etman Napisano 7 Czerwca 2009 Napisano 7 Czerwca 2009 Witam Wędkuję z łódki praktycznie każdą rybę,posiadam wędki o dł 2,40 do 2,70 cw od 1 do 40 max. W tym sezonie chcę troszkę połowić karpi a w jeziorach na pojezierzu Ełckim jest trochę tego: Mam pytanie odnośnie wędki raczej dł 3,6 i 3,3 odpadają Jaką wędkę byście polecili i jaka gramatura jaka dł . Za odpowiedz byłbym wdzięczny. Krzysztof [/hide] Cytuj
Kubiak Napisano 7 Czerwca 2009 Napisano 7 Czerwca 2009 Z tego co wiem, to karpiówki najkrótsze są 3,30m Ja posiadam Konger Carbomaxx Tele Carp Premium 3,90m 100g. Polecam Jak na początek karpiowania jest znakomita. Cytuj
etman Napisano 7 Czerwca 2009 Autor Napisano 7 Czerwca 2009 Witam Zgodzę się z Tym że wędki karpiowe zaczynają się od dł 3,30 wzwyż ale jak się łowi z brzegu,ale z łódki to już inna bajka. Cytuj
zdrapek Napisano 7 Czerwca 2009 Napisano 7 Czerwca 2009 Jak łapiesz z łódki to może mocną wędke typu match na karpia - na rynku są takie. Na ale raczej odległościówka to minimum 3,90 cm. Ale najpierw ile możesz przeznaczyć kasy i jakiego typu to ma być kijek... wiemy że na karpia ale grunt czy spławik, jeszcze jak wielkie to mogą być karpie (ja życzę minimum 20+ )? Cytuj
Pi Napisano 7 Czerwca 2009 Napisano 7 Czerwca 2009 Na średniaki to wystarczy Ci ten spinning do 40g który posiadasz. Cytuj
dudi Napisano 8 Czerwca 2009 Napisano 8 Czerwca 2009 Ja moze nitypową propozycje PILK - czyli kij dorszowy - mam taki 1 kijek i ostatnio holowałem Misiaczka 10 kilowego na taki kijek i to był dla niego pikuś. Z łódki nie widze lepszego rozwiązania a mój kij jest ze szkła nie wegiel i kosztował 50 zł Używam go ogólnie do spoda, ale jakbym miał łowić z łódki to na 100% na niego a karpiowki w odstawke. Cytuj
etman Napisano 9 Czerwca 2009 Autor Napisano 9 Czerwca 2009 Witam Dziękuję za szczere wypowiedzi,wszystkie kijaszki które mam mają przeważanie 2,55 cm ,na łódce jak się samemu pływa jest najlepiej operować + oczywiście podbierak,w piątek wypływam na Selment Wielki i spróbuje dwoma kijami coś złowić cw 40 i 45 .Z poważaniem Krzysztof Cytuj
Gość czarnodusznik Napisano 26 Marca 2012 Napisano 26 Marca 2012 Wędka do wywózki i łapania z łodzi 3,90 m? A nie lepiej krótka 3,30 m np Robinson Maxima albo Dawia Crosscat 3 m? Nie prawdą jest że na łódke bierze się czy też do pontonu dwu składowy podbierak i krótką wędke? Lepiej chyba nią operować podczas holu a podbierak łatwo złożyć gdy się nie ma miejsca. Ludzie wypisujecie głupoty aż się czytać nie chce poważnie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi