Ghor Napisano 22 Lutego 2009 Share Napisano 22 Lutego 2009 Dodam, że ta z cw 10-30 ma oznaczenia ML(sredniolekka) a 5-20 M(srednia) i jest to oznaczenia "miękkości", a więc ta z większym ciężarem jest o klasę bardziej miękka niż ta z mniejszym...i czy ten ciężar wyrzutu ma wpływ na "czucie" przynęty(jest spora różnica między 5-20 a 10-30?)czy ma znaczenie tylko przy zarzucaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 22 Lutego 2009 Share Napisano 22 Lutego 2009 jezeli chodzi o shimano to napewno cos pokreciles albo pomylka w opisie, zreszta wersja tele niejest rozchwytywana wiec nie dziwie sie ze nie poprawili. w rzeczywistosci jest tak: UL 2 - 10g, L 3 - 15g, ML 5 - 20g, M 10 - 30g, MH 15 - 40g, H 20 - 50g, i tyczy sie to mocy nie akcji. akcja jak na shimano w modelu catana to med co najwyzej med-fast, w wersji tele bynajmniej szybsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kakazagle Napisano 22 Lutego 2009 Share Napisano 22 Lutego 2009 zastanawiam się nad wyborem pomiędzy: Dragon Mystery XT Impulse Spin 2,4m 5-25g a Jaxon Perseus Ultra Spin 2,4m do 32g. może mi ktoś doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_st Napisano 23 Lutego 2009 Share Napisano 23 Lutego 2009 zdecyduj sie co chcesz lowic, jak chcesz komfortowo lowic szczupaki to bierz perseusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
opium1221 Napisano 28 Lutego 2009 Share Napisano 28 Lutego 2009 Chciałbym dołączyć się do pytania w temacie , a mianowicie: Moja przygoda ze spiningiem niedawno się zaczęła. Chciałbym się zaopatrzyć w wędkę (ok.200zł)przeznaczoną do połowu średnich i dużych okoni , oraz niedużych szczupaków. Jeżeli znacie jakąś wędkę godną uwagi napiszcie. Słyszałem , że Dragon ma świetne spiningi , ale nie mogę wybrać modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 28 Lutego 2009 Share Napisano 28 Lutego 2009 opium1221, napisz gdzie będziesz wędkował i na jakie przynęty ,wtedy spróbujemy dobrać kijek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
opium1221 Napisano 28 Lutego 2009 Share Napisano 28 Lutego 2009 Prawie zawsze łowie na wodach stojących , przeważnie są to zalewy z niewielką głębokością max 4 m. Szczerze nie znam się jeszcze na dobieraniu przynęt ale będą to pewnie gumy od 5cm do 7 cm , woblery od 5 do 10 cm ( tak na oko jeżeli jestem w błędzie to mnie poprawcie i przebaczcie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_st Napisano 28 Lutego 2009 Share Napisano 28 Lutego 2009 Dragon Millenium Super Fast 2.70 cw 5-25, swietny kij do takich przynet jakie wymieniles i pozwoli na komfortowe wyholowanie nawet sporych ryb. w jezozwierzu jest w dobrej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
opium1221 Napisano 28 Lutego 2009 Share Napisano 28 Lutego 2009 Dużo czytałem na forum o serii milenium lecz nie wiedziałem jaki model będzie najodpowiedniejszy. Jednak co do większych ryb użytkownicy forum mieli różne opinie , jedni mówili , że kij się nadaje , a drudzy ,że nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radzio Napisano 28 Lutego 2009 Share Napisano 28 Lutego 2009 Powiem to tak że seri millenium jest w miare ok zwazywszy na cene na początek wystarczy napewno ale mam inne pytanie w jaki sposób chcesz wyselekcjonować że bedziesz łowił małe szczupaki i duże okonie . Moje zdanie jest takie że musisz sie zdecydowac na jakieś konkretne ryby/przynęty bo jak myslisz że kupisz tzw kij uniwersalny to nie bedzie sie nadawał do żadnej "ryby"w 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_st Napisano 28 Lutego 2009 Share Napisano 28 Lutego 2009 sprecyzowal przynety: gumy od 5cm do 7 cm , woblery od 5 do 10 cm no i ten ww. dragon spokojnie sobie z takimi przynetami poradzi, zwlaszcza na wodzie stojacej. duze okonie wala w duze gumy a nie w mikropaproszki, ja swoje najwieksze okonie lowilem na 7cm rippery i to wtedy kiedy przestawialem sie na szczuplego po bezowocnym biczowaniu wody malymi paprochami, to mnie nauczylo co nieco o okoniach, wiadomo ze od kazdej reguly sa wyjatki, ale jezeli kolega faktycznie bedzie lowil na 7cm gumy to nie martwilbym sie o to ze male okonie beda czestym przylowem. Dużo czytałem na forum o serii milenium lecz nie wiedziałem jaki model będzie najodpowiedniejszy. Jednak co do większych ryb użytkownicy forum mieli różne opinie , jedni mówili , że kij się nadaje , a drudzy ,że nie. powiem Ci tak 70cm szczupaka wyholujesz na tym kiju bez problemu, a wiekszego tez dasz rade na dobrze ustawionym hamulcu, zapasie linki, wiec nie przejmowalbym sie o wytrzymalosc tego kija, zwlaszcza ze bedzie lowil na wodzie stojacej a nie ciagnal wielkie ryby z nurtu duzej rzeki. wiec skoro napisales ze glownie beda to srednie szczupaki, to od czasu do czasu jak przy odrobinie szczescia trafi ci sie wiekszy, to tez dasz rade z nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 5 Marca 2009 Share Napisano 5 Marca 2009 a ja mam na oku pod szczupaka tak: - shimano od catany(mietka troche), nexave do beastmastera 10-30, - robinson diplomat top spin 10-30(calkiem ciekawy i z opisu producenta pioro), - dragon mystery impulse 5-25(troche przyciezkawy), jest cos jeszcze 2,7m godnego uwagi w przedziale 150-200zl ? wolalbym raczej max do 30g +/- powiedzmy te 5g max(bardziej minus ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilio Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Witam mam problem z wyborem wędki i kołowrotka. Czy ten kij Mikado Temptation Light LS Spin jest dobty jakościowo i polecili byście go mi i czy dobrali byście mi do niej jakiś kołowrotek z firmy mikado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CHOMIK1980 Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Kolego napisz najpierw do czego on ma ci służyć...na jaką rybę ,brzeg czy łódka itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Witam to mój 1 post tutaj Chciałbym kupic spinning na szczupaka i większe okonie te małe zawsze wypuszczam. Wiem, że lepsze dłuższe ale jakoś uparłem się na długośc 240cm chyba dlatego, że łatwiej zapakowac a róznymi pojazdami na ryby się jeździ. Łowię głównie na zalewach, jeziorach, korytach rzek. Głównie z brzegu nie mam łódki:( Wybrałem sobie coś takiego: BERKLEY LIGHTNING SPIN 240/10-30 GR CORMORAN Carb-O-Star X 240/30g. DRAGON MYSTERY Turbo Spin 2,40m 10-35g KONGER Aviator Spin 2,40m. c.w. 8-30g. AWA-SHIMA DOGFIGHT 2,40M 10-30g 5 modeli :/ jak dla mnie za duży wybór, pomórzcie wyrzucic jakieś z tej listy! Najbardziej podoba mi się ta awa shima i berkley ale totalnie zielony w temacie jestem więc doradźcie mi cośSmile Dużo dobrego naczytałem się o Aviatorze od Kongera a cena jest przystępna. Chciałbym wydac max 180zł bo jeszcze muszę kupic kołowrotek i też nie mam pojęcia jaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilio Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 wędka ma być na szczupaki i czasami okonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagori Napisano 13 Marca 2009 Share Napisano 13 Marca 2009 Dużo dobrego naczytałem się o Aviatorze od Kongera a cena jest przystępna Jak za te cene naprawde niezły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 13 Marca 2009 Share Napisano 13 Marca 2009 frankenstein, ze 180 złotych mozesz wycisnąć coś więcej, tym bardziej o dl. 2.4m. np. jakiegos beastmastera a moze nawet daiwe powermesh, a to przeciez juz porządne wędki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz199044 Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 Nie będę zaśmiecał forum, więc zapytam tutaj - chodzi o wybór spiningu. Jeśli ktoś ma jakieś inne propozycję to czekam - koszt do 150zł. 1. Mikado Taurus Light Spinn 2. Konger Tiger Cross Max 3. Shimano Hyperloop 4. SHIMANO ALIVIO 5. Inne ? a tutaj czekam na Wasze propozycje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 wymieniles tylko nazwy serii, nie podajac interesujacych cie parametrow jak np cw. czy tez jakie ryby bedziesz lowil. odrazu odposcilbym sobie jakiekolwiek shimano ponizej serii nexave. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz199044 Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 co do cw. to interesuje mnie 10-30 (najczesciej lowie przynetami ok. 15g) Dlugosc kija 2,70m ale to indywidualny wybor... Co do ryb to szczupaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 mariusz199044, obejrzyj kije robinsona z serii diplomat ,łowiłem dwoma i szczerze polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 cinek1979, tez mialem na oku diplomta a dokladnie model top spin 10-30, ew. 5-25g calkiem ciekawie wyglada i nie za ciężki, choc iemialem w rece, jednak niewatpliwie ciekawsza alternatywa np. dla dragona mystery. jak masz z 50-70zl wiecej to proponuje daiwe powermesh'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 CHOMIK1980,Diplomat Top Spin 2.7/7-25g http://www.wedkarskisprzet.pl/product_info.php?products_id=1223 ma podane 155g wagi przy 237g mystery, co bije go delikatnie mowiac na głowę. laczenie czopowe, do zludzenia przypomina stara wersje TD, nie wiem jak na żywo - ale z wygladu i opisu bardzo ciekawa seria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 27 Marca 2009 Share Napisano 27 Marca 2009 Jakby ktoś szukał niedrogiej wędki to znalazłem ciekawą propozycję LAMIGLAS MC 86MS 8'6" GRAPHITE http://www.allegro.pl/item592397236_lamiglas_mc_86ms_8_6_graphite_do_spinningu.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi