greenlife Napisano 26 Lutego 2007 Share Napisano 26 Lutego 2007 Ja osobiście na trocie i łososie używam wędek 5g-25g . Co do długości to ostatnio kupiłem 2,7m i żałuję że nie kupiłem 3,3m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 27 Lutego 2007 Share Napisano 27 Lutego 2007 Czyż w takich rzekach łososiowych nie brodzi się i tak w woderach? Spróbuj brodzić przy -10 *C , czasami zdarza się wejść do kolan ale długo nie wytrzymasz w wodzie o temp. około 2*C a wędziskiem trzeba sięgnąć poza linie roślinności, której mimo zimy przy brzegach nie brakuje.i żałuję że nie kupiłem 3,3m. też, teraz wybrałbym dłuższą niż 3m.Ja osobiście na trocie i łososie używam wędek 5g-25g No jak dla mnie trochę za mało, jednak rzeki trociowe mają dosyć silny nurt i już spory wobler potrafi przygiąć taką wędeczkę nie mówiąc już o walczącej rybce ciągniętej pod prąd, chociaż swoją pierwszą i ostatnią jak dotąd trotkę złowiłem na wędkę do 30g o długości 2,4m , ale to był fart nowicjusza łowiło się niezbyt komfortowo. A wędek o gramaturze 5-25g używam na pstrąga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 27 Lutego 2007 Share Napisano 27 Lutego 2007 Spróbuj brodzić przy -10 *CTutaj średnia temp w zimie pomiędzy 4 a 7 stopni. Najnoższa odnotowana to jak pamiętak około -4 w XIX wieku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 28 Lutego 2007 Share Napisano 28 Lutego 2007 Tutaj średnia temp w zimie pomiędzy 4 a 7 stopni. Najnoższa odnotowana to jak pamiętak około -4 w XIX wieku ok, możesz próbować, ale w tem. 4-7 *C i tak za długo nie wytrzymasz (chyba że w neoprenach) ale co zrobisz jak przy brzegu będzie skarpa na okło 1,5m głębokości a i tak będą tam wystawały roślinki ze 2 m od brzegu. Z doświadczenia wiem że wędka 3m na rzeki trociowe (w Polsce, nie wiem jak wyglądają takie rzeki w Irlandii) to minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 28 Lutego 2007 Share Napisano 28 Lutego 2007 artech, to w takim razie z tego co piszesz na rzeki trociowo-łososiowe potrzebny będzie mi inny kij, może nawet lżejszy niż do 60g za to dłuższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greenlife Napisano 28 Lutego 2007 Share Napisano 28 Lutego 2007 Jeżeli w ogóle nie znasz rzeki na której chcesz łowić to odradzam brodzenie w niej w lecie ,a nie wspominam o zimie. Możesz stać w miejscu w którym woda sięga tobie do pasa , a gdy dasz krok do przodu okazuje się ze woda sięga tobie szyi – wiem to z własnych doświadczeń . Wracając do wędki to wszystko zależy od tego na jakie przynęty łowisz jeżeli masz zamiar łowić na ciężkie wahadłówki i kupne woblery to jak najbardziej kij cw. 20g-40g . Żeby nie było że zmyślam moja ostatnia troć złowiona na kij 5g-25g http://img464.imageshack.us/my.php?image=zdjcie3cq9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 28 Lutego 2007 Share Napisano 28 Lutego 2007 Heej - wszystkim bardzo dziękuję za odzew ale przypomnę że ta wędka ma być po pierwsze i przede wszystkim do spinningowania na morzu. Ponieważ wiem że są tu w okolicy dobre i znane wody łososiowe więc wspomniałem o tym też w nadziei że uda się kupić jedną wędkę na obie okazje. Dlatego wędka do 40g wydaje mi się za lekka, bo - jeszcze raz powtórzę przede wszystkim ma być to spin na morze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Pike Napisano 28 Lutego 2007 Share Napisano 28 Lutego 2007 Potrzebuję czegoś na rzeki (narew), również jako uniwersal ale trochę cięższy do plecionki dragon mystery turbo spin lub milenium Pike 2.7 10-35g Cześć. Miałem Millenium Super-Fast. Bardzo dobrze ją wspominam, ale od plecionki po tygodniu zrobiły się trzy rowki na szczytówce. Wymieniłem ją i już było ok. Łowiłem tą wędką przez jakiś miesiąc, prawie codziennie; na pozostałych przelotkach nie widziałem śladów zużycia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 1 Marca 2007 Share Napisano 1 Marca 2007 Żeby nie było że zmyślam moja ostatnia troć złowiona na kij 5g-25g Nikt nie mówi że zmyślaszm, ja swoją jedyną, jak do tej pory, trotkę też złowiłemm na lekkiego kijka (jak już wspominałem) 2,4m cw do 30g, niestety nie pozwalała mi na zastosowanie większych woblerów A rybka bardzo ładna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Pike Napisano 1 Marca 2007 Share Napisano 1 Marca 2007 Czy wyżej znaczy drożej?? Chyba jestem zdecydowany na team dragona 18-42 ale długość 2.40 Witaj. Nie wiem czy kupiłeś już kij, więc wypowiem się na temat różnic pomiędzy Millenium a Team Dragon. Kij Millenium miałem jeden - wspomniany Super-Fast, a Team Dragon mam trzy, plus dwie karpówki Silver Edition. Jeśli rozważasz czy kupić Millenium czy Team, a stać Cię na ten drugi - nawet się nie zastanawiaj. (Długość i c.w, to osobny rozdział). Millenium 2.7m c.w. 5-25g uważałem za szupakowy kij marzenie - lekki, szybki, czuły; trzykilogramowego szczupaka wyciągał sam, bez mojej pomocy . Wpadło mi trochę forsy, więc sprzedałem, póki był w miarę nowy, i kupiłem prawie taki sam, ale Team: 2.7m c.w. 10-25, i nagle okazało się, że tamten nie był ani szybki, ani czuły, a szczupak robił na nim co chciał. Serio - taka różnica. