Skocz do zawartości
Dragon

styropian

poncjusz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

czy ktoś z was łowił moze na styropian lub styropian z białym robakiem

podobno niezły sposób na leszcza i klenia w rzekach i zbiornikach zaporowych

jesli ktoś stosuje tą przynęte i mógł by dokładnie opisać co i jak i czy wogóle dobre to jest

to bardzo bym o to prosił

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Styropian nie jest przynętą. Uzywanie go ma na celu podniesienie przynęty z dna lub unoszenie przynęty w toni wody.

O połowach na styropian jako przynęta nie słyszałem.

Gość Dwie_sety
Napisano

Sposób stosowany głównie w wodzie płynącej.

Jako przynetę stosuje sie kulkę styropianu wydłubaną z większego kawałka.

Bywa taki styropian z posklejanych kuleczek.

Kulkę można zamoczyć w dipie np waniliowym (może być waniliowy aromat do ciast)

Jako zanetę stosuje się płatki owsiane, najczęściej suche podane w specjalnym koszyczku.

Napisano

i co mozna złapać na taki styropian wątpie ze to bedzie skuteczne u mnie na rzece bo neima większej ryby jak klen i szczupak no ale to kie chyba niezalicza pod tą metode

Napisano

łowie czesto na styropian na rzece ale barwiony na czerwono na żółto ale również na biały z robaczkiem białym

kiedys czytałem w WW ze łowią na wiśle koło krakowa właśnie na sam styropian ale teraz sie odzwyczaiłem i łowie tylko na ryż preparowany moczony w oleju ale na wodzie spokojnej np jak u mnie port drzewny do tego 3 białe i leszczyki wchodzą

• 5 months later...
Napisano

Na kulkę styropianu łowiłem karasie, po prostu zbrzydło chleb nakładać na haczyk. Częstotliwość brań wcale się nie zmniejszyła. z dipów nie korzystałem. Wcześniej tylko trochę zanęciłem chlebem.

Napisano

obok mnie na odrze łowi się na styropian - po prostu zakłada się kuleczkę na haczyk a do koszyka wsadza się płatki owsiane i w ten sposób łowi się piękne jazie

ale co do ryżu dmuchanego też na niego łowią tylko ja nie wiem jakiego haczyka użyć żeby nie rozrywał takiiego nadmuchanego ziarna - może mi ktoś podpowie :razz:

• 2 weeks later...
Napisano

Do ryżu dmuchanego najlepiej używać haczyka nr 8. A co do styropianu to od lat używam

go do łowienia w środku dnia, w środku koryta rzecznego bez barwników i dipów. Im gorsze żerowanie ryb tym mniejsza kuleczka styropianowa. Płatki owsiane mieszam z otrębami i napycham tym koszyczek. Warunkiem skutecznego łowienia jest odpowiednia głębokość łowiska. Im jaśniejszy dzień i klarowniejsza woda tym tym zwiększa się głębokość skutecznego łowienia. Metodą tą łowiłem również w jasne noce na głębokościach około 2 metrów z pozytywnym skutkiem. Dodatkowe wzbogacenie przynęty w białego robaczka stosuję tylko w ciemne noce na większych głębokościach lub przy małej klarowności wody (w przypadku Odry) powyżej 10 metrów.

Napisano
Jako zanetę stosuje się płatki owsiane, najczęściej suche podane w specjalnym koszyczku.
sposób ten podglądnąłem na zawodach nocnych w Sandomierzu. Koszyk plastikowy obustronnie zamknięty, dodatkowo dociążony w zależności od uciągu. Napełniali koszyk bodajże płatkami jęczmiennymi na sucho bo były drobne i w czasie uwalniania się z koszyka łudząco przypominały właśnie taką malutką kuleczkę steropianu.

Natomiast kulka steropianu średnicy około 3-4mm była założona na haczyku nr.10-12 (wg.numeracji Mustada) i przyponie o dł. 10-15cm. :wink:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.