shadow Napisano 29 Maja 2009 Share Napisano 29 Maja 2009 Mam charisme 360 , co prawda nie pociagnela karpika wiekszego niz 3 kg, ale sprawuje sie swietnie , zasilana zreszta - okuma - jakos mi ten duet przypadl do gustu tak wiec polecam...pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudi Napisano 31 Maja 2009 Share Napisano 31 Maja 2009 czupa, apropos sygnalkow to widzielm ostatnio Ultimate zaq 71 zl /szt alre ma mozliwosc pozniejszego podłączenia centralki - pewnie teraz bym je kupił. I pewnie je zmienie na nie. Poki co mam Jaxony Carp smart 4 czy jakos tak ale za ta cene sa ok 30zl/szt ( brak podł pod iluminated) Kumpel ma Behr - głośne i maja podł. pod iluminated swingery - a kosztowały ponoć tez ok 30 zł - http://www.szczupak.pl/index.php?site=shop∂=info&id=1821 O dziwo są głośne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czupa Napisano 3 Czerwca 2009 Share Napisano 3 Czerwca 2009 Polecilibyście coś takiego : sygnalizator http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/popenphoto.php?file=../p/s3/1243250114.jpg i do tego swinger http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/popenphoto.php?file=../p/s3/1235136518.jpg Wydaje mi się, że powinno być ok, ale wolę się upewnić i poznać zdanie bardziej doświadczonych kolegów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudi Napisano 4 Czerwca 2009 Share Napisano 4 Czerwca 2009 Mam inny model Videotronica i sa super na sandacza rolka wyczuwa najmniejszy ruch itd. Jednak kupilem inne. Bo najwazniejsze jest to zeby cie obudził w nocy, a videotronici - przynajmnije moje sa ciche. Swinger - nie widze co to ? FoX jaxon czy jeszcze cos innego ? Tanie i dosc dobre sa Jaxony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubiak Napisano 25 Czerwca 2009 Share Napisano 25 Czerwca 2009 Nie chciałem robić nowego tematu, więc zapytam tutaj. Mam zamiar spróbować łowić karpie na kulki, bez wcześniejszego nęcenia nimi. Łowisko to żwirownia, średnia głębokość około 2m, karpie jakie w nim pływają nie przekraczają 5 kg. Zbiornik jest zarybiany od kilku lat, a ryby nie mają konkretnych upodobań co do przynęty. Czy jest sens łowić na tą przynętę z marszu, czy trzeba nęcić Dodam jeszcze, że karpiki w tym łowisku nie miały jeszcze styczności z kulkami proteinowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubiak Napisano 26 Czerwca 2009 Share Napisano 26 Czerwca 2009 Byłem dziś sprawdzić jak karpiki reagują u mnie na proteinę, bez wcześniejszego nęcenia. Niestety ani brania. Trzeba wrócić do sprawdzonych przynęt na tym łowisku (kukurydza i groch). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadow Napisano 26 Czerwca 2009 Share Napisano 26 Czerwca 2009 Mimo wszystko , mysle , ze jesli karpiki nie mialy tam stycznosci z kulkami , to tymbardziej je do nich przyzwyczaj - pomysl jakie moga byc tego skutki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubiak Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 Tak wiem. Mam 13lat, i nie mam tyle pieniędzy, żeby regularnie nęcić kulkami, ale jak tylko wpadnie jakaś grubsza kasa, to od razu biorę się do nęcenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubal Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 Testowałem u mnie na stawie jak reaguja rybki na nowe przynęty ( wiem, że w stawku sa karpie i nigdy tego nie widziały, więc warunki podobnie jak w jeziorku pzw na które się wybieram). Testowałem pellet rybny i kulki truskawka anacondy. 1 dzień--> 3 kije do wody: jedna kuku, druga kulas, trzecia pellet. Brania tylko na kuku. Po łowieniu wrzuciłem do wody sporo pelletu i kulek ( pelet rozpuszcza się w ok 4h ) 2 dzień sytuacja podobna, tylko 2 kije na kulke i jeden pellet. Bez brania. Dalej nęciłem. 3 dzień lepszy jak 2, jakieś delikatne dzwięki sygnalizatora, 2 odjazdy. Po łoweniu wrzuciłem mniej zanęty. 4 dzień... ogień ogień i jeszcze raz ogień. Na pellet brało wszystko ( karpia w stawku jest najmniej, bo i po co mi on. ) brały płocie, karasie, jazie, nawet leszczyki. Wszystkie brania szalenie agresywne, rybki przyzwyczajone, że to co tak smierdzi może byc dobre. Teraz biora już na to normalnie. Podsumowując eksperyment, w 100% przekonałem się do pelletu i kulek. Jednak łowienie bez uprzedniego przygotowania do tego rybki jest kompletnie bez sensu. Może się sprawdzić tylko na łowiskach, gdzie karpiki znaja kulki. Warto było starcic 3 kg kulek i 5 peletu. Wiara w przynęte tez ma duży wpływ na sukcesy. Dodam tylko, że na kulki 16 siadały karpiki nawet po ok 30 cm, a na 2 pelety 12 na włosie karasie w granicach 25 cm. : Ps. Chętnie poznam kogoś z kamerką podwodną do współpracy przy dalszych częsciach eksperymentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudi Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 Wg mnie nie trzeba wczesniej przyzwyczajać do kulek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubal Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 Tzn u mnie nie widziały tego nigdy. Może i by było branie, bo jednak te pierwsze kiedyś musiały zjeść. Jakaś tam szansa jest. Ale po 4 dniach poprostu intensywnie na tym żerowały ( cholernie mocne brania ). Na większych łowiskach pzw nie wierze, że nikt nigdy proteiny nie rzucał, można próbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
david94 Napisano 19 Lipca 2009 Share Napisano 19 Lipca 2009 Zawsze warto spróbować. Ja próbowałem 2 razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wito. Napisano 28 Lipca 2009 Share Napisano 28 Lipca 2009 Potrzebuję pomocy Jakieś 10km ode mnie jest żwirownia i pływają w niej karpie . Chciałbym spróbować na kulki Tylko że to dość trudne łowisko , karpie raczej tam nie znają kulek a łowisko głębokie . (metr płytko , a potem spad na kilka metrów ) Więc czy mógłbym tam łowić na włos (na dnie ) ? ? I ile musiałbym nęcić żeby przyzwyczaiły się do kulek ? Żwirownia ma 10 ha . Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 29 Lipca 2009 Share Napisano 29 Lipca 2009 Mlody, nie ma żwirowni z dnem płaskim i jednakową głębokościa na całym zbiorniku,mam koło siebie kilka żwirowni zarówno starych jak i całkiem nowych... na jednej myślałem ,że echo mi sie szwankuje bo nie byŁo 5 metrow płaskiego dna...tylko góry i doliny pod wodą...znajdź jakąś górke , wzniesienie dma i tam sprobuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudi Napisano 29 Lipca 2009 Share Napisano 29 Lipca 2009 Mlody, do 5m a nawet głebiej mozesz łowić karpie. tylko że np w dzień teraz będą schodziy na głębszą, a w nocy na płytszą. To nie reguła ale przeważnie tak jest. POszukaj tu w tych tematach cos znajdziesz. najważniejsze to dobre meijsce - albo blat, albo spad, albo plycizna pod brzegiem, masz duzo opcji. Wybierz dobre miejsce a 2-3 dni nęcenia kulkami i kukurydzą wystarczą. Na poczatek nęć mniejszymi kulkami 14-16mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wito. Napisano 29 Lipca 2009 Share Napisano 29 Lipca 2009 Sorry , ale nie mam żadnego pływadełka żeby obcykać jakie jest dno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudi Napisano 29 Lipca 2009 Share Napisano 29 Lipca 2009 Mlody - wystarczy spławikówka albo marker. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas99 Napisano 13 Sierpnia 2009 Share Napisano 13 Sierpnia 2009 Witam. Bedąc dzis Nad sztuczym zbiornikiem wody zajmujacym pow. 3200 ha. łowiłem sprazyna na niej zaneta na karpia + kulka proteinowa i jakies tam brania było ale zadnego karpia nie wyciagłem. Moze coś na haczyk, w sklepie wedkarskim powiedziano mi ze haczyk zostawic sam. Karpie osiagaja tam wielkosci kilkunastu kilogramów, kolega złapał 12kg karpia. prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadow Napisano 13 Sierpnia 2009 Share Napisano 13 Sierpnia 2009 Witam , przedewszystkim zlokalizuj karpie ich miejsca zerowania itd. Tam rzucaj zestaw, jesli nie masz zamiaru necic wczesniej , to zastosuj worki PVA - z kulkami peletem itd, lub metode ewentualnie sprezyne . Hak oczywiscie musi zostac goly , poszzukaj troche na forum , a duzo znajdziesz na temat karpiowania...poczytaj troche i przemysl sprawe...jak co to smialo pytaj ...pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 23 Września 2009 Share Napisano 23 Września 2009 Kurdę karpiarstwo jest starsznie super fajne jak dla mnie nr.1 tylko, że do jeziora gdzie są karpię większe niż 5Kg mam 35km, za to eldorado karpiowe (prywatne, karpie 8-25kg) mam aż 50km. Simsonem jestem nad tym jeziorkiem okazyjnie, jednak jeszcze nie karpiowałem, ponieważ jest ono paskudnie porośniete ale to co wyciągają inni: Fotka trochę mniej ciekawa ale pokazuje co tam pływa. Maniek i inni haczykowi karpairze - łowicie nad Odrą. Robiłem wywiady środowiskowe u tyczkarzy, spławikowców i gruntowców oraz w wędkarskich czy u nas są karpie - pytałem. Niestety u nas ich nie ma, ktoś złowi 2-3 na rok. Czyżby Odra w Wrocławiu była jakaś "inna"(lepsza)? Bardzo chciałbym być 100% karpiarzem (żadnej innej metody), jednak ze względu na ich popualcje w mojej okolicy jestem pickerowcem. Oto fotka Odry w mojej okolicy: Główki na pólnoc od mostu są sztuczne - nie ma w wodzie żadnej roślinności, zaczepów, a głębokość w klatce to +- 1.80 M Na południu się robi ciekawiej, trochę głębiej, jest dużo trzciny oraz moczarka w wodzie. Jak się dobrać do karpi których nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 24 Września 2009 Share Napisano 24 Września 2009 Maniek i inni haczykowi karpairze - łowicie nad Odrą. Moze małe sprostowanie ,NIE jestem karpiarzem ,nigdy sie nawet nim nie czułem lubię tak samo łowić leszcze ,płocie sandacze sumy i wiele innych ryb aby były duże . Niemniej karpie łowie od bardzo dawna i nie tylko w rzece .To tyle.Co do Odry to nie ma dwóch takich samych odcinków na rzece ,mogą być podobne.Oczywiście jedne są lepsze inne gorsze ,ma na to wpływ wiele czynników .Czyżby Odra w Wrocławiu była jakaś "inna"(lepsza)? Na pewno inna ,czy lepsza raczej nie ,no może trochę z uwagi ze sa tamy ,jazy ,ryba tak szybko nie "ucieka"w dół rzeki .Nie niezaprzeczalnie na rybność Wrocławskiej Odry ma wpływ co rusz powódź ,ściąga nam sporo ryb z zaporówek i wielu prywatnych stawów ,ponoć i czeskich choć ja nie bardzo wierze w te czeskie ryby . Po niżej ostatniej Tamy na Odrze czyli w Brzegu Dolnym też jest sporo karpi i amurów wiec to tylko czas aby dotarły w twoje okolice ,problem natomiast jest taki ze duże ryby potrzebują głębokiej wody i takiej szukaj u siebie ,te 1,8m to mało nawet dla leszcza . Co do karpi owania ,to szczerze na razie ci odradzam ,jesteś młodym wędkarzem i masz czas na takie wędkarstwo ,nie pisze tego złośliwie ,tylko po to aby cie ustrzec przed wieloma frustracjami .Wiem wielu młodych sie "napala" bo duże ryby i wogle ,ale tez wielu bardzo szybko rezygnuje ,a koszty jakie ponoszą są spore . Nie pisze też żebyś wogle zrezygnował z karpiowania ,ale rób to mądrze ,poznawaj rzekę w swojej okolicy ,ucz sie czytać co rzeka do ciebie "mówi" Bywaj nad rzeką nawet bez wędzisk ,czy to w czasie suszy ,czy to większej wody ,nikt nie rodzi sie z całą potrzebną wiedzą ,nie raz uczyć sie trzeba całymi latami .Bądź mądrym wędkarzem i nie ulegaj modzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 24 Września 2009 Share Napisano 24 Września 2009 Dziękuję za ostrzeżenie. No to zostały mi tylko jeziora, dziś jadę na te 35km od domu, się napaliłem strasznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_barti_ Napisano 24 Września 2009 Share Napisano 24 Września 2009 Czyli jak Maniek zacząć na dzikiej wielkiej wodzie? Mam takie coś u siebie, zbiornik zaporowy, wielki prawie 1000 ha, wszyscy mówią że karpi nie ma, a jednak padło kilka sztuk ostatnimi laty. Rozmawiałem z wszystkimi którzy mieli zaszczyt złowić tu karpia. Przeanalizowałem to wszystko, i składa się to na logiczną całość. Wszystkie karpie, zostały złowione w tym samym rejonie jeziora, nie mal na tym samym miejscu. Rybacy potwierdzili, że one tam się trzymają, bo dostali też kilka sztuk zimą, i myślą, że próbują tam podejść do tarła być może. Jak myślisz, porywać się na takie coś? Ryby które tam był złowione miały po 15-20 kg. W latach 80 uciekły z hodowli. Jak to rozegrać ? Czy jest sens, w końcu jestem młodym wędkarzem. Dodam, że wiem o 7 złowionych rybach (o tylu wiem, a mogło być więcej) w ciągu ostatnich 10 lat. Wszystkie przypadkowo spining, grunt jako przyłów, bo nikt tam się nie nastawiał nigdy na nie i nie nęcił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 24 Września 2009 Share Napisano 24 Września 2009 _barti_, informacje o miejscach złowienia karpi to już bardzo dużo. Jeżeli masz możliwość przesondowania dna w tym rejonie to jeszcze lepiej. Nie wiem jak wygląda ta woda, ale wszelkie rejony trzcinowisk, zatopione korzenie to pewniaki. Dobrze byłoby znaleźć kawałek twardszego dna a jeszcze lepiej jakąś górkę wypłycenie. Potem to już tylko nęcenie. I to nęcenie grube, tak jeśli chodzi o ilość jak i rodzaj zanęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_barti_ Napisano 24 Września 2009 Share Napisano 24 Września 2009 Tam kilkanaście dobrych metrów od brzegu ( w zależności od stanu wody) zaczyna się takie wypłycenie około 2 metry głębokości, dosyć taki spory plac, jak małe boisko te wypłycenie. Jestem w stanie na nie dorzucić. To wiem o wypłyceniu na 100 procent, postaram się popłynąć tam ze znajomym łodzią i wysondować dokładniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi