawody (duża presja wędkarska) , które odbędą się 13 kwietnia na jeziorze o głębokości od 1,5 do 3 metrów.I do tego jeszcze jakieś sprawdzone dodatki smakowe,zapachowe i atraktory oraz wszelkiego rodzaju robactwo np. czy oprócz jokersa w glinie dodać jeszcze jakieś inne robactwo do tego lub zanęty np. jakieś pinki,białego robala lub czerwonego czy może jeszcze coś innego.Dodam tylko , że glinkę rozpraszającą już zakupiłem w opakowaniu 2 kilowym.Dopowiem tylko , że mogę na to wydać do 50 zł gdyż jestem jeszcze młody i nie pracuję :( Za wszelkie cenne mi informacje serdecznie dziękuję , i obiecuję , że jeśli będę wiedział coś o co wy pytacie napewno conieco doradzę.
Lary Napisano 30 Marca 2008 Napisano 30 Marca 2008 O teraz tutaj pytanko . Weź zanętę płociową do tego dodaj anyż plus kolendra na trawienie nie dodawaj nic grubego do zanęty aby płotka za szybko się nie najadła reszta w poprzednim pytaniu
sinus Napisano 31 Marca 2008 Napisano 31 Marca 2008 Witam serdecznie jestem tutaj nowy !! kolego Kotwica, uzbroj się proszę w odrobinę cierpliwości..... zadawanie tego samego pytania w kilku tematach może wywołać co najwyżej irytację użytkowników.... do zawodów masz 2 tygodnie, a jeżeli ktoś znajdzie chwilę czasu i będzie się czuł na siłach żeby tobie pomóc w kwestii zawodów, to odpisze.... ale nie już teraz natychmiast jak w reklamie tatry : bez pośpiechu...
Kotwica Napisano 31 Marca 2008 Napisano 31 Marca 2008 Jarosławie a ty Co mi polecasz za mieszankę do 50 zł ??
stocha Napisano 31 Marca 2008 Napisano 31 Marca 2008 Co mi polecasz za mieszankę do 50 zł Widzę że wszystko bardzo Cię ciekawi Jeśli sam nie wiesz co zastosować to najzwyczajniej w świecie kup firmówkę Marcela lub Sensa na płoć i dodaj do tego pinkę.Ot cała twoja filozofia na temat zanęty na zawody zostanie obalona
Kotwica Napisano 1 Kwietnia 2008 Napisano 1 Kwietnia 2008 A smaki i zapachy ?? i do tego konopie mi się wydaje , że to podstawa tylko mam problem jakie zapachy i smaki .
risek2206 Napisano 10 Maja 2008 Napisano 10 Maja 2008 Witam. Mam takie pytanie i prosbe jednoczesnie:)nigdzie nie moglem znalezc dobrego konkretnego tematu, dokladniej jaka zanete skompletowac na ploc. Lowisko woda stojaca, dosyc plytka srednio 1-1,5m, dno muliste plaskie. Jaka zaneta ( Traper, Sensas, Lorpio?). I jednoczesnie zeby nie byla za droga. Jakie dodatki czy cos proponujecie? Prosze o pomoc:) z gory dziekuje:)
MagnuM Napisano 10 Maja 2008 Napisano 10 Maja 2008 Posiekane białe robaki, mąka kukurydziana, płatki owsiane, bułka tarta. Albo po prostu kupić zanęte na płoć na wodę stojącą ( osobiscie polecam Trapera).
jarzyna92 Napisano 10 Maja 2008 Napisano 10 Maja 2008 500g bułki tartej 150g- mąki kukurydzianej 100g-płatków owsianych 150g-biszkoptów 100q-mąki pszennej cukier mi ta zanęta najbardziej pasuje na wiosenne płocie
Gość lin Napisano 11 Maja 2008 Napisano 11 Maja 2008 hmm czy fachowcy mogliby ocenic ta zanete jarzyny92 :->?
sinus Napisano 11 Maja 2008 Napisano 11 Maja 2008 hmm czy fachowcy mogliby ocenic ta zanete jarzyny92 :->? fachowcem się co prawda nie czuję, ale moim zdaniem za dużo w niej składników klejących (mąka i płatki i biszkopt) - taki lekki beton z tego wyjdzie moim zadaniem + oczywiście jakiś zapach, robaczki i/lub pęczak i/lub kuku zależnie co na haku
jarzyna92 Napisano 11 Maja 2008 Napisano 11 Maja 2008 warto ją spróbować a zamiast cukru może być inny srodek słodkości np jakiś zapach
Gość lin Napisano 11 Maja 2008 Napisano 11 Maja 2008 no wlasnie tez mi sie wydawalo ze z zanety wyjdzie gips, kiedys tez sam probowalem robic wlasne zanety podobne do tej i tez byl beton
sinus Napisano 11 Maja 2008 Napisano 11 Maja 2008 no wlasnie tez mi sie wydawalo ze z zanety wyjdzie gips, kiedys tez sam probowalem robic wlasne zanety podobne do tej i tez byl beton ale jak ograniczysz mąkę, dodasz konpie prażone + to co napisałem powyżej to uzyskasz w mirę dobrą zanętę....
Gość lin Napisano 11 Maja 2008 Napisano 11 Maja 2008 dlatego lepiej jak wydam te 5zl na ulubiona zanete Traper Płoć/Feeder dodam atraktora i wychodze na tym lepiej niz bawic sie we wlasne zanety na moim jeziorze dla mnie traper to faworyt, no jeszcze sensas i marcel ale to wiadomo heh
jarzyna92 Napisano 11 Maja 2008 Napisano 11 Maja 2008 Ale moja zanęta świetnie się na koszyk nadaje bo długo się trzyma
sinus Napisano 11 Maja 2008 Napisano 11 Maja 2008 dlatego lepiej jak wydam te 5zl na ulubiona zanete Traper Płoć/Feeder dodam atraktora i wychodze na tym lepiej niz bawic sie we wlasne zanety to zależy jaki masz dostęp do składników.... był czas, gdzie tartą bułkę, i śrutę zbożową miałem za darmo i oplacało się robić własne zanęty.... poza tym na wyższym stopniu wtajemniczenia chcesz mieć pełną świadomość co ląduje w wodzie.... więc gotowce odstawiasz i komponujesz samemu.... ale z lenistwa również kożystam z firmówek....
jarzyna92 Napisano 11 Maja 2008 Napisano 11 Maja 2008 Ja zawsze używam własnej zanęty bo mam tą pewność i zresztą co za różnica czy to będzie firmowa czy własna ja jeszcze dodaje koncentratu dla świń
sinus Napisano 11 Maja 2008 Napisano 11 Maja 2008 ja jeszcze dodaje koncentratu dla świń na pasze radzę uważać.... na koncentraty tym bardziej, baardzo łatwo przekarmić - sam boleśnie się o tym przekonałem na własnej skórze....
jarzyna92 Napisano 11 Maja 2008 Napisano 11 Maja 2008 Daje np prenium forte z sano i mam 10X lepsze branie a taki koncentrat można kupić na kilo. ja nie muszę bo mam świnie więc wezmę ze 200g i już
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.