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzech76 Napisano 1 Marca 2007 Share Napisano 1 Marca 2007 Pike, dzięki za info. Kupiłem już TD 2.40 cw 18-42 oraz sprzedałem mikado 2.70 cw 5-25 i zakupiłem TD 2.7 cw 5-18. Niestety nie mialem okazji ich jeszcze testować nad rzeką ale niedługo się wybiorę. Mam nadzieję, że się nie zawiodę. Pozdrawiam Grzegorz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Pike Napisano 1 Marca 2007 Share Napisano 1 Marca 2007 Kupiłem już TD 2.40 cw 18-42 Witaj. Mam taki sam. Też jeszcze na niego nie łowiłem; ale gdy go tak sobie trzymam, sprawia wrażenie perfekcyjnego. Mam nadzieję, że się nie zawiodę Nie sądzę... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba Napisano 2 Marca 2007 Share Napisano 2 Marca 2007 Przymierzam się do kupna wędziska spiningowego. Jedno już mam, do małych gumek na okonie, a teraz trzeba mi coś na szczupaka i może czasami sandacza. Często będę łowił z brzegu więc długość ok 270 c.w. ok 10-35. Mam takie typy: Konger Tiger Cross Maxx 275H Robinson Xenon Spinner I trzy Jaxony: Jaxon Perseus Spinning Jaxon Digital Spinning Jaxon Solaris Spinning Co mi polecicie? Wiem, że niektóre z nich to modele 2007 i niewiele można o nich powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lary Napisano 2 Marca 2007 Share Napisano 2 Marca 2007 O spiningu opisane jest sporo na forum w dziale Wędki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba Napisano 2 Marca 2007 Share Napisano 2 Marca 2007 Przeglądałem wszystko i nie ma odpowiedzi na moje pytanie. Owszem są tematy o wędkach do spiningu ale polecane kije maja dużo za mały c.w albo polecacie dragona millenium, który jest dla mnie za drogi. Ja chce wydać do 150 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 2 Marca 2007 Share Napisano 2 Marca 2007 Przeglądałem wszystko i nie ma odpowiedzi na moje pytanie I to jest prawidłowe podejście Sam się rozglądam za tego typu wędką, więc czekamy na Wasze typy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun_zag Napisano 2 Marca 2007 Share Napisano 2 Marca 2007 Kongera miałem w dłoniach i wygląda na solidny kawałek badyla. Zwróćcie zresztą uwagę, że Konger w ostatnich dwóch latach mocno wziął się za swe wyroby i są widoczne tego efekty. Co do pozostałych kijków nie wypowiem się, bo nie miałem ich w ręku Jaka by nie była decyzja zakupu, pamiętajmy, że jakość kosztuje i zawsze o tym należy pamiętać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bartosz Napisano 3 Marca 2007 Share Napisano 3 Marca 2007 Zwróć jeszcze uwagę na wyniki ankiety Plebiscytu, a konkretniej na wędkę spinningową roku http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=2423 Wygarł właśnie Konger Tiger Cross Max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homegeon Napisano 3 Marca 2007 Share Napisano 3 Marca 2007 jestem szczęśliwym właścicielem tego kongerka tylko 5-25g, Wędka jest SUPER! , więc niemasz się nad czym zastanawiać tylko brać dobra jakość za nieduże pieniądze Jaxony w tym przedziale cenowym bym sobie darował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezar80 Napisano 3 Marca 2007 Share Napisano 3 Marca 2007 Jaxony to se daruj Właśnie Konger jest najlepszym rozwiązaniem Mogę jeszcze dodać że z braku kasy kupiłem kiedyś Kongera olimpie (tego szklaka) za 30 zł i już przy takim prowizorycznym kiju widać klasę Kongera Oczywiście ten model co polecają bierz bez zastanowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun_zag Napisano 3 Marca 2007 Share Napisano 3 Marca 2007 Wybór chyba już jasny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba Napisano 3 Marca 2007 Share Napisano 3 Marca 2007 Jasny Dziękuje wszystkim, w poniedziałek idę do sklepu żeby potrzymać kijek w ręce. A pierwsze łowienie dopiero 1 maja, no chyba, że nie wytrzymam i na okonia zapoluje wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun_zag Napisano 3 Marca 2007 Share Napisano 3 Marca 2007 Dla pewności weź s sobą kołowrotek, króry ma byc do kijka przytroczony. Zapnij go, przeciągnij przel przelotki linkę i zobacz, jak ładnie się gnie Aaaa, nie zapomnij o pieniązkach, bo nie będziesz mógł spac w nocy z myślą (jak se pomacasz) ... ja tu sam, a on też tam daleko w jakims sklepie biedaczek jeden, samotny i zmarznięty w ciemnościach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 3 Marca 2007 Share Napisano 3 Marca 2007 w poniedziałek idę do sklepu żeby potrzymać kijek w ręce zobacz, jak ładnie się gnie ja tu sam, a on też tam daleko w jakims sklepie biedaczek jeden, samotny i zmarznięty w ciemnościach Zboczeńcy A poważnie radocha z nowej rzeczy jest zawsze wielka Też się chyba przymierzę do tej wędki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun_zag Napisano 3 Marca 2007 Share Napisano 3 Marca 2007 Zboczeńcy Normalny się odezwał , co z zamarzniętym gilem na wardze za rybami gania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi