piotr20 Napisano 2 Maja 2009 Share Napisano 2 Maja 2009 Masz jakieś doświadczenia z tym Berkley'em czy sugerujesz się tylko ceną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 2 Maja 2009 Share Napisano 2 Maja 2009 znam team dragona i kongera world championa i wiem ,że są warte pieniędzy na nie wydanych, berkleya oglądałem kilkukrotnie w sklepie i jakiś taki nijaki to najtrafniejsze określenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 2 Maja 2009 Share Napisano 2 Maja 2009 Berkley Cherrywood 2,44m 8-25g jestem w momencie poszukiwania wędki na szczupaka na przyszłoroczny wyjazd do Szwecji. Z taką witką na szczupaka do Szwecji Będę łowił na gumy i błyski w przedziale właśnie 7-25g i okazyjnie woblerek do 20g (żyłka i plecionka) Do tego potrzebujesz kija z cw minimum 40-50 g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr20 Napisano 2 Maja 2009 Share Napisano 2 Maja 2009 W którymś artykule Grzegorz Siciński polecał wędkę do Szwecji do 27g chyba Team Dragona, więc zasugerowałem się tym. A tak poza tym jaki jest sens brac wędkę 50g na parunasto gramowe gumy i błystki? Co w takim razie polecicie mi na Szwecję (do ok. 350-400zł)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kemmyl14 Napisano 3 Maja 2009 Share Napisano 3 Maja 2009 Czy ktoś z forumowiczów miał do czynienia z wędziskiem konger maxim cobra bądź konger maxim flanker ? Jestem zainteresowany zakupem obu tych kijków i chciałbym się czegoś o nich dowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 3 Maja 2009 Share Napisano 3 Maja 2009 piotr20, gdzie będziesz łowił (jezioro czy szkiery) ? Z ręki czy trolling ? parunasto gramowe gumy i błystki? Ponieważ nastawiasz się na porządne ryby a nie na 60 cm śledzie, ponieważ niedługo przekonasz się że kilkunasto gramowe gumy i blach to możesz na okonia tam stosować a na szczupłego będziesz używał przynęt w okolicach właśnie 50 g, ponieważ 20 g wobler, szczególnie głęboko schodzący kijka do 25g wygnie po samą rękojeść. W Szwecji będziesz potrzebował woblerów od 10 cm w górę, a wydaje mi się że nawet od 15 cm.Poszukaj trochę w necie opisów wypraw do Szwecji i popatrz na co ludzie tam łowią, sponsorowanymi filmami się nie sugeruj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grego155 Napisano 4 Maja 2009 Share Napisano 4 Maja 2009 Witam przepraszm z gory ale przekopiuje swój post z innego tematu bowiem tam od kilku dni bezruch a tu widze aktywnosc w tym temacie a ja potrzebuje szybkiej rady. Otóż jestem długi stażem ale początkującym doswiadczeniem wedkarzem. Na dnaich zakupiłem taki oto spinning abu garcia diamond crest. Wydawał mi sie fajny zareklamował go sprzedawca i kupiłem bo jestem zielony w temacie chociaz poczatkowo chciałem kupić shimano catana. Napaliłem sie na nowy kij pojechałem i kupiłem jak dziecko kąpane w goracej wodzie. Tyle że z tego co czytam w internecie kij abu którego jestem wlascicielem jest kijowy żeby od "ch" nie zacząc słowa. Kija nie używalem bo nei było okazji i zawsze mogę go oddac (wymienić na inny nawet doplacając). Dodatkowo przyznam że nieźle za ten kij abu przepłaciem bo dałem 130zl a na allegro można kupić taki za 80-90zł. Pytanie jest takei czy juz zostawić ta wedeczkę i z nią stawiać pierwsze kroki w powazneijszym spiningu? Dla mnie to i tak przesaidka z Germiny szklanej 1,7m jak z malucha na audi . Czy moze wymienić