Gość Bartosz Napisano 6 Lutego 2006 Share Napisano 6 Lutego 2006 Witam! No cóż... 100zł to nie jest dużo nawet jeśli chodzi o jeden z tych sprzętów... Najlepiej byłoby dozbierać kase i kupić od razu lepszy sprzęt ale skoro do 100zł to do 100! Co do kołowrotka - kup na bazarze kołowrotek GOLDEN - około 50-60zł (wyjątkowo mocny sprzęt). Co do wędki - szukaj czegoś z włóka szklanego i chyba też najlepiej na bazarze... Zresztą użyj najlepiej opcji "Szukaj" i przetrzew to forum. Chyba było już o tym pisane. POZDRAWIAM! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anonymous Napisano 7 Lutego 2006 Share Napisano 7 Lutego 2006 czesć mam pytanko niewem jakiego woblera użyć przy łowieniu na jeziorku mozę mi ktoś coś doradzi (jestem początkującym wędkarzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAMIANO Napisano 11 Lutego 2006 Share Napisano 11 Lutego 2006 DO 100 ZL NIE KUPISZ ŻADNEJ DOBREJ WĘDKI Z KOŁOWROTKIEM!!!dO 100 ZŁ TO TY MOZESZ JEDYNIE DOBRY SPINNING KUPIC.LEPIEJ WSTRZYMAJ SIE Z KUPNEM TEGO SPRZETU I UZBIERAJ JESZCZE ZE 100 ZŁ, WTEDY WYBÓR BEDZIE ŁATWIEJSZY BEDZIE LEPSZY SPRZET. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
poncjusz Napisano 11 Lutego 2006 Share Napisano 11 Lutego 2006 w wekarskich mozna skomplwtować sprzęt spinningowy za 100zł kołowrotek za 40zł jak na początki to dobry i wędkę z włukna szklanego nie jakąś super ale na rzece kolo domu to sie da połapać szukaj w wędkarskich napewno coś znajdziesz pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawm84 Napisano 26 Lutego 2006 Share Napisano 26 Lutego 2006 Który z niżej wymienionych patyków pleciliby Szanowni Koledzy do srednio ciezkiego spinningu (wszelkie gumy, sredniej wielkosci obrotowki, wachadlowki i woblery) w Odrze. Mam w stosunku do spinningu male wymagania: - akcja szczytowa szybka badz ultra szybka - mocny - lekki Poprostu uniwersalny kijek do zadan specjalnych:))))) Moje typy: 1. Shimano Technium DF Spinning 2,7 lub 2,4 cw. 10-30 2. Dragon Team Dragon 2,55 cw. 10-28 3. Team Dragon 2,7 cw. 10-25 Szczerze mówiac mam swojego faworyta ale czekam na opinie i rady. P.S. Ewentulane propozycje co do innych patykow w tej kategorii mile widziane. P.S.1 O odp. prosze osoby które mialy do czynnienia z powyzyszymi wedkami. Z góry dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland Napisano 6 Lipca 2006 Share Napisano 6 Lipca 2006 Ja rowniez chcialem sobie kupic spina ale moge na ten cel przeznaczyc okolo 100zł. Z góry mowie ze nie łowie sumow . Mam pare ładnych miejsc z szczupakami(1-1,5 kg) i okoniami. Przygode ze spiningiem dopiero mam zamiar zaczać (po 2 niedawno zerwanych szczupakach :/ wrrr). Dopiero w tym roku skoncze 18 lat wiec srodki finansowe raczej ograniczone :/. Warto inwestowac w taki kij te 100 zl czy jeszcze troche poczekac? Z gory mowie ze nie jestem wyczynowcem łowie raczej rekreacyjnie i nie nastawiam sie na pobijanie rekordow polski Z góry thx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hapnik Napisano 14 Lipca 2006 Share Napisano 14 Lipca 2006 Witam. Na spining łowię już dość długo, ale nadszedł czas, żeby kupić sobie pożądny sprzęt Do tej pory łowiłem na wędkę Robinson Lucky Spinn (2.40m, 10-30g) z kołowrotkiem Mikado Greyhound 803 Sprzęt sprawuje się bardzo dobrze, mam go już od kilku lat, łowiłem nim także na grunt, ale jest już wyeksploatowany i chciałbym kupić coś lepszego Co mi polecacie? Chciałbym spining 2.40 lub 2.70, ale taki, którym mógłbym łowić i z brzegu, i z łódki zarówno na duże i ciężkie, jak i na małe i lekkie przynęty okoniowe A kołowrotek taki, żeby do tej wędki pasował (2 szpulki) Kwota jaką chce przeznaczyć na wędkę, kołowrotek i żyłkę to 150-200zł Bardzo proszę o pomoc w wyborze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun_zag Napisano 14 Lipca 2006 Share Napisano 14 Lipca 2006 Cos tu ściemniasz Przyjacielu z tym długim łowieniem na spining, chyba, że wczesniej kłusowałeś, albo słowo długo znaczy ... jeden rok Wracając do sprawy, nie ma uniwersalnych wędzisk tak jak samochodów, które bezbłędnie radzą sobie w trudnym terenie i jednocześnie bijących rekordy prędkości. Na środki pływające i z brzegu, na lekkie i ciężkie przynety jednocześnie. Dla czego? Bo z łódki trudno się łowi badylem dł. 2,7 lub 3 m a na brzegu 2,4 m może okazac sie zbyt krótki. To samo dotyczy c.w. kijków. Mając c.w. 5-15 gram, rzucając przynętami 30 g ... kij nie pracuje jak sie należy (nie daje przynęcie podczas wyrzutu dopału, czy jak kto woli ... kopa) a i gnie sie jak stary ... i wcześniej, czy później uszkodzisz go. I odwrotna sytuacja ... c.w. 20-60 gram i 2-3 cm woblerek. Kijek będzie zachowywał się jak kawał pręta stalowego a przyneta będzie spadała Ci praktycznie pod nogami. Musisz się zdeklarować ... jakimi przynetami chcesz łowić i gdzie. Przemyśl sprawę i doprecyzuj pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killah Napisano 14 Lipca 2006 Share Napisano 14 Lipca 2006 Trudno doradzic Ci jednoznacznie jakis kijek. Piszesz ze chcesz nim lowic zarowno na male przynety jak i na na ciezkie - niestety takie kompromisy sie nie zdarzaja. Ja osobiscie wybralbym kijek o ciezarze wyrzutowym od 5 do 21 gram. Przy zakupie staraj sie wybrac wyrob jakiejs przyzwoitszej firmy( piszac przyzwoitej nie mam na mysli jaxona mikado itd ). Z pewnoscia nie bedzie to produkt idealny ale bedziesz mial o wiele wieksze szanse ze trafisz na wedzisko pozbawione wady konstrukcyjnej czy materialowej. A odnosnie dlugosci wedziska to juz jest raczej kwestia tego co kto lubi - mi pasuje dlugosc 2.4 bo jestem do takich wedek przyzwyczajonyod wielu lat. Edit: popelnilem blad czytajac Twoj post - 200 przeznaczasz kijek i kolowrotek (ja myslalem ze tylko na wedzisko) - nie bede sie na ten temat wypowiadac bo taki zakup przypomina troche loterie: trafisz albo nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hapnik Napisano 14 Lipca 2006 Share Napisano 14 Lipca 2006 Cos tu ściemniasz Przyjacielu z tym długim łowieniem na spining, chyba, że wczesniej kłusowałeś, albo słowo długo znaczy ... jeden rok Napisałem "dość długo", bo na spining łowię od kilku lat Nie codziennie oczywiście, tylko od czasu do czasu, ale pewne doświadczenie mam Co do łowienia, to obecnie łowię na Narwi, raczej z brzegu, więc długość 2.70 pewnie byłaby dobra, bo 2.40 troszke za krótki Pozostaje tylko pytanie, jaki ciężar wyrzutu? Będę łowił najczęściej na średniej wielkości blachy (2,3), ale chciałbym czasami założyć coś większego (duża guma lub blacha) albo coś małego (wirówka 0,1 lub paproch) Więc nie wiem jaki ciężar wyrzutu będzie dobry... Może 5-20 lub 5-25 A co sądzicie o wędce Jaxon Orion Spinning 2.70 5-20g (KLIK), a do tego kołowrotek Jaxon Arnas RD 300 (KLIK) lub FD 300 (KLIK) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killah Napisano 14 Lipca 2006 Share Napisano 14 Lipca 2006 Na wedke o cw 5-25 gram raczej nie polowisz na paprochy i male obrotowki. Edit: zostaw te jaxony w spokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudi Napisano 14 Lipca 2006 Share Napisano 14 Lipca 2006 ja bym jesli chodzi o wedke polecil ci kongera. Widziałem ostatnio takiego w dosc przyzwoitej cenie 120 zl. nie pamietam jednak modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun_zag Napisano 14 Lipca 2006 Share Napisano 14 Lipca 2006 Napisałem "dość długo", bo na spining łowię od kilku lat Starość nie radość ... wbyłem sobie do głowy, że na spining można łowić od 16-go roku życia a prawidłowo od ... 14-ego Przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 14 Lipca 2006 Share Napisano 14 Lipca 2006 Za 200 PLN nie kupisz "porządnego" kija, kołowrotka i żyłki. Na twoim miejscu na początek kupiłbym wędkę a za jakiś czas kołowrotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hapnik Napisano 14 Lipca 2006 Share Napisano 14 Lipca 2006 artech, ale na co mi sama wędka? Pisząc pożądny sprzęt, miałem na myśli jakiś spining węglowy z koreczkiem, etc. Coś lepszego niż to co mam Mógłbym kupić nawet taki za 500zł, ale mi wystarczy taki do 200zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killah Napisano 14 Lipca 2006 Share Napisano 14 Lipca 2006 artech, ale na co mi sama wędka? Pisząc pożądny sprzęt, miałem na myśli jakiś spining węglowy z koreczkiem, etc. Normalnie rece opadaja - dobry sprzet niekoniecznie musi miec koreczek i zlote literki na blanku. Dobry sprzet ma dawac uzytkownikowi swiadomosc ze nie zawiedze go w ekstremalnych warunkach. Dobry sprzet ma to do siebie ze lowisz na niego kilkanascie lat wyciagasz nan duze ryby i masz pewnosc ze szlag go nie trafi na zaczepie czy podczas holu pol kilowego szczupaczka. Dobrego sprzetu jnie kupisz za 2 stowy. Za 2 stowy w najlepszym wypadku nabedziesz swiecidelko ktore z pewnoscia nie bedzie godne zaufania. Wybor nalezy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 14 Lipca 2006 Share Napisano 14 Lipca 2006 artech, ale na co mi sama wędka? Jakiś kołowrotek masz, tak? więc jak kupisz najpierw wędkę za powiedzmy 200 PLN (jeżeli używasz Robinsona i jesteś zadowolony, to polecam tą wędkę, ktorą używam sam od 4 lat - Robinson Dynamic Ultra Power Jig 240cm 8-30g, http://www.fishing-mart.com.pl/pl/products.php?groups=5&assortment=3&producer=166&kind=831 ) do tego przełożysz narazie stary kołowrotek a potem dozbierasz kasę i kupisz kołowrotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hapnik Napisano 15 Lipca 2006 Share Napisano 15 Lipca 2006 Dzięki, przemyślę to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 29 Lipca 2006 Share Napisano 29 Lipca 2006 Wybieram się z tatą nad "Odrę" i mam pytanko. Czy ta wędka będzie dobra na okonia, kleni i jazia ??? YORK MAMBA JIG SPIN 270/17. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anonymous Napisano 30 Lipca 2006 Share Napisano 30 Lipca 2006 Witam Proszę o opinie sinningu poniżej do, któego zamieściłem link. Może ktoś posiada, albo posiadał. Będe wdzięczny za każdą sugestie i wyciągnięcie pomocnej ręki..... Z góry WIELKIE DZIęKUJE Prosze nie wrzucać linków do allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 30 Lipca 2006 Share Napisano 30 Lipca 2006 heh... na moje oko to typowy no-name jakich pełno na bazarach targach itp. ...Może być fajne, a może być kompletna klapa - nie wyczujesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun_zag Napisano 30 Lipca 2006 Share Napisano 30 Lipca 2006 1. Nie wrzucać linków z allegro 2. facet pisze głupoty, okreslając ten kijek mianem uniwersalnego - BO NIE MA TAKICH WĘDEK!!! 3. wyglada mi to na robotę Mikado, a jesli tak jest faktycznie, to duza zbiezność blanku nie świadczy o jego sztywnym dolniku a jedynie o duzej masie wędki i chabinowatej akcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lary Napisano 31 Lipca 2006 Share Napisano 31 Lipca 2006 Z tego co się zorientowałem to model AZTEC wypuszczony został przez Robinsona ale czy to orginał Jeśli chodzi o tego spina to nie znalazłem w sieci nic podobnego w tych pieniądzach dlatego jest duże podobieństwo że to jakaś podruba. Ale mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun_zag Napisano 31 Lipca 2006 Share Napisano 31 Lipca 2006 Z tego co się zorientowałem to model AZTEC wypuszczony został przez Robinsona ... dodaj jeszcze, że chodzi o serię kołowrotków Tu poczytaj. Wynika, że AZTEC to AZTECa nie Mikado czy Robinson http://initi.of.pl/aztec.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anonymous Napisano 31 Lipca 2006 Share Napisano 31 Lipca 2006 Shogun bardzo dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi