Skocz do zawartości
tokarex pontony

Zanęta na wiosenną płoć

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous
Napisano

Witam.

Zamierzam w marcu jak dopisze pogoda uderzyć z pikerem na wiosenną rzeczną płoć.

Pragną bym sie poradzić odnośbnie zanęty do koszyczka.

Skomponwałem sobie taką mieszankę:

1kg Dragon Milenium Płoć

1/2 szklanki prażonych mielonych konopi

1/2 szklanki gotowanych konopi

1/2 szklanki mąki kukurydzianej

zapach: nostrzyk lub anyż

1 szklanka mielonych płatów owsianych jako lepiszcze

1/2 szklanki białych robaków.

Co myślicie o takiej kompozycji czy będzie ona skuteczna w tym okresie na rzece i jak ewentualnie ją poprawić.???

Jak radzićie nęcić czy poprzestać tylko na koszyczku czy terz podnęić także małymi kulami??

przynęty na klenia   Dragon
Gość Anonymous
Napisano

No panowie czy nikt nie doradzi , nie pomoże?

• 2 weeks later...
Napisano

Na płoć zanęta może i dobra. Trzeba sprawdzić! Ja w zeszłym roku stosowałem na rzekę do feedera zanętę Dragon Clasic z dodatkiem płatków owsianych

Napisano

zależy jaki uciąg na rzece i czy ewentualnie nie dodać gliny , żeby ci te kule nie odpłyęły zbyt daleko,i pamiętaj na wiosnę często zanętę się dobarwia na czarny kolor,ochrona ryby przed drapieżnikami,w ciemną wejdzie w jasną będzie ją widać i może nie wejść.postaram się do marca coś więcej Ci podpowiedzieć.

• 1 month later...
Napisano

Ja bym powiedział tak. Kulami bym nie nęcił tylko procą, bo na wiosnę trzeba mało nęcić. Dodałbym atraktora płociowego w płynie Sensasa, i zanętę bym dał żółtą albo czerwoną. Na wiosnę po przyborach wiosennych dno jest wyczyszczone a więc jasne. A Wy róbta co chceta. :mrgreen:

• 1 year later...
Napisano

Witam serdecznie jestem tutaj nowy :) !!

Mam pytanie czy moglibyście mi pomuc skomponować zanętę na wiosenne płocie a konkretniej na zawody (duża presja wędkarska) , które odbędą się 13 kwietnia na jeziorze o głębokości od 1,5 do 3 metrów.I do tego jeszcze jakieś sprawdzone dodatki smakowe,zapachowe i atraktory oraz wszelkiego rodzaju robactwo np. czy oprócz jokersa w glinie dodać jeszcze jakieś inne robactwo do tego lub zanęty np. jakieś pinki,białego robala lub czerwonego czy może jeszcze coś innego.Dodam tylko , że glinkę rozpraszającą już zakupiłem w opakowaniu 2 kilowym.Dopowiem tylko , że mogę na to wydać do 50 zł gdyż jestem jeszcze młody i nie pracuję :(:( Za wszelkie cenne mi informacje serdecznie dziękuję , i obiecuję , że jeśli będę wiedział coś o co wy pytacie napewno conieco doradzę. :wink::wink::wink:

Napisano

O teraz tutaj pytanko :razz: . Weź zanętę płociową do tego dodaj anyż plus kolendra na trawienie nie dodawaj nic grubego do zanęty aby płotka za szybko się nie najadła reszta w poprzednim pytaniu :wink:

Napisano
Witam serdecznie jestem tutaj nowy :) !!

kolego Kotwica, uzbroj się proszę w odrobinę cierpliwości..... zadawanie tego samego pytania w kilku tematach może wywołać co najwyżej irytację użytkowników.... :roll:

do zawodów masz 2 tygodnie, a jeżeli ktoś znajdzie chwilę czasu i będzie się czuł na siłach żeby tobie pomóc w kwestii zawodów, to odpisze.... ale nie już teraz natychmiast :roll:

jak w reklamie tatry : bez pośpiechu...

Napisano
Co mi polecasz za mieszankę do 50 zł

Widzę że wszystko bardzo Cię ciekawi :mrgreen::wink:

Jeśli sam nie wiesz co zastosować to najzwyczajniej w świecie kup firmówkę Marcela lub Sensa na płoć i dodaj do tego pinkę.Ot cała twoja filozofia na temat zanęty na zawody zostanie obalona :roll::cool:

• 1 month later...
Napisano

Witam. Mam takie pytanie i prosbe jednoczesnie:)nigdzie nie moglem znalezc dobrego konkretnego tematu, dokladniej jaka zanete skompletowac na ploc. Lowisko woda stojaca, dosyc plytka srednio 1-1,5m, dno muliste plaskie. Jaka zaneta ( Traper, Sensas, Lorpio?). I jednoczesnie zeby nie byla za droga. Jakie dodatki czy cos proponujecie? Prosze o pomoc:) z gory dziekuje:)

Napisano

Posiekane białe robaki, mąka kukurydziana, płatki owsiane, bułka tarta.

Albo po prostu kupić zanęte na płoć na wodę stojącą ( osobiscie polecam Trapera).

Napisano

500g bułki tartej

150g- mąki kukurydzianej

100g-płatków owsianych

150g-biszkoptów

100q-mąki pszennej

cukier

mi ta zanęta najbardziej pasuje na wiosenne płocie

Napisano

hmm czy fachowcy mogliby ocenic ta zanete jarzyny92 :->?

Napisano
hmm czy fachowcy mogliby ocenic ta zanete jarzyny92 :->?

fachowcem się co prawda nie czuję, ale moim zdaniem za dużo w niej składników klejących (mąka i płatki i biszkopt) - taki lekki beton z tego wyjdzie moim zadaniem + oczywiście jakiś zapach, robaczki i/lub pęczak i/lub kuku zależnie co na haku

Napisano

no wlasnie tez mi sie wydawalo ze z zanety wyjdzie gips, kiedys tez sam probowalem robic wlasne zanety podobne do tej i tez byl beton :D

Napisano
no wlasnie tez mi sie wydawalo ze z zanety wyjdzie gips, kiedys tez sam probowalem robic wlasne zanety podobne do tej i tez byl beton

ale jak ograniczysz mąkę, dodasz konpie prażone + to co napisałem powyżej to uzyskasz w mirę dobrą zanętę....

Napisano

dlatego lepiej jak wydam te 5zl na ulubiona zanete Traper Płoć/Feeder dodam atraktora i wychodze na tym lepiej niz bawic sie we wlasne zanety :) na moim jeziorze dla mnie traper to faworyt, no jeszcze sensas i marcel ale to wiadomo heh

Napisano
dlatego lepiej jak wydam te 5zl na ulubiona zanete Traper Płoć/Feeder dodam atraktora i wychodze na tym lepiej niz bawic sie we wlasne zanety :)

to zależy jaki masz dostęp do składników.... był czas, gdzie tartą bułkę, i śrutę zbożową miałem za darmo i oplacało się robić własne zanęty.... poza tym na wyższym stopniu wtajemniczenia chcesz mieć pełną świadomość co ląduje w wodzie.... więc gotowce odstawiasz i komponujesz samemu.... ale z lenistwa również kożystam z firmówek.... :wink:

Napisano

Ja zawsze używam własnej zanęty bo mam tą pewność i zresztą co za różnica czy to będzie firmowa czy własna ja jeszcze dodaje koncentratu dla świń

Napisano
ja jeszcze dodaje koncentratu dla świń

na pasze radzę uważać.... na koncentraty tym bardziej, baardzo łatwo przekarmić - sam boleśnie się o tym przekonałem na własnej skórze....

Napisano

Daje np prenium forte z sano i mam 10X lepsze branie a taki koncentrat można kupić na kilo. ja nie muszę bo mam świnie więc wezmę ze 200g i już

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.