Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Robiąc małe porządki na strychu znalazłem od groma skarbów min. : spiningi i teleskopy Germiny , bambusowe żywcówki , kołowrotki zarówno Rexy jak i ruskie nie wiadomo co :), oraz co najważniejsze kilogramy !!! blach , obrotówek oraz mniej lub bardziej mi znanych przynęt. Część robiona na pewno własnoręcznie ale wśród nich znalazły się takie perełki jak Algi, chyba w pełnym wymiarze i kolorach :), Cyklopy, obrotówki "Amur" ( nie jestem pewien czy są to samoróbki czy produkowane przez jakaś firmę). Oraz 2 dziwne przynęty o których nic nie wiem , może pomożecie mi je zidentyfikować (ostatnie zdjęcie). Jestem bardzo ciekawy ich "historii" :).

a3b29367ee8a4b51m.jpg

7fb023f096eee87dm.jpg

ccd11d6c2faaac20m.jpg

a1e4e1617757761dm.jpg

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Polsping istnieje od 1947 roku, myśle że gdybys do nich wysłał emaila z tymi zdjęciami ustaliliby Ci mniej wiecej kiedy mogły zostac wyprodukowane. Samoróbka to na moje oko ostatnie zdjecie lewa strona. Reszte już widziałem kilka razy. Niemniej jednak ciekawe znalezisko i na twoim miejscu napewno przetestowałbym te przynęty w wodzie, być moze znajdzie sie tam jakis killer ;)

Napisano

Z tego co mi się zdaje to ta po lewej jest do łapania boleni jak już Sand wspominał.Natomiast ta po prawej wygląda jak przynęta do łowinia pod lodem(u mnie w pudle też mam kilka takich rybek, mają natomiast na końcu jeszcze pojedyńczy hak, no i brak ciężarka w środku).Prawdziwy poszukiwacz skarbów;), srebrne stare obrotówki gnomy,morsy,algi to prawdziwy klasyk na szupłego.

• 1 month later...
Napisano

oI0 Algi, Cyklopy w słusznych rozmiarach. Zmień tylko kotwiczki i nie żałuj im wody, niejednokrotnie otwierają wszelkie wody. Powodzenia.

Napisano

tak te ostatnie to boleniowki mam podobną do tej z lewej wirówke, tata nawet walnął na nią bolenia, nie są to jakieś killery ale gdy coś innego zawodzi zawsze można spróbować.....

Napisano

Te ostatnie to mało popularne w Polsce DEWONY- przynęty do łowienia w rzekach o szybkim nurcie, głównie troci i pstrągów. Te informacje mam z książki ,,Wędkarz Skuteczny'' autorstwa Stanisława Stupkiewicza i Jacka Leśniowolskiego, jest tam mała notka na ich temat. Też mam takiego jednego ,,po dziadku''.

Oczywiście nie neguję skuteczności na bolki, żeby nie było.

• 5 years later...
  • 2 weeks later...