ta wedeczke na catanę dodam że dopłacilbym około 15zł. Jeszcze jedno pytanie dotyczy cw tyle o tym czytałem a niewiele pojąlem bo kazdy ma inna teorię. Wędkuje głównie nad wisłą w starożeczach czasem jeżdze nad jeziora i lapei z brzegu czasem z łódki czyli wedeczkę chcialbym możliwie uniwersalną (wiem ze uniwersalnych nie ma) póki co lapie głównie okonie i male szczupaki ale nie wykluczone ze i sum przyatakuje na wiśle. Czy wędka o ciężarze wyrzutu 5-20 g byłaby odpowiednia? Abu garcia ma ciezar wyrzutu dośc spory 12-32! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 4 Maja 2009 Share Napisano 4 Maja 2009 grego155, jest to kij o klase nizszy od catany, jak masz mozliwosc to wymieniaj, a taki cw. na okonie sie nie nadaje. jesli masz zamiar lapac okonie to max te 5-20g, szczupaki na te same przyety tez wyciagniesz, czy inne rzeczne ryby. oczywiscie sum to jest inna bajka, watpie zebys nawet zapiol ktoregos(jak nie spiningujesz 4 razy w tygodniu, a z tego co piszesz wnioskuje ze nie) na przynety prowadzone na tym kiju - odpusc sobie sumy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grego155 Napisano 4 Maja 2009 Share Napisano 4 Maja 2009 Dzieki Damian za odpowiedź. No byłem u Pana w Wędkarskim bez problemu mi wymieni i teraz czekam co zamówi dla mnie. Do wyboru będe miał któryś z modeli dragona mysle o serii mystery (moze impulse będzie w dobrej cenie 5-25cw), trabucco i yorka eagle mi również poleca ale ceny nie wysokie okolo 100zł więc chyba jakosc też nie najlepsza. A jak nei będzie dragona w dobrej cenie to wezmę ta catankę. Czy dragony z serii mystery to dobre wedki w tych realiach cenowych? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 4 Maja 2009 Share Napisano 4 Maja 2009 Czy dragony z serii mystery to dobre wedki w tych realiach cenowych?Pozdrawiam oczywiscie że tak, jak poszukasz to nawet jest sporo tematow o wedkach z tej serii szukaj . jesli kupisz mystery 5-25g to bedzie bardziej na szczupaki niz okonie, oczywiscie na srednie przynety ale okonie tez powinno dac sie tym polowic(probowalem daiwą PM 5-25 obrotowka nr 1 i z trokiem 5g oliwka i bylo znośnie). Jak cie wciagnie to sobie kupisz jakas okoniowke czy to jednolita czy wklejke do max 15g i bedziesz ja mial do okoni i innych niewielkich ryb na male przynety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grego155 Napisano 4 Maja 2009 Share Napisano 4 Maja 2009 Fajnie ze jest odzew z Twojej strony. A konger tiger taki do 23 gram? muszę coś kupić na szybko bo chce mi sie wyjazd na ryby. Więc wchodzi w grę catana, konger tiger i dragon mystery nie che wklejanki raczej taka wedeczka w dolno-średnim pulapie cw ale raczej uniwersalna bardziej. Na okonie i wszystko inne co weźmie to będe ciągną. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek1988 Napisano 5 Maja 2009 Share Napisano 5 Maja 2009 grego155, Ja podobnie jak ty łowię na Wiśle na starorzeczach (pewnie łowimy w tych samych okolicach ) Ja posiadałem kijek Abu Garcia 12-32g ale tego kija nawet za darmo bym nie chciał i od razu go sprzedałem, musze przyznać że nieźle się na niego naciąłeś 130zł Też potrzebowałem kija na okonie,klenie i na nie duże szczupaczki zmieniłem Abu na Mikado Lexus Sapphire spin d0 13 g a teraz jestem szczęśliwym posiadaczem Team Dragona 275, 3-14g i ten kijek polecam no ale do niego musiałbyś dołożyć sporo kasy Ogólnie polecam Ci coś wybrać z oferty Mikado bo są to nie drogie wędki a na prawdę są spoko jak za tą kasę. Jeżeli nie będziesz miał możliwości wybrać czegoś z Mikado to bierz dragona Mystery ewentualnie Catanę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grego155 Napisano 5 Maja 2009 Share Napisano 5 Maja 2009 A co myślisz o konger tiger? W fajnych pieniądzach można tą wędke kupić a podobno dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek1988 Napisano 5 Maja 2009 Share Napisano 5 Maja 2009 A co myślisz o konger tiger? W fajnych pieniądzach można tą wędke kupić a podobno dobra. A o jaką Ci dokładnie chodzi Tiger CrossMaxx? Czy Tiger Black spin? Jeżeli chodzi o CrossMaxxa to mój kolega takiego posiadał podkreślam posiadał ponieważ nie dawno mu się to drewno połamało (bez obrazy dla posiadaczy tego kija ) Miał tego kija w długości 2,7 cw do 25g ale trochę miekki ten kijek. Dołóż trochę więcej kasy i kup coś solidniejszego. Mogę Ci polecić te kije jeżeli chcesz taki kij do ok 25 g: Mikado Sensual Spin 280/25 http://www.allegro.pl/item617988375_mikado_sensual_spin_280_25_przesylka_gratis.html Mikado Archer 250/20g http://www.allegro.pl/item618730800_mikado_archer_top_spin_250_20g_nowosc.html MIKADO Competition Sensitive Spin 270/23g http://www.allegro.pl/item618733707_mikado_competition_sensitive_spin_270_23g_wegiel.html MIKADO TAURUS LIGHT L SPIN 2,7_25gr http://www.allegro.pl/item621447514_mikado_taurus_light_l_spin_2_7_25gr_gratis_od_ss.html Ja ze swojej strony najbardziej polecam Ci ten kijek: MIKADO LEXUS SAPPHIRE SPIN 260/13 http://www.allegro.pl/item624325448_mikado_lexus_sapphire_spin_260_13.html Jeżeli chcesz łowić okonie i nie duże szczupaczki to ten kijek daje rade i nie patrz że ma wyrzut tylko do 13 gr ja na niego wyholowałem szczupaczka ok 1,5kg i dał sobie rade bez problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk13 Napisano 5 Maja 2009 Share Napisano 5 Maja 2009 A co myślicie o wędzisku SHIMANO ALIVIO BX 270 ML ? http://allegro.pl/item617086266_spinning_shimano_alivio_bx_270_ml.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grego155 Napisano 5 Maja 2009 Share Napisano 5 Maja 2009 dzieki Tomek popytam w sklepie za ile coś takeigo mi sprowadzi niestety na necie nie kupie bo oddałem poprzedni kij i czekam na sprowadzenie czegoś w zamian. Może uda mi sie też cos poradzić Patrykowi 13. Ten spiningi alivio to nic specjalnego rzekłbym że catana mimo, że 40- 50zł droższa to poziom tego kija jest to jest 2 klasy wyżej. chyab sobie odpuśc alivio i neich chłopaki z forum polecą Ci coś konkretniejszego np to co mnie polecają uwzględnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr20 Napisano 5 Maja 2009 Share Napisano 5 Maja 2009 A jak zapatrujecie się na wędkę Robinson Diaflex 2,45m 8-32g na szwedzkie szczupaki (w zestawie z kołowrotkiem Team Daiwa)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 5 Maja 2009 Share Napisano 5 Maja 2009 Robinson Diaflex 2,45m 8-32g na szwedzkie szczupaki Moim zdaniem to ciągle za delikatnie. Używałem kiedyś Robinsona do 30 g, to nie był kij na duże ryby. Moim zdaniem minimum na łowienie w Szwecji to Millenium Zander 2,05m 18-42g http://www.kogutomania.pl/millenium-zander-205m-1842g-p-4365.html , który teraz kosztuje dosyć sporo, a swojego czasu można je było dostać za stówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek1988 Napisano 6 Maja 2009 Share Napisano 6 Maja 2009 Ja zastanawiam sie nad kupnem kija na Bolenia a za razem żeby mozna z nim było wyskoczyć na szczupaka ale głównie na bolka. Znalazłem 3 fajne kijaszki ale mam dylemat który wybrać NOWY SPINNING TEAM DRAGON 2,60 7-21 http://www.allegro.pl/item627973947_nowy_spinning_team_dragon_2_60_7_21.html Dragon Millenium HD Super Fast 2,85 5-25 gr http://www.allegro.pl/item619212258_dragon_millenium_hd_super_fast_2_85_5_25_gr.html Dragon Infinity 2.90m 5-25 http://www.allegro.pl/item621763323_dragon_infinity_2_90m_5_25.html Najbardziej pasowałby mi Team Dragon ale obawiam się że jest to trochę za krótki kij na bolka Może wy mi coś doradzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 6 Maja 2009 Share Napisano 6 Maja 2009 Do Twoich celów bardziej będzie pasował np. taki kijek: Team Dragon Silver Edition 2,70 m 10-28 gr Fast http://www.allegro.pl/item615573343_team_dragon_silver_edition_2_70_m_10_28_gr_fast.html A idealny, wg mnie, byłby Team Dragon 2,95m 10-28g http://www.kogutomania.pl/team-dragon-295m-1028g-p-3952.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr20 Napisano 6 Maja 2009 Share Napisano 6 Maja 2009 Znalazłem jeszcze tą samą wędkę tylko 2,7m 10-40g (przyda się też z brzegu). Jest to najlepszy model Robinsona, więc nie wiem czy będzie sie to miało jakoś do twojego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek1988 Napisano 6 Maja 2009 Share Napisano 6 Maja 2009 A idealny, wg mnie, byłby Team Dragon 2,95m 10-28g http://www.kogutomania.pl...28g-p-3952.html Tak wiem artech, że ten kij byłby idealny na bolenie ale on kosztuje ok 450 zł tak więc dużo w tej chwili mogę wydać max 300zł na kija, jednak przemyślałem sprawę i w tym sezonie jeszcze połapie starym sprawdzonym Silstarem a dopiero na jesień bądź jeszcze w wakacje kupię tego Team Dragona bo mam na niego chrapkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homegeon Napisano 6 Maja 2009 Share Napisano 6 Maja 2009 Dobrze sie zastanów nad Infninty, jak dla mnie super kijek pod bolka jak i pod inne ryby (szczupak, sandacz) i chyba nie zamieniłbym go na żaden inny seryjny. Łowie modelem 7-28g 2,6m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek1988 Napisano 7 Maja 2009 Share Napisano 7 Maja 2009 Dobrze sie zastanów nad Infninty, jak dla mnie super kijek pod bolka jak i pod inne ryby (szczupak, sandacz) i chyba nie zamieniłbym go na żaden inny seryjny.Łowie modelem 7-28g 2,6m Homegeon, Wybrałem Dragona Destiny czyli to samo co Infinity tylko ja wybrałem dłuższy kij, pod bolenia myślę że dłuższy kij lepiej się sprawdzi 2.9m i cw 5-25 będę łowił woblerami do max 15 gram więc powinien dać radę Zimą i tak pewnie zmienię ją na Team Dragona (w zależności jak ta się spisze) ale póki co do Zimy jeszcze daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marewel Napisano 7 Maja 2009 Share Napisano 7 Maja 2009 eżeli chodzi o CrossMaxxa to mój kolega takiego posiadał podkreślam posiadał ponieważ nie dawno mu się to drewno połamało Jak sie wozi wedke w bagazniku bez pokrowca i kładzie na nia rozne rzeczy to dziwne żeby sie nie połamało. Kij 5-25 jest do wszystkiego i do niczego. Jak już to coś 10-30 ewentualnie 7-28g będę łowił woblerami do max 15 gram A mowiels ze moj 7-21 jest na miekki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi